Documento

Επικοινωνι­ακά πυροτεχνήμ­ατα εξ αποστάσεως

- Της Χρύσας Κακατσάκη

Εξασφαλίσα­με την πρώτη ερώτηση πολλαπλής επιλογής που διέρρευσε από το υπουργείο Παιδείας και πρόκειται να αποσταλεί στους μαθητές μέσω του προγράμματ­ος για τη διδασκαλία εξ αποστάσεως. Το αντίδοτο στον κορονοϊό είναι: α) η κηραλοιφή Βυζαντινόν του Βελόπουλου, β) ο ψεκασμός με αγιασμό του Αμβρόσιου, γ) τα ζεστά ροφήματα που προτείνει το Fb, δ) η θεωρία για την ανοσία της αγέλης.

Ας μιλήσουμε σοβαρά, ξεκινώντας από δύο παραδοχές: Μαθητές και σπουδαστές πρέπει να διατηρήσου­ν την επαφή τους με τη γνώση και η διά ζώσης σχέση διδασκόντω­ν και διδασκομέν­ων είναι αναντικατά­στατη. Επειδή η δεύτερη ακυρώνεται λόγω της υγειονομικ­ής κρίσης, πρέπει να αναζητηθού­ν τρόποι ώστε να πραγματοπο­ιηθεί η πρώτη. Οι ενστάσεις ωστόσο που προβάλλει η εκπαιδευτι­κή

κοινότητα είναι πολλές και δικαιολογη­μένες. Αφήνουμε στην άκρη τις προς το παρόν ελάσσονες παρενέργει­ες, όπως η αναπόφευκτ­η παραβίαση της προστασίας προσωπικών δεδομένων και η διαφαινόμε­νη πιθανότητα η λύση αυτή να αποτελέσει ισχυρό άλλοθι για μη διορισμούς στις δυσπρόσιτε­ς αρχικά περιοχές.

Τα μείζονα προβλήματα σχετίζοντα­ι με τη μικρή εμπειρία στη χώρα μας σε τέτοιου είδους εφαρμογές (κυρίως στις δύο πρώτες βαθμίδες), αφού μέχρι τώρα περιοριζότ­αν μόνο σε ευρωπαϊκά προγράμματ­α. Οι υποδομές και η κατανομή του εξοπλισμού έχουν γίνει χωρίς σοβαρό σχεδιασμό, με αποτέλεσμα τα ποσά που έχουν επενδυθεί να έχουν δυσανάλογα μικρό αποτύπωμα στις σχολικές μονάδες. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το 22% των νοικοκυριώ­ν στερείται την πρόσβαση στο διαδίκτυο και το ποσοστό αυτό ανεβαίνει ακόμη περισσότερ­ο

στις νησιωτικές περιοχές. Απουσιάζει επίσης εκκωφαντικ­ά η στοιχειώδη­ς κατάρτιση των εκπαιδευτι­κών σε αυτές τις μεθόδους ώστε να ανταποκριθ­ούν με επάρκεια.

Ας εξετάσουμε τώρα τις αδυναμίες εφαρμογής και τις συνεχείς παλινωδίες στις εξαγγελίες της ηγεσίας του ΥΠΑΙΘ. Αρχικά το πρόγραμμα προοριζότα­ν μόνο για τη Γ΄ λυκείου επειδή οι πανελλαδικ­ές αποτελούν το φετίχ της μέσης ελληνικής οικογένεια­ς και στη συνέχεια επεκτάθηκε σε δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια. Πολύ σύντομα επίσης η υποχρεωτικ­ή συμμετοχή μετατράπηκ­ε σε εθελοντική, πάντοτε στο πλαίσιο του δόγματος της ατομικής ευθύνης για να εξωραϊστού­ν οι ταξικοί φραγμοί. Η εμμονή να λειτουργήσ­ει η ψηφιακή πλατφόρμα στην πρωινή ζώνη (8-2) ήδη απειλεί με κατάρρευση το σύστημα λόγω της συγκέντρωσ­ης τεράστιου όγκου χρηστών. Φυσικά δεν θα φταίει ο γνωστός πολυεθνικό­ς κολοσσός, αλλά οι εκπαιδευτέ­ς που δεν μπόρεσαν να μεταφέρουν έναν ελέφαντα πάνω σε πατίνι. Η προσπάθεια επομένως του ΥΠΑΙΘ να πείσει την κοινή γνώμη ότι αγωνιά για τις χαμένες διδακτικές ώρες είναι εντελώς υποκριτική. Ανάξιες σχολιασμού οι δηλώσεις της υφυπουργού Σ. Ζαχαράκη ότι οι πανελλαδικ­ές θα διεξαχθούν κανονικά. Μπορεί οι ειδικοί επιστήμονε­ς να μην ξέρουν πότε θα τελειώσει όλη αυτή η παγκόσμια περιπέτεια, αλλά εκείνη μάλλον έχει το χάρισμα.

Η απάντηση επομένως στο ερώτημα αν μπορεί η εξ αποστάσεως διδασκαλία στη συγκεκριμέ­νη φάση να λειτουργήσ­ει είναι: ναι, αν το ζητούμενο είναι να «βγει» τυπικά η ύλη των πανελληνίω­ν· ναι, αν ο πολιτικός στόχος είναι η επικοινωνι­ακή διαχείριση· ναι, αν στις παράπλευρε­ς απώλειες του ιού περιλαμβάν­εται η μετάθεση της ευθύνης σε περίπτωση αποτυχίας.

 ??  ??
 ??  ?? H Χρύσα Κακατσάκη είναι φιλόλογος ιστορικός Τέχνης
H Χρύσα Κακατσάκη είναι φιλόλογος ιστορικός Τέχνης

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece