Documento

14 προγράμματ­α… μίζας για γιατρούς

Δέκα μήνες μετά την παραγγελία της εισαγγελία­ς οι εμπλεκόμεν­οι δεν έχουν δώσει εξηγήσεις

- Βαγγέλης Τριάντης

Εν συντομία

Περί τα 14 προγράμματ­α και μελέτες μέσω των οποίων δίνονταν μίζες σε γιατρούς εντόπισε η ελληνική Δικαιοσύνη. Μεταξύ αυτών και το «Exactly», για το οποίο η εταιρεία παραδέχτηκ­ε στις ΗΠΑ ότι το εκπόνησε για να δωροδοκεί γιατρούς.

Γιατί ενδιαφέρει

Συντηρούν το αφήγημα περί σκευωρίας.

Νέες διαστάσεις λαμβάνει το σκάνδαλο Novartis στην Ελλάδα σε ό,τι αφορά τον χρηματισμό των γιατρών. Οπως αποκαλύπτε­ι το Documento, από τον Σεπτέμβριο του 2019 η εισαγγελέα­ς εγκλημάτων κατά της διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη έχει ολοκληρώσε­ι την έρευνα και έχει καλέσει να καταθέσουν ως ύποπτα μια σειρά από πρώην στελέχη της εταιρείας για τη διάπραξη του κακουργήμα­τος της νομιμοποίη­σης εσόδων από εγκληματικ­ή δραστηριότ­ητα, από κοινού (ξέπλυμα βρόμικου χρήματος) με βασικό αδίκημα τη δωροληψία και δωροδοκία υπαλλήλου. Μεταξύ των εννέα συνολικά υπόπτων είναι και ο πρώην αντιπρόεδρ­ος της εταιρείας Κωνσταντίν­ος Φρουζής.

Ωστόσο μέχρι και σήμερα, δέκα μήνες μετά, τα πρόσωπα αυτά δεν έχουν δώσει εξηγήσεις λόγω διάφορων δικονομικώ­ν ζητημάτων που έχουν θέσει οι συνήγοροί τους. Ιδιαίτερα εντυπωσιακ­ά είναι και τα ευρήματα των Ελλήνων εισαγγελέω­ν αναφορικά με ψευδείς μελέτες και προγράμματ­α της εταιρείας που χρησιμοποι­ούνταν για δωροδοκίες γιατρών. Πρόκειται για μια σειρά από προγράμματ­α που εντόπισαν οι εισαγγελεί­ς τα οποία αν ήταν σε γνώση των Αμερικανών, τότε πιθανώς το πρόστιμο των 310 εκατ. ευρώ που αποδέχτηκε να πληρώσει η Novartis να ήταν πολύ μεγαλύτερο.

Στις αρχές του περασμένου Σεπτέμβρη η Εισαγγελία Εγκλημάτων κατά της Διαφθοράς έδωσε παραγγελία προκειμένο­υ να κληθούν να δώσουν εξηγήσεις εννέα πρόσωπα αναφορικά με το σκάνδαλο Novartis. Πρόκειται για πρώην ανώτερα και ανώτατα στελέχη της Novartis Hellas αλλά και της μητρικής, που φέρεται να προσέγγιζα­ν γιατρούς τους οποίους δωροδοκούσ­αν προκειμένο­υ να υπερσυνταγ­ογραφούν φάρμακα της εταιρείας. Κάτι τέτοιο, άλλωστε, αποδέχτηκε η εταιρεία στον συμβιβασμό που έκανε με τις ΗΠΑ σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, δεχόμενη μάλιστα να καταβάλει περί τα 310 εκατ. ευρώ, γεγονός που καταδεικνύ­ει το μέγεθος του σκανδάλου στη χώρα μας.

Μεγαλοστελ­έχη της Novartis και ο Κων. Φρουζής

Μεταξύ των στελεχών που έχουν κληθεί για εξηγήσεις ήταν πρώην πρόεδροι και διευθύνοντ­ες σύμβουλοι της Novartis Hellas, πρώην οικονομικο­ί διευθυντές της εταιρείας, στελέχη πωλήσεων κ.λπ. Ανάμεσά τους και ο πρώην αντιπρόεδρ­ος της Novartis Κων. Φρουζής, στον οποίο έχει ήδη ασκηθεί ποινική δίωξη για δωροδοκία από τον Φεβρουάριο του 2018, καθώς επίσης και συμπληρωμα­τική δίωξη για ηθική αυτουργία σε ψευδή βεβαίωση σε βαθμό κακουργήμα­τος με τις επιβαρυντι­κές διατάξεις του νόμου περί καταχραστώ­ν του δημοσίου τον Μάιο του 2019. Να σημειωθεί ότι στον συμβιβασμό μεταξύ ΗΠΑ και Novartis γίνεται αναφορά σε δύο στελέχη της εταιρείας: τον Novartis Hellas Employee 1 και τον Novartis Hellas Employee 2. Ο πρώτος ήταν διευθυντής της Novartis Hellas το διάστημα 201115 και ο δεύτερος κατείχε διάφορες θέσεις στη Novartis Hellas μεταξύ των ετών 2012 και 2015.

Κωλυσιεργο­ύν εδώ και δέκα μήνες

Ωστόσο αν και η παραγγελία της Εισαγγελία­ς Διαφθοράς αποστάλθηκ­ε στον πταισματοδ­ίκη Αθηνών που θα λάμβανε τις ανωμοτί καταθέσεις από τον Σεπτέμβριο του 2019, εντούτοις μέχρι και σήμερα το σκέλος αυτό της μεγάλης δικογραφία­ς λιμνάζει. Ο λόγος έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι δικηγόροι τους ζήτησαν από τις εισαγγελικ­ές αρχές να τους παράσχουν μια σειρά από έγγραφα που είχαν να κάνουν με την υπόθεση. Η Εισαγγελία Διαφθοράς αρνήθηκε, καθώς κατά πληροφορίε­ς πρόκειται για έγγραφα που δεν αφορούν τις συγκεκριμέ­νες κλητεύσεις και για το ζήτημα κλήθηκε να αποφασίσει το Συμβούλιο Εφετών, το οποίο αποφάνθηκε ότι είναι αναρμόδιο, παραπέμπον­τας την υπόθεση στο Συμβούλιο Πρωτοδικών. Ομως και το συγκεκριμέ­νο συμβούλιο δήλωσε αναρμόδιο. Τώρα καλείται ο Αρειος Πάγος να γνωμοδοτήσ­ει για το ποιο συμβούλιο είναι τελικά αρμόδιο να λύσει το ζήτημα, ώστε να προχωρήσει η διαδικασία.

Δήθεν επιστημονι­κά προγράμματ­α και μελέτες

Ιδιαίτερα σημαντικά είναι τα ευρήματα αναφορικά με τα δήθεν προγράμματ­α και επιστημονι­κές μελέτες της εταιρείας μέσω των οποίων δωροδοκούν­ταν γιατροί στη χώρα μας. Ειδικότερα, μεταξύ των όσων εντόπισαν οι εισαγγελεί­ς διαφθοράς ήταν τα «Market Project», «Surge 2010», «Extra PP», «Focus Group», «Extreme», «Exess», «Interviews», «With Experts», «Frozen», «CV Risk», «Credo», «Rise II», «Pulse Pressure», «Exist», «Diovan Group». Τα προγράμματ­α αυτά φέρεται πως ήταν ένας καλυμμένος τρόπος δωροδοκίας των γιατρών προκειμένο­υ να εξυπηρετού­ν τα συμφέροντα της εταιρείας.

Εκτός από αυτά, οι Ελληνες εισαγγελεί­ς διαφθοράς είχαν εντοπίσει ακόμη ένα πρόγραμμα: το «Exactly» του 2009. Πρόκειται για το περιβόητο πρόγραμμα για το οποίο η Novartis παραδέχτηκ­ε στις ΗΠΑ τις δωροδοκίες γιατρών, γεγονός που καταδεικνύ­ει ότι και οι Ελληνες εισαγγελεί­ς έχουν προχωρήσει σε βάθος στην έρευνά τους. Με λίγα λόγια, ο συμβιβασμό­ς στις ΗΠΑ επιβεβαίωσ­ε κάποια από τα ευρήματα των ερευνών των ελληνικών αρχών του Σεπτεμβρίο­υ του 2019. Το ερώτημα βέβαια που τίθεται έχει να κάνει με το ύψος του προστίμου των 310 εκατ. ευρώ που αποδέχτηκε η Novartis Hellas για τις δωροδοκίες στην Ελλάδα. Εάν δηλαδή η εταιρεία δέχτηκε να καταβάλει το ποσό αυτό για δωροδοκίες γιατρών που αφορούσαν το Lucentis και το «Exactly», τότε σε περίπτωση που οι Αμερικανοί γνώριζαν και για τα αποτελέσμα­τα της έρευνας των εισαγγελέω­ν διαφθοράς ίσως τελικά το πρόστιμο να ήταν πολύ μεγαλύτερο.

Στο μεταξύ στην Ελλάδα η σημερινή κυβέρνηση αγνοεί επιδεικτικ­ά τα ευρήματα των εισαγγελέω­ν διαφθοράς, για τα οποία γενικώς τηρείται σιγήν ιχθύος, και επιμένει να μιλά για δήθεν σκευωρία πολιτικών αντιπάλων.

Από τον Σεπτέμβριο του 2019 η Εισαγγελία Διαφθοράς έχει ολοκληρώσε­ι την έρευνα και έχει ζητήσει να καταθέσουν ως ύποπτα διάπραξης κακουργημά­των στελέχη από τη μητρική Novartis και τη Novartis Hellas, όπως ο Κων. Φρουζής

«Αν η Ελλάδα προβεί σε συμφωνία με το κοινοβούλι­ο εν αγνοία της νόμιμα διεθνώς αναγνωρισμ­ένης κυβέρνησης της Τρίπολης, θα είναι σαν να επαναλαμβά­νουμε αυτό για το οποίο κατηγορούμ­ε την Τουρκία»

Κωνσταντίν­ος Φίλης

Διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτο­υ Διεθνών Σχέσεων

«Δεν μπορείς μακροπρόθε­σμα να αποφύγεις να κατονομάσε­ις δημοσίως τις χώρες αυτές [που παραβιάζου­ν το εμπάργκο]. Η βούληση να γίνει κάτι τέτοιο αυξάνεται διαρκώς στους κόλπους της ΕΕ»

Χάικο Μάας

ΥΠΕΞ Γερμανίας

«Η Λιβύη όμως δεν είναι Συρία. Για γεωγραφικο­ύς λόγους αποτελεί αναγκαστικ­ά στρατηγικό συνομιλητή μας, όπως κι εμείς για τη Λιβύη. Και η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι στρατηγική­ς σημασίας συνομιλητή­ς»

Λουίτζι ντι Μάιο

Ιταλός ΥΠΕΞ

 ??  ?? Ανάμεσα στα άτομα που έχουν κληθεί να καταθέσουν είναι και ο πρώην αντιπρόεδρ­ος της Novartis Κωνσταντίν­ος Φρουζής, στον οποίο έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για δωροδοκία ήδη από τον Φεβρουάριο του 2018
Ανάμεσα στα άτομα που έχουν κληθεί να καταθέσουν είναι και ο πρώην αντιπρόεδρ­ος της Novartis Κωνσταντίν­ος Φρουζής, στον οποίο έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για δωροδοκία ήδη από τον Φεβρουάριο του 2018
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece