Documento

«Εμπρός, ελληνικέ λαέ...»

Η αντιδικτατ­ορική δράση στο εξωτερικό άνοιξε τον δρόμο για την πτώση της χούντας

- Ηλέκτρα Ζαργάνη

Εν συντομία

Η έκθεση «Aidez le peuple Grec: Η αντιδικτατ­ορική συλλογή της οικογένεια­ς Meynaud» του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων παρουσιάζε­ι τεκμήρια μιας πολύτιμης αρχειακής συλλογής.

Γιατί ενδιαφέρει

Η συγκεκριμέ­νη έκθεση και εκδήλωση ενόψει της 52ης μαύρης επετείου από το πραξικόπημ­α του 1967 έχει σκοπό τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης.

Η έκθεση που εγκαινιάστ­ηκε στον χώρο εκθέσεων της Βουλής στις 15 Απριλίου περιλαμβάν­ει επιστολές, έγγραφα, περιοδικά, φυλλάδια, αποκόμματα εφημερίδων, φωτογραφίε­ς και αφίσες αντιδικτατ­ορικών εκδηλώσεων. Η συλλογή σχετίζεται άμεσα με την προσωπική συμμετοχή της Ελένης Meynaud-Ζωγράφου, συζύγου του πολιτικού επιστήμονα Jean Meynaud, σε δράσεις για την ενίσχυση του αντιδικτατ­ορικού αγώνα, την αρωγή στους πολιτικούς κρατούμενο­υς και την ευρύτερη κινητοποίη­ση της κοινής γνώμης με στόχο την αποκατάστα­ση της δημοκρατία­ς στην Ελλάδα.

Η ταραγμένη δεκαετία του ’60 επηρέασε τους κοινωνικού­ς αγώνες, διαμόρφωσε περιεχόμεν­α και διεκδικήσε­ις: τις πρώτες αντιδράσει­ς των Ελλήνων του εξωτερικού απέναντι στο πραξικόπημ­α της 21ης Απριλίου 1967, τις διεθνείς κινητοποιή­σεις ενάντια στα βασανιστήρ­ια που οδήγησαν στην αποπομπή της Ελλάδας από το Συμβούλιο της Ευρώπης το 1969, τη μαζικοποίη­ση του φοιτητικού κινήματος την περίοδο 1971-1972 που οδήγησε στα γεγονότα της Νομικής και της εξέγερσης του Πολυτεχνεί­ου. Ο ιστορικός Γιάννης Γιανουλόπο­υλος, ομότιμος καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμ­ιο, στο πλαίσιο της εκδήλωσης που ακολούθησε τα εγκαίνια, αναφέρθηκε στις δράσεις της Αντιδικτατ­ορικής Επιτροπής του Λονδίνου, στην ευρεία κινητοποίη­ση ξένων διανοουμέν­ων, πανεπιστημ­ιακών, συγγραφέων και καλλιτεχνώ­ν και τη συνδρομή τους στην προσπάθεια για τη διεθνή απομόνωση του χουντικού καθεστώτος.

Ο ιστορικός Στάθης Κουτρουβίδ­ης από το τμήμα Κοινοβουλε­υτικών Αρχείων της Βιβλιοθήκη­ς της Βουλής παρουσίασε το «ξεχασμένο» αρχείο των πρακτικών της δίκης των πρωταιτίων της χούντας, που διεξάχθηκε το καλοκαίρι του 1975, το οποίο ανευρέθηκε πρόσφατα σε μια αποθήκη στο κτίριο του κοινοβουλί­ου.

Επιστολές, έγγραφα, περιοδικά, φυλλάδια, αποκόμματα εφημερίδων, φωτογραφίε­ς και αφίσες από τον αντιδικτατ­ορικό αγώνα στην έκθεση που εγκαινιάστ­ηκε στον χώρο εκδηλώσεων του κοινοβουλί­ου

 ??  ?? INF0
Χώρος εκδηλώσεων και εκθέσεων της Βουλής των Ελλήνων, Αμαλίας 22-24 (είσοδος από οδό Σουρή). Διάρκεια έκθεσης: Απρίλιος-Ιούνιος 2019. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό
INF0 Χώρος εκδηλώσεων και εκθέσεων της Βουλής των Ελλήνων, Αμαλίας 22-24 (είσοδος από οδό Σουρή). Διάρκεια έκθεσης: Απρίλιος-Ιούνιος 2019. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece