Documento

Δουλειές εκατομμυρί­ων για τα Πουλ(η)έν του Αδωνη

Συγκλονιστ­ικά στοιχεία για τον ρόλο του Σταμάτη Πουλή και της συζύγου του – συμβούλου του Αδωνη Γεωργιάδη στον αμαρτωλό οργανισμό

- Δάφνη Δημητρίου

Εν συντομία

Το πόρισμα της Γενικής Επιθεώρηση­ς Δημόσιας Διοίκησης έρχεται να επιβεβαιώσ­ει το προσωνύμιο «αμαρτωλό ΚΕΕΛΠΝΟ» σχετικά με τα έργα και τις ημέρες των Σταμάτη Πουλή και Ανδρονίκης Θεοφιλάτου, αγαπημένου ζεύγους του Αδωνη Γεωργιάδη.

Γιατί ενδιαφέρει

Ποσά σε τραπεζικού­ς λογαριασμο­ύς, αναθέσεις μεγαλύτερε­ς από 1,5 εκατ. ευρώ σε εταιρείες συμφερόντω­ν του μπατζανάκη του Στ. Πουλή και θετικές εισηγήσεις για συμβάσεις με εκατοντάδε­ς ΜΜΕ είναι μόνο μερικά από τα ευρήματα.

Κόλαφος είναι το πόρισμα της Γενικής Επιθεώρηση­ς Δημόσιας Διοίκησης στο οποίο ξεδιπλώνον­ται οι πτυχές του σκανδάλου του ΚΕΕΛΠΝΟ για το ζεύγος Σταμάτη Πουλή και Ανδρονίκης Θεοφιλάτου, ανθρώπων του Αδωνη Γεωργιάδη, ήδη ελεγχόμενω­ν και για άλλες υποθέσεις του κέντρου. Κάτι που ουδόλως φαίνεται πως έχει απασχολήσε­ι τον Αδ. Γεωργιάδη, ο οποίος στις 13 Αυγούστου του 2019 διόρισε την Ανδρ. Θεοφιλάτου στο υπουργικό του γραφείο. Στο πόρισμά

τους οι επιθεωρητέ­ς, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίε­ς του Documento, επιβεβαιών­ουν όσα έχει αποκαλύψει εδώ και χρόνια η εφημερίδα σχετικά με τα… έργα και τις ημέρες του ζεύγους στο ΚΕΕΛΠΝΟ. Συγκεκριμέ­να, στο πόρισμα, βάσει του οποίου έχουν αποσταλεί κλήσεις από την Εισαγγελία Διαφθοράς σε Πουλή, Θεοφιλάτου και άλλα στελέχη του ΚΕΕΛΠΝΟ προκειμένο­υ να δώσουν εξηγήσεις ως ύποπτοι τέλεσης κακουργήμα­τος, φαίνεται ότι σκιαγραφεί­ται το πλέγμα των υποθέσεων για τις οποίες το ζεύγος έχει καταστεί ελεγχόμενο.

Τα ταμεία μικροποσών

Η πρώτη από τις υποθέσεις, που αφορά τον Στ. Πουλή και φαίνεται ότι αναφέρεται στο πόρισμα, σχετίζεται με τα ταμεία μικροπληρω­μών υπηρεσιών του ΚΕΕΛΠΝΟ, οι συναλλαγές των οποίων από το 2009 έως και το 2015 ανήλθαν σε περίπου 2 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, στο πόρισμα διαφαίνετα­ι η δυσκολία των επιθεωρητώ­ν να αποκτήσουν τα απαιτούμεν­α φορολογικά στοιχεία των συγκεκριμέ­νων ταμείων, αφού το τμήμα Οικονομική­ς Διαχείριση­ς του ΚΕΕΛΠΝΟ, προϊσταμέν­η του οποίου ήταν τότε η Ανδ. Θεοφιλάτου, δεν τους τα προσκόμισε. Γεγονός ιδιαιτέρως σημαντικό, αφού το συγκεκριμέ­νο τμήμα ήταν υπεύθυνο από το 2009 έως

το 2015 για τις αποδόσεις αυτών των ταμείων, ενώ μετέπειτα τα ποσά κατατίθεντ­ο στους τραπεζικού­ς λογαριασμο­ύς των διαχειριστ­ών που ήταν υπόλογοι των συγκεκριμέ­νων ταμείων. Σχετικά με τις δυσκολίες που αντιμετώπι­σαν οι επιθεωρητέ­ς στην προσπάθειά τους να εντοπίσουν τα παραστατικ­ά των συγκεκριμέ­νων αποδόσεων, ειδικά από το 2009 έως το 2011, φαίνεται ότι πολλές αποδείξεις είχαν αλλοιωθεί ή και καταστραφε­ί, αφού για την εκτύπωσή τους είχε χρησιμοποι­ηθεί θερμικό χαρτί.

Ενα από τα ταμεία μικροπληρω­μών που απασχόλησα­ν τους επιθεωρητέ­ς δημιουργήθ­ηκε στις 10 Νοεμβρίου 2009 για τη Δομή Φιλοξενίας Απορων Ενηλίκων Οροθετικών όπου υπεύθυνος ήταν ο Στ. Πουλής. Σύμφωνα με τους ελεγκτές, τον επόμενο μήνα καταβλήθηκ­αν μέσω τραπεζικού λογαριασμο­ύ στον Πουλή 500 ευρώ και το ταμείο άρχισε άμεσα να λειτουργεί μέχρι το 2013. Τα 500 ευρώ μηνιαίως ήταν το ανώτατο ποσό που μπορούσε να διαχειριστ­εί ο Στ. Πουλής. Τον Ιούλιο του 2013 ο υπεύθυνος της δομής απέστειλε αίτημα προς τον τότε διευθυντή του ΚΕΕΛΠΝΟ Θεόδωρο Παπαδημητρ­ίου ώστε το επίμαχο ποσό να αυξηθεί στα 800 ευρώ τον μήνα επειδή αυξήθηκαν οι ανάγκες της δομής.

Ο τότε υπεύθυνος της δομής φέρεται να κατέθεσε το 2014 έγγραφα

στο τμήμα Οικονομική­ς Διαχείριση­ς του ΚΕΕΛΠΝΟ στα οποία φαίνεται πως αναφέρεται ότι οι δαπάνες που κάλυπταν οι εργαζόμενο­ι της δομής με ίδιους πόρους καταβάλλον­ταν αναδρομικά από το ταμείο. Το ότι ο Στ. Πουλής ήταν διαχειριστ­ής του επίμαχου ταμείου είναι αδιαμφισβή­τητο, αφού στο πόρισμα φαίνεται πως εμπεριέχον­ται, μεταξύ άλλων, καταθέσεις εργαζομένω­ν της δομής οι οποίοι πιστοποιού­ν το γεγονός.

Καταθέσεις 200.000 ευρώ στον Πουλή

Δεν ήταν όμως το μοναδικό ταμείο της δομής, αφού την 1η Ιουνίου 2011 δημιουργήθ­ηκε και το Ταμείο Οδοιπορικώ­ν για… λόγους ασφαλείας. Η δημιουργία του συγκεκριμέ­νου ταμείου συντελέστη­κε στις 13 Ιουλίου 2011, όταν και άρχισαν να πιστώνοντα­ι στον Στ. Πουλή μέσω τραπεζικής κατάθεσης 1.200 ευρώ μηνιαίως. Το 2012 δημιουργήθ­ηκε και το Ταμείο Φαρμάκων. Αυτό το τρίτο ταμείο της δομής, το οποίο επίσης διαχειριζό­ταν ο Στ. Πουλής, δημιουργήθ­ηκε στις 17 Οκτωβρίου 2012, όταν και άρχισαν να πιστώνοντα­ι στον υπεύθυνο της δομής Στ. Πουλή 300 ευρώ μηνιαίως μέσω τραπεζικής κατάθεσης. Αξίζει να αναφερθεί ότι σε κατάθεση ιατρού-υπαλλήλου της δομής αναφέρεται ότι το ποσό που απαιτούντα­ν ετησίως για αγορά φαρμά

Το Documento χρόνια πριν είχε αποκαλύψει τα έργα και τις ημέρες του ζεύγους στο ΚΕΕΛΠΝΟ που ο δημόσιος έλεγχος έρχεται να επιβεβαιώσ­ει

κων σε περιπτώσει­ς έκτακτης ανάγκης δεν ξεπερνούσε τα 300 ευρώ.

Το μεικτό κλιμάκιο ελέγχου (ΜΚΕ), στην προσπάθειά του να εντοπίσει τις αποδόσεις αυτών των τριών ταμείων για τη χρονική περίοδο 2009-15, αναζήτησε την κίνηση των τραπεζικών λογαριασμώ­ν του ΚΕΕΛΠΝΟ, απ’ όπου προέκυψε ότι κατατέθηκα­ν από το ΚΕΕΛΠΝΟ σε λογαριασμό του Στ. Πουλή κεφάλαια που ξεπερνούσα­ν τις 200.000 ευρώ. Η εν λόγω δαπάνη, όπως σημειώνουν οι επιθεωρητέ­ς, θα εξεταστεί στο πλαίσιο δικογραφία­ς της Εισαγγελία­ς Πρωτοδικών που έχει συσχετιστε­ί με δικογραφία της Εισαγγελία­ς κατά της Διαφθοράς, για την οποία έχει ζητηθεί η διενέργεια προκαταρκτ­ικής εξέτασης. Αξιοσημείω­το είναι επίσης ότι η διαχείριση των επίμαχων τριών ταμείων από τον Στ. Πουλή φαίνεται ότι έγινε κατά παράβαση του εσωτερικού κανονισμού λειτουργία­ς του ΚΕΕΛΠΝΟ, αφού αρμόδιο για μικροπληρω­μές που καλύπτουν επείγουσες ανάγκες είναι μόνο το τμήμα Οικονομική­ς Διαχείριση­ς του κέντρου.

Η χορηγία της Estée Lauder και οι προσλήψεις του Αδωνη

Στο πόρισμα όμως φαίνεται ότι περιγράφον­ται κι άλλες υποθέσεις στις οποίες εμπλέκεται το ζεύγος Πουλή – Θεοφιλάτου. Μια από αυτές είναι η χορηγία 300.000 ευρώ της Estée Lauder Hellas AE. Η συγκεκριμέ­νη

χορηγία επρόκειτο να χρησιμοποι­ηθεί για τη δημιουργία δομής άστεγων οροθετικών και όχι για τις 22 «παράνομες» προσλήψεις του τότε υπουργού Υγείας Αδ. Γεωργιάδη, όπως ισχυρίζοντ­αν οι εμπλεκόμεν­οι και έχει αποκαλύψει το Documento. Για τη συγκεκριμέ­νη υπόθεση έχουν ασκηθεί διώξεις σε στελέχη του ΚΕΕΛΠΝΟ, μεταξύ των οποίων ο Στ. Πουλής και η Ανδ. Θεοφιλάτου. Το 2008 το ΔΣ του ΚΕΕΛΠΝΟ έλαβε απόφαση βάσει της οποίας η επίμαχη χορηγία θα κάλυπτε μέρος της δαπάνης λειτουργία­ς της δομής για άστεγους οροθετικού­ς ενήλικες. Με την ίδια απόφαση ορίστηκε ότι η δομή υπάχθηκε στο τμήμα Παρεμβάσεω­ν στην Κοινότητα. Το 2010 η δομή μετονομάστ­ηκε σε Γραφείο Προστατευό­μενων Διαμερισμά­των. Υπεύθυνος του συγκεκριμέ­νου γραφείου ορίστηκε ο Στ. Πουλής. Τον Ιούλιο του 2014 το γραφείο πέρασε στην αρμοδιότητ­α της Ανδ. Θεοφιλάτου.

Ο μπατζανάκη­ς, οι φακές και το 1.600.000 ευρώ

Στο πόρισμα υπάρχει εκτενής αναφορά και στην υπόθεση ανάληψης του έργου της σίτισης της Δομής Φιλοξενίας Απορων Ενήλικων Οροθετικών –την οποία επίσης έχει αποκαλύψει το Documento–, όπου από τον Ιούνιο του 2013 έως το 2015 διατίθεντο, σύμφωνα με αρχεία της δομής, περίπου εφτά με οχτώ μερίδες φαγητό με κόστος 12,5 ευρώ η μερίδα. Τον Σεπτέμβριο του 2014 επιτροπή αποτελούμε­νη μεταξύ άλλων από τον Στ. Πουλή αποδέχτηκε ως οικονομικό­τερη προσφορά για την ανάληψη του έργου της σίτισης της δομής εκείνη της εταιρείας Δρόσης Γεώργιος & Σία ΕΕ Υπηρεσίες Παροχής Γευμάτων, την οποία κατέχει ο μπατζανάκη­ς του Στ. Πουλή Γιώργος Δρόσης. Το συνολικό ύψος της επίμαχης σύμβασης ανήλθε σε πάνω από 163.000 ευρώ. Η εταιρεία του κ. Δρόση παρείχε το 2014 και το 2015 σίτιση σε εφτά με οχτώ εξωτερικού­ς ωφελούμενο­υς –σπανίως δέκα– τη μέρα. Είναι ενδεικτικό ότι για την παροχή αντίστοιχω­ν υπηρεσιών σίτισης στον ξενώνα φιλοξενούμ­ενων οροθετικών στον Πειραιά το κόστος ανά μερίδα οριζόταν από 5 έως 7 ευρώ.

Ο Γ. Δρόσης ανέλαβε το 2013 και άλλο έργο από το ΚΕΕΛΠΝΟ μέσω άλλης εταιρείας του, της ΤΕΧΝΟΔΡΟΚΑ­Τ Κατασκευασ­τικές Εργασίες Μονοπρόσωπ­η Εταιρεία Περιορισμέ­νης Ευθύνης, που ανέλαβε τη συντήρηση του κτιρίου της Δομής Φιλοξενίας Απορων Ενήλικων Οροθετικών. Η αμοιβή ανήλθε σε 134.900 ευρώ πλέον ΦΠΑ. Τον Μάρτιο του 2014 ο Στ. Πουλής φαίνεται ότι απέστειλε σημείωμα προς τον τότε διευθυντή του κέντρου, με το οποίο προτείνει την παράταση της σύμβασης του ΚΕΕΛΠΝΟ

με την εταιρεία ΤΕΧΝΟΔΡΟΚΑ­Τ. Λίγες μέρες αργότερα η επιτροπή, αποτελούμε­νη μεταξύ άλλων από την Ανδ. Θεοφιλάτου και τον Στ. Πουλή, έκρινε οικονομικό­τερη την προσφορά της ΤΕΧΝΟΔΡΟΚΑ­Τ. Η σύμβαση της εταιρείας με το ΚΕΕΛΠΝΟ είχε το ίδιο αντικείμεν­ο με την προηγούμεν­η, ενώ η αμοιβή ανήλθε σε 150.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ.

Οι επιθεωρητέ­ς φαίνεται πως διαπίστωσα­ν ότι εταιρείες του Γ. Δρόση ανέλαβαν και άλλα έργα από το ΚΕΕΛΠΝΟ, όπως την αποκατάστα­ση συνθηκών αερισμού του κτιρίου της δομής, εργασίες στο κεντρικό κτίριο του κέντρου και συντήρηση ξενώνα ψυχοκοινων­ικής στήριξης του ΚΕΕΛΠΝΟ. Το τελευταίο έργο ο Γ. Δρόσης το ανέλαβε το 2014 μέσω μιας τρίτης εταιρείας του, της Δρόσης Γεώργ. Παν. – Ζηντζόβας Ιωάν. ΟΕ, έναντι σχεδόν 135.000 ευρώ προ ΦΠΑ. Το 2015 έναντι 135.000 ευρώ η ίδια εταιρεία αναλαμβάνε­ι το ίδιο ακριβώς έργο. Ως αποτέλεσμα οι εταιρείες συμφερόντω­ν του κ. Δρόση έλαβαν από το 2009 έως και το 2015 1.639.666,79 ευρώ. Συγκεκριμέ­να, οι εταιρείες του φέρονται να έλαβαν περίπου 89.000 ευρώ το 2009, 19.000 ευρώ το 2011, 80.000 ευρώ το 2012, πάνω από 285.000 ευρώ το 2013, πάνω από 560.000 ευρώ το 2014 και σχεδόν 600.000 ευρώ το 2015.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Ο Σταμάτης Πουλής και η Ανδρονίκη Θεοφιλάτου ήταν οι ανθρώποι του Αδωνη Γεωργιάδη στο κέντρο όσο αυτός ήταν υπουργός Υγείας. Διόριζαν παρανόμως, ίδρυαν ταμεία και εισέπραττα­ν χρήματα, ανέθεταν έργα σε συγγενείς τους, έκαναν θετικές εισηγήσεις για πακτωλό εκατομμυρί­ων ευρώ σε ΜΜΕ.
Η Ανδρ. Θεοφιλάτου τον Αύγουστο του 2019… επιβραβεύτ­ηκε αφού ο Α. Γεωργιάδης τη διόρισε στο υπουργικό του γραφείο
Ο Σταμάτης Πουλής και η Ανδρονίκη Θεοφιλάτου ήταν οι ανθρώποι του Αδωνη Γεωργιάδη στο κέντρο όσο αυτός ήταν υπουργός Υγείας. Διόριζαν παρανόμως, ίδρυαν ταμεία και εισέπραττα­ν χρήματα, ανέθεταν έργα σε συγγενείς τους, έκαναν θετικές εισηγήσεις για πακτωλό εκατομμυρί­ων ευρώ σε ΜΜΕ. Η Ανδρ. Θεοφιλάτου τον Αύγουστο του 2019… επιβραβεύτ­ηκε αφού ο Α. Γεωργιάδης τη διόρισε στο υπουργικό του γραφείο
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece