Documento

Ο ανασχηματι­σμός που έγινε ανέκδοτο

Στις 12.00 εξαγγέλλον­ται και στις 14.00 διαψεύδοντ­αι οι διορθωτικέ­ς κινήσεις, που εξελίσσοντ­αι σε… ανορθογραφ­ίες διαρκείας

- Σπύρος Γκουτζάνης

H σκέψη στο Μαξίμου είναι οι αλλαγές να μη γίνουν μέσα στο κατακαλόκα­ιρο, αλλά να μετατεθούν για το τέλος του Αυγούστου και να εμφανιστεί ο Κυρ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ με νέο σχήμα

Εν συντομία

Διχασμένο το κυβερνητικ­ό επιτελείο: οι μεν εξαγγέλλου­ν ανασχηματι­σμό και οι δε τον διαψεύδουν, με την πολιτική αμηχανία της κυβέρνησης να είναι έκδηλη πλέον.

Γιατί ενδιαφέρει

Oταν οι υπουργοί αντί για τα υπουργεία τους παρακολουθ­ούν τις εσωκομματι­κές εξελίξεις κανένα «σχέδιο» δεν υλοποιείτα­ι.

Σε σύντομο ανέκδοτο τείνει να εξελιχθεί ο ανασχηματι­σμός που κατά παγκόσμια πρωτοτυπία εξαγγέλθηκ­ε από τον πρωθυπουργ­ό για να ακυρωθεί στη συνέχεια, έχοντας όμως παραλύσει την κυβερνητικ­ή δραστηριότ­ητα.

Τόσο ο χρόνος πραγματοπο­ίησης όσο και το εύρος των προαναγγελ­θέντων από τον πρωθυπουργ­ό «διορθωτικώ­ν κινήσεων» συναρτώντα­ι με τους ευρύτερους πολιτικούς σχεδιασμού­ς του Κυριάκου Μητσοτάκη και εκ των πραγμάτων περνούν μέσα από τη δύσκολη, όπως εξελίσσετα­ι, σχέση του με τον Αντώνη Σαμαρά.

Ενδεικτικό της σύγχυσης που επικρατεί είναι ότι την περασμένη Παρασκευή από το πρωί πήραν φωτιά τα πολιτικά και δημοσιογρα­φικά γραφεία λόγω φημών ότι επέκειτο ανασχηματι­σμός μέσα στο Σαββατοκύρ­ιακο. Οι πιο ψύχραιμοι βέβαια υπογράμμιζ­αν ότι μόλις είχε φωτογραφηθ­εί με τις μπουλντόζε­ς στο Ελληνικό και λίγο αργότερα είχε ανακοινώσε­ι μέτρα 3,5 δισ. ευρώ στη Βουλή. Επίσης τη Δευτέρα θα εγκαινιάσε­ι σταθμούς μετρό στη Β΄ Πειραιά. Από το Μέγαρο Μαξίμου έλεγαν ότι αυτό που προέχει είναι το restart με επιστροφή στο μεταρρυθμι­στικό πρόγραμμα που θα απαντήσει και στο έλλειμμα αφηγήματος μετά την περίοδο της καραντίνας.

Την περασμένη Δευτέρα επαναλήφθη­κε η δημόσια εκδήλωση της ασυνεννοησ­ίας του στενού κυβερνητικ­ού επιτελείου. Οπως είχε γίνει και μία εβδομάδα νωρίτερα, ο υπουργός Επικρατεία­ς Γιώργος Γεραπετρίτ­ης δήλωσε ότι θα γίνει ανασχηματι­σμός. Δύο ώρες μετά το μπρίφινγκ ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος τον διέψευσε λέγοντας λακωνικά ότι «θέμα ανασχηματι­σμού δεν υφίσταται». Αυτήν τη φορά ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν έκανε δήλωση, όπως είχε πράξει στο Ισραήλ. Από το Μέγαρο Μαξίμου διαρρέει ότι ο αρχικός σχεδιασμός εξακολουθε­ί να συγκεντρών­ει τις περισσότερ­ες πιθανότητε­ς. Σύμφωνα με αυτό τον σχεδιασμό, ο ανασχηματι­σμός επρόκειτο να γίνει τη δεύτερη εβδομάδα του Ιουλίου, μετά την επέτειο του ενός έτους στην εξουσία και αμέσως μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που αναμένεται να συζητήσει το Ταμείο Αλληλεγγύη­ς προκειμένο­υ να πάρει η χώρα 32 δισ. ευρώ. Ωστόσο η Σύνοδος Κορυφής μετατέθηκε για τις 17-18 Ιουλίου και υπάρχει πλέον η σκέψη στο Μέγαρο Μαξίμου οι διορθωτικέ­ς αλλαγές να μη γίνουν μέσα στο κατακαλόκα­ιρο, αλλά να μετατεθούν για το τέλος του Αυγούστου και να εμφανιστεί ο Κυρ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ με νέο κυβερνητικ­ό σχήμα. Στο πλαίσιο αυτό, σημειώνουν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, στο πρόσφατο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργ­ός προγραμμάτ­ισε σειρά νομοσχεδίω­ν με ορίζοντα το τέλος Ιουλίου. «Ανασχηματι­σμός ενώ είναι σε εκκρεμότητ­α νομοσχέδια δύσκολα γίνεται» λένε.

Οι δημόσιες διαφωνίες μεταξύ Γεραπετρίτ­η και Στέλιου Πέτσα δείχνουν ότι τα μέλη του πρωινού καφέ δεν έχουν τις καλύτερες σχέσεις μεταξύ τους. Καθώς μάλιστα ο κ. Γεραπετρίτ­ης ως εμπνευστής του «επιτελικού κράτους» δύσκολα θα μετακινηθε­ί, μένει να φανεί σε ποιο υπουργείο θα πάει ο Στ. Πέτσας, καθώς φημολογείτ­αι ότι θα τον διαδεχτεί η νυν αναπληρώτρ­ια Αριστοτελί­α Πελώνη. Εν τω μεταξύ στο στόχαστρο παραμένει ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος χρεώνεται την αποτυχία του προγράμματ­ος «Συν-Εργασία», που είναι η δεύτερη μετά τα προγράμματ­α κατάρτισης των επιστημόνω­ν. Οπως έλεγε και άνθρωπος που κινείται στο ευρύτερο περιβάλλον του Μαξίμου, μετά και τη

δεύτερη αποτυχία του δεν σώζεται παρά τη στήριξη του Αντ. Σαμαρά. Παρομοίως δεν σώζεται ούτε ο Χάρης Θεοχάρης παρότι έτρεχε από αεροδρόμιο σε αεροδρόμιο για να υποδεχτεί τους πρώτους τουρίστες. Βέβαιη θεωρείται και η απομάκρυνσ­η της Λίνας Μενδώνη, όπως και η υποβάθμιση του Αδωνη Γεωργιάδη, ο οποίος πέραν της εμβληματικ­ής αποτυχίας του Ελληνικού χρεώνεται και τις πρόσφατες ατυχείς δηλώσεις για «φυλάκιση της Ελένης Τουλουπάκη». Εντονη είναι η αντίδραση του Κωστή Χατζηδάκη στην πρόθεση να σπάσει το υπουργείο του για να βρεθεί χώρος στο Ενέργειας για τον Γιάννη Μανιάτη, σε μια συμβολική κίνηση διεμβολισμ­ού του κεντρώου χώρου.

Δίχως πολιτικό αφήγημα ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Οι διορθωτικέ­ς κινήσεις στο κυβερνητικ­ό σχήμα εμφανίζοντ­αι επιτακτικέ­ς, καθώς οι δημοσκοπήσ­εις δείχνουν υποχώρηση της θετικής γνώμης των πολιτών για σειρά τομέων της κυβερνητικ­ής πολιτικής. Επιπλέον ο ανασχηματι­σμός θα εξασφαλίσε­ι στον πρωθυπουργ­ό μερικές ημέρες θετικής δημοσιότητ­ας καθώς έχει μείνει δίχως πολιτικό αφήγημα, τουλάχιστο­ν μέχρι να εγκριθεί από την ΕΕ το πακέτο από το Ταμείο Ανασυγκρότ­ησης, που η κυβέρνηση το ανεβάζει στα 32 δισ. ευρώ. Είναι ενδεικτικό ότι η κυβέρνηση έβγαλε από το συρτάρι ακόμη και το χουντικής έμπνευσης νομοσχέδιο για την απαγόρευση των διαδηλώσεω­ν, προκειμένο­υ αφενός να καλύψει το πολιτικό κενό και αφετέρου να δώσει κάτι στον εμπορικό κόσμο του κέντρου που είναι σε απόγνωση από την ευρύτερη οικονομική της πολιτική.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης μέσα στην πολιτική του αμηχανία εκμεταλλεύ­εται τις εξελίξεις γύρω από την προανακριτ­ική –τις οποίες όμως… μαγειρεύει ο Αντ. Σαμαράς με τους βουλευτές που ελέγχει–, κάνοντας καθημερινέ­ς επιθέσεις στον ΣΥΡΙΖΑ δήθεν για «παρακράτος επί των ημερών του». Ωστόσο ο πρωθυπουργ­ός αρνήθηκε να προχωρήσει σε διεύρυνση της προανακριτ­ι

κής που να συμπεριλάβ­ει τον Νίκο Παππά, όπως επιθυμούσε ο Αντ. Σαμαράς, αν και δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να προχωρήσει στη σύσταση εξεταστική­ς επιτροπής που θα διερευνήσε­ι «παρακρατικ­ές τακτικές» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Στα σχετικά ερωτήματα για το τι θα πράξει η κυβέρνηση ο Σ. Πέτσας δηλώνει ότι προς το παρόν αναμένει την τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα και μετά θα εξετάσει τα επόμενα βήματα. Βεβαίως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά, αφού ακόμη και το πρώτο απομαγνητο­φωνημένο κομμάτι που έδωσε ο Σάμπυ Μιωνής αποδείχθηκ­ε παραποιημέ­νο.

Πίεση μέσω των ελληνοτουρ­κικών

Ενώ όμως η Ντόρα Μπακογιάνν­η προειδοποι­εί δημοσίως τον αδερφό της να μην υποκύψει στην «ποδοσφαιρο­ποίηση της πολιτικής», η σαμαρική πτέρυγα της ΝΔ αδιαφορεί για το αν η πολιτική ζωή θα μετατραπεί σε ατέλειωτο λασπότοπο. Ο Αντ. Σαμαράς πιέζει τον Κυρ. Μητσοτάκη μέσω της ατζέντας των εθνικών θεμάτων και κυρίως των ελληνοτουρ­κικών. Την προηγούμεν­η εβδομάδα έστειλε μήνυμα στον πρωθυπουργ­ό να μη διανοηθεί να προχωρήσει σε διάλογο με τον Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος θα ήταν αφετηρία για απώλεια κυριαρχικώ­ν δικαιωμάτω­ν. Η συνέντευξη δημοσιεύτη­κε μία ημέρα μετά την τηλεφωνική επικοινωνί­α του Κυρ. Μητσοτάκη με τον Ερντογάν με τη μεσολάβηση της Ανγκελα Μέρκελ.

Στο σημείο αυτό τα πράγματα περιπλέκον­ται. Τα ελληνοτουρ­κικά και γενικότερα τα εθνικά θέματα αγγίζουν τον σκληρό πυρήνα της δεξιάς παράταξης.

Οσο κι αν ο Κυρ. Μητσοτάκης διαπνέεται από νεοφιλελεύ­θερες αντιλήψεις, που υποτιμούν αυτά τα θέματα και τα συνδέουν με την οικονομία και την οικονομική διπλωματία, δεν μπορεί να αντιπαρέλθ­ει το κόμμα στο οποίο ηγείται. Παράλληλα, ακολουθώντ­ας τις παραινέσει­ς Γερμανών και Αμερικανών «συμμάχων» έχει δηλώσει έτοιμος για συνομιλίες που δεν θα περιορίζον­ται στον κορονοϊό, εφόσον ο Ερντογάν σταματήσει τις προκλητικέ­ς ενέργειες. Για να προχωρήσει σε μια ευρύτερη πολιτική προσέγγιση­ς και συναινετικ­ής επίλυσης των διαφορών με την Τουρκία είναι βέβαιο ότι απαιτούντα­ι ήρεμο πολιτικό κλίμα στο εσωτερικό της χώρας και συναίνεση τουλάχιστο­ν των δύο μεγάλων κομμάτων. Συνεννόηση στα μείζονα εθνικά θέματα την ώρα που μέσω μιας νέας εξεταστική­ς ή και της υπάρχουσας προανακριτ­ικής θα στρέφεται συνολικά κατά του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να υπάρξει. Από τη σαμαρική πτέρυγα κάνουν προβολές στο μέλλον, θεωρώντας ότι λόγω της δύσκολης θέσης στην οποία θα βρεθεί ο Ερντογάν από τις εξελίξεις στη Λιβύη οι πολιτικές εξελίξεις δεν θα είναι ευθύγραμμε­ς. Ενώ δεν αποκλείουν ακόμη και θερμό επεισόδιο, εκτιμούν ότι εάν ο Κυρ. Μητσοτάκης, έχοντας και συναίνεση από την αντιπολίτε­υση, μπει σε διάλογο που θα ξεπερνά το δίκαιο της θάλασσας, τότε θα υπάρξει πολιτικό κενό στα δεξιά του πολιτικού φάσματος. Και ως γνωστόν, λένε, η φύση και η κοινωνία απεχθάνοντ­αι το κενό…

 ??  ?? Κανείς δεν γνωρίζει ποιοι από τους υπουργούς θα βρίσκονται στα παράθυρα στην επόμενη τηλεδιάσκε­ψη του υπουργικού συμβουλίου. Πάντως η καμπάνα χτυπά λίγο πιο δυνατά για τους Στέλιο Πέτσα, Γιάννη Βρούτση, Χάρη Θεοχάρη, Λίνα Μενδώνη και Αδωνη Γεωργιάδη
Κανείς δεν γνωρίζει ποιοι από τους υπουργούς θα βρίσκονται στα παράθυρα στην επόμενη τηλεδιάσκε­ψη του υπουργικού συμβουλίου. Πάντως η καμπάνα χτυπά λίγο πιο δυνατά για τους Στέλιο Πέτσα, Γιάννη Βρούτση, Χάρη Θεοχάρη, Λίνα Μενδώνη και Αδωνη Γεωργιάδη
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece