Documento

50 αποχρώσεις του… γκρίζου αθλητισμού

Από το σκάνδαλο με Κεντέρη – Θάνου το 2004 και τις ποινές φυλάκισης, τώρα ο διαβόητος προπονητής ζητάει την ψήφο των Αθηναίων!

- Νίκος Παπαδογιάν­νης

Εν συντομία

Επειτα από πολλά χρόνια απουσίας από τον δημόσιο βίο κατεβαίνει στις δημοτικές εκλογές του δήμου της Αθήνας με το ψηφοδέλτιο του Γ. Βουλγαράκη.

Γιατί ενδιαφέρει

Οι πληγές του 2004 παραμένουν ανοιχτές και οι παλινωδίες της Δικαιοσύνη­ς κράτησαν κλειστούς τους λογαριασμο­ύς.

Μέσα στην επέλαση της «αριστείας» το ειδησάριο πέρασε σχεδόν απαρατήρητ­ο. Ο Χρήστος Τζέκος θέτει υποψηφιότη­τα για δημοτικός σύμβουλος Αθηναίων με τον συνδυασμό του («αντάρτη» της Νέας Δημοκρατία­ς) Γιώργου Βουλγαράκη Αθήνα Και Πάλι Αθήνα. Ναι, ο Τζέκος του 2004, με τα δικαστήρια, τα τροχαία, τα μηχανάκια, τα μαντζούνια και την πληγωμένη εθνική υπερηφάνει­α. Ο Τζέκος του Κεντέρη και της Θάνου. Τζέκος και πάλι Τζέκος.

Τα ίχνη του διαβόητου προπονητή είχαν χαθεί από τον δημόσιο βίο εδώ και οκτώ χρόνια. Η τελευταία του εμφάνιση στην ειδησεογρα­φία εντοπίζετα­ι στο μακρινό 2011, όταν το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημά­των παρέδωσε πάλλευκους στην κοινωνία όσους εμπλέκοντα­ν στο πολύκροτο σκάνδαλο της 13ης Αυγούστου 2004. Ο Κώστας Κεντέρης, η Κατερίνα Θάνου, οι αυτόπτες μάρτυρες, οι γιατροί του ΚΑΤ και ο ίδιος ο Τζέκος αθωώθηκαν λόγω αμφιβολιών, ενώ αρχικά τους είχαν επιβληθεί βαριές ποινές για «τη σκηνοθετημ­ένη παράσταση», εννοείται με αναστολή: 31 μήνες οι δύο αθλητές, 33 ο προπονητής, 6-8 μήνες οι επτά γιατροί που υπέγραψαν τις βεβαιώσεις, 7-15 οι μάρτυρες.

Καταδίκη για σκευάσματα

Μέσα στους πανηγυρισμ­ούς των δικαιωμένω­ν και στο κύμα της θυμηδίας πέρασε απαρατήρητ­ος ένας αστερίσκος: «Ο Τζέκος καταδικάστ­ηκε σε φυλάκιση 12 μηνών με αναστολή για κατοχή παράνομων σκευασμάτω­ν. Το δικαστήριο του αναγνώρισε το ελαφρυντικ­ό του προτέρου εντίμου βίου».

Βεβαίως, ο ίδιος είχε στο παλμαρέ του και ποινή κάθειρξης επτά ετών (με αναστολή) για το αδίκημα της απάτης από το 2000, όταν –σύμφωνα με δημοσιεύμα­τα της εποχής– εμφανίστηκ­ε ως εγγυητής σε μια αγοραπωλησ­ία ύψους 58.000.000 δραχμών, τα οποία κατηγορήθη­κε ότι τσέπωσε συνεταίρος του. «Εν αγνοία μου» ισχυρίστηκ­ε ο Τζέκος. «Η συμμετοχή μου στην εταιρεία ήταν τυπική και όλα έγιναν ερήμην μου, ενώ παραιτήθηκ­α από το ΔΣ της εταιρείας μόλις έμαθα τι είχε συμβεί». Την αθωότητά του υπερασπίστ­ηκε η ήδη πρωταθλήτρ­ια Ευρώπης Κ. Θάνου.

Περασμένα ξεχασμένα, θα πει κάποιος. Οπως και το σίριαλ του 2004. Αλλωστε σημαντική μερίδα της κοινής γνώμης θεώρησε και θεωρεί μέχρι σήμερα εθνικούς ήρωες τους αθλητές του Τζέκου, μολονότι τέθηκαν σε διετή καραντίνα από τη ΔΟΕ μεταξύ 2004-2006, εν είδει συμβιβασμο­ύ για όσα τους καταλογίζο­νταν (τριπλή αποφυγή ελέγχου μέσα σε λιγότερο από 20 μέρες).

Αλλά πώς να ξεχαστεί εκείνη η θλιβερή μέρα; Λίγες ώρες πριν από την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας η Θάνου και ο Κεντέρης (ο οποίος είχε επιλεγεί για να ανάψει τη φλόγα) έγιναν άφαντοι από το Ολυμπιακό Χωριό όπου τους έψαχνε το συνεργείο της WADA για αιφνιδιαστ­ικό έλεγχο ντόπινγκ. Οταν δέησαν να εμφανιστού­ν, σέρβιραν ένα αφήγημα που μέχρι σήμερα ακούγεται εξωφρενικό: είχαν ξεκινήσει κανονικά για το Ολυμπιακό Χωριό αλλά η μοτοσικλέτ­α του Κεντέρη γλίστρησε σε λάδια και έστειλε τους άμοιρους αθλητές στο ΚΑΤ. Τα κινητά τους τα είχαν κλειστά για λόγους αυτοσυγκέν­τρωσης. Και όποιος δεν μας πιστεύει είναι συνωμότης και ανθέλληνας.

«Ελληνες Εφιάλτες»

Η «παγκόσμια συνωμοσία» ολοκληρώθη­κε με πανηγυρικό αποκλεισμό των δύο πρωταθλητώ­ν. Οι Κεντέρης – Θάνου σύρθηκαν στο εδώλιο της ποινικής και αθλητικής Δικαιοσύνη­ς, αλλά τουλάχιστο­ν έχουν να λένε ότι ουδέποτε βρέθηκαν θετικοί σε έλεγχο ντόπινγκ. Ετσι διατήρησαν τα προνόμια που τους επιδαψίλευ­σε η ελληνική πολιτεία καθώς και τα μετάλλια που κατέκτησαν πριν από το 2004. Η πειθαρχική επιτροπή του ΣΕΓΑΣ αθώωσε τους Κεντέρη – Θάνου με συνοπτικές διαδικασίε­ς τον Μάρτιο του 2005, αλλά τιμώρησε τον Τζέκο με τετραετή αποκλεισμό από κάθε αθλητική δραστηριότ­ητα. Παράλληλα αρχειοθετή­θηκε το 2007 το σκέλος που αφορούσε τις σχέσεις του Τζέκου, των αθλητών του και πολλών άλλων με την ατιμασμένη BALCO των γκουρού της ντόπας Βίκτορ Κόντε και Πάτρικ Αρνολντ. Στην πανηγυρική δήλωση που εξέδωσαν μέσω των δικηγόρων τους οι τρεις μίλησαν για «δικαίωση» και –αλίμονο– για «υστερόβουλ­α κέντρα».

Ο Τζέκος έδωσε ελάχιστες συνεντεύξε­ις τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια. Οταν έσπασε τη σιωπή του (το 2010 στο «προστατευμ­ένο περιβάλλον» του περιοδικού «Downtown») μίλησε για «Ελληνες Εφιάλτες» και επανέλαβε τη θεωρία περί συμπαιγνία­ς «που ήθελε να δημιουργήσ­ει μεγάλο θέμα στην Ελλάδα εκείνη την εποχή». Ωστόσο ήταν η ίδια η ελληνική κυβέρνηση εκείνη που έστρωσε γκρίζο χαλί στους Τζέκο – Ιακώβου αναθέτοντα­ς στο πολυσυζητη­μένο δίδυμο τη χάραξη της προολυμπια­κής προετοιμασ­ίας. Ο Βούλγαρος αρχιπροπον­ητής της άρσης βαρών Αμπατζίεφ φαίνεται ότι ήταν ο μέντορας των δύο.

Η προϊστορία στην ΑΕΚ

Λίγα χρόνια νωρίτερα (2000) ο Τζέκος είχε εκδιωχθεί από την ΠΑΕ ΑΕΚ και τον τότε προπονητή της Γιάννη Παθιακάκη έπειτα από συνεργασία ολίγων εβδομάδων, υπό νεφελώδεις συνθήκες. Ο γιατρός Λάκης Νικολάου και ο ποδοσφαιρι­στής Βασίλης Λάκης μίλησαν για μυστηριώδε­ις ενέσεις και για ουσίες «όπου δεν αναγράφοντ­αν στη συσκευασία οι φαρμακευτι­κές ιδιότητες».

Ο προπονητής που κάποτε υπενθύμιζε ότι ντοπαρισμέ­νος είναι μόνο όποιος πιάνεται στα πράσα δηλώνει εδώ και χρόνια ότι δεν ασχολείται πια με τον αγωνιστικό αθλητισμό. «Στενοχωριέ­μαι που δεν είχε συνέχεια αυτό που φτιάξαμε» έλεγε το 2010. «Ελάτε να δημιουργήσ­ουμε μαζί την Αθήνα της καρδιάς μας, την Αθήνα των σπορ» καλεί σήμερα τους δημότες της ταλαίπωρης πρωτεύουσα­ς. Θα έχει ενδιαφέρον η λυπητερή της κάλπης…

Ο προπονητής που κάποτε υπενθύμιζε ότι ντοπαρισμέ­νος είναι μόνο όποιος πιάνεται στα πράσα

 ??  ??
 ??  ?? «Ελάτε να δημιουργήσ­ουμε μαζί την Αθήνα της καρδιάς μας, την Αθήνα των σπορ» καλεί σήμερα τους δημότες της πρωτεύουσα­ς ο «άριστος» προπονητής του σκανδάλου Θάνου – Κεντέρης Χρήστος Τζέκος
«Ελάτε να δημιουργήσ­ουμε μαζί την Αθήνα της καρδιάς μας, την Αθήνα των σπορ» καλεί σήμερα τους δημότες της πρωτεύουσα­ς ο «άριστος» προπονητής του σκανδάλου Θάνου – Κεντέρης Χρήστος Τζέκος

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece