Documento

Ο δικός μας άγνωστος πόλεμος

Μοιάζουμε με ήρωες και αντιήρωες σε μια ταινία επιστημονι­κής φαντασίας με τίτλο «Covid-19»

- Της Μαρίας Τσιμά Ηθοποιού

Eκεί έξω υπάρχει ένας πόλεμος. Δεν μοιάζει με τις αφηγήσεις του πατέρα μου όταν τον έστησαν έφηβο στον τοίχο με ψεύτικα πυρά. Δεν μοιάζει με την πείνα της μάνας μου εκείνο τον χειμώνα του ’43 που φορούσε κεραμίδια και πανιά αντίς παπούτσια. Δεν μοιάζει με τη γενική επιστράτευ­ση μετά την εισβολή στην Κύπρο το ’74. Δεν μοιάζει με τον πανικό για το AIDS στις αρχές του ’80. Δεν μοιάζει με τίποτε. Δεν μου μοιάζει με τίποτε. Αγνωστος πόλεμος.

Η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας προειδοποι­εί

Λίγες μέρες πριν μαζί με την άνοιξη άρχισαν να φτάνουν τα πρώτα νέα από τη Χουμπέι και τη Γουχάν. Εικόνες στα δελτία των βραδινών ειδήσεων. Μια αρρώστια ξέφυγε κι εξαπλώθηκε. Ανθρωποι κυκλοφορού­σαν σαν αστροναύτε­ς και ξαφνικά έπεφταν νεκροί στον δρόμο. Ταινία επιστημονι­κής φαντασίας «Covid-19». Στην πόλη έκλεισαν όλα. Τρομακτική σιωπή. Πλύσιμο χεριών τριάντα φορές την ημέρα. Τις νύχτες οι κινεζικοί ουρανοξύστ­ες φωτεινοί και τα μπαλκόνια τραγουδούσ­αν. Να είναι μαζί και να αντέξουν. Και κάτη

ποιες φορές ούρλιαζαν. Σε λίγες μέρες η αρρώστια έχει φτάσει και στα δικά μας μέρη. Ο ιός. Δειλά στην αρχή αλλά κάθε μέρα μολύνονται όλο και περισσότερ­οι. Αρχίζουν και οι πρώτοι νεκροί. Πόλεμος. Στην αρχή επιφυλακή και μετά καραντίνα. Τα κινητά ενεργοποιο­ύνται από μόνα τους και σκούζουν: «Η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας προειδοποι­εί να μείνουμε σπίτι». Οι μάσκες και τα αντισηπτικ­ά πρώτα ακριβαίνου­ν κι ύστερα εξαφανίζον­ται. Προσφορά και ζήτηση. Ελεύθερη αγορά. Ο ιός. Οι συναθροίσε­ις άνω των δέκα ατόμων απαγορεύον­ται. Τα σχολεία και τα πανεπιστήμ­ια κλείνουν. Οι εκκλησίες αργότερα. Απαγορεύετ­αι η κυκλοφορία. Η απλή έξοδος από το σπίτι γίνεται με αποστολή sms ή με ιδιόχειρη βεβαίωση. Αγνωστος πόλεμος. Κάθε απόγευμα στις 6 μας ενημερώνου­ν για τον αριθμό των θυμάτων και των μολυσμένων. Των κρουσμάτων και των νεκρών.

Δεν ξέρω. Και δεν ξέρουμε. Δεν ξέρουμε πώς ακριβώς ξεκίνησε. Ο πόλεμος. Δεν ξέρουμε την αιτία. Δεν ξέρουμε τι τρέχει να προλάβει ο ιός. Δεν μαρτυρά τον στόχο του. Ολα καινούργια. Δεν ξέρουμε πόσο θα κρατήσει η καραντίνα. Αγνωστο. Δεν ξέρουμε πόσο θα αντέξουμε. Μέρα μέρα. Δελτίο ανάσας. Αντί για συσσίτια τροφής, συσσίτια βιντεοκλήσ­εων. Με τους αγαπημένου­ς μας, με την οικογένεια που λείπει, με τους συνεργάτες. Μένουμε σπίτι. Ο καθένας μας μπορεί να είναι φορέας και δεν πρέπει να τον μεταδώσει στους άλλους. Τι να πουν οι υπερήλικες; Τι να πουν οι ευπαθείς ομάδες; Τι να πουν οι μόνοι άνθρωποι; Τι να πουν οι πρόσφυγες; Τι να πουν αυτοί που έχουν ανάγκη θεραπείας; Τι να πουν οι άνεργοι; Τι να πουν οι άστεγοι; Υπάρχουν καραντίνες και καραντίνες.

«Ακόμα τούτ’ την άνοιξη ραγιάδες...»

Υπάρχουν λοιπόν πόλεμοι και πόλεμοι. Αυτός ο νέος άγνωστος μας συντρίβει κάθε σιγουριά. Κάνει ακριβό οτιδήποτε ήταν φυσιολογικ­ό και καθημερινό. Μας ξανακάνει άμαθους. Μας στερεί όλα τα δικαιώματα για να μπορέσουμε να έχουμε το ένα και μοναδικό δικαίωμα: να υπάρξουμε. Σταματάμε να αγγίζουμε τη μάνα μας. Τα παιδιά μας. Ενα φιλί δεν είναι ένα φιλί. Κινδυνεύου­με όχι από έρωτα αλλά από τον θάνατο. Στη διπλανή χώρα συνωστίζον­ται τα φέρετρα με ανθρώπους ασυνόδευτο­υς στο τελευταίο ταξίδι. Τις νύχτες τα φορτηγά του στρατού μεταφέρουν τα πτώματα. Κλείνουν τα σύνορα. Ο ήλιος όμως αρχίζει να καίει, οι νεραντζιές να ανθίζουν, τα ηλιοβασιλέ­ματα να είναι κατακόκκιν­α αλλά οι πόλεις είναι άδειες και οι άνθρωποι απομονωμέν­οι. Και το δίλημμα μεγάλο. Να ζήσουμε. Αλλά να συντηρηθού­με μαζί με τους άλλους. Να έχουμε απόσταση αλλά την ίδια στιγμή να είμαστε πιο κοντά από ποτέ. Ανακαλύπτο­υμε πως είμαστε πολύ περισσότερ­ο ο ένας με τον άλλο, ο ένας για τον άλλο, αντίθετα με όσα οι βάρβαροι θέλουν να μας κάνουν να πιστεύουμε. Δεν μπορούμε να κοιμηθούμε τη νύχτα γιατί φοβόμαστε μήπως τελειώσει η ζωή μας, των αγαπημένων μας, όλων. Αλλά σκεφτόμαστ­ε κι αυτούς που δεν μένουν σπίτι τους για να μένουμε εμείς οι υπόλοιποι.

Ασκηση υπομονής. Ανάποδη δοκιμασία του χρόνου. Διαστολή με τρυφερότητ­α και θέση στα όνειρα για μια αγκαλιά και μια βόλτα στη θάλασσα. Ο πόλεμος πάει παντού. Λεηλατεί. Κιτρίνισαν από τον φόβο τους οι άπληστοι που πάντα τον προκαλούν. Τα αρπακτικά κορδώνοντα­ι στις οθόνες ενώ κάποιοι άλλοι πολεμούν στα νέα χαρακώματα. Κι όταν κάποτε τελειώσει με τις άγνωστες καταστροφέ­ς του θα καταλάβουμ­ε όλοι ότι ανήκουμε στη μεγάλη ευπαθή ομάδα των ανθρώπων. Και θα ξαναγυρίσο­υμε στη μάνα γη.

«Μία χούφτα χώμα να κρατώ και να σωθώ μ’ εκείνο» λέει ο Σολωμός στους «Ελεύθερους πολιορκημέ­νους». Αυτή την άνοιξη της μεγάλης επιδημίας ας κρατήσουμε το χώμα στη χούφτα μας. Για όσο χρειαστεί ο καθένας μόνος του. Και μετά ας ενώσουμε τα χέρια για να φυτέψουμε τον νέο σπόρο.

«Επάψαν τα φιλιά στη γη… στα στήθια και στο πρόσωπο, στα χέρια και στα πόδια. Μία χούφτα χώμα να κρατώ και να σωθώ μ’ εκείνο» Δ. Σολωμός «Ελεύθεροι πολιορκημέ­νοι» Β΄ σχεδίασμα/απόσπ. 13

 ??  ?? Οτο Ντιξ, «Πόλεμος» (ή το πολεμικό τρίπτυχο της Δρέσδης), 1929-32
Οτο Ντιξ, «Πόλεμος» (ή το πολεμικό τρίπτυχο της Δρέσδης), 1929-32
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece