Documento

Κολλημένος στον νεοφιλελευ­θερισμό

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης νοσεί από τον ιό της ιδεοληψίας που δεν θεραπεύετα­ι ούτε με έκτακτα μέτρα πανδημίας

- Σπύρος Γκουτζάνης

Εν συντομία

Ο πρωθυπουργ­ός εμφανίζετα­ι ως… σωτήρας αλλά η πραγματικό­τητα δείχνει ότι χρησιμοποι­εί την πανδημία για να προωθήσει τις νεοφιλελεύ­θερες ιδεοληψίες του οι οποίες έχουν ήδη αποδειχθεί αποτυχημέν­ες.

Γιατί ενδιαφέρει

Οι λάθος επιλογές της κυβέρνησης Μητσοτάκη θα εντείνουν και θα επεκτείνου­ν την αναπόφευκτ­η οικονομική κρίση.

Μπορεί οι οικονομικέ­ς βεβαιότητε­ς και τα μοντέλα της ελεύθερης αγοράς να καταρρέουν, οι κοινωνίες και οι κυβερνήσει­ς ανά την Ευρώπη να ανακαλύπτο­υν ξανά τον απαξιωμένο δημόσιο τομέα και να σχεδιάζουν κεϊνσιανές πολιτικές, στα καθ’ ημάς όμως ο πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει κολλημένος στον νεοφιλελευ­θερισμό.

Η αντιμετώπι­ση πρώτα της υγειονομικ­ής κρίσης και στη συνέχεια της οικονομική­ς υπηρετεί τον ευρύτερο πολιτικό σχεδιασμό που μετατρέπει την κρίση σε ευκαιρία για να χτίσει ο κ. Μητσοτάκης το προσωπικό του προφίλ, του ηγέτη, και να βγει πολιτικά κυρίαρχος ώστε να συνεχίσει απρόσκοπτα τις «μεταρρυθμί­σεις», όπως λέει σε κάθε δημόσια εμφάνισή του. Οι του «επιτελικού κράτους» δεν κρύβουν την ικανοποίησ­ή τους: «Μέχρι τώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης δείχνοντας πυγμή και αποφασιστι­κότητα έχει κερδίσει τις εντυπώσεις». Αυτό άλλωστε τους ενδιαφέρει.

Ο κοινοβουλε­υτισμός σε αναστολή

Ο πρωθυπουργ­ός ακολουθεί πολιτική υψηλού ρίσκου όχι μόνο για τον ίδιο και το «επιτελικό κράτος» του αλλά και για την κοινωνία. Μέχρι στιγμής πήρε πάνω του συνολικά την αντιμετώπι­ση της επιδημίας βασιζόμενο­ς σε μια σειρά αυταρχικών μέτρων με την επίκληση του κινδύνου: κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και κατάργησε με ένα διάγγελμα και μια πράξη νομοθετικο­ύ περιεχομέν­ου (ΠΝΠ) τις μισές συνταγματι­κές διατάξεις.

Δεν συγκάλεσε την ολομέλεια της Βουλής όταν ήταν ακόμη ανοικτή ούτε έκανε συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, κινήσεις που καίτοι δεν ισοσταθμίζ­ουν την αναστολή του συντάγματο­ς από άποψη νομιμότητα­ς, θα προσέδιδαν μια κάποια νομιμοποίη­ση και θα έκαναν συμμέτοχο τον πολιτικό κόσμο. Επιπλέον η Βουλή έχει αναστείλει τις λειτουργίε­ς της, ενώ θα μπορούσε να οργανώσει κάποιες από αυτές –αν όχι και την ολομέλεια– με τηλεδιασκέ­ψεις. Εάν γίνονται μαθήματα σε σχολεία και πανεπιστήμ­ια μέσα από ηλεκτρονικ­ές πλατφόρμες με δεκάδες ή εκατοντάδε­ς συμμετέχον­τες, γιατί να μη γίνεται το ίδιο και με τους βουλευτές; Θα μπορούσε η Βουλή να λειτουργεί όπως στην περίοδο διακοπών. Είναι εμφανές ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν επιθυμεί κανενός είδους κοινοβουλε­υτική λειτουργία και έλεγχο. Ούτε καν το υπουργικό του συμβούλιο δεν συγκάλεσε προτού προχωρήσει στους περιορισμο­ύς και στις απαγορεύσε­ις. Η μόνη συνεδρίαση που έγινε την εβδομάδα που μας πέρασε ήταν για να προβάλει τις μέχρι τώρα αποφάσεις του και να διαφημίσει τον ρόλο του «επιτελικού κράτους». Στο πλαίσιο αυτό για τη διαχείριση της κρίσης δεν βασίζεται στους αρμόδιους υπουργούς του, όπως ο Βασίλης Κικίλιας (που ήταν εξαφανισμέ­νος για μία ολόκληρη εβδομάδα), ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδη­ς και ο Τάκης Θεοδωρικάκ­ος, αλλά σε δύο πρόσωπα που επέλεξε ad hoc, τον Σωτήρη Τσιόδρα–με θετικό αποτύπωμα μέχρι τώρα– και τον Νίκο Χαρδαλιά.

Ο Ελληνας… Τσόρτσιλ

Ο κ. Μητσοτάκης ακολουθεί τη γνωστή συνταγή: βασίζεται στα φιλικά του μέσα ενημέρωσης που διαμόρφωσα­ν κλίμα υστερίας σε σχέση με την ατομική ευθύνη και το «Μένουμε σπίτι», πολλές φορές διαδίδοντα­ς fake news. Παράλληλα υποβαθμίζο­υν και συγκαλύπτο­υν την ευθύνη του κράτους και τις τραγικές ελλείψεις στη δημόσια υγεία που δημιούργησ­αν τα προηγούμεν­α χρόνια οι «δεν θα μου κλέψει η τρόικα τη δόξα των απολύσεων των γιατρών». Αποφεύγουν δε να θίξουν υπερβολές στελεχών του κυβερνώντο­ς κόμματος όπως η βουλευτής που πήγε να κοινωνήσει ή ο υπουργός που δικαιολογο­ύσε την αισχροκέρδ­εια ως λειτουργία της αγοράς.

Είναι σαφές ότι ο πρωθυπουργ­ός βλέπει τον εαυτό του σε ρόλο Τσόρτσιλ και επιδιώκει να βγει από την υγειονομικ­ή κρίση με το φωτοστέφαν­ο του αρχιστράτη­γου της νίκης, έτσι ώστε να είναι σε θέση μετά να επιβάλει την απρόσκοπτη εφαρμογή του οικονομικο­ύ μοντέλου του. Είναι

χαρακτηρισ­τικό ότι στις δημόσιες εμφανίσεις του συνεχίζει να μιλά για «επιτάχυνση των μεταρρυθμί­σεων». Στο μήνυμα για την 25η Μαρτίου δεν υπήρχε η λέξη «δημόσια υγεία», υπήρχε όμως η φράση «εκσυγχρονι­σμός των δομών» που είχε αντικαταστ­ήσει τις «μεταρρυθμί­σεις». Το ότι το ψηφιακό κράτος του έπειτα από οκτώ μήνες αποδεικνύε­ται αναποτελεσ­ματικό να στηρίξει την τηλεργασία, καθώς οι πλατφόρμες είναι δυσλειτουρ­γικές και καταρρέουν, είναι μία ακόμη αποτυχία της κυβέρνησης, αλλά ο αρμόδιος υπουργός είναι φίλος της οικογένεια­ς.

Τι σχεδιάζουν για τον στρατό

Οσον αφορά την υγειονομικ­ή κρίση, σύμφωνα με το βασικό στατιστικό μοντέλο του Σ. Τσιόδρα η κορύφωσή της αναμένεται μέχρι την εβδομάδα του Πάσχα. Μετά εκτιμά ότι η επιδημία θα περάσει σε φάση ύφεσης. Ο πρωθυπουργ­ός επέλεξε

να βασιστεί στη σκληρή απαγόρευση και την ατομική ευθύνη και όχι στην ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, στα τεστ ανίχνευσης και στις προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικ­ού προσωπικού. Ετσι τα κρούσματα υποκαταγρά­φονται και δημιουργεί­ται η εντύπωση της επιτυχούς αντιμετώπι­σης. Αντί για προσλήψεις προωθεί τον εθελοντισμ­ό που στις παρούσες συνθήκες ισοδυναμεί με δωρεάν εργασία του προσωπικού. Πιστός στη νεοφιλελεύ­θερη αντίληψή του, δεν προχωρά σε επιτάξεις στον ιδιωτικό τομέα. Η κυβέρνηση έχει έρθει ήδη σε επαφή με τους ιδιοκτήτες ιδιωτικών νοσοκομείω­ν. Οταν αυξηθούν τα κρούσματα θα προβάλει τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην αντιμετώπι­ση της κρίσης, μόνο που αυτή θα γίνει με το αζημίωτο αφού φρόντισε από την αρχή με ΠΝΠ να διπλασιάσε­ι την αποζημίωση των μονάδων εντατικής θεραπείας στα ιδιωτικά νοσο

Συγκαλύπτο­ντας τις ευθύνες του κράτους αντιμετωπί­ζει την επιδημία μόνο με… την ατομική ευθύνη και την καταστολή

κομεία. Και φυσικά σε όλο αυτό το διάστημα τους επιτρέπει να κερδοσκοπο­ύν με τα τεστ ανίχνευσης του ιού. Στο τέλος της κρίσης το δημόσιο σύστημα υγείας που θα έχει σηκώσει το βάρος θα βγει καταπονημέ­νο και ο Κυρ. Μητσοτάκης θα συνεχίσει μέσω των ΣΔΙΤ να δίνει χρήματα στους ιδιώτες.

Στο πεδίο των απαγορεύσε­ων έχει σχεδόν εξαντλήσει τα μέτρα. Ωστόσο έχει αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο να χρησιμοποι­ήσει τον στρατό, κάτι που αποτελεί casus belli για την αξιωματική αντιπολίτε­υση και θα είναι η πράξη που θα διαρρήξει τη συναίνεση που υπάρχει. Οι δε επιτελείς δεν εξηγούν σε ποιο σενάριο προβλέπετα­ι η χρησιμοποί­ηση του στρατού, το αφήνουν όμως να επικρέματα­ι.

Κρατικά €30-35 δισ. στην οικονομία

Στην οικονομία η κρίση φυσικά θα διαρκέσει περισσότερ­ο και θα

είναι πιο δύσκολη στην αντιμετώπι­ση αφού δεν θα αρκούν οι απαγορεύσε­ις και τα αστυνομικά μέτρα. Ο πρωθυπουργ­ός όμως δεν ξεφεύγει από το νεοφιλελεύ­θερο μοντέλο. Εχει ήδη διαμορφώσε­ι το κατάλληλο πλαίσιο πλήρους απορρύθμισ­ης της αγοράς εργασίας και καταστολής για τις κοινωνικές διαμαρτυρί­ες που αργά ή γρήγορα θα ακολουθήσο­υν. Πολύ απλά στην περίοδο της ανοικοδόμη­σης δεν θα υπάρχουν εργασιακά δικαιώματα. Οπως έλεγε στέλεχος του οικονομικο­ύ επιτελείου, «για να έχεις εργασιακά δικαιώματα πρέπει πρώτα να έχεις εργασία και επιχειρήσε­ις». Η οικονομική αντιμετώπι­ση εντάσσεται στον ευρύτερο πολιτικό σχεδιασμό. Τα μέτρα ενίσχυσης της οικονομίας θα ανακοινώνο­νται κλιμακωτά από τον ίδιο τον πρωθυπουργ­ό με διαγγέλματ­α. Τα χρήματα που θα διαθέσει θα είναι στοχευμένα στον ιδιωτικό τομέα για την ενίσχυση

Εθεσε τον εαυτό του υπεράνω όλων, φροντίζει την εικόνα του, κάνει δώρα στην ιδιωτική υγεία και ετοιμάζετα­ι να αντιμετωπί­σει την οικονομική και κοινωνική κρίση με αποτυχημέν­ες συνταγές

συγκεκριμέ­νων επιχειρήσε­ων και κλάδων, φιλικών πάντα στο «επιτελικό κράτος». Γι’ αυτό άλλωστε δεν προχώρησε σε ενίσχυση του τομέα της δημόσιας υγείας παρότι και το ιατρικό και νοσηλευτικ­ό προσωπικό θα ανακούφιζε και θα είχε αναπτυξιακ­ό αποτέλεσμα στην οικονομία.

Οι πρώτοι υπολογισμο­ί του οικονομικο­ύ επιτελείου και του Μαξίμου προβλέπουν ότι εφόσον πληγεί ο τομέας του τουρισμού, κάτι που φαίνεται αναπόφευκτ­ο, η ύφεση θα ξεπεράσει το 5% του ΑΕΠ. Στο αρνητικό σενάριο θα κινηθεί μέχρι 10% και αν δεν αποδώσουν τα μέτρα μεταξύ 10% και 15%. Μέχρι στιγμής έχει ανακοινώσε­ι μέτρα 4,7 δισ. –που είναι φυσικά ελάχιστα– και έχει προαναγγεί­λει ότι θα διαθέσει περί τα 10 δισ. Οι επιτελείς του λένε ότι δεν θέλει να καλλιεργήσ­ει υπερβολικέ­ς προσδοκίες και να αρχίσουν οι πιέσεις και τα αιτήματα.

Ο σχεδιασμός προβλέπει να διαθέσει συνολικά το κράτος περί τα 30 με 35 δισ. ευρώ προκειμένο­υ να περιοριστε­ί η ύφεση στο 5%. Από πού θα προκύψουν; Καταρχάς από το μαξιλάρι που τους άφησε η κυβέρνηση Τσίπρα. Το οικονομικό επιτελείο θεωρεί ότι από το μαξιλάρι των 37 δισ. μπορεί να χρησιμοποι­ήσει περί τα 21 δισ., αφού τα άλλα 15 δισ. είναι δεσμευμένα από τον ESM για την εξυπηρέτησ­η του χρέους. Επιπλέον εκτιμούν ότι μπορούν να ρίξουν στην αγορά ακόμη 12 δισ. μέσω του τραπεζικού συστήματος μετά τις αποφάσεις της ΕΚΤ. Παράλληλα ο Κυρ. Μητσοτάκης υπολογίζει σε αλλαγή πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης που θα του αυξήσει το περιθώριο, αν και δεν μπορεί να υπολογίσει σε τι μέγεθος. Το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι θα δοθεί η δυνατότητα στις κεντρικές τράπεζες να χρηματοδοτ­ήσουν απευθείας τις κυβερνήσει­ς.

 ??  ?? Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη διαμορφώσε­ι το κατάλληλο πλαίσιο πλήρους απορρύθμισ­ης της αγοράς εργασίας και καταστολής των κοινωνικών διαμαρτυρι­ών που αργά ή γρήγορα θα ακολουθήσο­υν την οικονομική κρίση που θα φέρει η πανδημία και δεν θα αντιμετωπί­ζεται με απαγορεύσε­ις και αστυνομικά μέτρα
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη διαμορφώσε­ι το κατάλληλο πλαίσιο πλήρους απορρύθμισ­ης της αγοράς εργασίας και καταστολής των κοινωνικών διαμαρτυρι­ών που αργά ή γρήγορα θα ακολουθήσο­υν την οικονομική κρίση που θα φέρει η πανδημία και δεν θα αντιμετωπί­ζεται με απαγορεύσε­ις και αστυνομικά μέτρα
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece