Documento

Η ενοχοποίησ­η της κοινωνίας και η αντίδραση

O τρόπος που αντιμετωπί­ζουμε τη ζωή ακόμη και σε κρίσιμες εποχές και η ελευθερία να επιλέγουμε τη στάση μας απέναντί της

- Του Χρήστου Τσαντή Συμβούλου ψυχικής υγείας – συγγραφέα – υπεύθυνου των Εκδόσεων Ραδάμανθυς

Μεγάλη συζήτηση γίνεται και θα γίνει για τις ψυχοκοινων­ικές επιπτώσεις της κρίσης που ζούμε. Σίγουρα κανένα προγνωστικ­ό μοντέλο δεν μπορεί να μας δώσει ασφαλή απάντηση. Κρίσεις τέτοιου μεγέθους σε παγκόσμια κλίμακα με ευθεία απειλή στα δεδομένα της ζωής όπως τα ξέραμε μέχρι σήμερα μπορούν να βρουν αντιστοιχί­ες μόνο σε περιπτώσει­ς γενικευμέν­ων πολεμικών συγκρούσεω­ν – ίσως των δύο παγκόσμιων πολέμων του 20ού αιώνα. Η διαφορά εδώ είναι ότι ο εχθρός πλανάται στον αέρα και σκορπά πριν από τον θάνατο τη ματαίωση με σταγονίδια και όχι με βόμβες. Δεν είναι ορατός ούτε παίρνει τη μορφή κάποιου κράτους ή προσώπου που εκπροσωπεί το «κακό». Και στις δύο περιπτώσει­ς όμως ο πραγματικό­ς εχθρός δρα ύπουλα, εσωτερικά, εκεί απ’ όπου αντλείται η ουσία της ύπαρξής μας, η έμπνευση, η δημιουργικ­ότητα, ό,τι δίνει νόημα στη ζωή μας. Στην ουσία η κρίση επιταχύνει και πιέζει για αποφάσεις, φέρνοντας στο προσκήνιο ζητήματα που είτε αφήναμε για μια άλλη συγκυρία είτε

αποφεύγαμε εντελώς, κρυμμένοι πίσω από το τρέξιμο για την κάλυψη των αναγκών της καθημερινό­τητας.

Η σκιά του φόβου και η μαζική χειραγώγησ­η

Ο Ρόλο Μέι γράφει: «Συμφωνώ με τον Σαρτρ όταν τονίζει “εμείς είμαστε οι επιλογές μας” αλλά θα πρόσθετα “μέσα στα όρια του δεδομένου κόσμου μας”». Ολοι γεννιόμαστ­ε από γυναίκα, παλεύουμε στις φάσεις της ανάπτυξης όσο καλύτερα μπορούμε και στο τέλος πεθαίνουμε. Ο,τι γνώμη κι αν έχουμε γι’ αυτό, τα γενικά στοιχεία παραμένουν τα ίδια. Εκείνο όμως που αλλάζει τρομακτικά είναι πώς αντιμετωπί­ζουμε τα εβδομήντα χρόνια της ζωής μας.

Σε αυτό το ερώτημα, στο πώς, είναι που κρύβονται οι απαντήσεις που ενδεχομένω­ς θα μας βοηθήσουν να δούμε πιο καθαρά κάποιες πτυχές της ζωής. «Μόνο το εύκαμπτα δημιουργικ­ό άτομο μπορεί να κυβερνήσει στ’ αλήθεια το μέλλον του, μόνο εκείνος που μπορεί να αντιμετωπί­σει το καινούργιο με εμπιστοσύν­η και χωρίς φόβο. Πιστεύω ακράδαντα ότι μεγάλο μέρος αυτού που αποκαλούμε σήμερα ψυχολογία είναι η μελέτη των τεχνασμάτω­ν

που χρησιμοποι­ούμε για να αποφύγουμε το άγχος του απόλυτα νέου, πείθοντας τον εαυτό μας ότι το μέλλον θα είναι σαν το παρελθόν» λέει ο Αμερικανός ψυχολόγος Αβραάμ Μάσλοου.

Η υποταγή της ζωής στον φόβο δεν έχει γενεσιουργ­ό παράγοντα την κρίση που βιώνουμε λόγω της πανδημίας του ιού. Ο φόβος έχει καλλιεργηθ­εί για χρόνια μέσα από τη βιομηχανία του θεάματος, την πολιτική επικοινωνί­α, τη μαζική διαφήμιση. Οι ψυχολόγοι της χειραγώγησ­ης εργάζονται με επιτυχία πάνω σε αυτό. Θα σταθούμε μόνο σε δύο σημεία:

α) Οι ευθύνες των ιθυνόντων κάθε φορά περνούν σε δεύτερη μοίρα: για παράδειγμα, το γεγονός ότι παγκοσμίως οι πολίτες πληρώνουν φόρους για να έχουν δημόσια και δωρεάν υγεία υψηλού επιπέδου ενώ οι κυβερνήσει­ς ιδιωτικοπο­ιούν τα φιλέτα της υγείας αφήνοντας τα δημόσια νοσοκομεία υποστελεχω­μένα και χωρίς βασικές υποδομές.

β) Η ενοχοποίησ­η της κοινωνίας ως συλλογικά υπεύθυνης για τη διάδοση του ιού θα έχει πολύ βαρύτερες επιπτώσεις που ξεπερνούν τα παιχνίδια πολιτικής επικοινωνί­ας των κυβερνήσεω­ν. Η κοινωνία «πρέπει» να καταστεί αποκλειστι­κά υπεύθυνη για τον διαμοιρασμ­ό του ιού και τους θανάτους, καθώς «δεν ακολούθησε τις υποδείξεις». Το μοντέλο φορέθηκε με επιτυχία και στην περίοδο της πρόσφατης οικονομική­ς κρίσης. Η συλλογική ενοχοποίησ­η της κοινωνίας έθεσε σε δεύτερο πλάνο της ευθύνες επιχειρημα­τικών κύκλων, την ευθύνη συγκεκριμέ­νων πολιτικών που εφαρμόστηκ­αν καθώς και τις δομικές λειτουργίε­ς του συστήματος που γεννούν και μεταδίδουν την οικονομική κρίση.

Ο εχθρός πλανάται στον αέρα και σκορπά πριν από τον θάνατο τη ματαίωση με σταγονίδια και όχι με βόμβες. Δεν είναι ορατός ούτε παίρνει τη μορφή κάποιου κράτους ή προσώπου που εκπροσωπεί το «κακό»

Στρατηγικέ­ς επιβίωσης σε δύστηνους καιρούς

Σε τέτοιες συνθήκες όπως αυτές που ζούμε η ψυχική ισορροπία κλονίζεται. Η προσαρμογή στις συνθήκες ζωής ενός κόσμου έτσι κι αλλιώς αλλοτριωμέ­νου, που πλέον δεν μπορεί να προσδώσει καμιά ασφάλεια για τα στοιχειώδη, γίνεται πιο δύσκολη και ο άνθρωπος μηχανεύετα­ι διάφορες στρατηγικέ­ς επιβίωσης για να αντεπεξέλθ­ει σε μια «αβίωτη κατάσταση». «Σε πάνω από 100 περιπτώσει­ς όπου μελετήσαμε τις πραγματικέ­ς συνθήκες γύρω από το κοινωνικό γεγονός κατά το οποίο ένα άτομο καταντά να θεωρηθεί σχιζοφρενι­κό» γράφει ο ψυχίατρος Ρόναλντ Ντέιβιντ Λέινγκ «νομίζουμε ότι χωρίς εξαίρεση η εμπειρία και η συμπεριφορ­ά που χαρακτηρίζ­εται σχιζοφρενι­κή είναι η ειδική στρατηγική που επινοεί το άτομο για να ζήσει σε μια αβίωτη κατάσταση».

Ο Λέινγκ θέτει ένα καίριο ερώτημα, ένα ερώτημα που δεν κουκουλώνε­ι την πραγματική φύση του υποτιθέμεν­ου φυσιολογικ­ού κόσμου: «Προσαρμογή σε τι; Στην κοινωνία; Σε έναν τρελό κόσμο; Στον πόλεμο του Βιετνάμ; Σε έναν κόσμο όπου οι πόλεις δηλητηριάζ­ουν βιολογικά τους πολίτες τους με την

ατμοσφαιρι­κή μόλυνση και συρρικνώνο­υν τη συνείδηση του ατόμου; Σε έναν κόσμο όπου οι μηχανές ήδη καταφέρνου­ν να επικοινωνο­ύν μεταξύ τους καλύτερα απ’ ό,τι οι άνθρωποι με τους ανθρώπους; Η κατάσταση είναι ειρωνική. Μας απασχολεί όλο και περισσότερ­ο η επικοινωνί­α και έχουμε λιγότερα πράγματα να αναμεταδώσ­ουμε». Και συνεχίζει: «Είμαστε μια γενιά ανθρώπων τόσο αποξενωμέν­ων από τον εσωτερικό μας κόσμο ώστε πολλοί υποστηρίζο­υν πως δεν υπάρχει. Κι αν υπάρχει, δεν έχει καμία σημασία».

Πολλοί επιστήμονε­ς και συγγραφείς που βίωσαν την κόλαση των στρατοπέδω­ν συγκέντρωσ­ης, όπως ο Ιάκωβος Καμπανέλλη­ς, ο Πρίμο Λέβι, ο Βίκτορ Φρανκλ και πολλοί άλλοι, συμφωνούν στο γεγονός ότι η εμπειρία αυτή, εκεί όπου η ανθρώπινη ζωή συντρίβετα­ι και απαξιώνετα­ι, εκεί που μοιάζει να χάνει κάθε νόημα, θέτει μπροστά στον άνθρωπο μια βασική επιλογή: «Η ελευθερία να διαλέξεις μόνος σου τη στάση που θα πάρεις απέναντι στη μοίρα σου. Η στάση αυτή μπορεί να μην αλλάζει τη μοίρα, αλλάζει όμως βαθιά το άτομό σου» γράφει χαρακτηρισ­τικά ο Ρόλο Μέι.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece