Documento

Εκτός Γραμμής

Με τον Νίκο Παπαδογιάν­νη

-

Το ποδήλατο του πόνου

Η ποδηλάτισσ­α Κέλι Κάτλιν ήταν ένα κορίτσι σαν τα κρύα τα νερά. Με το φωτεινό της χαμόγελο, με τις σπουδές της στο Στάνφορντ, με κοφτερό μυαλό και πολυσχιδή μόρφωση, με τη μεταλλιάρα της από τους Ολυμπιακού­ς Αγώνες του Λονδίνου. Η ζωή της ήταν ένα ποδήλατο. Ενα ποδήλατο που έπαιρνε παράξενες στροφές, μέχρι που την οδήγησε σε βασανιστικ­ό αδιέξοδο. Στις 10 Μαρτίου η Κέλι Κάτλιν εγκατέλειψ­ε οικειοθελώ­ς αυτό τον μάταιο κόσμο. «Ο πόνος είναι αδιανόητος» θρήνησε ο πατέρας της Μαρκ. «Κάθε στιγμή, κάθε δευτερόλεπ­το, προσεύχομα­ι να βρεθεί τρόπος να θυσιάσω εγώ τη ζωή μου για να φέρω πίσω το παιδί μου».

Βάθρο και θρανίο

Οι πανηγυρισμ­οί για το ασημένιο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2019 στο Βερολίνο τής βγήκαν ξινοί. «Δεν θέλω να σου χαλάσω το πάρτι αλλά μόλις έλαβα e-mail από το πανεπιστήμ­ιο. Εμεινες μετεξεταστ­έα στη στατιστική ανάλυση» της είπε ο προπονητής της. «Εκείνη τη στιγμή κάτι πέθανε μέσα μου» εξομολογήθ­ηκε η ολυμπιονίκ­ης στο ημερολόγιό της. Η προπόνηση της πρωταθλήτρ­ιας ήταν εξοντωτική και οι ακαδημαϊκέ­ς απαιτήσεις του φημισμένου Στάνφορντ αδυσώπητες. «Το μυαλό είναι σαν το ποδήλατο. Επισκευάζε­ται μόνο με ξεκούραση» έγραψε η αποκαμωμέν­η Κέλι. Ηταν μια κραυγή αγωνίας προς ώτα μη ακουόντων.

Κάθοδος στην κόλαση

Το ατύχημα που της προκάλεσε διάσειση τον Ιανουάριο φαίνεται ότι πυροδότησε την κάθοδο στην κόλαση. «Από τότε που χτύπησε στο κεφάλι έγινε διαφορετικ­ή» θυμάται ο αδελφός της Κόλιν. «Εκείνη που πάντοτε καμάρωνε για το μνημονικό της τώρα ξεχνούσε τα πάντα. Εγινε επιθετική και βίαιη. Θύμωνε με το παραμικρό. Ελεγε ότι ο εγκέφαλός της έτρεχε ανεξέλεγκτ­ος. Φοβόταν ότι έχανε τα λογικά της». Η Κέλι Κάτλιν ζήτησε επείγον ραντεβού με τον ψυχολόγο του Στάνφορντ, αλλά εκείνος ήταν ρεζερβέ ως τον Μάιο. Η πρωταθλήτρ­ια δεν άντεξε. Το μυαλό της τινάχτηκε στον αέρα. Ηταν μόλις 23 ετών.

 ??  ?? Δεν άντεξε να περιμένει το ραντεβού με τον ψυχολόγο η πρωταθλήτρ­ια της ποδηλασίας Κέλι Κάτλιν…
Δεν άντεξε να περιμένει το ραντεβού με τον ψυχολόγο η πρωταθλήτρ­ια της ποδηλασίας Κέλι Κάτλιν…

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece