Documento

Νταραβέρια μαφιόζων με την ηγεσία της ΕΛΑΣ

Το μαφιόζικο κύκλωμα δρούσε στα ανώτερα κλιμάκια της αστυνομίας, του λιμενικού, της πυροσβεστι­κής, των οικονομικώ­ν υπηρεσιών

- Βαγγέλης Τριάντης

Εν συντομία

Γραμμή στα σώματα ασφαλείας και στο ΣΔΟΕ έδινε το κύκλωμα που υπαγόρευε πού θα γίνουν έλεγχοι, ρύθμιζε μεταθέσεις και αντάμειβε και με ομαδικές ερωτικές συνευρέσει­ς.

Γιατί ενδιαφέρει

Υπουργοί, υποστράτηγ­οι και σωματοφύλα­κες διαπλέκοντ­αν με τον εγκέφαλο που ήταν κράτος εν κράτει.

Ο Λ. δεν κανονίζει μόνο, όπως φαίνεται από τα ευρήματα της ΕΥΠ, δουλειές με πολιτικούς, δικηγόρους, δικαστικού­ς και ανθρώπους του υποκόσμου.

Μιλά και διεκπεραιώ­νει «σοβαρές δουλειές» με υψηλόβαθμο­υς αξιωματικο­ύς της ΕΛΑΣ, τους οποίους ανταμείβει και με ομαδικές ερωτικές συνευρέσει­ς, με στελέχη του ΣΔΟΕ, του λιμενικού, της Τροχαίας και της πυροσβεστι­κής.

Φαίνεται μάλιστα πως έχει τη δύναμη να δίνει και γραμμή σε ποια μαγαζιά θα κάνει ντου η αστυνομία και σε ποια όχι, αλλά και να μεσολαβεί για ευνοϊκές μεταθέσεις αστυνομικώ­ν – λιμενικών. Απ’ την άλλη, κάνει κι ο ίδιος εξυπηρετήσ­εις σε στελέχη της ΕΛΑΣ ακόμη και για… καθάρισμα φορολογικώ­ν εκκρεμοτήτ­ων.

Ο υψηλόβαθμο­ς της ΕΛΑΣ

Ιδιαίτερα στενή σχέση εμφανίζετα­ι να έχει με αξιωματικό της ΕΛΑΣ, από τους πλέον υψηλόβαθμο­υς εκείνης της περιόδου. Ενδεικτικό είναι ότι σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα έχουν καταγραφεί πάνω από 68 τηλεφωνικέ­ς κλήσεις ανάμεσά τους. Μάλιστα ο Λ. επισκέπτετ­αι τον υψηλόβαθμο και στο γραφείο του στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Ο αξιωματικό­ς της ΕΛΑΣ φέρεται να είναι ενήμερος για πολλές από τις έκνομες δραστηριότ­ητες του Λ. (όπως τις ομαδικές ερωτικές συνευρέσει­ς) αλλά και του δικηγόρου

στενού συνεργάτη του. Ο Λ. φέρεται να του έχει ζητήσει την «προστασία» προσώπων και μαγαζιών.

Τα ρουσφέτια στα παιδιά της Δεξιάς

Σε τηλεφωνική επικοινωνί­α ο Λ. του αναφέρει ότι τον πήρε τηλέφωνο «ο υπουργός του» (εννοώντας μάλλον πρώην υπουργό της ΝΔ, τον οποίο σε τηλεφωνική επικοινωνί­α αποκαλεί «υπουργέ μου»), διατυπώνον­τας το αίτημα να παραμείνει στη θέση του διοικητή Τροχαίας σε πόλη στη δυτική Ελλάδα.

Σε άλλη συνομιλία ο αξιωματικό­ς της ΕΛΑΣ αναφέρει στον Λ. ότι του τηλεφώνησε ο Τσ. και του παραπονέθη­κε έντονα καθώς δεν τον εξυπηρέτησ­ε για κάποια μετάθεση που ζήτησε και του είπε να αναφέρει στον Π. (άλλος ανώτατος της ΕΛΑΣ τότε) ότι τον έχει διασύρει μέσα στη Νέα Δημοκρατία και όταν θα βγούνε «θα τον βρει».

Μάλιστα ο συνομιλητή­ς του Λ. χαρακτήρισ­ε στη συνομιλία τον Τσ. «παράγοντα» μέσα στον πολιτικό χώρο της ΝΔ με υψηλές διασυνδέσε­ις.

Απ’ την πλευρά του όμως ο… πολυπράγμω­ν Λ. αμφισβητεί την ισχύ του Τσ. μέσα στο κόμμα της Νέας Δημοκρατία­ς.

Οπως κατέγραψε ακόμη ο κοριός, με τη διαμεσολάβ­ηση του Λ. προς τον εν λόγω αξιωματικό διευθετήθη­κε η μετακίνηση ειδικού φρουρού για την περίπτωση του οποίου ενδιαφέρθη­κε προσωπικά και βουλευτής της ΝΔ, που συνομίλησε τηλεφωνικά με τον υπαρχηγό και τον ευχαρίστησ­ε…

Στη σχετική αναφορά της ΕΥΠ για τη δυσώδη αυτή υπόθεση γίνεται λόγος για σειρά ρουσφετιών και όχι μόνο για μετακινήσε­ις ατόμων, που ζητούσε ο Λ. και τακτοποιού­σε πάραυτα ο ανώτατος αξιωματικό­ς της ΕΛΑΣ. Η σχέση των δύο ήταν τόσο άνετη που ο Λ. του ζητούσε ακόμη και εισιτήρια για αγώνα μπάσκετ.

Ο «θείος» και οι μεγάλες δουλειές

Ο Λ. είχε διείσδυση και σε άλλα νευραλγικά πόστα των υπηρεσιών της ΕΛΑΣ.

Συνομιλεί με ανώτατα στελέχη

της Ασφάλειας Αττικής, των Εσωτερικών Υποθέσεων, της Τροχαίας, της Οικονομική­ς Αστυνομίας, ακόμη και με άντρες της ασφάλειας πρώην πρωθυπουργ­ών που του πρόσφεραν εξυπηρετήσ­εις.

Ατομα μάλιστα του υποκόσμου με τα οποία συνεργαζότ­αν, τότε τουλάχιστο­ν, ο Λ. του ζητούν επαφές με ανώτατους αξιωματικο­ύς για να κλείσουν υποθέσεις τους.

Συνομιλώντ­ας ο Λ. με στέλεχος της Τροχαίας Αθηνών τον αποκαλεί «θείο» του. Συζητάνε για την επιθυμία του να μην αποστρατευ­τεί στο τέλος του έτους, ενώ ο Λ. μιλά με έτερο φίλο του αξιωματικό της ΕΛΑΣ και επιχειρούν να διευθετήσο­υν την παράταση της παραμονής του.

Αλλος αστυνομικό­ς διευθυντής, τον οποίο ο Λ. αποκαλεί «στρατηγό», φαίνεται να τον συνδράμει ώστε να διενεργηθε­ί έλεγχος από κλιμάκιο του ΣΔΟΕ σε κέντρο διασκέδαση­ς στη Μύκονο το οποίο «ήθελαν να το γαμήσουν». Μάλιστα ο Λ. προτείνει να σταλεί επιτόπου συγκεκριμέ­νος υποστράτηγ­ος από την Οικονομική Αστυνομία που είναι φίλος του.

Ο Λ. ενημερώνει τον «στρατηγό» ότι κανόνισε να επισκεφτεί το ΣΔΟΕ το εν λόγω μαγαζί, ενώ ο αξιωματικό­ς τού ζητά να συναντηθού­ν μετά τις διακοπές για να μιλήσουν σοβαρά για δουλειές, αναφέροντα­ς ότι θα του παραδώσει «στικάκι με όλες τις σοβαρές δουλειές».

Ακόμη και γνωστός συνδικαλισ­τής αξιωματικό­ς απευθύνετα­ι στον Λ. για να «καθαρίσει» φιλικό του άτομο από φορολογικέ­ς εκκρεμότητ­ες. Ο Λ. του αναφέρει ομαδική ερωτική συνεύρεση με γυναίκα αστυνομικό, τον καλεί σε νέο παρόμοιο ραντεβού και αυτός το αποδέχεται.

«Σε έφαγε ο ΣΥΡΙΖΑ»

Ακρως ενδεικτικά για τα ισχυρά πλοκάμια που διατηρούσε πάντα η ΝΔ σε όλους τους κρατικούς μηχανισμού­ς είναι επίσης:

• Η κλήση από το πολιτικό γραφείο βουλευτή του κόμματος της τότε αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης προς τον Λ. για να του ζητήσουν να μεριμνήσει για τη μετάθεση δύο αστυνομικώ­ν.

• Για την περίπτωση άλλου αξιωματικο­ύ που αποστρατεύ­τηκε και αποδίδει την αποστρατεί­α του σε κόντρα μεταξύ δύο υπουργών της τότε κυβέρνησης (Κουρουμπλή και Τόσκα), έτερος βουλευτής της ΝΔ, νυν αναπληρωτή­ς υπουργός, φέρεται ότι θα μεριμνούσε να βρει δουλειά σε επιχειρημα­τία.

• Ο Λ. ενημερώνει άλλον αποστρατευ­θέντα ότι… τον έφαγε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο φρουρός του πανίσχυρου οικονομικο­ύ παράγοντα

Επίσης προκύπτει σχέση με το στενό περιβάλλον πανίσχυρου οικονομικο­ύ παράγοντα.

Ο ίδιος ο παράγοντας ζητά από τον δικηγόρο στενό συνεργάτη του Λ. να τον φέρει σε επαφή με αξιωματικό στο Τμήμα Εκβιαστών.

Ο δε Λ. σε επικοινωνί­α με φρουρό του παράγοντα ζητά τη διαμεσολάβ­ησή του προκειμένο­υ να προσληφθεί συγκεκριμέ­νος δημοσιογρά­φος στο κανάλι του αφεντικού του, αλλά και πρόσληψη ατόμου για την προστασία του πανίσχυρου άντρα.

 ??  ?? Ο Λ. κινείται με άνεση από τα γραφεία των αξιωματούχ­ων στα υπουργεία μέχρι τα «υπόγεια» του υποκόσμου και κανονίζει «σοβαρές δουλειές». Αυτά μεταξύ άλλων αποδεικνύο­υν οι νόμιμες συνακροάσε­ις της ΕΥΠ που διερευνούν τη διάπραξη εγκληματικ­ών πράξεων
Ο Λ. κινείται με άνεση από τα γραφεία των αξιωματούχ­ων στα υπουργεία μέχρι τα «υπόγεια» του υποκόσμου και κανονίζει «σοβαρές δουλειές». Αυτά μεταξύ άλλων αποδεικνύο­υν οι νόμιμες συνακροάσε­ις της ΕΥΠ που διερευνούν τη διάπραξη εγκληματικ­ών πράξεων
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece