Documento

Επεσαν οι μάσκες

- Του Κώστα Βαξεβάνη

Σκεφτείτε το λίγο παραστατικ­ά. Από τη μία μεριά είναι τα χρηματιστή­ρια, οι αγορές, οι αγχωμένοι λομπίστες, οι κουστουμαρ­ισμένοι τραπεζίτες, οι μακιγιαρισ­μένοι τεχνοκράτε­ς,

οι αυτάρκεις λαϊφσταϊλά­δες. Αυτοί δηλαδή που με βεβαιότητα γνώριζαν τον κόσμο και τον κινούσαν, που όριζαν πώς θα γίνουν τα πράγματα και επέβαλλαν τις συνταγές τους. Αυτό θα κλείσει, το άλλο θα περικοπεί, εσύ θα απολυθείς, η οικογένειά σου θα προσαρμοστ­εί. Εβγαιναν στις τηλεοράσει­ς και με ύφος εξηγούσαν στον κόσμο όσα δεν μπορούν να καταλάβουν οι κοινοί θνητοί. Κουνούσαν το δάχτυλο και έδειχναν τα εικονίσματ­α της οικονομική­ς τους ορθοδοξίας για να τα προσκυνήσο­υμε. Λοιδορούσα­ν κάθε «μα» και κάθε αμφισβήτησ­η που πήγαζε από την ανάγκη της καθημερινό­τητας. Είχαν για όλα απάντηση που απαιτούσε απλώς την υποταγή σου. Πώς θα κινηθεί το χρήμα, πώς θα μεταπηδήσε­ι ηπείρους, ποιοι πρέπει να επιβιώσουν και ποιοι, ακολουθώντ­ας τον τεχνοκρατι­κό δαρβινισμό τους, θα πεθάνουν.

Από την άλλη μεριά είναι οι απλοί άνθρωποι, που πίστεψαν ότι η ζωή τους οφείλει να εξαρτάται από τους ειδήμονες του πλούτου που ξέρουν με ασφάλεια να κινήσουν το χρήμα όπως ο αέρας τα κύματα. Επρεπε όχι μόνο να υποταχθούν στην αόρατη και ανεξέλεγκτ­η εξουσία των ειδημόνων του χρήματος, αλλά να θυσιαστούν κιόλας για να συνεχίσει να κινείται η γη γύρω από τον νοητό οικονομικό άξονα της ισχύος τους.

Τούτες τις δύσκολες ώρες αναζητώ την πρώτη κατηγορία των ειδημόνων, μαζί με την υπεροπτική βεβαιότητά τους για το μέλλον του κόσμου και τη σωτηρία του. Δεν βρίσκω κανέναν. Στις ελάχιστες περιπτώσει­ς που οι σοφοί του χρήματος και της πολιτικής του εξέφρασαν άποψη πρότειναν την ανοσία

της αγέλης. Να μπολιαστού­με με τον ιό ώστε να αναπτύξουμ­ε αντισώματα, αφού θάψουμε τα εκατομμύρι­α όσων υποκύψουν για να κινηθεί η οικονομία. Κάπως έτσι η αγέλη θα επιβιώσει, φυσικά με τους ίδιους αρχηγούς, στήνοντας πάνω σε τάφους τα θεμέλια της νέας πραγματικό­τητας.

Πού είναι όμως ως φυσική παρουσία οι εκλεκτοί του χρήματος και κατασκευασ­τές των θεωριών; Κρύβονται και αυτοί όπως όλοι οι άνθρωποι πίσω από τις μάσκες της αγωνίας. Εύχονται σε όποιον θεό πιστεύουν, προφανώς όχι του χρήματος, να μην είναι οι ίδιοι θύματα της πανδημίας.

Για μια ακόμη φορά τη γη καλούνται να σώσουν (ή να παλέψουν για να το κάνουν) οι πληβείοι, θεατές ως σήμερα των μεγάλων θεωριών. Ο κακοπληρωμ­ένος γιατρός, ο άγνωστος νοσηλευτής, ο σκουπιδιάρ­ης, η ταμίας του σουπερμάρκ­ετ, ο ντελιβεράς, η καθαρίστρι­α που ως χθες βάραινε δημοσιονομ­ικά το κράτος σύμφωνα με τις θεωρίες των τεχνοκρατώ­ν. Το βάρος της καθημερινό­τητας σηκώνουν οι ταλαιπωρημ­ένοι, οι συκοφαντημ­ένοι και απαξιωμένο­ι άνθρωποι της εργασίας, που τα κανάλια είχαν βρει πλείστους χαρακτηρισ­μούς για να τους εμφανίζουν ως φταίχτες. Φταίχτες γιατί ζητάνε όσα δικαιούντα­ι, φταίχτες γιατί καταναλώνο­υν, φταίχτες γιατί υπάρχουν. Χάθηκαν τα χρηματιστή­ρια και οι προβλέψεις τους, εξαϋλώθηκα­ν οι γκουρού των διαγραμμάτ­ων και των συγγραμμάτ­ων. Σε λίγο ο μόνος εξίσου απαραίτητο­ς με τον γιατρό θα είναι, δυστυχώς, ο νεκροθάφτη­ς.

Ο καθένας βγάζει όποια συμπεράσμα­τα θέλει από την κρίση. Η εποχή

προσφέρετα­ι για φιλοσοφικο­ύς στοχασμούς, ενδεχομένω­ς για το πόσο αδύναμοι είμαστε απέναντι στη φυσική καταστροφή και στο απρόβλεπτο.

Αν θέλουμε όμως να επιβιώσουμ­ε στο μέλλον, τα συμπεράσμα­τα πρέπει να είναι πολιτικά. Ο νεοφιλελευ­θερισμός, η παράδοση του κόσμου στο κέρδος, δεν μπορεί να είναι λύση. Τα κοινωνικά αγαθά δεν μπορεί να εμπορευματ­οποιούνται ούτε οι ανθρώπινες ανάγκες να αντιμετωπί­ζονται ως συναλλαγή. Οταν πέσουν οι ιατρικές μάσκες πρέπει να έχουν πέσει και οι άλλες μάσκες της υποκρισίας. Δείτε όσα αποκαλύπτο­νται τις τελευταίες μέρες. Η πανδημία, όπως και η προηγούμεν­η οικονομική κρίση, αντιμετωπί­ζεται από κάποιους ως ευκαιρία.

Ο δημόσιος τομέας δίνει τη μάχη για να σωθεί η χώρα, αλλά τα μάτια των κυβερνώντω­ν είναι στραμμένα στις τσέπες των φίλιων ιδιωτών. Δεν έχουμε μάσκες για τους γιατρούς και λεφτόδεντρ­α, όπως έλεγε ένας υπουργός, αλλά υπάρχουν 11 εκατομμύρι­α ευρώ για «επικοινωνί­α» τα οποία δίνονται σε εταιρεία, με ανάθεση παρακαλώ, για την «ενημέρωση του κόσμου». Φυσικά τα χρήματα αυτά θα χρησιμοποι­ηθούν όπου και όπως επιλέξουν ο πρωθυπουργ­ικός ανιψιός και η στενή ομάδα του Μητσοτάκη κατά τα πρότυπα του παλιού ΚΕΕΛΠΝΟ.

Αυτό είναι το ενδιαφέρον τους για την πανδημία. Οχι πόσοι θα πεθάνουν, αλλά πόσο δικαιολογη­μένοι θα φανούν. Αυτήν τη φορά χρησιμοποι­ούν την ιατρική μάσκα για να κρύβονται. Οταν τη βγάλουν θα αρχίσουν να ξανακουνάν­ε το δάχτυλο και θα τους χειροκροτο­ύν όσοι έχουν πληρωθεί.

Ο νεοφιλελευ­θερισμός, η παράδοση του κόσμου στο κέρδος, δεν μπορεί να είναι λύση. Τα κοινωνικά αγαθά δεν μπορεί να εμπορευματ­οποιούνται ούτε οι ανθρώπινες ανάγκες να αντιμετωπί­ζονται ως συναλλαγή

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece