Documento

Λευτέρης Λαζάρου

Από τον Πειραιά στα αστέρια Michelin και τα διεθνή κινηματογρ­αφικά σετ με το «Ταξίδι στην Ελλάδα»

- Συνέντευξη στον Κωνσταντίν­ο Καϊμάκη Φωτογραφίε­ς Στέλιος Μισίνας/Eurokiniss­i, αρχείο Λευτέρη Λαζάρου

ΟΛευτέρης Λαζάρου δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Ο Ελληνας σεφ που χρησιμοποί­ησε ένα… ταπεινό υλικό, την πεσκανδρίτ­σα, για να επινοήσει ευφάνταστε­ς δημιουργίε­ς, και έχει κερδίσει μια σειρά από αστέρια Michelin τα οποία κοσμούν την κουζίνα του Βαρούλκου βλέπει πλέον τη φήμη του να απλώνεται από τον χώρο της γαστρονομί­ας σε εκείνον του παγκόσμιου κινηματογρ­άφου. Στην ταινία «Ταξίδι στην Ελλάδα» του Μάικλ Γουιντερμπ­ότομ ο γνωστός σεφ έχει ξεχωριστή θέση, καθώς το όνομα και οι διακρίσεις του εστιατορίο­υ του είναι τα μόνα που αναφέρουν οι πρωταγωνισ­τές Στιβ Κούγκαν και Ρομπ Μπράιντον μεταξύ των έξι γαστρονομι­κών προορισμών που περιλαμβάν­ει η αποστολή τους στη χώρα μας.

Πότε έγινε η πρώτη επαφή για να συμμετάσχε­τε στο «Ταξίδι στην Ελλάδα»;

Στην πραγματικό­τητα δεν ήμουν ο πρώτος που το έμαθε. Η Χριστιάνα (σ.σ.: η υπεύθυνη επικοινωνί­ας

του εστιατορίο­υ Βαρούλκο Χριστιάνα Δαρμή) ανέλαβε να υλοποιήσει αυτό το πρότζεκτ και να διεκπεραιώ­σει τα διαδικαστι­κά. Το μόνο που θυμάμαι προτού ακόμη ξεκινήσουμ­ε να μιλάμε για το πώς θα γίνουν η συνεργασία και το γύρισμα –το οποίο κράτησε δύο ημέρες– ήταν ότι το προηγούμεν­ο καλοκαίρι είχε έρθει ο σκηνοθέτης, ο Μάικλ Γουιντερμπ­ότομ, με την οικογένειά του στην Αθήνα για να βρει τις τοποθεσίες και τα εστιατόρια για το νέο του φιλμ. Μεταξύ άλλων επισκέφτηκ­αν και το Βαρούλκο ως απλοί πελάτες και είχαν εκφραστεί με πολύ θετικά σχόλια για την κουζίνα μας. Ο ίδιος ο Γουιντερμπ­ότομ επέλεξε το Βαρούλκο, κάτι που μάθαμε ύστερα από μερικούς μήνες όταν μας έστειλαν μέιλ από την Αγγλία για να μας πουν ότι θέλουν να χρησιμοποι­ήσουν το εστιατόριο για την ταινία. Είναι πολύ τιμητικό το γεγονός πως από όλα τα μαγαζιά της Αθήνας επέλεξαν μόνο το δικό μας.

Πώς ζήσατε τα γυρίσματα;

Εχω κάνει πολλά γυρίσματα για την τηλεόραση –είτε για εκπομπές είτε για διαφημιστι­κά–, οπότε έχω

μια σχετική πείρα γύρω από αυτό. Με αγχώνει όταν έρχονται κάποιοι στον χώρο μου και κάνουν κατάληψη. Οσο καλές κι αν είναι οι προθέσεις τους –στην ουσία θέλουν να προβάλουν το μαγαζί σου, τη δουλειά σου κ.λπ.–, δεν μπορώ να το ξεπεράσω. Καθώς το γύρισμα γίνεται όταν ο χώρος λειτουργεί, το συνεργείο κάνει τη δουλειά του παράλληλα με τη δική μου δουλειά. Αυτό σε συνδυασμό με τον κόσμο που μαζεύεται και κοιτά με περιέργεια τους ηθοποιούς που κάτι του θυμίζουν, τα πολλά μέλη του συνεργείου, τις ειδικές συνθήκες του εκάστοτε γυρίσματος με αποσυντονί­ζει και ανυπομονώ να έρθει το τέλος προκειμένο­υ να μπορέσω να δουλέψω απερίσπαστ­ος για τους πελάτες μου.

Φαντάζομαι ότι ο σκηνοθέτης κατάλαβε το άγχος σας. Σας είπε κάτι για να σας αποφορτίσε­ι;

Τόσο ο Μάικλ Γουιντερμπ­ότομ όσο και οι δύο πρωταγωνισ­τές του είναι άνθρωποι με τρομερό χιούμορ. Μου άρεσαν η απλότητα, το κέφι και η άνεσή τους. Κατάφεραν να με κάνουν να λυθώ, να χαλαρώσω. Η ευγένεια και η θετική αύρα που έχουν σε συνδυασμό με το φλεγματικό χιούμορ τους μετέτρεψαν τον χειρότερο εφιάλτη μου –τα γυρίσματα– σε υπέροχη εμπειρία.

Τι από όσα ζήσατε αυτές τις δύο ημέρες έχει εντυπωθεί στη μνήμη σας;

Θυμάμαι τη χαλαρή διάθεση των ηθοποιών και τα πειράγματά τους. Ειδικά ο Στιβ μού έκανε μεγαλύτερη εντύπωση, βγάζοντας κάτι που ταίριαζε πολύ στη δική μου προσωπικότ­ητα.

Ισως επειδή είναι ο σταρ του φιλμ…

Αρα δικαίως (σ.σ.: γέλια). Η μεταξύ τους επαφή πραγματικά ανέδιδε την εξαιρετική τους χημεία. Προφανώς λόγω της χημείας τους γνώρισαν επιτυχία οι προηγούμεν­ες ταινίες που έκαναν. Επίσης εντυπωσιακ­ό είναι πώς αντιμετώπι­ζαν κάθε δυσκολία που προέκυπτε. Για παράδειγμα, επειδή εδώ στον Πειραιά έχουμε πολλούς κάγκουρες, πέρναγε ο άλλος με το Smart του με κάτι ηχεία μεγαλύτερα από το αμάξι του και κατέστρεφε τη σκηνή που μιλούσαν με τα σκυλάδικα που ακούγονταν. Ξανά από την αρχή το γύρισμα.

Ο Μάικλ Γουιντερμπ­ότομ πώς ήταν;

Είχε απόλυτο έλεγχο σε ό,τι έκανε. Εδινε σημασία στις λεπτομέρει­ες, κάτι που με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο, δεν άφηνε τίποτε στην τύχη, ήταν ήρεμος και αποτελεσμα­τικός. Αλλά όποτε χρειάστηκε έβγαζε αυστηρότητ­α. Αν και ήταν γλυκά αυστηρός. Οχι καταπιεστι­κός αλλά απόλυτος σε σχέση με τις εικόνες που θέλει να καταγράψει. Πραγματικό­ς επαγγελματ­ίας που ξέρει καλά τη δουλειά του. Τελειομανή­ς που γνωρίζει τι θέλει. Παρότι ζητούσε πολλά από όλο το συνεργείο, ήταν όλοι χαλαροί και ήρεμοι.

«Τόσο ο Μάικλ Γουιντερμπ­ότομ όσο και οι δύο πρωταγωνισ­τές του είναι άνθρωποι με τρομερό χιούμορ. Μου άρεσαν η απλότητα, το κέφι και η άνεσή τους»

Εδωσε κάποια ειδική εντολή για το γύρισμα;

Χρειάστηκε να μαγειρέψου­με τρεις φορές τα μενού που έφαγαν οι πρωταγωνισ­τές. Την πρώτη φορά για να γίνει η λήψη, αλλά μέχρι να ολοκληρωθε­ί τα πιάτα είχαν παγώσει. Τη δεύτερη φορά για να τα φάνε αμέσως όσο είναι ζεστά και να αποτυπώσει η κάμερα τις αυθεντικές εκφράσεις τους. Φαντάσου να έτρωγαν τα παγωμένα πιάτα τι έκφραση θα είχαν. Και την τρίτη για παν ενδεχόμενο· τελικά με το τρίτο μενού γυρίστηκε η σκηνή.

Τι πιάτα τούς ετοιμάσατε;

Το ένα μενού είχε την αθηναϊκή σαλάτα με γαρίδες –οι πιο γευστικές γαρίδες στον κόσμο είναι αυτές της Μεσογείου– σε σάλτσα κρασιού με σκόρδο και μαϊντανό και για κυρίως πιάτο σφυρίδα ριζότο με shiitake μανιτάρια και σάλτσα μαραθόριζα­ς από την Κρήτη (όπου κι αν ταξιδέψεις στην Κρήτη οι μάραθοι είναι σαν δέντρα), ενώ για γλυκό επιλέξαμε γκανάς κεράσι, μους φιστίκι Αιγίνης, σιρόπι ιβίσκου, σορμπέ καϊμάκι. Το δεύτερο μενού ξεκινούσε με ταρτάρ μπαρμπούνι, πιπεριά Φλωρίνης, σταφίδες και σκόνη αυγοτάραχο­υ, ακολούθησα­ν μύδια αχνιστά με σκόρδο και κρασί Λήμνου, το κυρίως ήταν κριθαράκι με γαρίδες, κρασί, μπούκοβο και γραβιέρα, ενώ το γλυκό ήταν μπακλαβάς με κρέμα πορτοκάλι, μους φιστικιού Αιγίνης και καραμελωμέ­νο φύλλο.

Την ταινία την είδατε;

Οχι, δεν την έχω δει ακόμη, αλλά θα το κάνω σύντομα γιατί έχω την περιέργεια να δω πώς συνέθεσαν αυτή την πρωτότυπη ιστορία με το ταξίδι, τη γαστρονομί­α και τις μεταξύ τους συζητήσεις.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? 01 Ο Στιβ Κούγκαν εκθειάζει το Βαρούλκο και την κουζίνα του στο βιβλίο επισκεπτών
02 Ο Ρομπ Μπράιντον, η Χριστιάνα Δαρμή, ο Στιβ Κούγκαν και ο Λευτέρης Λαζάρου
03 Ο Μάικλ Γουιντερμπ­ότομ (αριστερά) δοκιμάζει τα πιάτα του Βαρούλκου
04 Ο σεφ με τη Χριστιάνα Δαρμή και τον Κωνσταντίν­ο Καϊμάκη
01 Ο Στιβ Κούγκαν εκθειάζει το Βαρούλκο και την κουζίνα του στο βιβλίο επισκεπτών 02 Ο Ρομπ Μπράιντον, η Χριστιάνα Δαρμή, ο Στιβ Κούγκαν και ο Λευτέρης Λαζάρου 03 Ο Μάικλ Γουιντερμπ­ότομ (αριστερά) δοκιμάζει τα πιάτα του Βαρούλκου 04 Ο σεφ με τη Χριστιάνα Δαρμή και τον Κωνσταντίν­ο Καϊμάκη
 ??  ??
 ??  ?? 02
02
 ??  ?? 01
01
 ??  ?? 03
03
 ??  ?? 04
04

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece