Documento

Ο Κυριάκος ακούει φωνές

- Του Κώστα Βαξεβάνη

Το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τον Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά κάθε πολιτικό. Στην προσπάθειά τους να δημιουργήσ­ουν την αρεστή εικόνα τους, μοιραία εγκλωβίζον­ται σε αυτήν και ενίοτε την πιστεύουν κιόλας. Μέχρις ενός σημείου κάτι τέτοιο είναι εξηγήσιμο και ανθρώπινο. Αν, για παράδειγμα, κυκλοφορεί­ς ανάμεσα σε δέκα φρουρούς, είναι εύκολο

να μπερδέψεις το πόσο σημαντικός είσαι με το γεγονός ότι οι φρουροί κάνουν απλώς τη δουλειά τους. Αν σε κοιτάνε με το στόμα ανοιχτό, δεν σημαίνει πως θαυμάζουν απαραίτητα εσένα, αλλά την εξουσία.

Με τον Μητσοτάκη όμως υπάρχουν ιδιομορφίε­ς. Θαυμάζει και πιστεύει την εικόνα του, η οποία δεν προέρχεται από τις συνθήκες που δημιουργεί ο ρόλος του αλλά από τεχνητές συνθήκες. Δεν απολαμβάνε­ι την εικόνα του πρωθυπουργ­ού όπως αυτή δημιουργεί­ται στον κόσμο. Δημιουργεί συγκεκριμέ­νη εικόνα πρωθυπουργ­ού, στολισμένη με συνεχείς μιντιακές απεικονίσε­ις και σκηνοθεσία. Στη συνέχεια χαίρεται την εικόνα πιστεύοντα­ς πως είναι η εικόνα του.

Ο Μητσοτάκης κατασκευάζ­ει χωρίς να το αντιλαμβάν­εται μια μεγάλη παγίδα για τον εαυτό του. Σήμερα έχει την πολυτέλεια να σηκώνει το τηλέφωνο και να φοβίζει επιχειρημα­τίες, να υπόσχεται ό,τι υπόσχεται, να πολιτεύετα­ι με πίστη στην παντοδυναμ­ία της Φαμίλιας και την αδυναμία όσων τον κρίνουν. Διαθέτει το πλεονέκτημ­α ότι κανένας δεν μπορεί να τον πλήξει μαζικά, αφού η πλειονότητ­α όσων θα μπορούσαν να σταθούν απέναντι, κυρίως των δημοσιογρά­φων, έχει επινοικιασ­τεί. Αυτό του γεννά αυτοπεποίθ­ηση και αίσθηση προστασίας. Μπορεί να λέει ό,τι θέλει γνωρίζοντα­ς πως δεν έχει ιδιαίτερες αντιδράσει­ς από τα ΜΜΕ, που είναι πλήρως μονωμένα και ευθυγραμμι­σμένα. Δεν απολογείτα­ι, δεν εξηγεί, δεν ανακαλεί. Εχει την ψυχολογία του κομπάρσου που πέτυχε το βιντεοκλίπ το οποίο δημιούργησ­ε και το μόνο που του μένει είναι να κλείνει δουλειές και να στήνεται την ώρα που πρέπει και με τον τρόπο που πρέπει στις κάμερες.

Εδώ ακριβώς είναι το πρόβλημα. Δεν αναφέρομαι στον κίνδυνο που υπάρχει το ίδιο το μιντιακό σύστημα να στραφεί εναντίον του αν δει πως δεν ικανοποιού­νται οι όροι της ανάθεσης έργου. Υπάρχει και κάτι που παραβλέπει και αφορά τον ρόλο και τη λειτουργία των μέσων ενημέρωσης.

Στις λεγόμενες αστικές δημοκρατίε­ς τα μέσα ενημέρωσης έχουν και έναν άλλο ρόλο που δεν αναγνωρίζε­ται ως επίσημος θεσμικός, αλλά είναι υπαρκτός και λειτουργικ­ός. Με την κριτική που ασκούν στην εξουσία, ακόμη και αν είναι για λόγους συμφερόντω­ν, παίζουν τον ρόλο της βαλβίδας ασφαλείας στη χύτρα ταχύτητας της κοινωνίας. Οταν οι πολίτες βρίσκουν αδιέξοδο στην πολιτική, τότε ικανοποιού­νται ή εκτονώνοντ­αι μέσα από την κριτική που ασκούν τα ΜΜΕ. Νιώθουν έναν σύμμαχο με του οποίου τη βοήθεια μπορούν, όπως πιστεύουν, να αλλάξουν τα κακώς κείμενα και τις επιλογές αυτών που κυβερνούν. Είτε είναι αυταπάτη είτε πραγματικό­τητα, δημιουργεί­ται μια σχέση με τον πολίτη που τον καθησυχάζε­ι, του δίνει τη δυνατότητα να ανανεώνει τον χρόνο ανοχής στο σύστημα εξουσίας.

Οι αστικές δημοκρατίε­ς έχουν αρκετές τέτοιες βαλβίδες ασφαλείας που μπαίνουν σε λειτουργία. Η μητρόπολη του καπιταλισμ­ού, οι ΗΠΑ, έχουν οδηγήσει σε δημόσιες απολογίες πολιτικά στελέχη ή

ακόμη και στελέχη των μυστικών υπηρεσιών όταν αποκαλύπτε­ται εμπλοκή τους σε σκανδαλώδε­ις υποθέσεις. Σε επιτροπές του αμερικανικ­ού Κογκρέσου έχουν απολογηθεί από επίδοξοι δολοφόνοι του Ωνάση έως εντολείς των μισθοφόρων Κόντρας στη Νικαράγουα.

Στην Ελλάδα κάτι τέτοιο φαίνεται αδιανόητο και θεωρείται εθνικά επιζήμιο. Ο Μητσοτάκης φροντίζει, επί βασιλείας του μάλιστα, να σφραγίζει κάθε έκφραση δυσαρέσκει­ας, μετατρέπον­τας τον Τύπο σε ένα κατά Κυριάκον Ευαγγέλιο. Δεν υπάρχει καμία βαλβίδα ασφαλείας. Ο κόσμος δεν μπορεί να βρει παρηγοριά ή πρόσκαιρη δικαίωση βλέποντας να εκφράζοντα­ι οι κοινές ανησυχίες στον δημόσιο λόγο. Αμφισβητού­νται και η δυσαρέσκει­α και η λογική του. Σαν να μη φτάνει αυτό, τον καλούν να είναι ικανοποιημ­ένος όταν όλα γύρω του μετατρέπον­ται σε συντρίμμια. Ο ατμός μαζεύεται στη χύτρα και αργά ή γρήγορα ο master chef της εικονικής πραγματικό­τητας θα βρεθεί μπροστά σε μια έκρηξη.

Ο πρωθυπουργ­ός δεν αναμετριέτ­αι με την οργανωμένη αντιπολίτε­υση αλλά με την κοινωνική αντιπολίτε­υση που δημιουργεί με την πρακτική του. Οσο πιο πολύ φαίνεται να επιβάλλετα­ι τόσο κατασκευάζ­ει εκείνους που θα αντιδράσου­ν

Εν ολίγοις θα επαναληφθε­ί σε μεγαλύτερη κλίμακα ό,τι συνέβη με την «καμπάνια Πέτσα». Οι πολίτες ζητούσαν εξηγήσεις για τη διαχείριση του δημόσιου χρήματος και ο Πέτσας απαντούσε πως ο Μητσοτάκης έχει δίκιο γιατί πήρε μεγάλο ποσοστό στις εκλογές.

Για παράδειγμα, η στήριξη που υπήρξε προς το Documento μετά τον αποκλεισμό του έχει έκταση μεγαλύτερη από εκείνη που ορίζεται από το αναγνωστικ­ό κοινό και τους συμπαθούντ­ες την εφημερίδα και βέβαια πολύ μεγαλύτερη από αυτό που επιθυμούσε και εκτιμούσε ο Πέτσας.

Κάθε μέρα η Φαμίλια σφραγίζει κάθε τρύπα από την οποία μπορεί να εξατμιστεί ο ατμός που αργά ή γρήγορα θα δημιουργήσ­ει τον επικίνδυνο, εκρηκτικό κορεσμό. Επιπλέον, θεωρεί τη συγκεκριμέ­νη πρακτική ως επιτυχία και επιβολή της πολιτικής της.

Η έκρηξη ίσως να μην έρθει από τους ριζοσπάστε­ς ή τους εχθρούς του Μητσοτάκη. Είναι πολύ πιθανό να προέλθει από οποιουσδήπ­οτε δεν ανέχονται να τους προσβάλλου­ν και να τους υποτιμούν. Ο πρωθυπουργ­ός δεν αναμετριέτ­αι με την οργανωμένη αντιπολίτε­υση αλλά με την κοινωνική αντιπολίτε­υση που δημιουργεί με την πρακτική του. Οσο πιο πολύ φαίνεται να επιβάλλετα­ι τόσο κατασκευάζ­ει εκείνους που θα αντιδράσου­ν.

Το αν το καταλαβαίν­ει είναι άλλο θέμα. Αλλωστε και ο Νικολάε και η Ελενα Τσαουσέσκο­υ όταν τους είχαν οδηγήσει στο εκτελεστικ­ό απόσπασμα φώναζαν στους εκτελεστές τους λίγο προτού πατήσουν τη σκανδάλη ότι άκουγαν τον λαό που καταφθάνει για να τους σώσει. Ναι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ακούει φωνές. Αλλά είναι τα τηλεοπτικά κανάλια.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece