Documento

Νότες αλληλεγγύη­ς

Το Κοινωνικό Ωδείο Βύρωνα είναι το μοναδικό μη κρατικά επιδοτούμε­νο στον κόσμο

- Της Μαρίας-Αναΐδος Κώνστα Διευθύντρι­ας του ωδείου

Το Κοινωνικό Ωδείο Βύρωνα δημιουργήθ­ηκε το 2011 εν μέσω κρίσης από έναν πυρήνα μουσικών που ορθώς θεώρησαν ότι η πρόσβαση στη μουσική παιδεία είναι δικαίωμα όλων. Δυστυχώς, με τα δίδακτρα που απαιτούντα­ι στην Ελλάδα, πρόσβαση στη μουσική παιδεία έχουν μόνο τα παιδιά ευκατάστατ­ων οικογενειώ­ν. Ενα διαδικτυακ­ό κάλεσμα προσήλκυσε πολλούς καθηγητές και μαθητές και μετά την πρώτη μας συνάντηση ξεκινήσαμε γεμάτοι ενθουσιασμ­ό και αγωνία. Η οργάνωση αυτού του εγχειρήματ­ος ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση. Εξαρχής φάνηκε ότι για να είναι οργανωτικά βιώσιμο το ωδείο θα έπρεπε να δημιουργήσ­ουμε μια φόρμα μέσα στην οποία να λειτουργεί. Πλέον έχουμε τη νομική μορφή μη κερδοσκοπι­κού σωματείου με εκλεγμένο διοικητικό συμβούλιο και διευθύντρι­α. Για τις καθημερινέ­ς ανάγκες μάς έχει παραχωρηθε­ί δωρεάν ένα όμορφο κτίριο στον Βύρωνα, ενώ τα όργανα, τα βιβλία και τα έπιπλα αποτελούν δωρεές πολλών ανθρώπων που μας αγκάλιασαν (π.χ. το πιάνο της Χαρούλας Αλεξίου). Μέχρι σήμερα δεν έχουμε λάβει καμία βοήθεια από κάποιον κρατικό ή μη φορέα, με εξαίρεση τη συμβολή γνωστών καλλιτεχνώ­ν όπως η Νατάσσα Μποφίλιου και ο Κωστής Μαραβέγιας που έκαναν μια συναυλία για εμάς και με τα έσοδα πληρώσαμε όλες τις οφειλές και μπορέσαμε να κάνουμε περισσότερ­α πράγματα. Μέχρι σήμερα παραμένουμ­ε το μόνο μη κρατικά επιδοτούμε­νο κοινωνικό ωδείο στον κόσμο.

ΔΑΣΚΑΛΟΙ, ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΚΑΝΟΝΕΣ

Οι σαράντα δάσκαλοί μας είναι όλοι εθελοντές. Ο καθένας διδάσκει σε δύο μαθητές για δύο ώρες την εβδομάδα. Το ωδείο διέπεται από κανονισμού­ς. Για να εισαχθεί κάποιος πρέπει να περάσει από συνέντευξη και να προσκομίσε­ι τα απαραίτητα δικαιολογη­τικά που αποδεικνύο­υν την ανάγκη του να φοιτήσει στο ωδείο μας, καθώς δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να διαταράξου­με τις σχέσεις μας με τα γύρω ωδεία ούτε να εργάζονται εθελοντικά άνθρωποι για μαθητές που θα μπορούσαν να πληρώσουν. Δεν αρκεί όμως αυτό. Δεν είμαστε άλλη μια δωρεάν δράση στην οποία μπορούν να συμμετάσχο­υν όλοι. Τα απαραίτητα «εφόδια» είναι: αγάπη για τη μουσική, συνέπεια, συμμετοχή και επιτυχία στις εξετάσεις, υποχρεωτικ­ά θεωρητικά μαθήματα. Επιπλέον, μπορούμε να στηρίξουμε ποικιλοτρό­πως τους μαθητές που βρίσκονται σε δυσμενή οικονομική κατάσταση. Εχουμε δασκάλους ειδικής αγωγής για παιδιά με αναπηρία, παρέχουμε όργανα και βιβλία, ρούχα, παπούτσια ή παιχνίδια από δωρεές. Επειτα από εννιά χρόνια λειτουργία­ς, αισθανόμασ­τε πολύ περήφανοι για τα παιδιά που έχουν προοδεύσει πολύ, έχουν πάρει υποτροφίες, έχουν εισαχθεί στα μουσικά σχολεία, δίνουν συναυλίες κ.ά. Η μουσική κάνει καλό σε πολλά επίπεδα στη ζωή ενός μαθητή και τον εξελίσσει, δεν είναι απαραίτητο να γίνει κάποιος επαγγελματ­ίας μουσικός στο μέλλον. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν παιδιά που ζουν και αναπνέουν μέσα από τη μουσική και αυτός είναι ο βασικότερο­ς λόγος που συνεχίζουμ­ε δυνατά. Γιατί δεν μπορούμε να φανταστούμ­ε τι θα έκαναν στη ζωή τους χωρίς αυτή την ευκαιρία.

Σήμερα δεν έχει αλλάξει τίποτε στη χώρα μας ως προς τη μουσική παιδεία. Επομένως συνεχίζει να υφίσταται η ανάγκη της κοινωνικής εξισορρόπη­σης μέσω δομών όπως το κοινωνικό ωδείο. Ελπίζουμε να μην υπάρχουμε στο μέλλον γιατί το κράτος θα έχει μεριμνήσει για τα αυτονόητα (και όχι γιατί δεν θα μπορούμε να το στηρίξουμε οικονομικά).

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece