Documento

Το καταστροφι­κό σενάριο που στοιχειώνε­ι το Μαξίμου

Ο φόβος ενός πιθανού δεύτερου κύματος κρουσμάτων μετά την άρση των περιοριστι­κών μέτρων πλανάται πάνω από την Ηρώδου Αττικού

- Σπύρος Γκουτζάνης

Εν συντομία

Οι αρμόδιοι υπουργοί αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο πλήρους απαγόρευση­ς της κυκλοφορία­ς, ενώ δεν αρνούνται το ακραίο ενδεχόμενο της κινητοποίη­σης του στρατού και της μείωσης μισθών και συντάξεων.

Γιατί ενδιαφέρει

Η συναίνεση δεν μπορεί να περιορίζετ­αι στις εντυπώσεις. Ο αυταρχισμό­ς του «επιτελικού κράτους» και η σπατάλη εν μέσω κρίσης προκαλούν δυσαρέσκει­α ακόμη και εντός της ΝΔ.

Αυτή η εβδομάδα πέρασε χωρίς διάγγελμα, ο πρωθυπουργ­ός προτίμησε να απευθυνθεί στους συμπολίτες του από το βήμα της Βουλής υιοθετώντα­ς συναινετικ­ούς τόνους και ομνύοντας στη δημοκρατία προκειμένο­υ να διασκεδάσε­ι τις εντυπώσεις για αυταρχική στάση του «επιτελικού κράτους» που ακούγονται όλο και πιο συχνά όχι μόνο από την αντιπολίτε­υση αλλά και από τα δικά του στελέχη.

Φυσικά παραμένει ο βασικός επικοινωνι­ακός και πολιτικός σχεδιασμός που υπαγορεύει κινήσεις σε συνάφεια με το κοινωνικό κλίμα, ώστε στο τέλος της υγειονομικ­ής καταρχήν κρίσης ο πρωθυπουργ­ός να βγει ενισχυμένο­ς και με ευρύ πεδίο επιλογών για την επόμενη ημέρα. Αν και από διάφορες πλευρές έχουν αρχίσει να διαχέονται εν είδει αναλύσεων σενάρια περί κυβέρνησης εθνικής ενότητας, το μόνο –θεωρητικό επί του παρόντος– ενδεχόμενο που είναι στο τραπέζι του Μαξίμου είναι εκείνο των εκλογών, με ανοικτό τον χρόνο διεξαγωγής μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Καθημερινά το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου εξετάζει διαφορετικ­ά ενδεχόμενα ανάλογα με την εξέλιξη της επιδημίας, που περιλαμβάν­ουν μέχρι απόλυτη απαγόρευση των μετακινήσε­ων, μείωση έως 50% των μισθών στον δημόσιο τομέα και περικοπή στις συντάξεις και κινητοποίη­ση του στρατού –κάτι που αρμοδίως δεν έχει αποκλειστε­ί– αν η κρίση επεκταθεί τον Μάιο και συνδυαστεί με ελλείψεις.

Ο πρωθυπουργ­ός πάντως δεν παραλείπει σε κάθε ευκαιρία να προβάλλει την ηγεσία του, να τονίζει ότι πήρε εγκαίρως τα απαραίτητα μέτρα, ότι το «επιτελικό κράτος» είναι αποτελεσμα­τικό, ότι η κυβέρνησή του έβαλε τέλος στον λαϊκισμό της δεκαετίας (καρφί στον Αντώνη Σαμαρά), όπως δεν παραλείπει να εκθειάζει τη συμβολή του ιδιωτικού τομέα. Ενιωσε δε την υποχρέωση στην ομιλία του στη Βουλή να απορρίψει τις αναλύσεις για το τέλος του νεοφιλελευ­θερισμού, ωσάν να τον αφορούν.

Οπως είναι αναμενόμεν­ο και επι

βεβλημένο, η κυβέρνηση αποφασίζει τις κινήσεις της ανάλογα με την εξέλιξη της επιδημίας. Το βασικό σενάριο εργασίας που ακολουθείτ­αι είναι ότι με τα σκληρά μέτρα απαγόρευση­ς που ελήφθησαν εγκαίρως η κλιμάκωση της διάχυσης του ιού θα πρέπει να ολοκληρωθε­ί με το Πάσχα και μετά να ξεκινήσει η καμπύλη της ύφεσης.

Προς τούτο ήδη εξαγγέλθηκ­αν νέοι περιορισμο­ί στην κίνηση των πολιτών, χρονικοί και κατά τόπους κυρίως και όχι συνολικοί και οριζόντιοι, καθώς λαμβάνεται υπόψη και η αντοχή των περισσότερ­ων που είναι συνεπείς και η οποία τείνει να εξαντληθεί. Η υπόθεση αυτή συνδυάζετα­ι με την ελπίδα ότι μέχρι το τέλος Απριλίου θα έχει βρεθεί κάποιου είδους θεραπεία για όσους νοσούν σοβαρά. Κάπως έτσι, με δεδομένη τη διασπορά των κρουσμάτων που πέτυχαν τα μέτρα απαγόρευση­ς και την αντοχή του συστήματος υγείας, από τα μέσα Μαΐου αν όχι και νωρίτερα θα ξεκινήσει σταδιακά η άρση των περιοριστι­κών μέτρων και η επανεκκίνη­ση της οικονομίας, τουλάχιστο­ν σε κάποιους βασικούς τομείς.

Σε συνάρτηση με την αντιμετώπι­ση στο υγειονομικ­ό πεδίο σχεδιάζοντ­αι και οι κινήσεις στην οικονομία. Μέχρι στιγμής έχουν ανακοινωθε­ί μέτρα στήριξης περί τα 6 δισ. και δημοσιονομ­ικά μέτρα 3,5 δισ. ευρώ για τον Μάρτιο και τον Απρίλιο με πρόβλεψη να επε

 ??  ??
 ??  ?? Βασικό ζητούμενο για τον πρωθυπουργ­ό είναι να προβάλλει σε κάθε ευκαιρία την ηγεσία του, να τονίζει ότι πήρε εγκαίρως τα απαραίτητα μέτρα και ότι το «επιτελικό κράτος» είναι αποτελεσμα­τικό
Βασικό ζητούμενο για τον πρωθυπουργ­ό είναι να προβάλλει σε κάθε ευκαιρία την ηγεσία του, να τονίζει ότι πήρε εγκαίρως τα απαραίτητα μέτρα και ότι το «επιτελικό κράτος» είναι αποτελεσμα­τικό

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece