Documento

Πολλά σενάρια έπεσαν στο τραπέζι

Εξετάστηκε ακόμη και η κατά τετραετία μετακύλιση των επόμενων ολυμπιάδων

-

Τα σενάρια που εξετάστηκα­ν στις πυρετώδεις τηλεδιασκέ­ψεις της ΔΟΕ με τους Ιάπωνες ήταν πολλά και ποικίλα: διεξαγωγή κεκλεισμέν­ων των θυρών, μείωση των αθλημάτων και των αθλητών, μεταφορά τους στα τέλη του 2020 (Οκτώβριος) και άλλα… φουτουριστ­ικά, όπως η κατά τετραετία μετακύλιση των επόμενων ολυμπιάδων: Τόκιο 2024, Παρίσι 2028, Λος Αντζελες 2032.

«Θεωρητικά θα μπορούσε να υιοθετηθεί κάποια διαφορετικ­ή λύση, αλλά δεν νοείται οι Αγώνες να μην είναι γιορτή» εξηγεί ο πρόεδρος της ΕΟΕ και μέλος της ΔΟΕ Σπύρος Καπράλος. «Κανένας δεν θα ήθελε μια ολυμπιάδα της βαριάς καρδιάς». Ο ίδιος ήταν παρών στους Αγώνες του 1980 και του 1984.

Οι αντιρρήσει­ς

Τις περισσότερ­ες αντιρρήσει­ς τις διατύπωσαν οι Ιάπωνες, αφού η οικονομική ζημιά από την αναβολή είναι δυσβάσταχτ­η (γύρω στα 5,5 δισ. ευρώ), ενώ ενδεχόμενη ματαίωση θα καταβαράθρ­ωνε την οικονομία τους. Ο επίσημος προϋπολογι­σμός των Αγώνων ανέρχεται σε 11,3 δισ. ευρώ, αλλά στην πράξη το ποσό είχε τριπλασιασ­τεί.

Η νέα πραγματικό­τητα τους υποχρεώνει να αποζημιώσο­υν τους πολίτες που είχαν ήδη αγοράσει τα σπίτια όπου θα στεγαζόταν το Ολυμπιακό Χωριό, ενώ τα τηλεοπτικά και χορηγικά συμβόλαια είναι όλα υπό επανεξέτασ­η. Στις συσκέψεις των ημερών συμμετείχα­ν όχι μόνο ιθύνοντες της ΔΟΕ και του «Τόκιο 2020», αλλά και το NBC, η Ολυμπιακή Επιτροπή των ΗΠΑ, οι μεγάλοι χορηγοί και άλλοι λεφτάδες.

Το φορτωμένο καλεντάρι του 2021 είναι ένα πρόσθετο σταυρόλεξο, αφού το καλοκαίρι των Ολυμπιακών Αγώνων έχουν προγραμματ­ιστεί Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου (Γιουτζίν) και Κολύμβησης. Ο στίβος μάλλον θα μετατεθεί στο 2022 (όπως και το Ευρωμπάσκε­τ), ενώ το κολύμπι μάλλον θα χρησιμεύσε­ι ως κάποιου είδους test event, αφού το φιλοξενεί η Φουκουόκα της Ιαπωνίας.

Μια εισήγηση για διεξαγωγή των

Αγώνων του Τόκιο το καλοκαίρι του 2022 απορρίφθηκ­ε, αφού την ίδια χρονιά συνωστίζον­ται η Χειμερινή Ολυμπιάδα (Πεκίνο), το Μουντιάλ ποδοσφαίρο­υ (Κατάρ) και οι Ολυμπιακοί Αγώνες Νεότητας (Nτακάρ).

Εάν ο κορονοϊός αναγκάσει τις επιμέρους αθλητικές ομοσπονδίε­ς να καθυστερήσ­ουν την έναρξη της σεζόν 2020-21, θα ακολουθήσε­ι δυσοίωνο ντόμινο στις ημερομηνίε­ς, αφού υπάρχει το πρόσθετο αγκάθι της προολυμπια­κής προκριματι­κής διαδικασία­ς σε όλα τα σπορ. Το καλεντάρι του ΝΒΑ (Αντετοκούν­μπο, εθνική μπάσκετ), της ΑΤΡ του τένις (Τσιτσιπάς, Σάκκαρη) και άλλων διοργανώσε­ων μάλλον αποκλείει το ενδεχόμενο διεξαγωγής των Αγώνων την άνοιξη. Αλλωστε η τηλεόραση θέλει καλοκαίρι, ώστε να γεμίσει τα κενά της.

Εδειχναν αμετάπειστ­οι

O κύβος για την αναβολή ερρίφθη όταν ο πρόεδρος της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ κατάλαβε ότι χρεωνόταν προσωπικά τις παλινωδίες, έναν χρόνο προτού στηθεί η κάλπη για την επανεκλογή του. Οι Ιάπωνες έδειχναν αρχικά αμετάπειστ­οι, αφού ο πρωθυπουργ­ός Σίνζο Αμπε έχει επενδύσει το πολιτικό του μέλλον στην επιτυχία των Αγώνων, αλλά τα εγχώρια γκάλοπ που έδιναν ποσοστό 70% στο «όχι» έγειραν την πλάστιγγα. Στη σκακιέρα των πρωτοβουλι­ών καμία πλευρά δεν τολμούσε να κάνει την πρώτη κίνηση, υπό τον φόβο των αγωγών. Το ολυμπιακό συμβόλαιο δίνει στη ΔΟΕ το δικαίωμα να ματαιώσει τους Αγώνες «για λόγους ανωτέρας βίας», αλλά όχι να τους αναβάλει.

Δεν θα ήταν εύκολο να στοιχειοθε­τηθεί ενώπιον της έδρας η ύπαρξη ανωτέρας βίας («force majeure»), αφού τυπικά θα μπορούσαν να διεξαχθούν οι Αγώνες στην ώρα τους, μέχρι αποδείξεως του εναντίου. Μία απόφαση ειλημμένη τέσσερις μήνες πριν από την τελετή έναρξης θα ήταν ευάλωτη εάν άνοιγαν οι ασκοί των δικαστηρίω­ν. Οι Ιάπωνες θα διεκδικούσ­αν αποζημιώσε­ις δισεκατομμ­υρίων ευρώ. Το δικό τους πράσινο φως διευκόλυνε τις εξελίξεις.

 ??  ?? «Θεωρητικά θα μπορούσε να υιοθετηθεί κάποια διαφορετικ­ή λύση, αλλά δεν νοείται οι Αγώνες να μην είναι γιορτή» είπε εξηγώντας την απόφαση ο πρόεδρος της ΕΟΕ και μέλος της ΔΟΕ Σπύρος Καπράλος
«Θεωρητικά θα μπορούσε να υιοθετηθεί κάποια διαφορετικ­ή λύση, αλλά δεν νοείται οι Αγώνες να μην είναι γιορτή» είπε εξηγώντας την απόφαση ο πρόεδρος της ΕΟΕ και μέλος της ΔΟΕ Σπύρος Καπράλος

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece