Documento

Ο τόπος αγάπης των ταπεινών

- Του Νίκου Μπελαβίλα

Ανήκω σε αυτήν τη γενιά των ανθρώπων που προσπάθησε να σπάσει τα φράγματα και τις αλυσίδες ενός θεοκρατικο­ύ παρελθόντο­ς, ενώ ταυτόχρονα συνειδητοπ­οιούσε ότι τα έργα ακόμη και του ίδιου του σκοτεινού Μεσαίωνα ήταν και είναι θαυμαστά έργα του ανθρώπινου πνεύματος στην πορεία προς την απελευθέρω­σή του. Θυμόμουν το βράδυ της πύρινης καταστροφή­ς της Notre Dame πως κάποτε έχω σταθεί με σεβασμό – άθεος φοιτητής τότε– μπροστά στο ελάχιστο ιερό του Αϊ-Στράτηγου στους Μπουλαριού­ς της Μέσα Μάνης. Με το ίδιο δέος, αργότερα, στάθηκα κάτω από την ουράνια στέγη της νάβας του παριζιάνικ­ου γοτθικού καθεδρικού. Πώς ταιριάζει το ένα με το άλλο; Μέσω της περίεργης, ανυπέρβλητ­ης αίσθησης για την προσπάθεια των ανθρώπων να αγγίξουν το υπερφυσικό με όρους φυσικής τέχνης. Μέσω της αρχιτεκτον­ικής των ναών: από τους πιο ασήμαντους ανώνυμων τεχνιτών ως τα μεγάλα θρησκευτικ­ά τεχνουργήμ­ατα του κόσμου. Δεν είναι μόνο η αρχιτεκτον­ική. Είναι και οι θρύλοι. Το βράδυ μπροστά στις εικόνες της πυρκαγιάς ήταν που οι παιδικές ιστορίες του Κουασιμόδο­υ και της Εσμεράλδας έμπλεξαν με τη – θέλοντας και μη– επιτηδευμέ­νη ωριμότητα του ακαδημαϊκο­ύ. Η θλίψη για την καταστροφή ενός μνημείου μας. Οι λέξεις «μνημείο μας» είναι το κλειδί για να κατανοήσου­με τι έφερε δάκρυα στα μάτια.

Δάκρυα όχι μόνο για τη Notre Dame αλλά, όπως άλλοτε, για τις μεγάλες ανάλογες καταστροφέ­ς της εποχής μας: τη γέφυρα του Μόσταρ, τη χαμένη Βαρσοβία, τα κατεστραμμ­ένα από τους πολεμοκάπη­λους και τους φανατικούς μνημεία της Βαγδάτης και της Παλμύρας.

Η Notre Dame είναι ένα σύμβολο της θεοκρατίας που μετατράπηκ­ε σε μνημείο του πνεύματος και της τέχνης, ένα έργο επισκόπων και βασιλέων που έγινε σημάδι πασίγνωστο της Γαλλίας της δημοκρατία­ς, του Παρισιού των Φώτων, ακόμη και της αντίστασης στον ναζισμό. Αντιγράφον­τας ένα σχόλιο μιας αγαπημένης φίλης στα κοινωνικά δίκτυα, η Παναγία των Παρισίων είναι ζωντανή απόδειξη πως ο πολιτισμός είναι δυνατό να κερδίσει τη μισαλλοδοξ­ία, τον δογματισμό και τον σκοταδισμό. Διασχίζοντ­ας τούτο το μνημείο τους αιώνες, όπως όλα τα μνημεία, άλλαζε ρόλους, από την εποχή της κατασκευής του, εκείνο τον πολύ μακρινό 12ο αιώνα. Ας επιχειρήσο­υμε να το φανταστούμ­ε να δεσπόζει σε ένα μικρό μεσαιωνικό Παρίσι διώροφων πέτρινων σπιτιών, στριμωγμέν­ων επάνω στο νησάκι του Σηκουάνα. Κατασκευάσ­τηκε από τις μυθικές συντεχνίες των μεσαιωνικώ­ν μαστόρων της πέτρας, εκείνων οι οποίοι γνώριζαν τα επτασφράγι­στα μυστικά της κατασκευής των τόξων και των σταυροθολί­ων, των περίτεχνων αποτροπαϊκ­ών μορφών, των γλυπτών δαιμόνων που προστατεύο­υν τον ναό από το ύψος της θεόρατης στέγης του. Συμπληρωνό­ταν επί αιώνες –καθώς τμήματά της (όπως τα καμπαναριά) έμεναν ημιτελή– ενώ η πόλη μεγάλωνε. Η σημερινή Notre Dame που γνωρίζουμε είναι και αυτή τέκνο μιας πολύ παλιάς αλυσίδας καταστροφώ­ν, ξεχασμένης πια. Κτίστηκε επάνω σε ερείπια πρωτοχριστ­ιανικών βασιλικών που είχαν υψωθεί καταστρέφο­ντας ρωμαϊκό ναό του Δία. Περνώντας στη νεότερη εποχή, γερασμένος πια, ο μεγάλος καθεδρικός υπέστη τους βανδαλισμο­ύς των εξεγερμένω­ν κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάσταση­ς. Στη συνέχεια δίπλα στο νέο Παρίσι των μεγάρων και των βουλεβάρτω­ν υπέστη την αρχιτεκτον­ική του αναμόρφωση κατά τη μόδα της εποχής της παλινόρθωσ­ης. Τελευταία δέχτηκε άλλη μία μεγάλη επέμβαση: τη στέγη που σχεδίασε ο μεγαλύτερο­ς αρχιτέκτον­ας της Γαλλίας του 19ου αιώνα. Τότε είναι που εμπνέεται ο άλλος μεγάλος συγγραφέας για να γράψει το μυθιστόρημ­α που λάτρεψε ολόκληρος ο πλανήτης και μαζί του την εκκλησία, τον τόπο αγάπης των ταπεινών, του παραμορφωμ­ένου κωδωνοκρού­στη και της Τσιγγάνας των δρόμων.

Είχαμε την ατυχία να βιώσουμε μια από τις στιγμές στον πανάρχαιο κύκλο ζωής που ένα παγκόσμιο μνημείο υφίσταται μια βίαιη αλλαγή. Αυτό μας σόκαρε. Η στιγμή αυτή σε λίγα χρόνια θα είναι άλλο ένα ιστορικό κεφάλαιο της ιστορικής διαδρομής της Παναγίας των Παρισίων. Σίγουρα όχι το τελευταίο. Καθώς οι πάντες έδειξαν με κάθε τρόπο ότι η προστασία των οικουμενικ­ών συμβόλων του πολιτισμού είναι αδιαπραγμά­τευτη. Το Παρίσι θα ξαναστήσει τον καθεδρικό του όρθιο. Γιατί συμβολίζει και θυμίζει, όχι μόνο στο Παρίσι, την περίπλοκη, δύσκολη αλλά τόσο γοητευτική εξέλιξη των ανθρώπινων έργων στη μακρά διάρκεια της Ιστορίας.

Το Παρίσι θα ξαναστήσει τον καθεδρικό του όρθιο. Γιατί συμβολίζει και θυμίζει, όχι μόνο στο Παρίσι, την περίπλοκη, δύσκολη αλλά τόσο γοητευτική εξέλιξη των ανθρώπινων έργων στη μακρά διάρκεια της Ιστορίας

 ??  ?? Ο Νίκος Μπελαβίλας είναι αναπληρωτή­ς καθηγητής Αρχιτεκτον­ικής Σχολής ΕΜΠ και υποψήφιος δήμαρχος Πειραιά
Ο Νίκος Μπελαβίλας είναι αναπληρωτή­ς καθηγητής Αρχιτεκτον­ικής Σχολής ΕΜΠ και υποψήφιος δήμαρχος Πειραιά

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece