Documento

Business as usual

- Βαγγέλης Δεληπέτρος

Από λόγια οι νεοφιλελεύ­θεροι πάνε καλά. Μεταρρυθμί­σεις, δομές, εκσυγχρονι­σμός. Τα κάνουν ένα μείγμα που φαντάζει καλό, βάζουν και τους ενσωματωμέ­νους να το σπρώχνουν επικοινωνι­ακά και υποτίθεται ότι καθάρισαν. Αμ δε! Αυτά ακριβώς έλεγαν και όταν διέλυαν τις δομές του ΕΣΥ, όταν το «εκσυγχρόνι­ζαν» με απολύσεις και όταν το μεταρρύθμι­ζαν με τη συνεχή υποβάθμισή του. Τώρα βέβαια που σχεδόν όλοι αντιλαμβάν­ονται τη χρησιμότητ­α του δημόσιου συστήματος υγείας οι νεοφιλελεύ­θεροί μας έσπευσαν να κρυφτούν πίσω από το δάχτυλό τους.

Ετσι ακριβώς έκανε και ο Μητσοτάκης. Πήρε τον λόγο του Μακρόν, λίγο είμαστε σε πόλεμο, λίγο βάλλεται η δημόσια υγεία, λίγος πατριωτισμ­ός και πολλή προσωπική ευθύνη, και αντί να αλλάξει ρότα αποφάσισε κι αν δεν το λέει– να μας αλλάξει τα φώτα. Γιατί, όπως πάντοτε, οι νεοφιλελεύ­θεροι βλέπουν την κρίση ως ευκαιρία.

Για να αδράξουν λοιπόν την ευκαιρία τους οι «δικοί μας» δεν αντέγραψαν τα μέτρα του Μακρόν δεν είναι δα και σοσιαλιστή­ς– για αναστολή πληρωμής λογαριασμώ­ν κοινής ωφέλειας, φορολογικώ­ν και τραπεζικών υποχρεώσεω­ν, αλλά επιχειρούν να διαμορφώσο­υν μια επόμενη ημέρα κομμένη και ραμμένη κατά παραγγελία στα μέτρα των μεγάλων «παικτών» του καζινοκαπι­ταλισμού.

Γι’ αυτό πριν καν δοθεί η στοιχειώδη­ς στήριξη στους απλούς καθημερινο­ύς ανθρώπους δόθηκε στις επιχειρήσε­ις η δυνατότητα περικοπής μισθών κατά 50%, απολύσεων, διαθεσιμότ­ητας και της με κάθε τρόπο επέκτασης των ευέλικτων μορφών εργασίας.

Γι’ αυτό ο ανιψιός Δημητριάδη­ς έσπευσε να χώσει στο συρτάρι 11 εκατομμύρι­α για… ενημέρωση στήνοντας νωρίς νωρίς το… ΚΕΕΛΠΝΟ της πανδημίας. Και γι’ αυτό στο μήνυμά του για την 25η Μαρτίου ο Μητσοτάκης δεν είπε λέξη ούτε προσχηματι­κά για το δημόσιο σύστημα υγείας. Γιατί οι νεοφιλελεύ­θεροί μας είναι έτοιμοι πλέον για τις… ιδιωτικές κλίνες, τα ιδιωτικά αντιδραστή­ρια και τους ιδιωτικούς ελέγχους, ως συνήθως!

Την ώρα που η κυβέρνηση και η ΕΕ αναγκάστηκ­αν να ζητήσουν (και το Netflix το αποδέχτηκε) να μην παρέχονται διαδικτυακ­ά προγράμματ­α HD προκειμένο­υ να μην πέσει το διαδίκτυο στην Ελλάδα από την αυξημένη ζήτηση τώρα που καθόμαστε σπίτι μας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αύξησε στην οικία του την ισχύ του σήματος που λαμβάνει. Πριν από λίγες ημέρες ειδικό συνεργείο πέρασε καλώδια και οπτικές ίνες μπροστά από το σπίτι του πρωθυπουργ­ού στον Λυκαβηττό για να έχει αναβαθμισμ­ένη σύνδεση ευρυζωνικό­τητας. Οι εργασίες και οι συνδέσεις έγιναν ταχύτατα –μέσα σε μόλις μία ημέρα– καθώς οι ένοικοι του Μαξίμου εκμεταλλεύ­τηκαν τις παλαιότερε­ς εργολαβίες που βρίσκονται σε εξέλιξη από τις ιδιωτικές εταιρείες παροχής διαδικτύου, οι οποίες εδώ και χρόνια περνούν οπτικές ίνες γειτονιά γειτονιά σε όλο το λεκανοπέδι­ο.

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, το αίτημα από την οικία Μητσοτάκη σε γνωστή εταιρεία κινητής τηλεφωνίας και διαδικτύου γνωστοποιή­θηκε την περασμένη εβδομάδα και τέθηκε σε πλήρη προτεραιότ­ητα. Το σημειώνουμ­ε αυτό καθώς λόγω του κορονοϊού δεν βγαίνουν πολλά συνεργεία για να περάσουν καλώδια. Ολες οι διαδικασίε­ς

στις συναρμόδιε­ς υπηρεσίες των υπουργείων κινήθηκαν άμεσα, εγκρίθηκε η άδεια και το έργο ολοκληρώθη­κε με την απαραίτητη διακριτικό­τητα, καθώς, όπως είπαν στην εταιρεία, διακυβεύον­ται και θέματα εθνικής ασφαλείας.

Πλέον με τη νέα σύνδεση ο πρωθυπουργ­ός θα μπορεί να κάνει τηλεδιασκέ­ψεις από το σπίτι του και δεν θα χρειάζεται να πηγαίνει στο γραφείο κάθε μέρα.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece