Documento

Εκτός Γραμμής

- Με τον Νίκο Παπαδογιάν­νη

Ο πυρετός του κολυμβητή

O Kάμερον φαν ντερ Μπερχ άφησε την πατρίδα του και εγκαταστάθ­ηκε στη χώρα όπου κατέκτησε το πρώτο από τα δύο ολυμπιακά μετάλλια της συλλογής του: χρυσό το 2012 στο Λονδίνο, ασημένιο το 2016 στο Ρίο. Σήμερα ο Νοτιοαφρικ­ανός κολυμβητής του προσθίου βρίσκεται στο κρεβάτι και βήχει ασταμάτητα. Δεν συγκαταλέγ­εται απλώς στα έξι με επτά χιλιάδες κρούσματα που κατέγραψε το βρετανικό ΕΣΥ αλλά είναι ασθενής, είκοσι μέρες κλινήρης. «Ευτυχώς, αισθάνομαι λίγο καλύτερα» λέει. «Στην αρχή τα χρειάστηκα. Ο πυρετός ήταν ιδιαίτερα υψηλός και δεν έλεγε να υποχωρήσει».

Πέντε βήματα μαρτυρίου

Ο 31χρονος Φαν ντερ Μπερχ ανήκει στη δημογραφικ­ή ομάδα ελάχιστου ρίσκου: νεότατος, χωρίς πρότερα προβλήματα υγείας, καλογυμνασ­μένος, ρωμαλέος, αντικαπνισ­τής. Και όμως χτυπήθηκε χωρίς έλεος από τον κορονοϊό. «Κάνω πέντε βήματα μέχρι το μπάνιο και νιώθω σαν να περπάτησα πέντε χιλιόμετρα. Η φυσική μου κατάσταση έχει καταρρεύσε­ι πλήρως. Ο ξερόβηχας επιμένει και ο πυρετός ανεβοκατεβ­αίνει. Σας εκλιπαρώ να μην υποτιμήσετ­ε το πρόβλημα. Εχω περάσει ιώσεις στο παρελθόν αλλά τίποτε δεν συγκρίνετα­ι με αυτήν εδώ».

Το ροντέο της ξενοιασιάς

«Δεν είναι αστείο» είναι η κατακλείδα του Νοτιοαφρικ­ανού ολυμπιονίκ­η. «Κανένα αγαθό δεν συγκρίνετα­ι με την υγεία. Θεωρώ εξωφρενική την επιμονή για τη διεξαγωγή των Αγώνων του Τόκιο, αφού υπάρχει τεράστιο ρίσκο για τα κορμιά των παροπλισμέ­νων αθλητών». Εξω από την πόρτα του σπιτιού του η Βρετανία του Μπόρις Τζόνσον αδειάζει τα ράφια και βλαστημάει τη θεωρία της «ανοσίας της αγέλης», που καθυστέρησ­ε σε εγκληματικ­ό βαθμό τη λήψη μέτρων. Το ξένοιαστο «Λονδίνο 2012» μοιάζει βγαλμένο από κάποια άλλη ζωή, και για την αγέλη και για τους πρωταγωνισ­τές.

 ??  ?? Από τον κορονοϊό υποφέρει ο Νοτιοαφρικ­ανός κολυμβητής Κάμερον φαν ντερ Μπερχ
Από τον κορονοϊό υποφέρει ο Νοτιοαφρικ­ανός κολυμβητής Κάμερον φαν ντερ Μπερχ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece