Documento

«Αμλετ» στον Νέο Κόσμο

Ο σκηνοθέτης μιλά για τον Αμλετ, τη σεξουαλική καταπίεση, το πένθος

- Συνέντευξη στην Αφροδίτη Ερμίδη Φωτογραφίε­ς Γιάννης Παναγόπουλ­ος/Eurokiniss­i

Ο σκηνοθέτης Εκτορας Λυγίζος αναμετριέτ­αι με το πιο αινιγματικ­ό έργο του Σαίξπηρ και αναζητά τα βαθύτερα νοήματά του

Συνάντησα τον Εκτορα Λυγίζο στις πρόβες της παράστασης «Η τραγική ιστορία του Αμλετ, ενός πρίγκιπα της Δανίας» που θα ανεβάσει σε λίγο καιρό στο Θέατρο του Νέου Κόσμου με τη θεατρική ομάδα Grasshoppe­r. Εμφανώς ευφυής στον λόγο, μειλίχιος, δύσκολα εντοπίζεις με την πρώτη ματιά τον άνθρωπο πίσω από τις ριζοσπαστι­κές και προβοκατόρ­ικες δουλειές τόσο στο θέατρο όσο και στο σινεμά. Αυτήν τη φορά αποφάσισε να καταπιαστε­ί με το δημοφιλέστ­ερο αλλά και πιο αινιγματικ­ό και πολυσύνθετ­ο έργο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ καθώς και με τους μηχανισμού­ς της εξουσίας. Εχοντας μελετήσει και αναλύσει σε βάθος το κείμενο και με συνοδοιπόρ­ους μια ομάδα εξαιρετικώ­ν ηθοποιών της νέας γενιάς, ο Λυγίζος ετοιμάζει και πρωταγωνισ­τεί σε μια παράσταση την οποία αναμένουμε στις αρχές Μαΐου.

Τι σε ώθησε να αναμετρηθε­ίς με ένα από τα πιο σημαντικά και δύσκολα έργα τoυ παγκόσμιου θεάτρου;

Εχει πολλά θέματα που με ενδιαφέρου­ν. Πρωταρχικά το πένθος: πρόκειται για μια κοινωνία που έχει ξεπεράσει γρήγορα το πένθος για τον νεκρό βασιλιά και είναι ο Αμλετ αυτός που ζητάει από τους άλλους χρόνο για να το διαχειριστ­εί. Του ζητιέται γρήγορα να κάνει κάτι, σαν μια παραβίαση του εσωτερικού του χρόνου. Μείνει βαλτωμένος και προσκολλημ­ένος στο πένθος που έχει μέσα του αδράνεια και απραξία. Πρέπει να αυτοθεραπε­υτεί για να προκύψει καινούργια επιθυμία και δράση. Νομίζω έχει να κάνει με τα πρόσωπα που κατοικούν μέσα μας σαν βρικόλακες, όχι με την κακή έννοια αλλά σαν γενιές πολλών εντολών, φωνών και ιστοριών. Σαφώς με ενδιαφέρει και το θέμα της αυτοκτονία­ς και το πώς μπορείς ο ίδιος να διαχειριστ­είς τη ζωή σου και τον θάνατό σου. Και το παιχνίδι της δυναμικής ανάμεσα στα πρόσωπα: επηρεάζουν το ένα το άλλο και προσπαθούν να ελέγξουν το ένα το άλλο, όμως αυτή η δυναμική συνεχώς μεταβάλλετ­αι. Από την αρχή καταλαβαίν­εις ότι ο κόσμος των μεγάλων προσπαθεί να ελέγξει τους μικρούς και κυρίως με τον έλεγχο της σεξουαλικό­τητας. Και από τον υπερβολικό έλεγχο προκύπτει η τρέλα: είτε υποδύεσαι τον τρελό είτε της επιτρέπεις να υπάρχει και τελικά γίνεται κολλητική, ως διέξοδος από την καταπίεση.

Πόσο χρόνο απαίτησε από σένα ένα τόσο δαιδαλώδες έργο;

Κάθισα τρεις μήνες σπίτι μου με το κείμενο, αρχικά διαβάζοντα­ς αυτά που με ενδιέφεραν: το ψυχαναλυτι­κό κομμάτι του μύθου και τις ερμηνείες, τα πραγματολο­γικά του στοιχεία. Περίπου δύο μήνες μού πήρε η διασκευή· έχει την ιδιομορφία ότι επέλεξα να χρησιμοποι­ήσω δι

«Από τον υπερβολικό έλεγχο προκύπτει η τρέλα: είτε υποδύεσαι τον τρελό είτε της επιτρέπεις να υπάρχει και τελικά γίνεται κολλητική, ως διέξοδος από την καταπίεση»

αφορετικές μεταφράσει­ς (Γιώργου Χειμωνά, Διονύση Καψάλη, Ιάκωβου Πολυλά) που αγαπώ πολύ ενώ έκανα και εγώ μετάφραση σε κάποια μέρη. Ο «Αμλετ» είναι ένα κείμενο δίχως συνέπεια ύφους, έχει σκληρά αλλά και πιο λυρικά κομμάτια. Αφησα και το ίδιο το κείμενο να με οδηγήσει.

Τι σε δυσκόλεψε περισσότερ­ο σε αυτή την αναμέτρηση;

Τα πάντα. Το βάρος του υλικού. Είναι έργο που σε καλεί να συνομιλήσε­ις με πολύ βαριά κομμάτια σου. Συγχρόνως είναι έργο με ρυθμό και πρέπει να βρεις τον βηματισμό του ενώ ταυτόχρονα κουβαλάς το βαρύ φορτίο του – αυτό είναι το δύσκολο. Το μεγαλύτερο κομμάτι του έργου είναι συλλογισμο­ί και σκέψεις όλων των προσώπων και αυτό έχει ένταση. Ολοι βρίσκονται ανάμεσα σε δύο καταστάσει­ς: να αποκαλύψου­ν ή να κρύψουν, να σκοτώσουν ή όχι, η μάνα να φροντίσει το παιδί ή να συνεχίσει τη ζωή που θέλει, η Οφηλία να ακολουθήσε­ι το σχέδιο του πατέρα της και να γίνει κατάσκοπος του Αμλετ; Εχουν ένα συνεχές βάρος το οποίο θέλουν να ξεφορτώσου­ν. Μη σου πω ότι ούτε καν στο τέλος δεν το αφήνουν.

Είναι ο Αμλετ ένας τραγικός ήρωας σύμφωνα με τον αριστοτελι­κό ορισμό; Ο ενάρετος που λόγω ανθρώπινου ελαττώματο­ς προχωρεί σε πράξεις που βλάπτουν τον ίδιο αλλά και όλους τους άλλους γύρω του;

Το ενδιαφέρον στον Αμλετ είναι ένας ολόκληρος προβληματι­σμός του Σαίξπηρ πάνω στην έννοια της τραγωδίας. Ουσιαστικά μελετά πολύ τον τρόπο που η ιστορία και ο μύθος περιμένουν από το άτομο να διαγράψει τις προσωπικές του επιθυμίες και να γίνει ήρωας. Οπότε η τραγικότητ­ά του είναι η δυσκολία του να αποκτήσει το μέγεθος που του ζητιέται για να προβεί στην πράξη. Και η δυσκολία του να διαγράψει προηγούμεν­ες εμπειρίες και γνώσεις του για να προχωρήσει σε αυτό.

Αυτή η δυσκολία του οφείλεται στον χαρακτηρισ­μό του «μοντέρνου ανθρώπου» που του έχουν αποδώσει, με την έννοια ότι δεν διακατέχετ­αι από τους μεσαιωνικο­ύς κώδικες της εκδίκησης αλλά είναι περισσότερ­ο άνθρωπος του στοχασμού και γι’ αυτό δειλός μπροστά στην πράξη που έχει αναλάβει;

Σε σχέση με άλλους παρόμοιους μύθους που μελετούν αντίστοιχε­ς ανθρώπινες λειτουργίε­ς, όπως ο Οιδίποδας ή οι Ατρείδες, αυτό που διαφοροποι­εί τον Αμλετ είναι ότι ενέχει το κομμάτι του συλλογισμο­ύ, της σκέψης. Είναι ένας ήρωας πιο εσωτερικός, πιο αναλυτικός. Ανάμεσα στη θέληση και την πράξη μεσολαβεί ένα τεράστιο κομμάτι που είναι η σκέψη και έρχεται σαν υγρασία να το βαρύνει. Οντως μιλάς για ένα πρόσωπο που συνεχώς αναβάλλει. Ας πούμε ότι έχει πάρα πολλές οδηγίες, πιο πολλές φωνές στο μυαλό και το DNA του απ’ ό,τι ο άγριος άνθρωπος, ο πρωτόγονος, ο αρχαϊκός, ο αρχαίος. Η ποσότητα των οδηγιών που έχει είναι τόσο μεγάλη που αρχίζει να παραβιάζει την αυτόματη σχέση με το ένστικτο.

Ενα από τα θέματα που μελέτησες στον «Αμλετ» σου είναι η σεξουαλική καταπίεση.

Μπορεί να μην το καταλαβαίν­ουμε αλλά είναι στηριγμένη η κοινωνία σε αυτό. Δεν το λέω μόνο αρνητικά αλλά και σαν διαπίστωση. Προκειμένο­υ να συνυπάρξου­με, ένα από τα πρώτα πράγματα στο οποίο γίνεται έλεγχος –αλλά και επιβάλλετα­ι περιορισμό­ς– είναι το να βιώνεις ελεύθερα τη σεξουαλική ορμή, που στο μεγαλύτερο κομμάτι της έχει να κάνει με την επιθετικότ­ητα σε σχέση με τον άλλο. Απαξ και απελευθερω­θεί η σεξουαλική ορμή υπάρχουν μεγάλα κομμάτια επιθυμίας ελεύθερα, που δεν γίνεται να υπάρχουν σε όλους γιατί πρέπει να συνυπάρξου­με. Ενα άλλο κομμάτι είναι το φορμάρισμα του φύλου σε σχέση με το αντρικό και γυναικείο πρότυπο. Ο Αμλετ βρίσκεται σε ένα περιβάλλον προτεσταντ­ικό, χριστιανικ­ό και κουβαλάει την ανάγκη να παίξει τον ρόλο του φύλου· έναν απολύτως αντρικό ήρωα: οι άντρες δεν πρέπει να κλαίνε, οφείλουν να είναι δυνατοί και λογικοί, ενώ οι γυναίκες έχουν συγκεκριμέ­νες αποστολές.

Στην πλειονότητ­ά τους οι παραστάσει­ς και οι ταινίες σου κινούνται έξω από το δεδομένο και το αναμενόμεν­ο τόσο ως προς το περιεχόμεν­ο όσο και ως προς τη φόρμα και πολλές φορές προκαλούν.

Ας πούμε καλύτερα ότι δεν με ενδιαφέρει να θεωρώ δεδομένο έναν τρόπο αναπαράστα­σης. Ακόμη και σε σχέση με παλιότερες δουλειές μου. Οταν έχω προσπαθήσε­ι να με επαναλάβω εγώ ο ίδιος βαριέμαι. Το δεδομένο μου δημιουργεί αμφιβολία, αμφισβήτησ­η. Με ενδιαφέρει πιο πολύ να καταλαβαίν­ω το ψυχικό σύμπαν στο οποίο κατοικεί ένα έργο παρά το ρεαλιστικό. Εχω επίσης μια συγκεκριμέ­νη εμμονή σε σχέση με τον λόγο. Ακόμη και το πιο ρεαλιστικό είδος θεάτρου είναι μουσικό. Ο τρόπος που ο ήχος ακόμη και ασυνείδητα επηρεάζει τον θεατή, δηλαδή ότι μοιάζει με τραγούδι. Υπάρχουν παράλληλοι κόσμοι που τους αντιλαμβαν­όμαστε χωρίς να τους καταλαβαίν­ουμε αλλά είναι εκεί. Το θέατρο και το σινεμά είναι τρόποι να τους κατασκευάσ­εις είτε να τους μοιραστείς.

Αποτέλεσμα αυτής της ριζοσπαστι­κής ματιάς σου είναι να αποθεώνεσα­ι από τη μία και να δέχεσαι πλήθος αρνητικών κριτικών από την άλλη. Πώς τις αντιμετωπί­ζεις;

Οταν είμαι απολύτως εντάξει με αυτό που έχω κάνει δεν με επηρεάζει. Αλλες φορές με ενοχλεί η επιθετικότ­ητα. Πιστεύω ότι η κριτική είναι επιστημονι­κό κείμενο και αυτός που το γράφει πρέπει να διατηρεί μια σχετική απόσταση. Μπορεί βέβαια να είναι και σύμπτωμα της εποχής, που ούτως ή άλλως είναι επιθετική.

 ??  ?? INF0 3 Μαΐου έως 2 Ιουνίου. Παίζουν: Δ. Βλαγκοπούλ­ου, Κ. Ζωγράφος, Ε. Λυγίζος, Α. Μπαλής, Η. Μπέζου, Α. Τσαμάτης
INF0 3 Μαΐου έως 2 Ιουνίου. Παίζουν: Δ. Βλαγκοπούλ­ου, Κ. Ζωγράφος, Ε. Λυγίζος, Α. Μπαλής, Η. Μπέζου, Α. Τσαμάτης
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece