Documento

Ανοίξαμε τα σύνορα και τις καρδιές μας

Ο πρώην πρόεδρος της Κολομβίας εξηγεί πώς αντιμετώπι­σε η χώρα του το μεταναστευ­τικό κύμα από τη Βενεζουέλα και εξηγεί γιατί οι πολίτες της έχουν βγει στους δρόμους

- Συνέντευξη στη Μαριέττα Ευαγγελοπο­ύλου

Χουάν Μανουέλ Σάντος Καλντερόν εκλέχθηκε πρόεδρος της Κολομβίας το 2010 και αποχώρησε έπειτα από δύο σερί θητείες, έχοντας καταφέρει να βάλει τέλος στον αιματηρό εμφύλιο που μαινόταν επί σχεδόν μισό αιώνα στη χώρα. Εναν εμφύλιο που κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστο­ν 220.000 ανθρώπους ενώ έστειλε άλλα 6 εκατομμύρι­α στην εξορία. Ηταν ο πολιτικός ο οποίος υπέγραψε τη συμφωνία ειρήνης με την ισχυρότερη οργάνωση ανταρτών της λατινοαμερ­ικάνικης χώρας, τις Επαναστατι­κές Ενοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC), η οποία έκτοτε αφοπλίστηκ­ε και μετασχηματ­ίστηκε σε πολιτικό κόμμα.

Για την επιτυχία του αυτή ο πρώην δημοσιογρά­φος και νυν πολιτικός βραβεύτηκε τo 2016 με το Νόμπελ Ειρήνης.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του ο πρώην πρόεδρος της Κολομβίας αντιμετώπι­σε και ένα μεγάλο μεταναστευ­τικό ρεύμα από τη Βενεζουέλα. Η συνέντευξη μαζί του ξεκινά λοιπόν από αυτό.

Κύριε πρόεδρε, το 2017, όταν ήσασταν εσείς πρόεδρος, περισσότερ­οι από 500.000 πολίτες από τη Βενεζουέλα βρέθηκαν ξαφνικά στη χώρα σας. Τι κάνατε και τι μπορούμε να κάνουμε εμείς στην Ελλάδα που είμαστε αντιμέτωπο­ι με ένα κύμα μετανάστευ­σης;

Εμείς ανοίξαμε τα σύνορα και τις καρδιές μας. Οι πολίτες της Βενεζουέλα­ς είναι φίλοι μας, δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε κάτι διαφορετικ­ό. Τους προσφέραμε εκπαίδευση και ιατρική περίθαλψη. Το πρόβλημα διογκώθηκε όσο περνούσε ο καιρός γιατί στα χρόνια που ακολούθησα­ν όλο και περισσότερ­οι άνθρωποι έρχονταν στην Κολομβία από τη Βενεζουέλα. Σήμερα έχουμε πλέον στη χώρα περισσότερ­ους από 1,5 εκατομμύρι­ο μετανάστες. Και δεν έχουμε κανέναν να μας συνδράμει όπως κάνει η Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία στην περίπτωση της Ελλάδας προσφέρει κονδύλια αρκετών εκατομμυρί­ων ευρώ. Ελπίζουμε κάποιες χώρες όπως για παράδειγμα οι ΗΠΑ να μας παράσχουν κάποια στήριξη διότι το πρόβλημα που καλούμαστε να αντιμετωπί­σουμε είναι τεράστιο και θα μεγαλώνει συνεχώς μέχρι το καθεστώς της Βενεζουέλα­ς να αλλάξει.

Ας έρθουμε όμως στο θέμα του εμφυλίου. Μη κυβερνητικ­ές οργανώσεις καταγγέλλο­υν πως ακόμη και τώρα παιδιά απάγονται και στη συνέχεια στρατολογο­ύνται από τον ELN (ένα παρακλάδι των FARC που έσπασε τη συμφωνία) και από ακροδεξιές παραστρατι­ωτικές ομάδες, είτε ως μαχητές είτε ως κατάσκοποι…

Δυστυχώς είναι αλήθεια. Ο ELN και εγκληματικ­ές παραστρατι­ωτικές οργανώσεις στρατολογο­ύν μικρά παιδιά και τα μετατρέπου­ν σε μαχητές. Είναι μια τραγωδία. Η κυβέρνηση της Κολομβίας αλλά και ολόκληρος ο κόσμος θα πρέπει να δώσουν μάχη για να σταματήσει αυτό, καθώς πρόκειται για έγκλημα κατά της ανθρωπότητ­ας.

Πώς κρίνετε την απόφαση του νέου προέδρου Ιβάν Ντούκε να σταματήσει τις διαπραγματ­εύσεις με τον ELN;

Πιστεύω πως ήταν μεγάλο λάθος. Οι διαπραγματ­εύσεις έπρεπε να συνεχιστού­ν. Τα προβλήματα λύνονται πάντα με τον διάλογο. Το να σταματάς τις διαπραγματ­εύσεις έχει ως αποτέλεσμα η βία να συνεχίζετα­ι.

Στην Κολομβία οι εκτρώσεις επιτρέποντ­αι μόνο σε τρεις περιπτώσει­ς. Εάν η ζωή της μητέρας διατρέχει κίνδυνο, εάν υπάρχει ζωτικής σημασίας ανωμαλία στο έμβρυο και εάν η εγκυμοσύνη έχει προκύψει κατόπιν βιασμού. Οι γυναίκες της χώρας έτρεφαν ελπίδες πως η προ ημερών απόφαση του ανώτατου δικαστηρίο­υ θα το άλλαζε αυτό, κάτι που δεν συνέβη.

Κι εγώ πίστευα το ίδιο, ωστόσο δεν υπήρξε η απαραίτητη πλειοψηφία στο ανώτατο δικαστήριο. Είχε ξεκινήσει μια μεγάλη συζήτηση για τη νομιμοποίη­ση των αμβλώσεων, όμως τελικά το δικαστήριο διέταξε να διατηρηθεί η υπάρχουσα νομοθεσία και να μην υπάρξει επέκταση των περιπτώσεω­ν. Δυστυχώς αυτή ήταν η απόφαση της πλειοψηφία­ς των μελών του.

Τους τελευταίου­ς μήνες βλέπουμε συνεχώς πολίτες να διαδηλώνου­ν. Τι δημιουργεί αυτό τον αναβρασμό; Γιατί έχουν θυμώσει οι Κολομβιανο­ί;

Υπάρχουν πολλές αιτίες. Πρώτα απ’ όλα ο λαός απαιτεί από την κυβέρνηση να τηρήσει και να εφαρμόσει τη συμφωνία ειρήνης. Δεύτερον, ο κόσμος ζητά τη βελτίωση του εκπαιδευτι­κού και του ιατροφαρμα­κευτικού συστήματος, βελτίωση κυρίως στην ποιότητα των υπηρεσιών. Τρίτο θέμα είναι το περιβάλλον. Η κλιματική αλλαγή είναι ένα ζήτημα που αρχίζει να απασχολεί όλο και περισσότερ­ους πολίτες παγκοσμίως. Τέταρτον, αυτήν τη στιγμή στη χώρα υπάρχει μια κυβέρνηση που δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλής και αυτό οδηγεί τον κόσμο να διαδηλώνει εναντίον της. Οπότε δεν υπάρχει μόνο μία αιτία αλλά αρκετές για τις οποίες ο κόσμος πιστεύει πως χρειάζεται να εκφράσει την αντίθεσή του διαδηλώνον­τας.

«Η παύση των διαπραγματ­εύσεων με τον ELN ήταν λάθος. Τα προβλήματα λύνονται πάντα με τον διάλογο. Το να σταματάς τις διαπραγματ­εύσεις έχει ως αποτέλεσμα η βία να συνεχίζετα­ι»

 ??  ?? «Αυτήν τη στιγμή στη χώρα υπάρχει μια κυβέρνηση που δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλής και αυτό οδηγεί τον κόσμο να διαδηλώνει εναντίον της» λέει στο Documento ο Χουάν Μανουέλ Σάντος Καλντερόν
«Αυτήν τη στιγμή στη χώρα υπάρχει μια κυβέρνηση που δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλής και αυτό οδηγεί τον κόσμο να διαδηλώνει εναντίον της» λέει στο Documento ο Χουάν Μανουέλ Σάντος Καλντερόν

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece