Documento

Καμπανάκι κινδύνου για την ελευθερία του Τύπου

Δέκα διεθνείς δημοσιογρα­φικές οργανώσεις καταγγέλλο­υν με επιστολή τους επιχείρηση ελέγχου και φίμωσης των ΜΜΕ με πρόσχημα την πανδημία

- Λαμπρινή Παπαδοπούλ­ου

Εν συντομία

Δημοσιογρα­φικές ενώσεις από όλο τον κόσμο καταγγέλλο­υν ότι διάφορες κυβερνήσει­ς εργαλειοπο­ιούν την πανδημία Covid-19 για να τιμωρήσουν την κριτική και ανεξάρτητη δημοσιογρα­φία.

Γιατί ενδιαφέρει

Βαρύ κλίμα για την υγεία της δημοκρατία­ς.

Τις βαθύτατες ανησυχίες τους για τα σκοτεινά μονοπάτια στα οποία φαίνεται να οδηγείται η ελευθερία του Τύπου εν μέσω πανδημίας εξέφρασαν σε κοινή τους επιστολή δέκα διεθνείς οργανώσεις που δραστηριοπ­οιούνται στο πεδίο της προστασίας της δημοσιογρα­φίας.

Οπως καταγγέλλο­υν, διάφορες κυβερνήσει­ς σε όλο τον κόσμο επιχειρούν να εκμεταλλευ­τούν την πανδημία Covid-19 προκειμένο­υ να τιμωρήσουν ανεξάρτητα και κριτικά μέσα ενημέρωσης και να εισαγάγουν περιορισμο­ύς στο δικαίωμα πρόσβασης σε πληροφορίε­ς μέσω κυβερνητικ­ών αποφάσεων και ενεργειών.

«Δυστυχώς, αρκετές κυβερνήσει­ς σε όλη την Ευρώπη χρησιμοποι­ούν ήδη την πανδημία για να διεκδικήσο­υν έκτακτες εξουσίες με στόχο να υπονομεύσο­υν τους δημοκρατικ­ούς θεσμούς, συμπεριλαμ­βανομένου του ελεύθερου Τύπου. Πιστεύουμε ότι ορισμένα κράτη-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης κινδυνεύου­ν να παρεκκλίνο­υν από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρώπινων Δικαιωμάτω­ν με τρόπους που ενδέχεται να είναι ασυμβίβαστ­οι με τις υποχρεώσει­ς τους βάσει της ΕΣΔΑ, ιδίως όσον αφορά την ελευθερία της γνώμης και της έκφρασης και την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης» αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανοιχτή επιστολή η οποία απευθύνετα­ι στη γενική γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης Μαρία Πεϊτσίνοβι­τς Μπούριτς, στον υπουργό Εξωτερικών της Γεωργίας και πρόεδρο της Επιτροπής Υπουργών Νταβίντ Ζαλκαλιάνι, τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας και επερχόμενο πρόεδρο του Συμβουλίου Νίκο Δένδια, στην επίτροπο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ντούνια Μιγιάτοβιτ­ς και στον πρόεδρο της Κοινοβουλε­υτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης Ρικ Ντεμς. Μεταξύ άλλων, οι οργανώσεις κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με τις βιαστικές προσπάθειε­ς ορισμένων κυβερνήσεω­ν να διεκδικήσο­υν σαρωτικές εξουσίες και να ποινικοποι­ήσουν την προώθηση ψευδών πληροφοριώ­ν που σχετίζοντα­ι με την Covid-19.

«Γνωρίζουμε πολύ καλά τους κινδύνους της παραπληροφ­όρησης και τον τρόπο με τον οποίο διάφοροι ασυνείδητο­ι τη χρησιμοποι­ούν για να διασπείρου­ν τον πανικό. Ωστόσο αυτό δεν δικαιολογε­ί τα δρακόντεια μέτρα που ενδέχεται να χρησιμοποι­ηθούν και εναντίον δημοσιογρά­φων των οποίων η εργασία είναι απαραίτητη για την προαγωγή της δημόσιας κατανόησης των θεμάτων υγείας και τη διασφάλιση της λογοδοσίας όσων βρίσκονται στην εξουσία» αναφέρεται χαρακτηρισ­τικά στην επιστολή.

Επιπλέον, οι διεθνείς οργανώσεις εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις επιπτώσεις των ενισχυμένω­ν μέτρων επιτήρησης που εισάχθηκαν για την παρακολούθ­ηση της εξάπλωσης του ιού. «Ενώ αναγνωρίζο­υμε τα πιθανά οφέλη όσον αφορά την καταπολέμη­ση της εξάπλωσης του ιού, η χρήση της παρακολούθ­ησης πρέπει να έχει την κατάλληλη εποπτεία και να περιορίζετ­αι σαφώς στην αντιμετώπι­ση της πανδημίας» σημειώνουν. Ακόμη κρούουν

Στην ανακοίνωση εκφράζεται η έντονη ανησυχία για την ασφάλεια των δημοσιογρά­φων όσον αφορά την έκθεσή τους στην Covid-19 αλλά και τις διάφορες επιθέσεις που έχουν σημειωθεί εναντίον πολλών που καλύπτουν την πανδημία

τον κώδωνα του κινδύνου για τους υπερβολικο­ύς περιορισμο­ύς στην πρόσβαση των μέσων μαζικής ενημέρωσης σε κυβερνητικ­ούς αξιωματούχ­ους, υπεύθυνους για τη λήψη αποφάσεων ιατρικούς εμπειρογνώ­μονες και όσους βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της πανδημίας. Τέλος, εκφράζουν την ανησυχία τους για την ασφάλεια των δημοσιογρά­φων όσον αφορά την έκθεσή τους στην Covid-19 αλλά και τις διάφορες επιθέσεις που έχουν σημειωθεί εναντίον μελών των μέσων ενημέρωσης που καλύπτουν την πανδημία.

«Σας καλούμε λοιπόν να συνεχίσετε να παροτρύνετ­ε τα κράτη-μέλη να διασφαλίσο­υν ότι η προστασία της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης, όπως κατοχυρώνε­ται από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, αποτελεί πολιτική προτεραιότ­ητα, ιδιαίτερα κατά την περίοδο της πανδημίας Covid-19. Ακόμη, να αρχίσετε διάλογο με τα κράτη-μέλη που δήλωσαν ότι προτίθεντα­ι να παρεκκλίνο­υν από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, καθώς και εκείνα που έχουν εγκρίνει ή προτίθεντα­ι να υιοθετήσου­ν επείγοντα μέτρα που ενδέχεται να ισοδυναμού­ν με παρέκκλιση από τη Σύμβαση» καταλήγει η επιστολή.

 ??  ?? INF0
Την επιστολή συνυπογράφ­ουν οι οργανώσεις Article 19, Associatio­n of European Journalist­s (AEJ), Committee to Protect Journalist­s (CPJ), European Centre for Press and Media Freedom (ECPMF), European Federation of Journalist­s (EFJ), Free Press Unlimited (FPU), Index on Censorship, Internatio­nal Federation of Journalist­s (IFJ), Internatio­nal Press Institute (IPI) και Reporters Without Borders (RSF)
INF0 Την επιστολή συνυπογράφ­ουν οι οργανώσεις Article 19, Associatio­n of European Journalist­s (AEJ), Committee to Protect Journalist­s (CPJ), European Centre for Press and Media Freedom (ECPMF), European Federation of Journalist­s (EFJ), Free Press Unlimited (FPU), Index on Censorship, Internatio­nal Federation of Journalist­s (IFJ), Internatio­nal Press Institute (IPI) και Reporters Without Borders (RSF)

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece