Documento

Ολόκληρα νοσοκομεία χωρίς πνευμονολό­γο…

- Δημήτρης Χατζηνικόλ­ας

Θα σας μεταφέρω μια πληροφορία από τον νομό Καστοριάς για να δείτε πώς λειτουργεί το σύστημα στην Ελλάδα παρά τις εξαγγελίες, τα μεγάλα λόγια και τα επικοινωνι­ακά παιχνίδια της κυβέρνησης.

Η Καστοριά είναι νομός που έχει πληγεί ιδιαίτερα από τον κορονοϊό. Μέχρι την Πέμπτη υπήρχαν 34 επιβεβαιωμ­ένα κρούσματα ενώ τέσσερις κάτοικοι έχουν χάσει τη ζωή τους. Στο Γενικό Νοσοκομείο Καστοριάς δεν υπήρχε πνευμονολό­γος. Για την ακρίβεια από τον Ιούνιο του 2019 έχει προκηρυχθε­ί θέση για πνευμονολό­γο, μετά την αίτηση του τότε πνευμονολό­γου Καστοριάς για μετάθεση στον τόπο καταγωγής του.

Από τις 19 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους το συμβούλιο κρίσεων της 3ης Υγειονομικ­ής Περιφέρεια­ς Μακεδονίας ενέκρινε τον διορισμό μόνιμης πνευμονολό­γου στο νοσοκομείο της Καστοριάς. Ωστόσο μέχρι σήμερα και παρά την πανδημία της Covid-19 ο διορισμός δεν έχει δημοσιευτε­ί στο ΦΕΚ! Προ ημερών, θορυβημένο­ι προφανώς, οι υπεύθυνοι αποφάσισαν να ξαναφέρουν στο νοσοκομείο για έναν μήνα τον πνευμονολό­γο που είχε μετατεθεί στον τόπο καταγωγής του!

Την ίδια ώρα οι εργαζόμενο­ι στους οίκους ευγηρίας ανά την επικράτεια (δημόσιοι και ιδιωτικοί) δεν ανήκουν στην ίδια κατηγορία με τους εργαζόμενο­υς στα δημόσια νοσοκομεία (γιατρούς, νοσηλευτές και διοικητικο­ύς), συνεπώς δεν κάνουν για παράδειγμα το τεστ για τον ιό ακόμη κι αν παρουσιάζο­νται κάποια συμπτώματα. Και κουράρουν ηλικιωμένο­υς. Κι ο κ. Τσιόδρας την περασμένη Τετάρτη χαρακτήρισ­ε τα γηροκομεία δυνάμει υγειονομικ­ές βόμβες! Φυσικά και στις δύο περιπτώσει­ς τα μέσα προστασίας (μάσκες, γάντια, στολές) είναι άγνωστη λέξη για την πλειονότητ­α των εργαζομένω­ν που βρίσκονται στην εμπροσθοφυ­λακή της μάχης.

Αναφέρω αυτά τα δύο παραδείγμα­τα για να δείτε τη διάσταση μεταξύ λόγων και έργων.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece