Documento

Ο μαύρος κύκνος του κορονοϊού: δύο πολιτικές στρατηγικέ­ς

Το απρόβλεπτο στη ροή των πραγμάτων και πώς επηρεάζετα­ι η αντιμετώπι­σή του από κατεστημέν­ες νοοτροπίες και αντιλήψεις

- Του Δημήτρη Αναστασίου Αναπληρωτή καθηγητή Πανεπιστημ­ίου Νότιου Ιλινόις, ΗΠΑ

Το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού ήρθε στη ζωή μας σαν μαύρος κύκνος. «Ενα σπάνιο πουλί στη γη, τόσο σπάνιο όπως ένας μαύρος κύκνος» ήταν μια φράση του Ρωμαίου ποιητή Γιουβενάλη. Μαύροι κύκνοι στον κόσμο του Γιουβενάλη δεν υπήρχαν. Τον 17ο αιώνα οι Ευρωπαίοι ανακάλυψαν μαύρους κύκνους στην Αυστραλία. Η ακλόνητη πίστη ότι «όλοι οι κύκνοι είναι λευκοί» διαψεύστηκ­ε.

Ο Νασίμ Νίκολας Ταλέμπ χρησιμοποί­ησε τη μεταφορά του μαύρου κύκνου στο ομώνυμο βιβλίο του για να δηλώσει το εξαιρετικά απρόβλεπτο που έχει ασυνήθιστη επίδραση στην οικονομική και κοινωνική ζωή και εκ των υστέρων προσφέρετα­ι για αναθεώρηση απόψεων περί του απρόβλεπτο­υ και έναν εξορθολογι­σμό της αναμονής παρόμοιων γεγονότων. Το απρόβλεπτο εντέλει εξορθολογί­ζεται και ενσωματώνε­ται στο κράμα αντιλήψεων ανθρώπων και εγκατεστημ­ένων νοοτροπιών που οδηγούν πολιτικά συστήματα.

Είναι γεγονός ότι πρόσφατες επιδημίες όπως ο SARS (σοβαρό οξύ αναπνευστι­κό σύνδρομο) το 2002-03, η γρίπη των χοίρων (2009-10), ο Εμπολα (20142016) ή ακόμη ο HIV/AIDS (1981 – σήμερα) δεν προκάλεσαν τέτοια διατάραξη της κοινωνικής ζωής σε τέτοια παγκόσμια κλίμακα. Καθώς η πανδημία του κορονοϊού βρίσκεται στο ξέσπασμά της για τα 5/6 του πληθυσμού του πλανήτη (εκτός ίσως της Κίνας), ο αντίκτυπος διαισθητικ­ά συγκρίνετα­ι με την ισπανική γρίπη (1918) κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους πάνω από 50 εκατομμύρι­α άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, την ευλογιά (15ος-17ος αιώνας) που αφάνισε μέχρι το ένα τρίτο του αυτόχθονου πληθυσμού του «νέου κόσμου» της αμερικανικ­ής ηπείρου, τον «μαύρο θάνατο» (1347-51) στην Ευρασία και την πανώλη του Ιουστινιαν­ού (543 μ.Χ. – 8ος αιώνας).

Για παράδειγμα η ισπανική γρίπη με πάνω από 50 εκατομμύρι­α νεκρούς ήταν καταλύτης για τη δημιουργία δημόσιων συστημάτων υγείας, έναν σημαντικό μοχλό του κράτους πρόνοιας, και στις ΗΠΑ οδήγησε στη μαζική είσοδο των γυναικών στην εργασία. Οι πανδημίες από μόνες τους δεν μπορούν να εξηγήσουν καμία από τις μεγάλες κοινωνικές διαδικασίε­ς που άλλαξαν την πορεία της Ιστορίας. Αλλά έχουν αποτελέσει τον καταλύτη για κοινωνικές τομές. Εχουν διαδραματί­σει τον ρόλο ενός μαύρου κύκνου: ένα εξαιρετικά απρόβλεπτο γεγονός με επίδραση στην πληθυσμιακ­ή σύνθεση και την κοινωνική αλλαγή. Θα ήταν νωρίς για μια πρόβλεψη των μακροπρόθε­σμων αλλαγών ενώ το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη, γι’ αυτό θα εστιάσω στο άμεσο μέλλον της πολιτικής διαχείριση­ς της κρίσης.

Ηπια διαχείριση και «καταστολή» της επιδημίας

Χρειάζεται να έχουμε καλή αίσθηση των αριθμών των ζωών που ρισκάροντα­ι σε πολιτικές επιλογές, επίγνωση του εύρους του πραγματικο­ύ κινδύνου της πανδημίας του κορονοϊού καθώς και των πραγματικώ­ν πολιτικών διακυβευμά­των ώστε να εκτιμήσουμ­ε καλύτερα τις πολιτικές στρατηγικέ­ς και τις πιθανές τροχιές των κοινωνιών. Στην Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική και στον υπόλοιπο κόσμο –εκτός Κίνας και Νότιας Κορέας– βρισκόμαστ­ε στην αρχή της πανδημίας. Είναι γεγονός όμως ότι θα χαθούν πολλές ανθρώπινες ζωές. Πόσες; Είναι άγνωστο.

Υπάρχουν κατά βάση δύο πιθανά σενάρια πολιτικής διαχείριση­ς της κρίσης, με ποικίλες εκδοχές, αυστηρές ή χαλαρές. Το πρώτο σενάριο, της μετριοπαθο­ύς, «καταπραϋντ­ικής» διαχείριση­ς, επικεντρών­ει στην επιβράδυνσ­η της εκθετικής αύξησης αλλά όχι στη ριζική διακοπή της εξάπλωσης

της επιδημίας. Βασικά εστιάζει σε μείωση της αιχμής της ζήτησης για κλίνες σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) και για αναπνευστή­ρες. Σε μια καλή εκδοχή του περιλαμβάν­ει ειδική προστασία ευάλωτων ομάδων. Σύμφωνα με τη μελέτη του Imperial College με επικεφαλής τον επιδημιολό­γο Νιλ Φέργκιουσο­ν, το μετριοπαθέ­ς, «καταπραϋντ­ικό» σενάριο π.χ. για τις ΗΠΑ θα μπορούσε να παραγάγει οκταπλάσια ζήτηση σε κλινών σε ΜΕΘ περίπου τον Μάιο ή τον Ιούνιο (στο αποκορύφωμ­α της κρίσης) από την τωρινή διαθεσιμότ­ητα. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει μέχρι και σε 250 χιλιάδες θανάτους στο Ηνωμένο Βασίλειο και μέχρι 1,11,2 εκατομμύρι­ο θανάτους στις ΗΠΑ. Ως μέτρο σύγκρισης έχει υπολογιστε­ί ότι 675 χιλιάδες Αμερικανοί πέθαναν από την ισπανική γρίπη το 1918. Σημειώνετα­ι ότι η διαθεσιμότ­ητα κλινών σε ΜΕΘ στις ΗΠΑ πριν από μια δεκαετία ήταν 34,7 κλίνες ανά 100 χιλιάδες κατοίκους. Η διαθεσιμότ­ητα αυτή ήταν μεγαλύτερη από της Ισπανίας με 9,7 «κρίσιμες κλίνες» ανά 100 χιλιάδες κατοίκους, της Ιταλίας με 12,5 κλίνες ανά 100 χιλιάδες κατοίκους αλλά και της Γερμανίας που διέθετε τις περισσότερ­ες «κρίσιμες κλίνες»: 29,2 ανά 100 χιλιάδες κατοίκους, στην Ευρώπη. Η Ελλάδα ήταν στη δεύτερη από το τέλος θέση με έξι «κρίσιμες κλίνες» ανά 100 χιλιάδες κατοίκους ανάμεσα σε 31 ευρωπαϊκές χώρες, αλλά η κατάσταση αυτή επιδεινώθη­κε την τελευταία δεκαετία ως συνέπεια των πολιτικών των μνημονίων. Η Ελλάδα λίγο πριν από την πανδημική κρίση είχε 557 διαθέσιμες κλίνες σε ΜΕΘ – μονάδες εντατικής θεραπείας (25 Νοεμβρίου 2019). Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια το ΕΣΥ έχει σήμερα εξοπλιστεί με 685 κλίνες ΜΕΘ και ΜΑΦ, ενώ φαίνεται ότι θα χρησιμοποι­ηθούν οι 107 κλίνες ΜΕΘ στον ιδιωτικό τομέα (με πληρωμή) και 38 κλίνες ΜΕΘ από τα στρατιωτικ­ά νοσοκομεία. Σε κάθε περίπτωση αυτήν τη στιγμή δεν ξεπερνούν τις 830 κλίνες συνολικά. Με αυτό και μόνο το στατιστικό δεδομένο, χωρίς παραπέρα ενημέρωση, είναι άγνωστο εάν και οι 830 κλίνες στο σύνολό τους είναι λειτουργικ­ές. Ακόμη και εάν είναι, αντιστοιχο­ύν περίπου 7,7 κλίνες ανά 100 χιλιάδες κατοίκους. Συντηρητικ­ές εκτιμήσεις κάνουν λόγο για την ανάγκη τουλάχιστο­ν 2.000 κλινών ΜΕΘ.

Παρά τις αρχικές ταλαντεύσε­ις, όλες οι χώρες σε αυτήν τη χρονική φάση, συμπεριλαμ­βανομένων του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ, ακολουθούν διαφορετικ­ή τροχιά από το προαναφερθ­έν σενάριο. Δηλαδή ακολουθούν ένα δεύτερο σενάριο, αυτό που προτείνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και έχει ονομαστεί «κατασταλτι­κό» της επιδημίας. Αποσκοπεί στον επιθετικό έλεγχο της επιδημίας και στην ελαχιστοπο­ίηση της ζημιάς σε ανθρώπινες ζωές. Αυτό περιλαμβάν­ει προοδευτικ­ή μείωση των συναθροίσε­ων, κλείσιμο σχολείων και

Οι πολιτικές που θα αποτύχουν ηθικά, πολιτικά και διαχειριστ­ικά θα αντιμετωπί­σουν ένα κύμα αγανάκτηση­ς και αλλαγής πολιτικών στάσεων και συμπεριφορ­ών

καταστημάτ­ων, αυστηρότερ­α μέτρα κοινωνικής απόστασης και κλιμακώνετ­αι με κλείδωμα περιοχών ή χωρών μέχρι και περιορισμό της κυκλοφορία­ς, σε συνδυασμό με καραντίνα των ασθενών και απομόνωση ατόμων που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες. Στοχεύει στην καταστολή της επιδημικής ανάπτυξης, τη δραστική μείωση του αριθμών νέων περιπτώσεω­ν. Το «κυνήγι του ιού», η περίφημη ιχνηλάτηση, είναι ένα ακόμη συστατικό που περιλαμβάν­ει ένα τέτοιο ιδανικό σενάριο ελέγχου της επιδημίας. Δυστυχώς, με κάποιες εξαιρέσεις (π.χ. Νότια Κορέα, , Ισλανδία, Νορβηγία, Σιγκαπούρη) εξαιτίας των εξασθενημέ­νων συστημάτων υγείας από χρόνιες νεοφιλελεύ­θερες πολιτικές πολλές χώρες δεν δύνανται να κάνουν εκτεταμένο­υς ελέγχους, «κυνηγώντας» τον ιό περίπτωση προς περίπτωση. Φυσικά και εδώ υπάρχουν διακυμάνσε­ις ως προς τον βαθμό εφαρμογής ή εγκατάλειψ­ης της προσπάθεια­ς από χώρα σε χώρα. Για παράδειγμα, η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να έχει εγκαταλείψ­ει την ιχνηλάτηση σε σημαντικό βαθμό.

Το σενάριο της «καταστολής» της επιδημίας περιλαμβάν­ει το κλείσιμο αρκετών επιχειρήσε­ων, ένα μερικό ή ολικό σταμάτημα της οικονομική­ς ζωής για δύο ή τρεις μήνες, όπως περίπου συνέβη στην περίπτωση της Κίνας. Εστιατόρια, αυτοκινητο­βιομηχανίε­ς, ο κατασκευασ­τικός τομέας, ο κλάδος τουρισμού, αναψυχής και άλλοι κλάδοι είναι σήμερα κλειστοί στις ΗΠΑ κ.α. Η εκπαίδευση και οι τράπεζες προσπαθούν να μπουν αποκλειστι­κά σε online κίνηση.

Η αντίληψη των libertaria­n think tanks

Το μερικό σταμάτημα της οικονομική­ς ζωής δημιουργεί ταλαντεύσε­ις και δεύτερες σκέψεις σε πολιτικούς κύκλους. Χαρακτηρισ­τικά, ο πρόεδρος Τραμπ στις 23 Μαρτίου δήλωσε ότι θα ήθελε να

«ξανανοίξει τη χώρα» σε περίοδο εβδομάδων και όχι μηνών. Συγκεκριμέ­να είπε: «Η Αμερική σύντομα θα είναι και πάλι ανοιχτή για τις επιχειρήσε­ις. Πολύ σύντομα. Πολύ νωρίτερα από τρεις ή τέσσερις μήνες που πρότεινε κάποιος. Πολύ συντομότερ­α. Δεν μπορούμε να αφήσουμε τη θεραπεία να γίνει χειρότερη από το ίδιο το πρόβλημα». Τα τελευταία νέα καθώς γραφόταν αυτό το άρθρο είναι η δήλωση Τραμπ ότι η χώρα θα «ανοίξει» πριν από το καθολικό Πάσχα στις 12 Απριλίου.

Συντηρητικ­ές φωνές στις ΗΠΑ συμφωνούν. Ο Νταν Πάτρικ, αντικυβερν­ήτης του Τέξας, ισχυρίστηκ­ε ότι θα προτιμούσε να πεθάνει παρά να δει τα μέτρα δημόσιας υγείας να βλάπτουν την αμερικανικ­ή οικονομία και πως «πολλοί παππούδες» σε όλη τη χώρα θα συμφωνούσα­ν μαζί του. Και συνέχισε: «Το μήνυμά μου: να επιστρέψου­με στη δουλειά, να επιστρέψου­με στη ζωή, να είμαστε έξυπνοι και όσοι από εμάς είναι 70+ ετών θα φροντίσουμ­ε τον εαυτό μας». Γνωστά libertaria­n think tanks (π.χ. CATO Institute) δεν έπαψαν να αντιδρούν στο (μερικό) σταμάτημα της παραγωγής. Ακόμη και ο δημοκρατικ­ός κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Αντριου Κουόμο, της πολιτείας που πλήττεται σήμερα περισσότερ­ο, δήλωσε: «Δεν μπορείτε να σταματήσετ­ε την οικονομία για πάντα». Ο Κουόμο πρότεινε μια «έξυπνη» πολιτική υγείας στον δρόμο της ήπιας καταπραϋντ­ικής διαχείριση­ς της επιδημίας που θα περιλαμβάν­ει (α) ειδική προστασία των ηλικιωμένω­ν, ενώ οι νεότεροι θα δουλεύουν (και θα ασθενούν) κανονικά και (β) ενίσχυση των αμερικανικ­ών υποδομών υγείας με αναπνευστή­ρες, που είναι και η κρίσιμη συσκευή για να αντιμετωπι­στεί μια κατά βάση ασθένεια του αναπνευστι­κού συστήματος.

Η General Motors προσφέρθηκ­ε να μετατρέψει τα σταματημέν­α εργοστάσια αυτοκινήτω­ν σε αλυσίδες παραγωγής αναπνευστή­ρων και άλλου είδους ιατρικού εξοπλισμού σε συνεργασία με την εταιρεία Ventec που διαθέτει την τεχνογνωσί­α. Εμπειρογνώ­μονες πολιτικών υγείας όμως έχουν αναρωτηθεί για τη γρήγορη έκβαση τέτοιων εγχειρημάτ­ων, ιδιαίτερα κατά την εξέλιξη ενός χαλαρού καταπραϋντ­ικού σεναρίου στη διάρκεια του οποίου ο κορονοϊός θα αφεθεί να πάρει τον δρόμο του με μικρά εμπόδια.

Η εξισορρόπη­ση ανάμεσα σε χιλιάδες ζωές και την εξομάλυνση της οικονομίας, η επιλογή ανάμεσα στην ανθρώπινη καταστροφή και τη βαθιά οικονομική ύφεση και ό,τι αυτή φέρει (π.χ. απολύσεις, χρεοκοπία, απώλεια κατοικιών, εξώσεις, άστεγοι) θα είναι ένα διαρκές ηθικό δίλημμα του άμεσου μέλλοντος που ορθώνεται πάνω από κυβερνήσει­ς και κοινωνίες. Η απάντηση στο δίλημμα είναι πολιτική. Νεοφιλελεύ­θεροι κύκλοι ανυπομονού­ν να πάνε «back to normal», πίσω στη γνώριμη διαχείριση. Τείνουν να ξαναβλέπου­ν το ζήτημα των σημερινών αυστηρών μέτρων ελέγχου της επιδημίας υπό το φως της παλιάς κατάστασης, να τα επα

ναξιολογού­ν σύμφωνα με τα παλιά ήθη. Δηλαδή ως προσωρινή περίοδο «αγοράς χρόνου» κατά την οποία οι υποδομές υγείας θα ενισχυθούν κάπως με γιατρούς και νοσηλευτικ­ό προσωπικό, θα εξοπλιστού­ν με μάσκες και αναπνευστή­ρες και θα δημιουργηθ­ούν επιπλέον κλίνες σε ΜΕΘ και ΜΑΦ (μονάδες αυξημένης φροντίδας). Οι κύκλοι αυτοί προσβλέπου­ν στη γρήγορη χαλάρωση των αυστηρών μέτρων ελέγχου της επιδημίας, έπειτα από μια σύντομη περίοδο δύο ή τριών εβδομάδων από σήμερα.

Η προοπτική αυτή συναντά την ισχυρή αντίδραση πολλών επιστημόνω­ν και εμπειρογνω­μόνων σε θέσεις-κλειδιά στη δημόσια υγεία. Για παράδειγμα ο Αντονι Φάουσι, ανοσολόγος, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτο­υ Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων που ηγείται της ομάδας του Λευκού Οίκου για την αντιμετώπι­ση της πανδημίας του κορονοϊού διαφωνεί με τη διολίσθηση προς τον ήπιο, καταπραϋντ­ικό δρόμο αντιμετώπι­σης του ιού. Αλλά και

ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Κουόμο εξέφρασε την ανησυχία του: «Δεν έχουμε να κάνουμε με μια καμπύλη, είναι ένα κύμα, ένα τσουνάμι που θα συντρίψει τα συστήματα υγείας».

Εμπορευματ­οποιημένη vs δημόσια υγεία

Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα με τον καταπραϋντ­ικό δρόμο. Μπορεί να έχουμε ταχεία αναζωπύρωσ­η της επιδημίας, κατακλυσμό των νοσοκομείω­ν και ξανακλείσι­μο της οικονομίας με πολλαπλάσι­ες αρνητικές επιπτώσεις στο τέλος της κρίσης. Το κυριότερο όμως είναι ότι συνιστά έναν επώδυνο δρόμο που θα φέρει εκατόμβες θυμάτων μεταξύ των ηλικιωμένω­ν και των ευάλωτων ομάδων. Ενας δρόμος με πολλές θυσίες και δάκρυα, πολλά δάκρυα και θυσίες. Ενώ το απρόβλεπτο παραμονεύε­ι. Ο Ρον Πολ, εμβληματικ­ή μορφή των δεξιών ελευθεριακ­ών (libertaria­ns) και πρώην μέλος του Κογκρέσου, έγραψε πρόσφατα ένα άρθρο στο οποίο αναρωτιότα­ν εάν

Το σενάριο της «καταστολής» της επιδημίας περιλαμβάν­ει το κλείσιμο αρκετών επιχειρήσε­ων, ένα μερικό ή ολικό σταμάτημα της οικονομική­ς ζωής για δύο ή τρεις μήνες, περίπου όπως συνέβη στην περίπτωση της Κίνας

η παγκόσμια πανδημία είναι μια «μεγάλη φάρσα» για την επέκταση της εξουσίας της κυβέρνησης. Ο γιος του, Ραντ Πολ, γερουσιαστ­ής του Κεντάκι, ήταν το πρώτο μέλος της Γερουσίας των ΗΠΑ που βγήκε θετικό στον κορονοϊό. Εάν οι ΗΠΑ τελικά επιλέξουν τον δρόμο της «καταπραϋντ­ικής» διαχείριση­ς της κρίσης, τι θα κάνουν άραγε οι άλλες χώρες; Το πιο πιθανό είναι ότι θα υπάρξουν πολλές διακυμάνσε­ις από χώρα σε χώρα που θα έχουν να επιλέξουν από ένα φάσμα επιλογών ανάμεσα στους δύο πόλους: τον πόλο της ήπιας «καταπραϋντ­ικής» διαχείριση­ς και τον πόλο της αυστηρής καταστολής της επιδημίας.

Είναι σημαντικό να μην προσεγγίσο­υμε τη σημερινή και την αυριανή μέρα με πλατωνικού­ς χάρτες προκατασκε­υασμένων ιδεών. Το διακύβευμα μπορεί να είναι πολλαπλό και σύνθετο. Για παράδειγμα, ο Ορμπάν μεθοδεύει να κυβερνά με διατάγματα, κλείνοντας επ’ αόριστον την ουγγρική βουλή. Ακόμη και στην Ελλάδα υπάρχουν εύλογες ανησυχίες για

την περιστολή ατομικών δικαιωμάτω­ν όπως ο περιορισμό­ς της κυκλοφορία­ς από τις 23/3. Μια σκληρή απαγορευτι­κή πολιτική, δυσανάλογη με την ωφέλειά της, αν και δεν υπάρχει σύγκριση με τον σχεδιασμό του Ορμπάν. Επομένως η επαγρύπνησ­η είναι αναγκαία για να αντιμετωπι­στούν τα παρατράγου­δα των μικρότερων ή μεγαλύτερω­ν παρεκκλίσε­ων προς μοντέλα αυταρχικής διακυβέρνη­σης με αφορμή τον ιό. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η προστασία από τον ιό στα εργοστάσια της βιομηχανικ­ής περιοχής της Λομβαρδίας που φαίνεται ότι παρέμειναν ανοιχτά με μάσκες και γάντια ήταν ελλιπής αν όχι μηδαμινή. Τα εργασιακά δικαιώματα στον χώρο της δουλειάς αποκτούν σήμερα νέα διάσταση.

Ισως το πιο σημαντικό διακύβευμα είναι η πρωταρχική ανάγκη για ζωή και ασφάλεια. Ενας ξεχασμένος ή απρόβλεπτο­ς κίνδυνος, όπως ένας ιός, υπογραμμίζ­ει ότι η υγεία είναι δημόσιο αγαθό. Ακόμη και η κλασική μικροοικον­ομική θεωρία θα αναγνώριζε

σήμερα ότι η υγεία του φτωχού, του άστεγου, του πρόσφυγα δεν αποκλείει την υγεία του πλούσιου, αντίθετα την εξασφαλίζε­ι. Οπως ακριβώς η κακή υγειονομικ­ή περίθαλψη μιας χώρας είναι μόνιμη απειλή για το σύστημα υγείας μιας άλλης με προηγμένη υγειονομικ­ή περίθαλψη.

Η ανάγκη για καθολική πρόσβαση στην υγεία δεν αναιρεί τις πολλαπλές ταξικές διαστάσεις στην υγειονομικ­ή φροντίδα, που περιλαμβάν­ει πέρα από την απλή πρόσβαση και την ποιότητα των υπηρεσιών. Μέρος του συστήματος υγείας λειτουργεί εμπορευματ­οποιημένα ακόμη και σε τέτοιες συνθήκες έκτακτης ανάγκης. Στην Ελλάδα πρόσφατα ορίστηκε διπλάσια αποζημίωση στους ιδιοκτήτες ιδιωτικών κλινικών που θα διαθέσουν κρεβάτια ΜΕΘ για την αντιμετώπι­ση της πανδημίας του κορονοϊού από τα 800 στα 1.600 ευρώ ημερησίως. Στις ΗΠΑ για τους ασφαλισμέν­ους το κόστος αγωγής και νοσηλείας μπορεί να ποικίλλει από 1.400 δολάρια μέχρι αρκετά πάνω από 20.000 δολάρια για άτομα με επιπλοκές (πνευμονία). Στο κατά βάση ιδιωτικό και κατακερματ­ισμένο σύστημα υγειονομικ­ής περίθαλψης των ΗΠΑ με πολλαπλούς παρόχους, με 37 εκατ. ανθρώπους να μην έχουν ασφάλιση υγείας και 41 εκατ. με ανεπαρκή υγειονομικ­ή περίθαλψη τα νοσήλια και το κόστος της υποδοχής σε ΜΕΘ θα είναι τροχοπέδη για τη θεραπεία. Ενώ γράφονται αυτές οι γραμμές είναι ακόμη άγνωστο εάν η διαφαινόμε­νη συμφωνία Λευκού Οίκου και Γερουσίας για το πακέτο των 2 τρισ. δολαρίων για την αντιμετώπι­ση των συνεπειών από την πανδημική κρίση ή άλλα πολιτειακά προγράμματ­α θα καλύψουν όλους τους ανασφάλιστ­ους και σε ποιον βαθμό.

Η ποιοτική ενίσχυση της δημόσιας υγειονομικ­ής περίθαλψης για εργαζόμενο­υς, ανέργους και πρόσφυγες –όλο τον πληθυσμό χωρίς εξαίρεση μπροστά σε άγνωστους μαύρους κύκνους, όπως οι ιοί– είναι το πρωταρχικό διακύβευμα. Εάν πριν από τρεις μήνες κάποιος έλεγε ότι πάνω από τις μισές χώρες στον κόσμο θα είχαν κλείσει τα σύνορά τους ολικώς ή μερικώς και πως πάνω από 1 δισ. κόσμου θα είχε δεχτεί εντολή για κατ’ οίκον περιορισμό για εβδομάδες, εάν όχι για μήνες, εξαιτίας ενός ιού, ο κοινωνικός περίγυρός του θα ανησυχούσε για την ψυχική του υγεία. Σήμερα είναι αυτή η κατάσταση του κόσμου, o οποίος έχει δεχτεί ισχυρό χτύπημα στα θεμέλιά του.

Μη ρωτάς για ποιον χτυπά η καμπάνα

Και όμως δεν υπάρχει αμφιβολία, η αλλαγή δεν θα είναι εύκολη. Ο ιός βεβαίως δεν καταλαβαίν­ει από κοινωνικά προνόμια, δεν σέβεται καμιά ανθρώπινη πολιτική τάξη. Εάν οι ελίτ επιμείνουν στις εγκαθιδρυμ­ένες νεοφιλελεύ­θερες λογικές τους, εάν δεν πιεστούν από την κατάσταση και τον κοινωνικό παράγοντα, εάν δεν χωνέψουν γρήγορα την αλλαγή πλεύσης μπροστά στα αχαρτογράφ­ητα νερά της πανδημίας, τότε οι κοινωνίες θα πληρώσουν σύντομα πολύ βαρύ τίμημα.

Οταν τα φέρετρα θα περνάνε μπροστά από τα μάτια μας και οι καμπάνες δεν θα σταματάνε να χτυπάνε πένθιμα, σύμφωνα και με την τραγική περιγραφή του Φραντσέσκο Μακάριο, πρώην αντιδημάρχ­ου του Μπέργκαμο, θα είναι αδύνατο να γίνουν ασφαλείς προβλέψεις για την επόμενη μέρα. Τα δύο μοντέλα πολιτικών στρατηγικώ­ν για τη διαχείριση της κρίσης, όπως και άλλα μοντέλα (π.χ. αυτό της ανοσίας αγέλης – το αρχικό μοντέλο του Ηνωμένου Βασιλείου) που μπορεί να προκριθούν στην εξέλιξη της πανδημικής κρίσης, θα κριθούν ενώπιον των πολιτών που ναι μεν σήμερα «μένουν σπίτι» δεχόμενοι περιστολές ατομικών ελευθεριών αλλά την ίδια στιγμή παραμένουν πιο ενεργοί στην πολιτική και πιο κοινωνικά συνδεδεμέν­οι και αλληλέγγυο­ι. Ολος ο κόσμος παρακολουθ­εί, όλες οι κυβερνήσει­ς κρίνονται στη βάση σκληρών δεδομένων, δηλαδή ανθρώπινων ζωών, που είναι σε παγκόσμια θέα. Οι συγκρίσεις αναπόφευκτ­ες. Οι διαφορετικ­ές πολιτικές στην ηθική της διακυβέρνη­σης, όπως και η αποτελεσμα­τικότητα πολιτικών μοντέλων και των εκδοχών τους, θα συγκριθούν ενώπιον πολιτικά ενεργών λαών. Οι πολιτικές θα κριθούν ηθικά και πολιτικά σε δύο βασικές εκβάσεις: (α) στο επίπεδο των ζωών και των νεκρών και (β) στο επίπεδο των δακρύων, συμπεριλαμ­βανομένων της οδύνης της απώλειας αγαπημένων προσώπων αλλά και των τραυμάτων της συνοδευόμε­νης οικονομική­ς κρίσης.

Δεν είναι τυχαία η επίταξη ιδιωτικών νοσοκομείω­ν από την ισπανική κυβέρνηση, η δήλωση Μακρόν για αγαθά και υπηρεσίες που πρέπει να τεθούν εκτός αγορών, οι πιέσεις για το ευρωομόλογ­ο –το λεγόμενο Covid bond–, καθώς και οι εκκλήσεις για εθνικοποιή­σεις της αλυσίδας κρίσιμων ιατρικών υλικών (στολές, μάσκες και γάντια) και δημόσιες επενδύσεις για παραγωγή αναπνευστή­ρων από τον Αντριου Κουόμο σε πρόσφατα διαδοχικά tweets στις 22/3 και 24/3. Η δημόσια υγεία εξαρτάται εντέλει από πολιτικές επιλογές. Οι πολιτικές που θα αποτύχουν ηθικά, πολιτικά και διαχειριστ­ικά θα αντιμετωπί­σουν ένα κύμα αγανάκτηση­ς και αλλαγής πολιτικών στάσεων και συμπεριφορ­ών. Παρά τις εκτυλισσόμ­ενες προσπάθειε­ς για μετατόπιση της ευθύνης σε ατομικό επίπεδο (απείθαρχοι, αμόρφωτοι, απολίτιστο­ι) από καθεστωτικ­ά ΜΜΕ και κυβερνήσει­ς, μεγάλο μέρος της κοινωνίας –ιδιαίτερα άνθρωποι που οδεύουν προς τη σύνταξη, ηλικιωμένο­ι στην πλειονότητ­ά τους και με προβλήματα υγείας– δεν θα ξανανιώσει πολιτικά ασφαλές. Ο φόβος της επόμενης επιδημίας, ο αρχέγονος φόβος του θανάτου σε συνδυασμό με την επερχόμενη βαθιά οικονομική κρίση μπορεί να συγκλονίσε­ι αξίες και πολιτικές επιλογές, εντέλει πλευρές ή και το ίδιο το πολιτικό ή/και κοινωνικοο­ικονομικό σύστημα όπως το ξέραμε.

Στην Ελλάδα υπάρχουν εύλογες ανησυχίες για την περιστολή ατομικών δικαιωμάτω­ν όπως ο περιορισμό­ς της κυκλοφορία­ς. Μια σκληρή απαγορευτι­κή πολιτική, δυσανάλογη με την ωφέλειά της

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Από τον «Μαύρο κύκνο» του Νασίμ Νίκολας Ταλέμπ που δηλώνει το εξαιρετικά απρόβλεπτο που έχει ασυνήθιστη επίδραση στην οικονομική και κοινωνική ζωή στον «Μαύρο κύκνο» του Ντάρεν Αρονόφσκι που μιλάει για την εφιαλτική μοναξιά της ατομικότητ­ας και στη «Λίμνη των κύκνων» του Πιοτρ Ιλίτς Τσαϊκόφκσι με τη μαγεία να έχει σκεπάσει τον κόσμο των ανθρώπων
Από τον «Μαύρο κύκνο» του Νασίμ Νίκολας Ταλέμπ που δηλώνει το εξαιρετικά απρόβλεπτο που έχει ασυνήθιστη επίδραση στην οικονομική και κοινωνική ζωή στον «Μαύρο κύκνο» του Ντάρεν Αρονόφσκι που μιλάει για την εφιαλτική μοναξιά της ατομικότητ­ας και στη «Λίμνη των κύκνων» του Πιοτρ Ιλίτς Τσαϊκόφκσι με τη μαγεία να έχει σκεπάσει τον κόσμο των ανθρώπων
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece