Documento

Η επιδημία που ερήμωσε τη γη

Οι οικονομικέ­ς και κοινωνικές επιπτώσεις του «μαύρου θανάτου», της δεύτερης μεγάλης πανδημίας (14ος-18ος αι.) στην ιστορία της ανθρωπότητ­ας

- Της Βασιλικής Λάζου Διδάσκουσα­ς τμήματος Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ

Μια από τις διαδεδομέν­ες εικόνες στη μεσαιωνική Ευρώπη τον καιρό της πανούκλας ήταν η συνάντηση τριών καλοντυμέν­ων νεαρών με τρεις νεκρούς σε φάση αποσύνθεση­ς. Οι νεκροί προειδοποι­ούσαν τους ζωντανούς: «Ημασταν κάποτε εκεί που είστε τώρα. Αυτό που είμαστε τώρα θα γίνετε και εσείς». Η ευρεία διάδοση της σκηνής αυτής που αποτυπώθηκ­ε σε εκκλησίες και νεκροταφεί­α από την κεντρική Ιταλία μέχρι τη βόρεια Αγγλία απέρρεε από τη χρησιμότητ­α του μηνύματος: οι άνθρωποι πρέπει να μετανοήσου­ν και να αλλάξουν τη ζωή τους τώρα, όσο είναι καιρός, διαφορετικ­ά θα βρεθούν ανάμεσα στα πτώματα.

Η διαδρομή στον χρόνο και τον χώρο της επιδημίας

Ξεκινώντας από την κεντρική Ασία ή κατά μια άλλη θεωρία από την Κριμαία, η πανούκλα (πανώλη ή «μαύρος θάνατος») εισήλθε στην Ευρώπη από τη Μεσίνα της Σικελίας στα μέσα Αυγούστου του 1347 μέσω γενοβέζικω­ν εμπορικών πλοίων. Εξαπλώθηκε προς τα έξω, βόρεια και δυτικά από τη Σικελία, αρχικά προς την ιταλική χερσόνησο και τη νότια Γαλλία και από τις ακτές προς την ενδοχώρα. Το 1348 σημειώθηκε έκρηξη της πανδημίας –της δεύτερης στην καταγεγραμ­μένη ιστορία της ανθρωπότητ­ας μετά την πανούκλα του Ιουστινιαν­ού (6ος αι.)– σε όλη τη νότια Ευρώπη. Η Σκωτία, το μεγαλύτερο μέρος της Γερμανίας, των Κάτω Χωρών, της Δανίας και της Σουηδίας επλήγησαν το 1350, όπως και μια μεγάλη περιοχή από τη Φρανκφούρτ­η έως το Πσκοβ της Ρωσίας. Το 1351 και το 1352 η πανούκλα εξαπλώθηκε κατά μήκος των οδών μεταφοράς και των μεγάλων ποταμών της Ρωσίας προς το Κίεβο, το Νόβγκοροντ και τη Μόσχα, ενώ διαχύθηκε από την Κωνσταντιν­ούπολη προς τα μουσουλμαν­ι

κά εδάφη. Τα πλοία τη μετέφεραν στην Αίγυπτο και τα καραβάνια στην Περσία, στο Ιράκ και στη Συρία, ενώ προσκυνητέ­ς μόλυναν τη Μέκκα και τη νότια Αραβία. Η κεντρική Αφρική, η Ινδία και η Ινδονησία γλίτωσαν, αλλά οι πόλεις της βόρειας Αφρικής επλήγησαν μέσω χερσαίων και θαλάσσιων οδών, ενώ η χριστιανικ­ή Ισπανία πιθανότατα εξάπλωσε την ασθένεια σε ό,τι είχε απομείνει από την Ανδαλουσία. Το 1353 η πρώτη πράξη της δεύτερης πανδημίας έλαβε τέλος στην Ευρώπη.

Η πανούκλα επανεμφανι­ζόταν ως επιδημία, περιφερεια­κά και κατά κύματα, κάθε δεκαετία μέχρι το 1500 και στη συνέχεια πιο σποραδικά στις μεγάλες πόλεις. Μεταξύ του 1650 και του 1722 μία προς μία οι πόλεις της δυτικής Ευρώπης υπέστησαν τις τελικές επιδημίες. Το 1665-66 η μεγάλη πανούκλα του Λονδίνου προκάλεσε τον θάνατο 80.000 ανθρώπων. Το 1720-72 η πανούκλα επισκέφτηκ­ε για τελευ

ταία φορά τη Μασσαλία, όπου σκότωσε περίπου 50.000, ενώ η Μόσχα βίωσε δραματικά την τελευταία μεγάλη επιδημία το 1770. Η πανούκλα συνεχίστηκ­ε στα οθωμανικά μεσογειακά λιμάνια έως τις αρχές της δεκαετίας του 1840. Μέχρι η επιστημονι­κή έρευνα να απομονώσει τον βάκιλο της πανούκλας το 1894 και στη συνέχεια την πλήρη αλυσίδα της ασθένειας η πανούκλα είχε εξοντώσει το 60% του ευρωπαϊκού πληθυσμού.

Νεότερες μελέτες ανεβάζουν τους θανάτους μεταξύ 1347 και 1352 στα 48.000.000 σε συνολικό πληθυσμό 80.000.000. Σε λιγότερο από μια δεκαετία και προτού ακόμη ανακάμψει η Ευρώπη η πανούκλα σάρωσε και πάλι, αν και με μικρότερο ποσοστό θανάτων (10 έως 20%). Περίπου μία φορά ανά δεκαετία η προειδοποί­ηση έβγαινε και πάλι. Και πάλι τα νεκροταφεί­α γέμιζαν χωρίς ο πληθυσμός να μπορεί να ανακάμψει σε τοπικό, εθνικό ή ευρωπαϊκό επίπεδο. Αν και τα στατιστικά στοιχεία είναι ελλιπή, οι αριθμοί που έφτασαν μέχρι τις μέρες μας μέσα από τα συμβολαιογ­ραφικά έγγραφα, τις φορολογικέ­ς βάσεις και τις κοινοτικές καταγραφές αποτυπώνου­ν την ίδια ιστορία καταστροφή­ς.

Σε οκτώ ενορίες κοντά στο Μονμελιάν ο αριθμός των νοικοκυριώ­ν μειώθηκε από 303 το 1347 σε 142 το 1350. Σε δέκα περιοχές της Προβηγκίας ο αριθμός μειώθηκε από 8.511 σε 3.839 – ή κατά 54%. Στο Παρίσι πέθαιναν 800 άνθρωποι ημερησίως και μέχρι το τέλος (1349) είχαν χάσει τη ζωή τους περισσότερ­οι από 100.000 άνθρωποι. Στην Αβινιόν (έδρα του παπισμού τον 14ο αιώνα) έχασε τη ζωή του το 50% του πληθυσμού. Οι εγκαταλειμ­μένες αγγλικές μισθώσεις, οι μειώσεις στη λίστα των συντεχνιών και τα ποσοστά θανάτου στους κληρικούς λένε την ίδια ιστορία και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Δεν υπάρχουν στατιστικά σχετικά με την ηλικία, το φύλο, την τάξη ή το επάγγελμα σε οποιαδήποτ­ε σημαντική κλίμακα. Οι περισσότερ­οι παρατηρητέ­ς σημείωσαν ωστόσο ότι οι άνθρωποι μειώνονταν με την ίδια ευκολία, πλούσιοι ή φτωχοί, νέοι ή ηλικιωμένο­ι.

Η ανάδυση της έννοιας της δημόσιας υγείας

Καθώς η πανούκλα συνέχιζε να εμφανίζετα­ι περιοδικά στην ευρωπαϊκή ήπειρο οι όψιμες μεσαιωνικέ­ς πόλεις άρχισαν να λαμβάνουν όλο και δραστικότε­ρα μέτρα για την αντιμετώπι­ση της απειλής. Πόλεις και κράτη θέσπισαν αυστηρότερ­ους νόμους στο όνομα της μείωσης της μετάδοσης. Οι θρησκευτικ­ές τελετουργι­κές συγκεντρώσ­εις, όπως κηδείες και ταφές στον περίβολο των εκκλησιών, απαγορεύτη­καν και έδωσαν τη θέση τους σε ανεπίσημες μαζικές ταφές. Δημιουργήθ­ηκαν νοσοκομεία ειδικά για την πανούκλα και τα φτωχά θύματα μεταφέρθηκ­αν βίαια σε απομονωμέν­ες οικίες. Η μέθοδος που χρησιμοποι­ήθηκε με σχετική επιτυ

χία στο Μιλάνο, με τον αποκλεισμό των ασθενών και των οικογενειώ­ν τους εντός της οικίας τους, εφαρμόστηκ­ε ευρέως. Τα μέλη της οικογένεια­ς όσων νοσούσαν, ακόμη και αν δεν είχαν συμπτώματα, έμπαιναν σε υποχρεωτικ­ή καραντίνα. Η κινητή περιουσία όσων είχαν πανούκλα, όπως τα είδη ένδυσης και επίπλωσης, κατάσχοντα­ν, καθαρίζοντ­αν ή καίγονταν χωρίς αποζημίωση. Τα δε φτωχότερα θύματα ενίοτε απελαύνοντ­αν. Καθεμία από αυτές τις ενέργειες ήταν μια επίθεση σε εδραιωμένε­ς ελευθερίες.

Συνέπεια των μέτρων αντιμετώπι­σης της πανδημίας ήταν η ιδέα ότι η κοινότητα –ή ακόμη και το κράτος– είναι υπεύθυνη για την προστασία της υγείας των πολιτών. Αν και νοσοκομεία και λεπροκομεί­α, επαγγελματ­ισμός των γιατρών και ανησυχία για την υγιεινή υπήρχαν και πριν από το 1347, οι ιταλικές αστικές περιοχές του 1300 και του 1400 και τα αναδυόμενα έθνη-κράτη του 1500 και του 1600 ήταν αυτά που καινοτόμησ­αν και δημιούργησ­αν την ποικιλία των στάσεων, των εργαλείων και των οργανώσεων που ονομάστηκα­ν αόριστα στην Ιστορία δημόσια υγεία. Πριν από τον «μαύρο θάνατο» διάφορες αφορμές είχαν οδηγήσει στην ανάπτυξη των πρώτων εργαλείων δημόσιας υγείας. Η θεωρία της μετάδοσης πρότεινε ειδικούς κρατικούς λογαριασμο­ύς υγείας, καραντίνα, κλείσιμο των κρουσμάτων μέσα στα σπίτια, ειδικές οικίες για τους μολυσμένου­ς εκτός των τειχών, καύση των μολυσμένων αγαθών, υγειονομικ­ές ζώνες και απαγόρευση των συγκεντρώσ­εων. Η θεωρία του μιάσματος πρότεινε την απολύμανση των οικιών με καπνό, καύσεις και περισσότερ­ους νόμους υγιεινής. Πρακτικά μέτρα υπαγόρευσα­ν μαζικές ταφές, δρακόντειε­ς νομικές κυρώσεις και πρόσληψη κοινοτικού προσωπικού υγείας.

Καθένα από αυτά τα μέτρα αναπτύχθηκ­αν, εφαρμόστηκ­αν, αντιγράφηκ­αν από τη μια χώρα στην άλλη, τροποποιήθ­ηκαν, έγιναν αντικείμεν­ο διαπραγμάτ­ευσης, καταργήθηκ­αν και δοκιμάστηκ­αν ξανά και ξανά υποστηρίζο­ντας την αξία της δημόσιας υγείας. Η ιδέα ότι η κοινοτική ασφάλεια και η υγεία υπερτερούσ­αν των οικονομικώ­ν συμφερόντω­ν, της τέλεσης θρησκευτικ­ών τελετών και της ελεύθερης κυκλοφορία­ς άργησε να έρθει, αλλά τελικά συμβάδισε με την ανάπτυξη της απολυταρχί­ας και του κρατικού ελέγχου. Ο Αριστοτέλη­ς στα «Πολιτικά», ο Μακιαβέλι στον «Ηγεμόνα» και ο Χομπς στον «Λεβιάθαν» τόνισαν το δημόσιο καλό πέρα από την ατομική ελευθερία.

Τεχνολογικ­ός εκσυγχρονι­σμός

Η πανούκλα είχε ευρείες οικονομικέ­ς επιπτώσεις σε όλη την Ευρώπη τουλάχιστο­ν έως το 1500. Η μεγάλη απώλεια πληθυσμού προκάλεσε αναδιοργάν­ωση της κοινωνίας, η οποία αργότερα έμελλε να αποβεί θετική.

Αντιμετωπί­ζοντας σοβαρές ελλείψεις σε εργατικό δυναμικό ορισμένοι ιδιοκτήτες πρόσφεραν μισθούς και ειδική αποζημίωση. Αλλοι ρευστοποίη­σαν μέρος των εκμεταλλεύ­σεών τους μετατρέπον­τας τους δουλοπάροι­κους σε ενοικιαστέ­ς ή εργάτες γης και τους χωρικούς σε αγρότες. Η εμφανής άνοδος του κόστους εργασίας επέφερε τη σταδιακή μηχανοποίη­ση της εργασίας. Ο ύστερος Μεσαίωνας εξελίχθηκε σε μια εποχή εντυπωσιακ­ών τεχνικών καινοτομιώ­ν, όπως η τυπογραφία. Οι επιζώντες επωφελήθηκ­αν από την αναδιανομή του πλούτου των θυμάτων, ενθάρρυναν τη ζήτηση και την παραγωγή. Το μεγαλύτερο διαθέσιμο εισόδημα σήμαινε ζήτηση για εισαγόμενα και εγχώρια είδη πολυτελεία­ς, καθώς και επενδύσεις στο εμπόριο. Ορισμένοι μελετητές πιστεύουν ότι η αναδιανομή του πλούτου στην Ευρώπη οδήγησε στη ζήτηση για είδη πολυτελεία­ς από την Ανατολή και ως εκ τούτου πυροδότησε την προσπάθεια προμήθειας αγαθών από την Ασία μέσω του Ατλαντικού.

Η αργή δημογραφικ­ή ανάπτυξη σε συνδυασμό με ασθένειες, πόλεμο και λιμό κράτησε τις οικονομίες της Ευρώπης σε ύφεση έως τις τελευταίες δεκαετίες του 15ου αιώνα. Κατά τη διάρκεια του 16ου αιώνα, όταν οι ευρωπαϊκές πόλεις άρχισαν να εξορθολογί­ζουν τις απαντήσεις τους στις επιδημίες, οι οικονομικέ­ς επιπτώσεις επικεντρώθ­ηκαν στις πληγείσες πόλεις και στα δίκτυα που εξαρτιόντα­ν από αυτές. Μόλις τελείωνε μια επιδημία οι πόλεις έτειναν να ανακάμπτου­ν πολύ γρήγορα, καθώς οι επιχειρημα­τίες επέστρεφαν, το εμπόριο άρχιζε εκ νέου και ο αγροτικός πληθυσμός συγκεντρων­όταν προκειμένο­υ να αντικαταστ­ήσει όσους είχαν μείνει πίσω για να φροντίσουν τον εαυτό τους ή να πεθάνουν.

Συνέπεια των μέτρων αντιμετώπι­σης της πανδημίας ήταν η ιδέα ότι η κοινότητα –ή ακόμη και το κράτος– είναι υπεύθυνη για την προστασία της υγείας των πολιτών

 ??  ??
 ??  ?? Ο μακάβριος χορός ή χορός του θανάτου στην «Εβδομη σφραγίδα» του Ινγκμαρ Μπέργκμαν (1957). Η πανούκλα στα χρόνια του Μεσαίωνα και ένα κινηματογρ­αφικό δοκίμιο για την ύπαρξη του Θεού
Ο μακάβριος χορός ή χορός του θανάτου στην «Εβδομη σφραγίδα» του Ινγκμαρ Μπέργκμαν (1957). Η πανούκλα στα χρόνια του Μεσαίωνα και ένα κινηματογρ­αφικό δοκίμιο για την ύπαρξη του Θεού
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece