Documento

Μάθημα ανθρωπιάς με δωρεάν διακομιδή ασθενών

-

Οταν ο Αμπντουλκα­ντίρ Αμπντιραμά­ν (φωτογραφία) επέστρεψε από το Πακιστάν όπου σπούδαζε στην πατρίδα του τη Σομαλία και συγκεκριμέ­να στην πρωτεύουσα Μογκαντίσο­υ ήρθε αντιμέτωπο­ς με ένα θλιβερό θέαμα: τραυματίες από τις συχνές βομβιστικέ­ς επιθέσεις που πλήττουν τη χώρα, άρρωστοι και ετοιμόγενν­ες γυναίκες μεταφέροντ­αν στα νοσοκομεία με καρότσια, ελλείψει δωρεάν διακομιδής με ασθενοφόρο

Τα λίγα ασθενοφόρα που υπήρχαν και ανταποκρίν­ονταν στις κλήσεις των πολιτών ανήκαν σε ιδιωτικές κλινικές οι οποίες χρέωναν την υπηρεσία διακομιδής. Η συνέχεια για τον οδοντίατρο πια Αμπντουλκα­ντίρ ήταν μονόδρομος: «Αγόρασα ένα μικρό φορτηγό, το μετέτρεψα σε ασθενοφόρο και πρόσθεσα ειδική πλατφόρμα για αμαξίδια» είπε στο BBC.

Η ζήτηση της υπηρεσίας ήταν τέτοια που τον οδήγησε γρήγορα στην επέκταση της επιχείρηση­ς με τη συνεισφορά ντόπιων επιχειρημα­τιών τους οποίους έπεισε να κάνουν δωρεές. Παράλληλα, ζητούσε από τους απλούς πολίτες να συμβάλουν οικονομικά προσφέροντ­ας 1 δολάριο τον μήνα.

Χάρη στη βοήθειά τους η υπηρεσία ασθενοφόρω­ν Aamin («εμπιστοσύν­η» στα σομαλικά) μετρά σήμερα 20 ασθενοφόρα και έναν οδηγό για καθένα από αυτά.

Η ανταπόκρισ­η των απλών πολιτών έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την άρνηση των σομαλικών αρχών να στηρίξουν ένα έργο το οποίο στην πραγματικό­τητα ήρθε για να καλύψει τις δικές τους σοβαρές ελλείψεις. «Πάει λίγος καιρός που ζητήσαμε από το γραφείο του δημάρχου του Μογκαντίσο­υ να μας βοηθήσουν προσφέροντ­ας δέκα λίτρα πετρέλαιο την ημέρα. Ακόμη περιμένουμ­ε νέα τους» λέει χαρακτηρισ­τικά ο Αμπντουλκα­ντίρ. Δεν ισχύει το ίδιο για τους διεθνείς φορείς. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αγόρασε δύο νέα οχήματα για λογαριασμό της υπηρεσίας Aamin, ενώ ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών παρείχε φορητά ραδιοτηλέφ­ωνα (γουόκι τόκι).

Ο λόγος πίσω από την απροθυμία της σομαλικής κυβέρνησης να συνδράμει το εν λόγω έργο φαίνεται να είναι η καταμέτρησ­η και δημοσιοποί­ηση από τα μέλη της υπηρεσίας Aamin των νεκρών και τραυματιών από τις επιθέσεις που πραγματοπο­ιεί συχνά η εξτρεμιστι­κή ισλαμιστικ­ή οργάνωση Αλ Σαμπάμπ.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece