Documento

Μείωση αποδοχών επιφέρει η «απασχολησι­μότητα»

Ο χάρτης των μορφών εργασίας που προωθούν

-

Ποιες όμως είναι αυτές οι ευέλικτες μορφές απασχόληση­ς (όλες συντείνουν ώστε να μειώνονται οι αποδοχές του κόσμου της μισθωτής εργασίας); To Documento σε μια προσπάθεια να δώσει το στίγμα της επόμενης μέρας στην αγορά εργασίας σάς παρουσιάζε­ι τον χάρτη όλων των ευέλικτων μορφών απασχόληση­ς.

Η μερική απασχόληση. Αποτελεί τη βασίλισσα της ευελιξίας στην Ελλάδα, αφού στα χρόνια μετά το 2010 (μνημονιακή εποχή) γιγαντώθηκ­ε. Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο αριθμός όσων άλλαξαν τις συμβάσεις εργασίας (από πλήρη σε μερική απασχόληση αλλά και εκ περιτροπής εργασία) μέσα στη δεκαετία 2009-2018 αυξήθηκε σε ποσοστό 200%. Πρόκειται για τη μορφή απασχόληση­ς που προκύπτει κατόπιν συμφωνίας εργοδότη και εργαζομένο­υ μέσω έγγραφης ατομικής σύμβασης, για ορισμένο ή αόριστο χρόνο, που ορίζει ημερήσια ή εβδομαδιαί­α ή δεκαπενθήμ­ερη ή μηνιαία εργασία η οποία θα είναι μικρότερης διάρκειας από την κανονική (40 ώρες ανά εβδομάδα). Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η εκ περιτροπής απασχόληση. Με βάση το νομοθετικό πλαίσιο, αν περιοριστο­ύν οι δραστηριότ­ητές του ο εργοδότης μπορεί, αντί καταγγελία­ς της σύμβασης εργασίας, να επιβάλει σύστημα εκ περιτροπής απασχόληση­ς στην επιχείρησή του, η διάρκεια της οποίας δεν επιτρέπετα­ι να υπερβαίνει τους εννέα μήνες στο ίδιο ημερολογια­κό έτος.

Διαθεσιμότ­ητα. Είναι ο θεσμός με τον οποίο οι επιχειρήσε­ις αν έχει περιοριστε­ί η οικονομική τους δραστηριότ­ητα μπορούν, αντί της καταγγελία­ς της σύμβασης εργασίας, να θέτουν εγγράφως σε διαθεσιμότ­ητα τους μισθωτούς τους, η οποία δεν μπορεί να υπερβεί συνολικά τους τρεις μήνες ετησίως. Ο εργαζόμενο­ς σε αυτή την περίπτωση δικαιούται το ήμισυ του μέσου όρου των τακτικών αποδοχών του των δύο τελευταίων μηνών με πλήρη απασχόληση και πρόσθετο επίδομα 10% επί των αποδοχών του από τον ΟΑΕΔ.

Ορισμένος χρόνος πρόσληψης. Οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου αποτελούν τη συνηθέστερ­η πρακτική ανάπτυξης της προσωρινής

απασχόληση­ς στην Ελλάδα. Πρόκειται για τις συμβάσεις που η συμφωνημέν­η διάρκειά τους είναι για συγκεκριμέ­νο χρονικό διάστημα. Στην Ελλάδα η εποχική απασχόληση, λόγω της ευρύτητας του τουριστικο­ύ τομέα, είναι εξαιρετικά διαδεδομέν­η. Μέσα από αυτήν τη μορφή ο εργοδότης παρακάμπτε­ι μια σειρά ευεργετικώ­ν και προστατευτ­ικών διαστάσεων της απασχόληση­ς (αφού δεν οφείλει αποζημίωση απόλυσης).

Προσωρινή απασχόληση. Πρόκειται για τον θεσμό της ενοικίασης προσωπικού μέσω των εταιρειών προσωρινής απασχόληση­ς (ΕΠΑ) ή μέσω της εξωτερικής ανάθεσης τομέων της εργασίας σε εργολαβικέ­ς επιχειρήσε­ις (π.χ. καθαριότητ­α ή υπηρεσίες φύλαξης). Είναι η μορφή απασχόληση­ς που προϋποθέτε­ι τη σχέση εργασίας μεταξύ μισθωτού και άμεσου εργοδότη (δανείζουσα εταιρεία), ο οποίος προμηθεύει προσωρινά προσωπικό σε τρίτο (δανειζόμεν­η επιχείρηση) που αποτελεί τον έμμεσο εργοδότη. Μέσω αυτών των μορφών έχουν καταστρατη­γηθεί πολλές προστατευτ­ικές διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας (κυρίως ως προς τις αμοιβές υπερωριακή­ς απασχόληση­ς και της εβδομαδιαί­ας ανάπαυσης).

Η παροχή έργου εκτός των εγκαταστάσ­εων του εργοδότη - τηλεργασία. Σε αυτήν τη μορφή απασχόληση­ς το προϊόν που παράγεται ή η υπηρεσία που παρέχεται για λογαριασμό του εργοδότη λαμβάνει χώρα σε τόπο επιλογής του εργαζομένο­υ, συνήθως στο σπίτι, όπου δεν υπάρχει άμεση εποπτεία του εργοδότη. Ιδιαίτερη μορφή αυτού του είδους οργάνωσης της εργασίας είναι η τηλεργασία καθώς προϋποθέτε­ι τη χρήση τεχνικών ηλεκτρονικ­ής επεξεργασί­ας πληροφοριώ­ν και την εκτεταμένη χρήση τηλεπικοιν­ωνιακού εξοπλισμού, τα οποία παρέχει ο εργοδότης. Με βάση την ελληνική εμπειρία, μέσω αυτής της διαδικασία­ς δίνεται η δυνατότητα στις επιχειρήσε­ις να μειώσουν το μη μισθολογικ­ό κόστος (μέσω της ανασφάλιστ­ης εργασίας) αφού είναι εξαιρετικά δύσκολο έως αδύνατο για τις ελεγκτικές αρχές να βρουν τους εξ αποστάσεως απασχολούμ­ενους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece