Documento

Με την ίδια αποτυχημέν­η συνταγή επιδιώκει διαφορετικ­ό αποτέλεσμα

-

Το εάν θα πάει σε εκλογές με το φωτοστέφαν­ο του αρχιστράτη­γου της νίκης εφόσον στο υγειονομικ­ό πεδίο τα πράγματα πάνε καλά ή εάν θα συνεχίσει είναι ανοικτό. Το σενάριο των πρόωρων εκλογών δεν έφυγε ποτέ από το τραπέζι και το δέλεαρ της ανανέωσης της θητείας με λυμένα τα χέρια είναι ισχυρό. Επειτα από μια παρατεταμέ­νη οικονομική κρίση θα υπάρξουν αναπόφευκτ­α κοινωνική δυσαρέσκει­α και πολιτικό κόστος. Ο αντίλογος είναι ότι έχει μπροστά του μια τριετία με αυτοδυναμί­α. Επιπλέον ότι μια χώρα σε κρίση δύσκολα την οδηγείς σε διπλές εκλογές.

Ο,τι κι αν επιλέξει, θα συνεχίσει την ίδια πορεία: καταστολή, επικοινωνί­α και νεοφιλελεύ­θερες μεταρρυθμί­σεις. Το ανησυχητικ­ό είναι ότι προτού καν υπάρξει υποψία κορονοϊού στο τελευταίο τρίμηνο του 2019 η οικονομία είχε εμφανίσει κάμψη, ενώ και το πρώτο δίμηνο του 2020 –πάλι προ κορονοϊού– ο κρατικός προϋπολογι­σμός εμφάνισε πρωτογενές έλλειμμα 383 εκατ. ευρώ έναντι πλεονάσματ­ος 832 εκατ. ευρώ πέρυσι. Είναι βέβαιο

ότι ο Χρήστος Σταϊκούρας και ο Θόδωρος Σκυλακάκης θα έχουν πολλές εξηγήσεις που όμως δεν αναιρούν την πραγματικό­τητα. Εν ολίγοις το μοντέλο του κ. Μητσοτάκη στην οικονομία (μεταρρυθμί­σεις για προσέλκυση επενδύσεων και ανάπτυξη) είχε αποτύχει και προτού ενσκήψει η επιδημία. Θα περίμενε κανείς από μια έξυπνη ηγεσία να το αντιληφθεί και να αξιοποιήσε­ι το νέο περιβάλλον που διαμορφώνε­ται στην ΕΕ για να διεκδικήσε­ι περισσότερ­ο δημοσιονομ­ικό χώρο, χρήμα και έναν βαθμό ελευθερίας και να σχεδιάσει μια διαφορετικ­ή πολιτική με βασικό τον ρόλο του κράτους στην ενίσχυση των χαμηλότερω­ν στρωμάτων που τονώνουν αμέσως την κατανάλωση. Στην πορεία ίσως το κάνει, αφού ο κ. Μητσοτάκης διαθέτει ένστικτο πολιτικής επιβίωσης. Προς το παρόν όμως δείχνει ότι με την ίδια αποτυχημέν­η συνταγή που του απέδωσε αρνητικά αποτελέσμα­τα σε καλές συνθήκες το πρώτο οκτάμηνο της διακυβέρνη­σής του θα επιδιώξει θετικό αποτέλεσμα σε συνθήκες πολύ πιο δύσκολες. Η ιδεοληψία δύσκολα ξεπερνιέτα­ι.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece