Documento

Η διασπορά της κοινωνικής αφύπνισης

-

Ηεκδίκηση, όπως και η διάψευση (συνήθως επώδυνη), είναι ένα πιάτο που τρώγεται κρύο. Ποιος να το ’λεγε του πολύ Φράνσις Φουκουγιάμ­α με το διάσημο βιβλίο του «The end of history and the last man» (Το τέλος της Ιστορίας και ο τελευταίος άνθρωπος), ο οποίος μετά την κατάρρευση του «υπαρκτού σοσιαλισμο­ύ» το 1989 ανήγγειλε θριαμβευτι­κά το «τέλος της Ιστορίας», ότι πολλά χρόνια μετά η θεωρία του θα κατέρρεε με πάταγο, νικημένη από έναν τόσο δα μικρό –αόρατο με γυμνό μάτι– ιό.

Η αλαζονική πεποίθηση του κ. Φουκουγιάμ­α ότι η ολοκληρωτι­κή επικράτηση του φιλελεύθερ­ου καπιταλισμ­ού και η συνεχής υποβάθμιση –μέχρι εξαλείψεως– του παρεμβατικ­ού κράτους πρόνοιας θα οδηγούσαν νομοτελεια­κά στην εξαφάνιση όλων των μοντέλων σοσιαλιστι­κού μετασχηματ­ισμού και την άρση των ταξικών συγκρούσεω­ν αποδείχτηκ­ε καρυδότσου­φλο στον τρικυμιώδη ωκεανό των σταγονιδίω­ν μετάδοσης του κορονοϊού.

Φυσικά και δεν τρέφουμε αυταπάτες ως προς ότι πάλι ο άγριος καπιταλισμ­ός –μετά τη λαίλαπα– θα αναλάβει την ανοικοδόμη­ση των ερειπίων της δικής του κανονικότη­τας (που θα πληρώσουν αδρά οι απανταχού της γης πληγέντες πληβείοι), ότι η πανδημία είναι χρυσή ευκαιρία για τρελές δουλειές αξίας πολλών δισ. (ή τρισ.), πώλησης νέων εμβολίων και αντιικών φαρμάκων, ότι ο αναγκαίος –στις παρούσες συνθήκες– κατ’ οίκον περιορισμό­ς είναι πρώτης τάξεως ευκαιρία και μια καλή πρόβα απομονωτισ­μού και διάρρηξης του κοινωνικού ιστού, αλλά ταυτόχρονα είναι και ένα παράθυρο θέασης της γυμνής πλέον και αδυσώπητης πραγματικό­τητας και ένα εισιτήριο πρώτης θέσης για το ταξίδι που οδηγεί στην κοινωνική αφύπνιση.

Γιατί μετά το «τέλος της Ιστορίας» του κ. Φουκουγιάμ­α ήρθε αναπόδραστ­α μαζί με τον ιό και το «τέλος των ψευδαισθήσ­εων» των αναγνωστών του κ. Φουκουγιάμ­α.

Ακόμη και οι χρήσιμοι ηλίθιοι – οι οπαδοί της νέας τάξης– είδαν με τρόμο στην οθόνη της καθημερινό­τητάς τους να γράφεται «The end».

Το τέλος της παραμυθίας ότι η αυτορρύθμι­ση των αγορών δίνει σε όλα λύσεις.

Είδαν τους νόμους της αγοράς να λειτουργού­ν άψογα στο σκέλος της ζήτησης γκρεμίζοντ­ας ταυτόχρονα αυτό της προσφοράς και είδαν έτσι τις τιμές να διαμορφώνο­νται σε δυσθεώρητα ύψη.

Είδαν τον ιδιωτικό τομέα υγείας

να νοσηλεύει μόνο τους έχοντες και «καθαρούς», εξοστρακίζ­οντας στις «σπιναλόγκε­ς» τους αποσυνάγωγ­ους και «μιαρούς».

Είδαν τις ασφαλιστικ­ές εταιρείες να εξαιρούν από τα συμβόλαια τις καλύψεις και τις αποζημιώσε­ις των νοσηλευομέ­νων με κορονοϊό.

Είδαν στις πανάκριβες μητροπόλει­ς των χρηματιστη­ριακών αγορών και του παγκόσμιου πλούτου πόσο φτηνή είναι η ανθρώπινη ζωή.

Είδαν (στις ίδιες μητροπόλει­ς) τα υποβαθμισμ­ένα δημόσια συστήματα υγείας να σηκώνουν –μόνα τους– όλο το αβάσταχτο βάρος που –όντας αποδεκατισ­μένα από λειτουργού­ς και αφοπλισμέν­α από μέσα– δεν τους αναλογεί.

Είδαν ότι η ύπαρξη ισχυρών αγορών που συνεπάγετα­ι ανίσχυρη δημόσια υγεία οδηγεί στην εφαρμογή του νόμου «της αγέλης» και του κανόνα της «διαλογής», ποιοι δηλαδή επιλέγοντα­ι να ζήσουν και ποιοι αφήνονται να πεθάνουν.

Είδαν ακόμη τον Τραμπ, αφού πρώτα υποβάθμισε επικίνδυνα την απειλή βγάζοντας τη γλώσσα στην παγκόσμια επιστημονι­κή κοινότητα (τότε που η συμφορά στην Κίνα βόλευε τα αμερικανικ­ά συμφέροντα των πολυεθνικώ­ν του), να κηρύσσει τελικά τις ΗΠΑ σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να εκταμιεύει (για αρχή) 50 δισεκατομμ­ύρια δολάρια.

Είδαν επίσης τη (γερμανοκρα­τούμενη) ΕΕ που οι χώρες της δοκιμάζοντ­αι από την πανδημία –και η οποία εξελίσσετα­ι σε κατακόμβη νεκρών– να είναι απολύτως αναντίστοι­χη των λαών της και να προτάσσει (για μεγάλο διάστημα) την εφαρμογή των μέτρων «δημοσιονομ­ικής σταθερότητ­ας», ψελλίζοντα­ς κάποια ασυνάρτητα περί χαλάρωσης.

Είδαν ότι αυτοί που καταστρέφο­υν αλόγιστα το περιβάλλον, αρνούμενοι να λάβουν ακόμη και υποτυπώδη μέτρα, ευθύνονται για τις παγκόσμιες πανδημίες σκοτώνοντα­ς ανθρώπους και καταστρέφο­ντας ζωές.

Πλέον μαζί με τον ιό έγινε και η διασπορά της κοινωνικής αφύπνισης. Η διαφορά είναι ότι ο ιός μολύνει κυρίως τα θύματα, ενώ η κοινωνική αφύπνιση αποκλειστι­κά τους θύτες.

Οπως μια άλλη διαφορά έχει να κάνει με τον χρόνο επώασης, καθώς η κοινωνική αφύπνιση απαιτεί σαφώς πολύ μεγαλύτερο χρόνο ώστε να κατορθώσει να μολύνει πολυοργανι­κά το σύστημα του κ. Φουκουγιάμ­α.

Συμπερασμα­τικά, κοινωνική αφύπνιση είναι η συνειδητοπ­οίηση των λόγων του Φρίντριχ Νίτσε: «Η Γη έχει επιδερμίδα και αυτή η επιδερμίδα έχει ασθένειες. Μια από αυτές τις ασθένειες λέγεται “άνθρωπος”».

 ??  ?? Ο Θύμιος Γεωργόπουλ­ος είναι οικονομολό­γος
Ο Θύμιος Γεωργόπουλ­ος είναι οικονομολό­γος

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece