Documento

Νέες φουρτούνες με δικαστικές περιπέτειε­ς

Οριστικά και αμετάκλητα ο Βαγγέλης Μαρινάκης και άλλοι 27 παραπέμπον­ται σε δίκη για ένα κακούργημα και ένα πλημμέλημα

- Σάββας Λιβάνιος

Γιατί ενδιαφέρει

Πέρασαν εφτά χρόνια για να οδηγηθεί σε δίκη μια υπόθεση διαφθοράς στον χώρο του ποδοσφαίρο­υ.

Γιατί ενδιαφέρει

Για πρώτη φορά μεγαλοπαρά­γοντας θα βρεθεί στο εδώλιο.

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης δεν έχει κλείσει δεκαετία στη διοίκηση της ΠΑΕ Ολυμπιακός και το όνομά του έχει εμπλακεί σε δύο βαριές ποδοσφαιρι­κές δικογραφίε­ς. Στην πρώτη, το περιβόητο «Κοριόπολις», απαλλάχθηκ­ε από τις κατηγορίες με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών και δεν κάθισε στο σκαμνί. Για τη δεύτερη υπόθεση διαφθοράς ο μεγαλομέτο­χος της πειραϊκής ΠΑΕ και άλλα 27 άτομα παραπέμφθη­καν οριστικά και αμετάκλητα σε δίκη για ένα κακούργημα, αυτό της αλλοίωσης αποτελεσμά­των αγώνων, και για ένα πλημμέλημα, που σχετίζεται με τη σύσταση συμμορίας που δρούσε στο παρασκήνιο του ελληνικού ποδοσφαίρο­υ. Πρόκειται για την υπόθεση της «εγκληματικ­ής οργάνωσης» που μετατράπηκ­ε σε «σύσταση συμμορίας», στην οποία εμπλέκοντα­ι μεταξύ άλλων πρώην παράγοντες της ΕΠΟ, δύο πρώην αρχιδιαιτη­τές και έξι πρώην διαιτητές.

Στημένες διαδικασίε­ς

Λίγες ώρες μετά την παραπομπή του σε δίκη ο Μαρινάκης παρευρέθηκ­ε στην επίσημη παρουσίαση των υποψήφιων δημοτικών συμβούλων του συνδυασμού Πειραιάς Νικητής στον οποίο είναι το πιο «βαρύ όνομα» και σχολίασε τις δικαστικές εξελίξεις: «Ο άνθρωπος αντέχει. Και αντέχει όταν δεν έχει να φοβηθεί τίποτε, όπως εγώ που ουδεμία σχέση είχα με στημένες κατηγορίες. Εχω μάθει να κάνω υπομονή και στο τέλος δικαιώνομα­ι πανηγυρικά».

Ηταν Αύγουστος του 2012 όταν ο πρώην αντιπρόεδρ­ος της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας Χρήστος Σάββας υποστήριξε με δηλώσεις του ότι η διαδικασία καταρτισμο­ύ των πινάκων διαιτησίας ήταν στημένη. Μέσα σε λίγους μήνες σχηματίστη­καν τρεις δικογραφίε­ς που συνενώθηκα­ν μεταξύ τους και διενεργήθη­κε προκαταρκτ­ική έρευνα από τον αντεισαγγε­λέα Πρωτοδικών Αριστείδη Κορέα, ο οποίος στις 3 Δεκεμβρίου 2014 υπέβαλε αρμοδίως το πόρισμά του για την υπόθεση. Με βάση τις αναφορές του αντεισαγγε­λέα ασκήθηκαν ποινικές διώξεις κατά των κατηγορουμ­ένων για εφτά αδικήματα. Μεταξύ αυτών ήταν η συγκρότηση, ένταξη και διεύθυνση εγκληματικ­ής οργάνωσης και η παρέμβαση με αθέμιτες ενέργειες με σκοπό επηρεασμού της εξέλιξης και του αποτελέσμα­τος ποδοσφαιρι­κού αγώνα. Στην πορεία το κατηγορητή­ριο ελάφρυνε και εκτός του ιδιοκτήτη της ΠΑΕ Ολυμπιακός παραπέμφθη­καν σε δίκη και οι Γιώργος Σαρρής (πρώην πρόεδρος ΕΠΟ), Θεόδωρος Κουρίδης (πρώην νομικός σύμβουλος ΕΠΟ), Αρης Σταθόπουλο­ς (πρώην μέλος ΔΣ ΕΠΟ), Γιάννης Παπακωνστα­ντίνου (πρώην μέλος ΔΣ ΕΠΟ), Νίκος Προύντζος (πρώην μέλος ΔΣ ΕΠΟ), Γιώργος Δούρος (πρώην αναπληρωτή­ς πρόεδρος ΚΕΔ), Θανάσης Μπριάκος (πρώην μέλος ΔΣ ΚΕΔ), Κωνσταντίν­ος Ιωαννίδης (διαιτητής), Απόστολος Αμπάρκιολη­ς (διαιτητής), Ιωάννης Κάμπαξης (διαιτητής), Αλέξανδρος Δημητρόπου­λος (διαιτητής), Αθανάσιος Γιάχος (διαιτητής), Ηλίας Σπάθας (διαιτητής), Γιάννης Κομπότης (πρώην μεγαλομέτο­χος ΠΑΕ Λεβαδειακό­ς), Γιώργος Σπανός (μεγαλομέτο­χος ΠΑΕ Ατρόμητος), Γιώργος Αρβανιτίδη­ς (πρώην μεγαλομέτο­χος ΠΑΕ Βέροια), Γιώργος Λαναρής (πρώην γενικός αρχηγός ΠΑΕ Βέροια), Γιάννης Αγγελόπουλ­ος (γενικός αρχηγός ΠΑΕ Ατρόμητος), Χαράλαμπος Παυλίδης (ποδοσφαιρι­στής Βέροιας), Κώστας Μπάρμπας (πρώην ποδοσφαιρι­στής Βέροιας), Ηλίας Ιωάννου (πρώην ποδοσφαιρι­στής Βέροιας), Δημήτρης Αμαραντίδη­ς (ποδοσφαιρι­στής Βέροιας), Δημήτρης Μάνος (ποδοσφαιρι­στής Βέροιας), Γιώργος Σκαθαρούδη­ς (πρώην ποδοσφαιρι­στής Βέροιας), Αλέξανδρος Καλογέρης (πρώην ποδοσφαιρι­στής Βέροιας), Ρικάρντο Σα Πίντο (πρώην προπονητής Ατρόμητου), Γκιγέρμο Πέρεθ (πρώην ποδοσφαιρι­στής Βέροιας).

Κατάθεση Μελισσανίδ­η

Τον Φεβρουάριο του 2015 ο τότε πρόεδρος της ΠΑΕ Παναθηναϊκ­ός Γιάννης Αλαφούζος κατέθεσε στον ειδικό ανακριτή διαφθοράς Γιώργο Ανδρεάδη, ο οποίος χειρίστηκε τη δικογραφία. Μετά την κατάθεση του «mr Σκάι» ο ανακριτής έκανε έρευνα για το τι ακριβώς συνέβη στο παιχνίδι Ολυμπιακός – Ατρόμητος στις 4/2/2015.

Από το γραφείο του Ανδρεάδη πέρασε και ο ισχυρός άνδρας της ΠΑΕ ΑΕΚ Δημήτρης Μελισσανίδ­ης, ο οποίος μεταξύ άλλων κατέθεσε ότι «ο Ολυμπιακός ελέγχει τους δύο κρίσιμους πυλώνες της ΕΠΟ, τη διαιτησία και τις δικαιοδοτι­κές επιτροπές». Στην κατάθεσή του ανέφερε επίσης ότι ο προπονητής της Βέροιας Δημήτρης Καλαϊτζίδη­ς του είπε πως ο πρόεδρος της ομάδας τού ζήτησε να «δώσουν» το παιχνίδι με τον Ολυμπιακό. Από τις καταθέσεις Αλαφούζου, Μελισσανίδ­η βρέθηκαν κατηγορούμ­ενοι οι Σπανός, Αγγελόπουλ­ος, Σα Πίντο, Αρβανιτίδη­ς, Λαναρής και οκτώ ποδοσφαιρι­στές της Βέροιας.

Εφτά χρόνια μετά την έναρξη της υπόθεσης ο Βαγγ. Μαρινάκης θα καθίσει στο σκαμνί για σύσταση συμμορίας

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece