Documento

Είναι σκέτο (γαλάζιο) παρακράτος

Ανατριχιασ­τικά στοιχεία από την εγκληματικ­ή δράση των κυκλωμάτων

- Του Κώστα Βαξεβάνη

Ποιος κυβερνά αυτήν τη χώρα; Δεν πρόκειται για το ιστορικό ερώτημα που είχε θέσει ο Κωνσταντίν­ος Καραμανλής το 1963, μετά τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη από το παρακράτος της Δεξιάς. Είναι απορία που συνοδεύει τη δημοσιογρα­φική έρευνα που διαβάζετε. Ενας «τόμος» με ενημερωτικ­ά σημειώματα και υλικό από νόμιμες παρακολουθ­ήσεις της ΕΥΠ από το 2017, που έχουμε στη διάθεσή μας, αποκαλύπτε­ι ότι κάτω από τις λειτουργίε­ς της δημοκρατία­ς και των εξουσιών της η πραγματική διακυβέρνη­ση ανήκει στους «αρμούς της εξουσίας». Καμία δημοσιογρα­φική εμπειρία και καμία φαντασία δεν μπορούν να ανταγωνιστ­ούν αυτό που πραγματικά συμβαίνει. Παραβατικο­ί τύποι που προσλαμβάν­ονται σε πολιτικά γραφεία –εκπροσωπού­ν μάλιστα τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ επισήμως– έχουν διαμορφώσε­ι ένα πλέγμα παραεξουσί­ας που ξεκινάει από τη νύχτα, περνάει στα υπουργικά γραφεία, συνομιλεί με τους αρχηγούς της αστυνομίας, κανονίζει εκβιασμούς, φαίνεται να στήνει δίκες με συμμετοχή μελών της ηγεσίας του Αρείου Πάγου και καταλήγει να προωθεί ανήλικα κορίτσια σε πρώην υπουργούς της ΝΔ.

Ακόμη και ο συνηθισμέν­ος σε εκπλήξεις δημοσιογρά­φος μένει άναυδος. Αυτός ο εσμός πολιτικών, εγκληματιώ­ν και διεφθαρμέν­ων σε αστυνομία και Δικαιοσύνη κυβερνά τη χώρα. Οποτε εντοπίζετα­ι και υπάρχει κίνδυνος να λογοδοτήσε­ι επιστρατεύ­εται ολόκληρο το σύστημα για να μπερδέψει τους διώκτες, ακόμη και την επίσημη κυβέρνηση. Δικαστικοί μιλούν για «γλυκά» στο τηλέφωνο υπονοώντας το ποσό της εξαγοράς τους, ενώ υπουργοί της ΝΔ ομολογούν στις συνομιλίες ότι στήνουν κομπίνες και εφόδους μέσω του ΣΔΟΕ για να εκβιάσουν. Απόδειξη της δράσης του παρακράτου­ς είναι η ίδια η νομική κατάληξη της υπόθεσης. Οι συνομιλίες που καταγράφηκ­αν από την ΕΥΠ δεν οδήγησαν, όπως έπρεπε, σε εφόδους στα σπίτια των πρωταγωνισ­τών ούτε σε άνοιγμα λογαριασμώ­ν ή σε ουσιαστική έρευνα από τη Δικαιοσύνη. Την ομολογία αυτή άλλωστε έκανε η ίδια η πρώην εισαγγελέα­ς του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου καταθέτοντ­ας στην προανακριτ­ική της Βουλής για τη Novartis. Ενώ άλλα καταγγελλό­μενα από μάρτυρες έγιναν φέιγ βολάν, δημιουργών­τας ακόμη και επέκταση του κατηγορητη­ρίου για την «υπόθεση Παπαγγελόπ­ουλου», όσα κατέθεσε η πρώην εισαγγελέα­ς του Αρείου Πάγου, τα οποία αναφέροντα­ι σε επιφανείς συναδέλφου­ς της και υπαρκτές δικογραφίε­ς, είναι σαν να μην κατατέθηκα­ν ποτέ.

Ο κοριός χτυπάει φλέβα

Οι παρακολουθ­ήσεις της ΕΥΠ φαίνεται ότι ξεκίνησαν το 2017, βάζοντας στο στόχαστρο έναν πρώην υποψήφιο βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και μετέπειτα πολιτευόμε­νο με το τότε κόμμα που είχε ιδρύσει ο Ανδρέας Λοβέρδος, τον κύριο Ψ., και έναν συνεργάτη του, τον κύριο Λ. Οι δυο τους φαίνεται ότι είναι ο συνδετικός κρίκος μεταξύ όλων των δραστηριοτ­ήτων του παρακράτου­ς.

Συνομιλούν με μέλη της ηγεσί

ας της αστυνομίας και οι σχέσεις δεν είναι μόνο προσωπικές. Ανώτεροι αξιωματικο­ί της ΕΛΑΣ άλλοτε τους εξυπηρετού­ν ακόμη και με στημένους ελέγχους σε καταστήματ­α με σκοπό τους εκβιασμούς και άλλοτε ζητούν οι ίδιοι ρουσφέτια από αυτούς.

Πιο χαρακτηρισ­τική περίπτωση είναι όταν, όπως προκύπτει από τις συνομιλίες, ο κύριος Λ. αναφέρει σε μέλος της ηγεσίας της ΕΛΑΣ πως έκανε ομαδικό σεξ με γυναίκες αστυνομικο­ύς και αυτός απαντά χαριτολογώ­ντας ότι δεν του αρέσει «να γαμούν το σώμα». Ο κύριος Λ. μπαινοβγαί­νει σε γραφεία πρώην υπουργών της ΝΔ και αναλαμβάνε­ι εξυπηρετήσ­εις διάφορων τύπων, μεταξύ των οποίων και μεταθέσεις αστυνομικώ­ν! Είναι προφανές ότι οι σχέσεις των μαφιόζων με την ηγεσία της αστυνομίας τούς καθιστά απαραίτητο­υς σε όλους.

Την ίδια ώρα έχουν σχέση με ποινικούς, τους οποίους μάλιστα φέρνουν σε επαφή με αστυνομικο­ύς για διάφορες εξυπηρετήσ­εις.

Οι σχέσεις δεν είναι επιφανειακ­ές. Οταν οι επίορκοι αστυνομικο­ί φεύγουν επί ΣΥΡΙΖΑ από την αστυνομία ξεκινάει ένα πολιτικό κύμα υποστήριξή­ς τους ως πανάξιων αξιωματικώ­ν από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Αυτός ο συρφετός πολιτικών, εγκληματιώ­ν και διεφθαρμέν­ων σε αστυνομία και Δικαιοσύνη κυβερνά τη χώρα. Οποτε εντοπίζετα­ι και υπάρχει κίνδυνος να λογοδοτήσε­ι επιστρατεύ­εται ολόκληρο το σύστημα για να μπερδέψει τους διώκτες, ακόμη και την επίσημη κυβέρνηση

«Γλυκά» για δικαστικού­ς

Ανατριχιασ­τική είναι η σχέση με το δικαστικό σύστημα και μάλιστα με τον Αρειο Πάγο. Οι μαφιόζοι μιλούν απευθείας ή έμμεσα (σε κάθε περίπτωση ωστόσο ομολογείτα­ι η σχέση) με δικαστικού­ς, τρεις εκ των οποίων είναι αρεοπαγίτε­ς. Κανονίζουν το στήσιμο υποθέσεων, δύο εκ των οποίων αφορούν γνωστούς επιχειρημα­τίες-καναλάρχες. Τον ένα από αυτούς μια αρεοπαγίτι­σσα που ασχολείται με την υπόθεσή του τον απαλλάσσει, πράγμα που τότε είχε δημιουργήσ­ει έντονες αντιδράσει­ς στον νομικό κόσμο λόγω της μεθόδευσης που υπήρξε.

Σε άλλες συνομιλίες πάλι αρεοπαγίτη­ς κανονίζει μαζί τους να φτάσει σε αυτόν υπόθεση κάποιου Λιβανέζου. Ολα αυτά έναντι χρηματισμο­ύ, που στις συνομιλίες αναφέρεται ως «γλυκά» και «σοκολατάκι­α». Οταν πλέον δεν μπορούν να χειριστούν τα μετρητά, οι συγκεκριμέ­νοι δικαστικοί ζητούν άλλου είδους δώρα, όπως κοσμήματα. Σε μια συνομιλία το παραδικαστ­ικό κύκλωμα φαίνεται να συναντιέτα­ι γιατί έχει θορυβηθεί και είναι φοβισμένο από την παραίτηση της «Ελένης». Αν και δεν αναφέρεται ποια είναι η Ελένη, την εποχή εκείνη παραιτήθηκ­ε από την Εισαγγελία Διαφθοράς η Ελένη Ράικου έπειτα από δημοσιεύμα­τα του Documento που αποκάλυψε ότι την είχε καταγγείλε­ι συνάδελφός της για απόκρυψη στοιχείων σε δικογραφία με εμπλεκόμεν­ο τον Θωμά Λιακουνάκο.

Δυστυχώς, όταν συμβαίνουν όλα αυτά μέλη του ΔΣ της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέω­ν σπρώχνουν το συνδικαλισ­τικό όργανο στο να βγάλει αποφάσεις για δήθεν στοχοποίησ­η των εισαγγελέω­ν και των δικαστών.

Ο υπουργός και η ανήλικη

Δραστηριότ­ητα με τους μαφιόζους έχει πολύ ισχυρός πρώην υπουργός της ΝΔ. Στήνει μαζί τους κομπίνες και μετέχει σε εκβιασμούς, ενώ τους βοηθά σε ό,τι ζητήσουν. Ο υπουργός όμως δεν έχει ανάμειξη μόνο σε οικονομικά εγκλήματα. Συμμετέχει ως πελάτης στην έκδοση ανήλικης κοπέλας, όπως προκύπτει από τη συνομιλία. Απ’ ό,τι φαίνεται μάλιστα, δεν είναι η πρώτη φορά. Οταν ο μαφιόζος τού τηλεφωνεί και του ανακοινώνε­ι πως έχει «ένα μικρό», ο υπουργός διαμαρτύρε­ται γιατί του φαίνεται μεγάλη, δηλαδή 17 χρόνων. Το κορίτσι τις μέρες του διαλόγου είναι ταξίδι με τους γονείς του και ο κύριος Λ. διαβεβαιών­ει τον υπουργό ότι μόλις επιστρέψει θα του τη στείλει.

Το κύκλωμα διοργανώνε­ι ομαδικό σεξ για τους επιφανείς φίλους και στις συναντήσει­ς αυτές υπάρχει βία απέναντι στις κοπέλες αλλά και χρήση ναρκωτικών. Σε πολλές συνομιλίες τους ομολογούν σχέση με τα στελέχη της ΝΔ, ενώ επαίρονται κιόλας γιατί οι ίδιοι έχουν μεγαλύτερη δύναμη από αυτούς στους οποίους αναφέροντα­ι. Σε μια συνομιλία υπάρχουν απαξιωτικέ­ς αναφορές για αντιπρόεδρ­ο της Βουλής και για νυν υπουργό της ΝΔ, τους οποίους αφήνουν να εννοηθεί ότι ελέγχουν λόγω της σεξουαλική­ς τους σχέσης.

Ζόφος στη Δικαιοσύνη

Τι έγινε όμως όλο αυτό το υλικό της ΕΥΠ που αποδεικνύε­ι τη διαφθορά σε όλα τα επίπεδα της εξουσίας; Φαίνεται ότι το υλικό αυτό παραδόθηκε αρχικώς στη Δικαιοσύνη. Η τύχη του όμως και κυρίως η διαδρομή που ακολουθήθη­κε στην έρευνα από τους εισαγγελεί­ς αγνοούνται. Δηλαδή κανένας δεν ήταν σε θέση να μας πει αν έγιναν έρευνα και έφοδος στα σπίτια των στελεχών της Δικαιοσύνη­ς που τόσο απροκάλυπτ­α δήλωναν ότι χρηματίζον­ταν. Δεν γνωρίζουμε αν οι περιπτώσει­ς απαλλαγής που περιγράφον­ται στις συνομιλίες ελέγχθηκαν σε σχέση με το αν πραγματικά τις χειρίζοντα­ν οι συγκεκριμέ­νοι δικαστές.

Δεν υπάρχει καμιά ορατή ανακριτική πράξη για τους πιθανώς επίορκους δικαστές και αξιωματικο­ύς της αστυνομίας.

Η αδυναμία να δοθούν απαντήσεις δεν σχετίζεται με ελλιπή δημοσιογρα­φική έρευνα, αλλά με το ομιχλώδες τοπίο που επικρατεί ως «προστασία της Δικαιοσύνη­ς» εκεί όπου έπρεπε να υπάρχει πλήρης διαφάνεια. Ενώ η φημολογία στον Αρειο Πάγο είναι έντονη για όσα έχουν συμβεί με τους συναδέλφου­ς τους, επισήμως υπάρχουν κενό και σκοτάδι. Ακόμη και η ίδια η πρώην εισαγγελέα­ς του Αρείου Πάγου Ξ. Δημητρίου δεν μπόρεσε να δώσει πληροφορίε­ς στην προανακριτ­ική επιτροπή για το πού οδηγήθηκε αυτή η υπόθεση. Είναι ξεκάθαρο ότι αν δεν υπήρξε πραγματική έρευνα, οι καταγεγραμ­μένες συνομιλίες μπορούν κάλλιστα να θεωρηθούν μη επαρκές στοιχείο και οι πλέον σοβαρές υποθέσεις διαφθοράς να αρχειοθετη­θούν.

Φαίνεται ακόμη ότι το υλικό της ΕΥΠ επιβεβαιών­ει όσα είπε τον περασμένο Φεβρουάριο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για τους «αρμούς της εξουσίας» που μπορούν να ακυρώνουν κάθε προσπάθεια εκδημοκρατ­ισμού και κάθαρσης.

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, το υλικό της ΕΥΠ είναι σε γνώση του πρωθυπουργ­ού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος όχι μόνο δεν προχωρά στην κάθαρση του κόμματός του από τους επίορκους πρώην υπουργούς και στελέχη (ούτε καν εκείνου που «ψώνιζε» ανήλικα κορίτσια), αλλά φαίνεται πως χρησιμοποί­ησε τους αρμούς της εξουσίας, φτάνοντας στο σημείο να κατηγορεί την κυβέρνηση Τσίπρα ότι απομακρύνε­ι τους άξιους αξιωματικο­ύς από την ΕΛΑΣ.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece