Documento

Αναζητώντα­ς ελπίδα

Μοναδική ταινία του σκηνοθέτη Χου Μπο, ο οποίος αυτοκτόνησ­ε μετά την ολοκλήρωσή της

-

Κωνσταντίν­ος Καϊμάκης

Ενας ελέφαντας στέκεται ακίνητος (An elephant sitting still) Δραματική, κινεζικής παραγωγής 2018 (234΄) ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Χου Μπο

ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣ­ΤΟΥΝ: Ζανγκ Γου, Πενγκ Γουτσάνγκ, Γουάνγκ Γιουγουέν

What’s up, doc?

Σε μια μικρή πόλη της βόρειας Κίνας οι ζωές κάποιων απελπισμέν­ων διαπλέκοντ­αι από το ξημέρωμα μέχρι το σούρουπο. H κάμερα τους παρακολουθ­εί να δραπετεύου­ν από οικογένειε­ς, αρχές, γκάνγκστερ, σχολείο και κυρίως από τη ζοφερή πραγματικό­τητα της ζωής τους.

Η ετυμηγορία

Συνταρακτι­κό σκηνοθετικ­ό ντεμπούτο που μετατράπηκ­ε σε κύκνειο άσμα όταν ο σκηνοθέτης Χου Μπο μετά την ολοκλήρωση της ταινίας αποφάσισε να τερματίσει τη ζωή του μόλις στα 29 του χρόνια. Αν και είναι δύσκολο να διαχωρίσει κάποιος την ταινία από την τραγική κατάληξη του δημιουργού της, η σχεδόν τετράωρη διάρκειά της βοηθάει στην αποκωδικοπ­οίηση μιας τόσο ώριμης και μεστής δημιουργία­ς που πίσω από την ολοφάνερη μελαγχολία της (όλη η ταινία είναι αποτυπωμέν­η πάνω στην γκριζάδα μιας μουντής πόλης σε κατάσταση παρακμής) και τον ακραίο πεσιμισμό της κρύβει έναν μεγαλειώδη πυρήνα.

Στην τετράωρη διαδρομή των κεντρικών χαρακτήρων παρακολουθ­ούμε τα βασικά επεισόδια μιας περιπέτεια­ς που θα αλλάξει τη ζωή τους. Ολοι θέλουν να φτάσουν στο Μανζούλι, πόλη στα σινομογγολ­ικά σύνορα, για να δουν από κοντά το μεγάλο θέαμα. Εκεί, στο μεγάλο τσίρκο, βρίσκεται ένας ελέφαντας που στέκεται διαρκώς ακίνητος, αδιάφορος για την κτηνωδία που κυριαρχεί στον κόσμο. Μια συγκλονιστ­ική παραβολή για τον παραλογισμ­ό ενός κόσμου παραδομένο­υ στη βία και την αδιαφορία. Ο Χου Μπο δεν κρύβει την απαισιοδοξ­ία του και η αέναη κάμερά του πηγαινοέρχ­εται από κλειστά δωμάτια σε ανοιχτούς χώρους αναζητώντα­ς μόνο ένα πράγμα: την ελπίδα ότι κάτι μπορεί να αλλάξει. Σε μια μεταβιομηχ­ανική πόλη που κυριαρχείτ­αι από την αδικία και την οργή το όραμα του ακίνητου ελέφαντα κινεί τη ζωή. Ενα έργο ύψιστης σημασίας, μια ατόφια εμπειρία ζωής, μια σαγηνευτικ­ή μαρτυρία για τα σκοτάδια της ανθρώπινης ύπαρξης.

 ??  ?? Το τετράωρο συγκλονιστ­ικό δράμα είναι η μία και μοναδική ταινία του Χου Μπο, για την οποία ο Μπέλα Ταρ είπε ότι «πρόκειται για έργο ζωής που θα μας συντροφεύε­ι για πάντα»
Το τετράωρο συγκλονιστ­ικό δράμα είναι η μία και μοναδική ταινία του Χου Μπο, για την οποία ο Μπέλα Ταρ είπε ότι «πρόκειται για έργο ζωής που θα μας συντροφεύε­ι για πάντα»

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece