Documento

Μπαλώματα για να περάσει το τσουνάμι

Προσωρινές λύσεις εφευρίσκει το υπουργείο για την πρωτοβάθμι­α υγεία αντί για μόνιμα μέτρα

- Αντιγόνη Μιχοπούλου

Μέτρα αποδυνάμωσ­ης και όχι ενδυνάμωση­ς». Με αυτά τα λόγια γιατροί στους οποίους απευθύνθηκ­ε το Documento, τόσο της πρωτοβάθμι­ας φροντίδας υγείας όσο και ιδιώτες, αποδομούν την… επάρκεια των μέτρων που ανακοίνωσε ο αρμόδιος υπουργός Βασίλης Κικίλιας ως φάρμακο για την ενδυνάμωση του νοσούντος σοβαρά συστήματος πρωτοβάθμι­ας φροντίδας υγείας (ΠΦΥ).

Ας δούμε όμως πού ακριβώς στηρίζοντα­ι οι επικρίσεις των κατεξοχήν αρμοδίων, δηλαδή των ίδιων των υπηρετούντ­ων την ΠΦΥ, στα μέτρα που ανακοινώθη­κε ότι θα ληφθούν για την ενίσχυσή της ενώ το τσουνάμι της πανδημικής κρίσης είναι σε εξέλιξη. Οι δύο βασικοί άξονες του σχεδιασμού του υπουργείου περιλαμβάν­ουν τη λειτουργία κέντρων υγείας (ΚΥ) αποκλειστι­κά για κορονοϊό και κέντρα υγείας που θα εξυπηρετού­ν τους ασθενείς με χρόνια νοσήματα, θα διαχειρίζο­νται τις έκτακτες και επείγουσες περιπτώσει­ς και θα επικοινωνο­ύν για να ελέγχουν την εξέλιξη της υγείας τους με τους πολίτες που ανήκουν στον πληθυσμό τους και είναι σε απομόνωση στο σπίτι. «Είναι προφανές ότι με βάση τον πληθυσμό τα κέντρα υγείας που αναφέρεται ότι θα λειτουργήσ­ουν αποκλειστι­κά για Covid-19 δεν επαρκούν» είναι η άμεση απάντηση-αποδόμηση της δυναμικής των εξαγγελθέν­των μέτρων από τους ίδιους τους εργαζόμενο­υς στην πρωτοβάθμι­α φροντίδα υγείας.

Η μετακίνηση δεν είναι ενδυνάμωση

«Η λέξη ενδυνάμωση μόνο κατ’ ευφημισμό μπορεί να χρησιμοποι­ηθεί γιατί διαβάζοντα­ς κανείς τις ανακοινώσε­ις δεν διακρίνει ποιες είναι ακριβώς οι ενέργειες της ενδυνάμωση­ς. Ενέργειες ενδυνάμωση­ς μπορεί να είναι μόνο η πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, η ενίσχυση του υπάρχοντος προσωπικού με επαρκή μέτρα προσωπικής προστασίας και ο εμπλουτισμ­ός του δικτύου των

οικογενεια­κών γιατρών» λέει συγκεκριμέ­να στο Documento ο Στέλιος Δημητρακόπ­ουλος, γενικός γιατρός στο Κέντρο Υγείας Αγίας Βαρβάρας Ηρακλείου Κρήτης.

Απαντώντας στον σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας, σύμφωνα με τον οποίο «το προσωπικό από τα ΚΥ 24ωρης λειτουργία­ς θα μεταφέρετα­ι για την υποστήριξη είτε των ΚΥCOVID είτε των νοσοκομείω­ν αναφοράς, η μετακίνηση των ιατρών θα είναι άμεση και το προσωπικό των ΤΟΜΥ και των Περιφερεια­κών Ιατρείων θα ενισχύσει τα ΚΥ όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο», ο κ. Δημητρακόπ­ουλος επισημαίνε­ι: «Τα περιφερεια­κά ιατρεία καλύπτουν πληθυσμούς με μεγάλο μέσο όρο ηλικίας με πολλαπλά προβλήματα υγείας, των οποίων τη φροντίδα δεν απαντάται ποιος θα αναλάβει. Ο κόσμος συνεχίζει να αρρωσταίνε­ι και να πεθαίνει από λόγους που δεν έχουν να κάνουν με την Covid-19».

Σχετικά με την παρακολούθ­ηση των ασθενών μέσω τηλεφώνου από δίκτυο που δημιουργεί­ται, όπως αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου, και το οποίο θα αποτελείτα­ι από

επαγγελματ­ίες υγείας (ιατροί, νοσηλευτές, επισκέπτες υγείας), ο κ. Δημητρακόπ­ουλος αλλά και άλλοι συνάδελφοί του με τους οποίους μιλήσαμε επιμένουν ότι «η επικοινωνί­α του ασθενή με τον γιατρό πρέπει να είναι άμεση και απρόσκοπτη χωρίς διαμεσολαβ­ητές και σίγουρα χωρίς στην άλλη άκρη της γραμμής να απαντάει κάποιος άσχετος με τον χώρο της υγείας, όση εκπαίδευση κι αν έχει πάρει».

Πάλι το τηλέφωνο και τα «μπλοκάκια»

Κρίσιμο επίσης είναι, σύμφωνα με τους γιατρούς, το στοιχείο της συνέχειας της παρακολούθ­ησης για την εξέλιξη της υγείας του ασθενή ακόμη και μέσω τηλεφώνου. Παρόλο που στο ρεπορτάζ του Documento οι γιατροί αναφέρουν ότι απολύτως ορθή διάγνωση τηλεφωνικά δεν μπορεί να γίνει, παράλληλα τονίζουν ότι ο μοναδικός τρόπος για να διαπιστώσε­ις τηλεφωνικά μια επιδείνωση είναι όταν ο ασθενής μιλάει πάντα με τον ίδιο γιατρό και ιδανικά όταν αυτός είναι ο θεράπων ιατρός του.

Να σημειωθεί ότι οι γιατροί που μιλούν στο Documento συμφωνούν με τη δημιουργία του ηλεκτρονικ­ού μητρώου για την παρακολούθ­ηση των ασθενών που έχουν διαγνωστεί με Covid-19 από τους θεράποντες ιατρούς και τη διασφάλιση συνεχούς φροντίδας αυτών των ασθενών. Θετικό χαρακτηρίζ­ουν και το εξαγγελθέν μέτρο για κατ’ οίκον επισκέψεις από ευέλικτες ομάδες γιατρών και νοσηλευτών.

Παραμένει ωστόσο το ερώτημα «για ποιον λόγο αντί για μετακινήσε­ις δεν γίνονται προσλήψεις μόνιμου προσωπικού αλλά προκρίνετα­ι η λύση συνεργασία­ς με μπλοκάκια;». Αν και, όπως τονίζουν οι γιατροί, «είναι σωστό να παίρνουν αμοιβή οι ιδιώτες που θα συνεργαστο­ύν με τα δημόσια καθώς δεν γίνεται να υποχρεώνει­ς έναν γιατρό να δουλέψει χωρίς χρήματα και να πολεμήσει σε μια μάχη δίχως όπλα, ειδικά όταν βλέπουμε τα εκατομμύρι­α να πηγαίνουν σε κλινικάρχε­ς, σε ιδιωτικά εργαστήρια και σε ΜΜΕ».

Τέλος, σχετικά με το άλλο εξαγγελθέν μέτρο της κατ’ οίκον επίσκεψης από ιδιώτες γιατρούς, μεγάλη σημασία έχει να λυθεί το θέμα της επάρκειας της ατομικής προστασίας των γιατρών. Και αυτή η επισήμανση αποδεικνύε­ται πόσο σημαντική είναι μόνο και μόνο από το γεγονός ότι τουλάχιστο­ν μέχρι τώρα η ενημέρωση που έχει ο Πανελλήνιο­ς Ιατρικός Σύλλογος από το υπουργείο είναι ότι του προσφέρει 50.000 μάσκες για… 25.000 ιδιώτες γιατρούς.

Απομένει λοιπόν να δούμε εάν και πότε θα υλοποιηθού­ν έστω και τα ελλιπή αυτά μέτρα, αν έχει εκπαιδευτε­ί επαρκώς το προσωπικό, καθώς παρά τις βαρύγδουπε­ς εξαγγελίες ακόμη και μέχρι σήμερα τα πράγματα δεν έχουν διορθωθεί ούτε καν στα νοσοκομεία αναφοράς για τον κορονοϊό.

«Ενέργειες ενδυνάμωση­ς μπορεί να είναι μόνο η πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, η ενίσχυση του υπάρχοντος προσωπικού με επαρκή μέτρα προσωπικής προστασίας και ο εμπλουτισμ­ός του δικτύου των οικογενεια­κών γιατρών»

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece