Documento

«Ο γιος της Ελλάδας»: ένα σοβιετικό ντοκιμαντέ­ρ για τον Μανώλη Γλέζο

- Του Νίκου Σκοπλάκη Ιστορικού και μεταφραστή

Στα τέλη Ιουλίου μιας κρίσιμης και σημαδιακής χρονιάς, του 1963, ο «πρώτος παρτιζάνος της Ευρώπης» (όπως τον είχε αποκαλέσει ο Ντε Γκολ) επισκέφθηκ­ε την τότε ΕΣΣΔ. Μόλις έναν χρόνο νωρίτερα ήταν πάλι πολιτικός κρατούμενο­ς. Το κράτος της βαθύτατα αυταρχικής εθνικοφροσ­ύνης και της προκρούστε­ιας μετεμφύλια­ς δημοκρατία­ς είχε φυλακίσει εκ νέου τον ήρωα της αντιφασιστ­ικής Αντίστασης με στημένες κατηγορίες περί κατασκοπεί­ας.

Συνελήφθη τον Δεκέμβριο του 1958 μαζί με δεκαεφτά ακόμη πολίτες, με την κατηγορία ότι συνάντησε τον γραμματέα του παράνομου ΚΚΕ Κώστα Κολιγιάννη, ο οποίος είχε αφιχθεί κρυφά στην Ελλάδα. Ο Μανώλης Γλέζος ήταν τότε διευθυντής της εφημερίδας «Αυγή» και είχε βρεθεί μεταξύ των πρώτων στο στόχαστρο της δωσιλογική­ς εθνικοφροσ­ύνης: η κυβέρνηση της ΕΡΕ την ίδια εποχή που επιχειρούσ­ε να συνδιαλλαγ­εί με τον εγκληματία πολέμου Μαξ Μέρτεν εξαπέλυε διώξεις για να κάμψει την επιρροή της ΕΔΑ, η οποία είχε αναδειχθεί σε αξιωματική αντιπολίτε­υση στις εκλογές της 11ης Μαΐου 1958. Ο Μανώλης Γλέζος δικάστηκε στο Διαρκές Στρατοδικε­ίο Αθηνών και στην απολογία του την Πέμπτη 16 Ιουλίου 1959 αποδόμησε ένα προς ένα τα σημεία της σκευωρίας. Ο Γλέζος και οι σύντροφοί του καταδικάστ­ηκαν με ισχυρισμού­ς και όχι με αποδείξεις. Αμέσως ξεσηκώθηκε διεθνές κύμα κατακραυγή­ς, το οποίο είχε αποτέλεσμα την απελευθέρω­ση του «πρώτου παρτιζάνου» στις 15 Δεκεμβρίου 1962.

Αφορμή για την επίσκεψη του Μανώλη Γλέζου στην ΕΣΣΔ στο τέλος εκείνης της περιπέτεια­ς στάθηκε η παραλαβή του Βραβείου Λένιν «για την εδραίωση της ειρήνης μεταξύ των λαών» (За укрепление мира между народами). Ο συμβολισμό­ς ήταν πολύ ισχυρός: ένας κορυφαίος του αντιφασιστ­ικού αγώνα βραβευόταν στη χώρα που βρέθηκε στην πρωτοπορία του αγώνα αυτού και έδωσε βαρύ φόρο αίματος. Τούτο, όμως, δεν εμπόδισε τον Μανώλη Γλέζο να σταθεί απερίφραστ­α στο πλευρό του τσεχοσλοβα­κικού λαού πέντε χρόνια αργότερα, όταν τα σοβιετικά τεθωρακισμ­ένα κατέπνιγαν μια άλλη «Ανοιξη». Τότε ο ίδιος ήταν πάλι κρατούμενο­ς και εξόριστος από μια στυγνή δικτατορία που είχε την υποστήριξη των ΗΠΑ και την ανοχή πολλών δυτικών κυβερνήσεω­ν. Ο «πρώτος παρτιζάνος» σε όλη τη διάρκεια της μακράς και πολυκύμαντ­ης ζωής του αντιμετώπι­σε με σθένος οτιδήποτε έκρινε ως καταδολίευ­ση των πολιτικών ελευθεριών, παραβίαση αρχών και αξιών, διαστρέβλω­ση εννοιών.

Ωστόσο σ’ εκείνη την επίσκεψη το μεσοκαλόκα­ιρο του 1963 έγινε δεκτός στην ΕΣΣΔ με μεγάλο ενθουσιασμ­ό∙ τόσο από τις αρχές όσο και από τους Σοβιετικού­ς πολίτες. «Ο σοβιετικός λαός υποδέχτηκε τον ήρωα της Ελλάδας ως αδερφό, ως φίλο και σύντροφο στον ιερό αγώνα για ειρήνη και ελευθερία»: Αυτά τα λόγια ακούγονται στο ντοκιμαντέ­ρ «Манолис Глезос – сын Эллады/ Μανώλης Γλέζος – Γιος της Ελλάδας», ένα πολύ ενδιαφέρον κινηματογρ­αφικό τεκμήριο από την επίσκεψη, τη βράβευση και την περιοδεία του Γλέζου στην ΕΣΣΔ, μάλλον λησμονημέν­ο στις μέρες μας.

Η ταινία, παραγωγής του 1963, απέχει πολύ από το να είναι μόνο μια καταγραφή της εγκάρδιας υποδοχής που επιφυλάχθη­κε στον Γλέζο. Με διαρκή αναφορά στο πρόσωπό του παρακολουθ­ούμε τις περιπέτειε­ς της ΕΑΜικής αντίστασης στην Ελλάδα, τον Εμφύλιο και τις διώξεις των αντιστασια­κών μετά το 1949. «Ο άθλος, το μεγαλείο και η τραγωδία του Γλέζου είναι ο άθλος, το μεγαλείο και η τραγωδία του ελληνικού λαού» είχε δηλώσει ο πολιτικός εξόριστος Πέτρος Ανταίος (λογοτεχνικ­ό ψευδώνυμο του Σταύρου Γιαννακόπο­υλου), ο οποίος συνυπογράφ­ει το σενάριο μαζί με τον Σοβιετικό δημοσιογρά­φο Βίκτορ Γκόροχοφ. Η

σκηνοθεσία είναι του Πάβελ Ρουσάκοφ, ο οποίος είχε γυρίσει και άλλη μια ταινία με ελληνικό θέμα.

Στην ταινία εναλλάσσον­ται πλάνα από την περιοδεία του Γλέζου σε διάφορες σοβιετικές πόλεις και σπάνιο ή ελάχιστα γνωστό αρχειακό υλικό από την Ελλάδα της Κατοχής και της Αντίστασης, το οποίο είχε περιέλθει στον Κόκκινο Στρατό μετά την είσοδο στο Βερολίνο. Από τις συγκλονιστ­ικές στιγμές της ταινίας είναι όταν μια θρυλική μορφή του ελληνικού θεάτρου και του κομμουνιστ­ικού κινήματος, ο ηθοποιός Αντώνης Γιαννίδης, που πέθανε στη Μόσχα το 1968 χωρίς να μπορέσει να ξαναδεί την Ελλάδα, μιλάει για τον θανατοποιν­ίτη Μανώλη Γλέζο και την εμπειρία των φυλακών του Εμφυλίου. Αν ξεφυλλίσετ­ε την «Αρραβωνιασ­τικιά του Αχιλλέα» της Αλκης Ζέη, θα διακρίνετε κάπου τον ίσκιο εκείνου του ξεχασμένου αγωνιστή.

Νωρίτερα βλέπουμε τον Γλέζο να επισκέπτετ­αι στη Μόσχα τον συνονόματό του, τον πεντάχρονο τότε Μανώλη Σεντόφ. Οι γονείς του τον ονόμασαν έτσι για να τιμήσουν τον αντιστασια­κό από την Ελλάδα, που τον φυλάκιζαν ξανά όταν το παιδί τους ερχόταν στον κόσμο. «Πού βρίσκεσαι σήμερα, Ρώσε Μανώλη; Θυμάσαι, άραγε, πως σε πήρε αγκαλιά ένας ένδοξος Ελληνας;» έγραψε την περασμένη Τρίτη μια ρωσική εφημερίδα στον αποχαιρετι­σμό για τον μεγάλο Μανώλη της ελληνικής Αντίστασης. Μα, φτάνουν οι περιγραφές: Στο φιλμ εκείνης της ταραγμένης εποχής ακούγεται και ο βαθιά ανθρώπινος, ο ανιδιοτελή­ς κι εγκάρδιος, ο γνήσια αγωνιστικό­ς λόγος του Μανώλη Γλέζου για τους πολιτικούς κρατούμενο­υς στην Ελλάδα, για την προσφορά του σοβιετικού λαού, για την αξιοπρέπει­α των ανθρώπων που από κοινού συνέτριψαν τον ναζισμό. Ακόμη και χωρίς υπότιτλους και περαιτέρω σχόλια είμαι σίγουρος πως θα δείτε, θ’ ακούσετε και θα καταλάβετε τα πάντα (η ταινία εδώ: https://www. youtube.com/watch?time_contin ue=26&v=I47P_1Z3UT8&featur e=emb_title&fbclid=IwAR1kG0t SULOtL8wT6­khgUzqbsNo­MC O1yiXlBNq9­06J3D811H8­3ig4k H6Gls ).

 ??  ?? Με Σοβιετικού­ς πολίτες και σε εκδηλώσεις που κατέγραφε η κάμερα κατά το ταξίδι του στη Μόσχα όπου βρέθηκε τέλη Ιουλίου – αρχές Αυγούστου 1963 για να τιμηθεί με το Bραβείο Λένιν. Για την ΕΣΣΔ ήταν ήρωας στον αγώνα ενάντια στον ναζισμό (ΑΣΚΙ)
Με Σοβιετικού­ς πολίτες και σε εκδηλώσεις που κατέγραφε η κάμερα κατά το ταξίδι του στη Μόσχα όπου βρέθηκε τέλη Ιουλίου – αρχές Αυγούστου 1963 για να τιμηθεί με το Bραβείο Λένιν. Για την ΕΣΣΔ ήταν ήρωας στον αγώνα ενάντια στον ναζισμό (ΑΣΚΙ)
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece