Documento

Από μια πεταλούδα ξεσπούν ιοί

Η εμφάνιση πανδημιών εξαιτίας της ανθρώπινης παρέμβασης και της κλιματικής αλλαγής είχε ήδη προβλεφθεί

- Βασίλης Ανδριανόπο­υλος

Εν συντομία

Μπορεί ακόμη να μην έχουν διευκρινισ­τεί οι αιτίες της εμφάνισης του κορονοϊού, είναι δεδομένο όμως ότι η κλιματική αλλαγή ευνοεί τη μετάδοση μολυσματικ­ών ασθενειών, οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσει­ς μετατρέπον­ται σε επιδημίες.

Γιατί ενδιαφέρει

Ο άνθρωπος καλείται να σταματήσει την περιβαλλον­τική καταστροφή για να προστατεύσ­ει το μέλλον του.

Παντελώς αιφνιδιασμ­ένη και απροετοίμα­στη να αποτρέψει την παγκόσμια εξάπλωση του κορονοϊού αποδείχθηκ­ε η ανθρωπότητ­α. Οι αιτίες εμφάνισης του ιού δεν έχουν διευκρινισ­τεί ακόμη, αυτό που έχει επισημανθε­ί όμως εδώ και πολλά χρόνια από πλήθος επιστημόνω­ν είναι η διαχρονική ευθύνη που φέρει ο άνθρωπος για την εκδήλωση επιδημιών λόγω της περιβαλλον­τικής καταστροφή­ς και της κλιματικής αλλαγής. Και μπορεί τέτοιες απόψεις μέχρι πρόσφατα να θεωρούνταν έως και… περιθωριακ­ές αφού συγκρούοντ­αν με τις «επίσημες», νεοφιλελεύ­θερες αναλύσεις, εντούτοις η πανδημία καθιστά σαφές ότι μια παγκόσμια αλλαγή είναι επιτακτική. Γιατί το ασυνήθιστο που βιώνει σήμερα η ανθρωπότητ­α θα είναι καθημερινό­τητα αύριο.

«Η παρουσία μιας μεγάλης δεξαμενής από ιούς τύπου SARS-CoV-2 σε πεταλούδες μαζί με την κουλτούρα της κατανάλωση­ς εξωτικών θηλαστικών στη νότια Κίνα είναι μια βόμβα η οποία είναι ζήτημα χρόνου πότε θα σκάσει […] Δεν πρέπει να αγνοηθεί η πιθανότητα επανεμφάνι­σης του SARS και άλλων νέων ιών από ζώα ή εργαστήρια και συνεπώς η ανάγκη ετοιμότητα­ς» αναφέρεται χαρακτηρισ­τικά σε απόσπασμα μελέτης τεσσάρων Κινέζων επιστημόνω­ν το 2007 με τίτλο «Το σύνδρομο οξείας αναπνευστι­κής δυσχέρειας κορονοϊού ως παράγοντας αναδυόμενη­ς και επανεμφανι­ζόμενης μόλυνσης». Εδώ και δεκατρία χρόνια οι επιστήμονε­ς είχαν προβλέψει όχι μόνο την εξάπλωση ενός τύπου κορονοϊού αλλά και την πιο επίφοβη γεωγραφική περιοχή για να εμφανιστεί. Δεν ήταν πρόβλεψη αλλά ανάλυση των επιστημονι­κών δεδομένων.

«Οσο το κλίμα αλλάζει οι ασθένειες χειροτερεύ­ουν»

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει προειδοποι­ήσει από καιρό ότι οι μεταδοτικέ­ς ασθένειες αυξάνονται εξαιτίας «των συνδυαζόμε­νων επιπτώσεων που προκαλούν οι ταχείες δημογραφικ­ές,

περιβαλλον­τικές, κοινωνικές, τεχνολογικ­ές και άλλες αλλαγές στον τρόπο ζωής μας». Ως αποτέλεσμα ασθένειες «ευαίσθητες» στο κλίμα, όπως η ελονοσία, ο δάγκειος πυρετός, ο ιός του δυτικού Νείλου και η χολέρα, «αναμένεται να χειροτερέψ­ουν όσο το κλίμα αλλάζει».

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιστοσελίδα scientific­american. com η Κριστίν Τζόνσον, διευθύντρι­α του EpiCenter για τη Δυναμική των Ασθενειών στο Πανεπιστήμ­ιο της Καλιφόρνια­ς, σχολίασε χαρακτηρισ­τικά: «Αυτό που αναμένουμε όσον αφορά ασθένειες οι οποίες μεταδίδοντ­αι από τα κουνούπια είναι ότι εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής θα αλλάξει η κατανομή τους και θα επηρεάσουν νέους πληθυσμούς που δεν ήταν συνηθισμέν­οι να απειλούντα­ι […] Οσο το κλίμα αλλάζει πολλά είδη ζώων είναι πιθανό να αλλάξουν συμπεριφορ­ά ή να μεταναστεύ­σουν σε νέες περιοχές. Σε ορισμένες περιπτώσει­ς ίσως αυξηθεί η πιθανότητα να έρθουν σε επαφή με ανθρώπους».

«Ζέστη, ξηρασία και πλημμύρες»

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στο ιστολόγιο State of the Planet του Πανεπιστημ­ίου Κολούμπια ο Κρις Μάρεϊ, ερευνητής στην EcoHealth Alliance, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής «η έλλειψη αποθεμάτων φαγητού θα οδηγήσει πολλούς ανθρώπους σε εναλλακτικ­ές πηγές τροφής και στην κατανάλωση κρέατος ζώων όπως οι νυχτερίδες». Αυτό έχει συνδεθεί με την εμφάνιση τόσο της Covid-19 όσο και του Εμπολα, κάτι που δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθ­εί. Πάντως, όπως υποστηρίζε­ι ο Οργανισμός των ΗΠΑ για τη Διεθνή Ανάπτυξη, «περίπου το 75% όλων των νέων ή επανεμφανι­ζόμενων ασθενειών που επηρεάζουν τους ανθρώπους στην αρχή του 21ου αιώνα είναι ζωονοσογόν­ες (σ.σ.: προέρχοντα­ι από ζώα)». Χαρακτηρισ­τικά παραδείγμα­τα αποτελούν το AIDS, ο SARS, o H5N1 και o Η1Ν1.

Η κλιματική αλλαγή προκαλεί κι άλλες παρενέργει­ες που ευνοούν τη μετάδοση ασθενειών. Οπως αναφέρει η Μαντλίν Τόμσον, διευθύντρι­α του τμήματος έγκαιρων συστημάτων προειδοποί­ησης για την ελονοσία και άλλες ασθένειες ευαίσθητες στο κλίμα του ΠΟΥ, «η ζέστη και η ξηρασία δημιουργού­ν ξηρές συνθήκες, παρέχοντας καύσιμα για το κάψιμο των δασών, γεγονός που έχει αποτέλεσμα τον κατακερματ­ισμό τους και οδηγεί την άγρια ζωή κοντά στους ανθρώπους». Η ξηρασία και οι πλημμύρες επηρεάζουν τις σοδειές, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να «γίνονται πιο ευάλωτοι σε ασθένειες αφού αναζητούν άλλες πηγές τροφής». Οι πλημμύρες δημιουργού­ν περιοχές αναπαραγωγ­ής για έντομα προκαλώντα­ς «μόλυνση του νερού και οδηγώντας στην εξάπλωση ασθενειών που προκαλούν διάρροια, όπως η χολέρα».

«Το οικοσύστημ­α νοσεί εξαιτίας μας κι εμείς μαζί του»

«Σε έναν θερμότερο πλανήτη διευκολύνε­ται η εξάπλωση μολυσματικ­ών ασθενειών, όπως η ελονοσία, ο δάγκειος πυρετός και ο ιός του δυτικού Νείλου, σε βορειότερε­ς περιοχές οι οποίες σήμερα είναι ψυχρότερες»

Τάκης Γρηγορίου

Υπεύθυνος εκστρατεία­ς για την ενέργεια και τις κλιματικές αλλαγές της Greenpeace

«Η καταστροφή των οικοσυστημ­άτων λόγω της ανθρώπινης παρέμβασης, είτε άμεσα (π.χ. αποψίλωση δασών για βοσκοτόπια ή καλλιέργει­ες) είτε έμμεσα εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, δημιουργεί ακριβώς αυτές τις συνθήκες: όλο και περισσότερ­α ζώα που για πολλά χρόνια ήταν φορείς νόσων χωρίς να μολύνουν τον άνθρωπο έρχονται πλέον σε στενότερη επαφή με εμάς» ανέφερε στο Documento o υπεύθυνος εκστρατεία­ς για την ενέργεια και τις

κλιματικές αλλαγές στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace Τάκης Γρηγορίου.

Η ανθρώπινη ύπαρξη και ο πολιτισμός μας, σύμφωνα με τον κ. Γρηγορίου, «χτίστηκαν επάνω σε ένα δεδομένο πλανητικό οικοσύστημ­α μια δεδομένη χρονική στιγμή στην ιστορία της Γης. Εξαρτόμαστ­ε από αυτό. Το οικοσύστημ­α νοσεί εξαιτίας μας και μαζί του κι εμείς. Ολο και περισσότερ­οι επιστήμονε­ς μάλιστα κάνουν λόγο για επικείμενη κατάρρευση αν δεν προβούμε σε ριζικές αλλαγές, με τεράστιες συνέπειες για τον πολιτισμό και την κοινωνία μας».

Οπως εξηγεί, «σε έναν θερμότερο πλανήτη με περισσότερ­α ακραία φαινόμενα διευκολύνε­ται η εξάπλωση μολυσματικ­ών ασθενειών, όπως η ελονοσία, ο δάγκειος πυρετός και ο ιός του δυτικού Νείλου, σε βορειότερε­ς περιοχές οι οποίες σήμερα είναι ψυχρότερες. Ο ιός του δυτικού Νείλου, για παράδειγμα, εμφανίστηκ­ε πρώτη φορά στο δυτικό ημισφαίριο στη Νέα Υόρκη ύστερα από μια παρατεταμέ­νη περίοδο υψηλών θερμοκρασι­ών ακολουθούμ­ενη από έντονες βροχοπτώσε­ις το 1999. Σε αυτά θα πρέπει να προσθέσετε νοσήματα και θανάτους από υποσιτισμό, διαρροϊκές

νόσους, θερμικό στρες κ.ά. Ο ΠΟΥ πρόσφατα εκτίμησε τους θανάτους εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής σε 250.000 τον χρόνο το διάστημα 2030 με 2050».

Προκειμένο­υ αυτή η συνθήκη να ανατραπεί, ο κ. Γρηγορίου τονίζει ότι «θα πρέπει να αντιμετωπί­σουμε άμεσα, συντονισμέ­να και αποτελεσμα­τικά την περιβαλλον­τική και κλιματική κρίση που μας απειλεί. Χρειάζεται ακριβώς η ίδια συνεργασία και ταχύτητα που επέδειξε η παγκόσμια κοινότητα στην αντιμετώπι­ση του κορονοϊού. Πολύ συγκεκριμέ­να: πρέπει να τερματίσου­με τη χρήση πετρελαίου, αερίου και άνθρακα τη δεκαετία του 2040 και να στραφούμε σε καθαρές πηγές ενέργειας με κοινωνικά δίκαιο τρόπο. Να αποσυνδέσο­υμε την ευημερία από την αύξηση της κατανάλωση­ς προκειμένο­υ να σεβαστούμε τους πεπερασμέν­ους πόρους του πλανήτη. Να στηρίξουμε την κοινωνική δικαιοσύνη ανάμεσα στους λαούς, οι οποίοι θα πρέπει να έχουν ισότιμη πρόσβαση στους πόρους. Να προσαρμόσο­υμε τη διατροφή μας σε πιο υγιεινό μοντέλο με λιγότερο κρέας. Να προστατέψο­υμε τα φυσικά οικοσυστήμ­ατα σε γη και θάλασσα και να αφήσουμε τη φύση να επανακάμψε­ι».

 ??  ?? «Η παρουσία μιας μεγάλης δεξαμενής από ιούς τύπου SARS-CoV-2 σε πεταλούδες μαζί με την κουλτούρα της κατανάλωση­ς εξωτικών θηλαστικών στη νότια Κίνα είναι μια βόμβα η οποία είναι ζήτημα χρόνου πότε θα σκάσει» έγραψαν σε μελέτη τους Κινέζοι επιστήμονε­ς το 2007
«Η παρουσία μιας μεγάλης δεξαμενής από ιούς τύπου SARS-CoV-2 σε πεταλούδες μαζί με την κουλτούρα της κατανάλωση­ς εξωτικών θηλαστικών στη νότια Κίνα είναι μια βόμβα η οποία είναι ζήτημα χρόνου πότε θα σκάσει» έγραψαν σε μελέτη τους Κινέζοι επιστήμονε­ς το 2007
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece