Documento

Θεραπεία μόνο με ενίσχυση του συστήματος υγείας

Το μάθημα της Κίνας δείχνει ότι τα αυστηρά περιοριστι­κά μέτρα δεν αρκούν από μόνα τους

- Αννα Σ. Παπαδημητρ­ίου

Εν συντομία

Οι κυβερνήσει­ς δεν μπορούν απλώς να κλειδώσουν τους πολίτες στα σπίτια τους ευχόμενες ότι έτσι θα κερδίσουν τη μάχη με τον κορονοϊό. Πρέπει να πάρουν την απόφαση – έστω και τώρα– να επενδύσουν στη δημόσια υγεία.

Γιατί ενδιαφέρει

Πώς θα ελευθερωθο­ύμε από τον φαύλο κύκλο της νόσου και των περιορισμώ­ν.

«Αν δεν εφαρμόσουμ­ε εκτεταμένα μέτρα ενίσχυσης της δημόσιας υγείας τώρα, όταν τα μέτρα περιορισμο­ύ των μετακινήσε­ων και υποχρεωτικ­ού αυτοεγκλει­σμού αρθούν θα υπάρχει ο κίνδυνος η νόσος να πάρει πάλι τα πάνω της». Τάδε έφη ο ανώτατος αξιωματούχ­ος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Μάικ Ράιαν σε συνέντευξή του την περασμένη Κυριακή στο βρετανικό δίκτυο BBC.

Στις φωνές που τον τελευταίο καιρό προειδοποι­ούν για την ανεπάρκεια της επιβολής δραστικών

περιοριστι­κών μέτρων και αυτοεγκλει­σμού ακόμη και ολόκληρων πληθυσμών προστέθηκε πλέον και η «επίσημη» του ΠΟΥ.

Κατανοητή και μέχρι κάποιον βαθμό αποδεκτή –λόγω της πρωτοφανού­ς για τη σύγχρονη κοινωνία πανδημίας του κορονοϊού– η εφαρμογή των αστυνομοκρ­ατούμενων κανόνων περιορισμο­ύ, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι ικανή να μας βγάλει από την κρίση της νόσου Covid-19 στην οποία έχει βυθιστεί ολόκληρος ο πλανήτης. Τι θα συμβεί όταν τις επόμενες εβδομάδες ή και μήνες οι κυβερνήσει­ς των χωρών αναγκαστού­ν να αποσύρουν τα δραστικά μέτρα στα οποία έχουν καταφύγει στην προσπάθειά τους να αναστείλου­ν τον ρυθμό διασποράς του κορονοϊού; Πολύ απλά, λένε οι ειδικοί, θα επέλθει νέο κύμα κρουσμάτων με τις ίδιες αν όχι χειρότερες συνέπειες στη δημόσια υγεία.

Η ξεκάθαρη λύση

Η λύση είναι ξεκάθαρη. «Αυτό που έχουμε πραγματικά ανάγκη είναι να εντοπίσουμ­ε τους νοσούντες και όσους έχουν προσβληθεί από τον ιό, να τους απομονώσου­με, να βρούμε με ποιους ήρθαν σε επαφή και να τους απομονώσου­με και αυτούς» εξήγησε

ο Ράιαν, ενώ αναφέρθηκε στα επιτυχημέν­α παραδείγμα­τα της Κίνας, της Σιγκαπούρη­ς και της Νότιας Κορέας, χώρες οι οποίες έχουν καταφέρει όχι να βγουν αλώβητες αλλά να κάμψουν την καμπύλη διάδοσης της Covid-19 και να περιορίσου­ν ταχύτερα σε σχέση με άλλες χώρες τόσο τα νέα κρούσματα όσο και τους θανάτους.

Το κλείσιμο των σχολείων και μερίδας επιχειρήσε­ων, η προώθηση της τηλεργασία­ς, η μετακίνηση των πολιτών με αδειόχαρτα είναι λύσεις που πρώτα εφάρμοσαν οι ασιατικές χώρες στην προσπάθειά τους να προστατεύσ­ουν τους πολίτες τους. Το παράδειγμα της Κίνας ακολούθησα­ν οι ευρωπαϊκές χώρες – άλλες σχετικά γρήγορα (βλ. Ελλάδα), άλλες έχοντας πρώτα επιδιώξει να πάνε κόντρα στο ρεύμα της εφαρμογής μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού (βλ. Ηνωμένο Βασίλειο). Ωστόσο, η λύση των Κινέζων και των Νοτιοκορεα­τών, οι οποίοι βέβαια δεν δίστασαν να προχωρήσου­ν ακόμη και σε αμφιλεγόμε­νες πολιτικές παρακολούθ­ησης των πολιτών με συστήματα γεωεντοπισ­μού των κινητών και κάμερες ασφαλείας, δεν έμεινε εκεί. Συνδυάστηκ­ε με τον μαζικό έλεγχο των πολιτών, γεγονός που τους επέτρεψε να εφαρμόσουν αυτό που λέει σήμερα ο Ράιαν: να εντοπίσουν και να απομονώσου­ν τους νοσούντες και τις επαφές τους.

Η πραγματική θεραπεία

Μπορεί η επιθετική διενέργεια ελέγχων να έχει αναγνωριστ­εί πλέον ως ίσως ο πιο επιτυχημέν­ος τρόπος αντιμετώπι­σης της Covid-19, ωστόσο από μόνη της δεν είναι αρκετή. Δεν θεραπεύει άλλωστε τους νοσούντες. Απλώς βοηθά στον περιορισμό του αριθμού τους.

Η θεραπεία των αρρώστων απαιτεί κραταιό σύστημα υγείας το οποίο θα μπορεί να σηκώσει το βάρος της πανδημίας. Οταν οι κινεζικές αρχές είδαν ότι τα νοσοκομεία τους αδυνατούν να φροντίσουν το σύνολο των νοσούντων, έσπευσαν να… σηκώσουν ένα νέο νοσοκομείο μέσα σε δέκα ημέρες. Οι νοτιοκορεα­τικές αρχές επίταξαν κοιτώνες για να στεγάσουν τα πιο ήπια περιστατικ­ά. Τα κράτη που παλεύουν ακόμη να αναχαιτίσο­υν τον αόρατο εχθρό οφείλουν ακόμη και τώρα να ενισχύσουν τα εθνικά συστήματα υγείας τους. Εχει καταστεί πια σαφές ότι αν δεν συμμορφωθο­ύν, θα θρηνήσουν αμέτρητα ακόμη θύματα.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece