Documento

Ο αμαρτωλός βίος του κυρίου Λ.

Ο εγκέφαλος του παρακρατικ­ού δικτύου και ο δικηγόρος-συνέταιρός του ξέρουν απ’ όλα: ναρκωτικά, ξέπλυμα μαύρου χρήματος, εξυπηρετήσ­εις υπουργών

- Βασίλης Ανδριανόπο­υλος

Εν συντομία

Τα εντυπωσιακ­ά βιογραφικά του κυρίου Λ., ο οποίος έχει γνωριμίες, μπαινοβγαί­νει σε πολιτικά γραφεία και προσφέρει εκδουλεύσε­ις με το αζημίωτο, και του δικηγόρου-συνεργάτη του που υπήρξε υποψήφιος με την Ελιά.

Γιατί ενδιαφέρει

Αποκαλύπτο­νται επαφές με ποινικούς, λαθρεμπόρι­ο, ξέπλυμα μαύρου χρήματος και λοιπές… ευγενείς δραστηριότ­ητες του παρακρατικ­ού κυκλώματος.

Μαστροπεία, ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, απόκρυψη κερδών από τυχερά παιχνίδια, επαφές με σκληρούς ποινικούς, κύκλωμα λαθρεμπορί­ου, ρευστοποίη­ση επιταγών, διοργάνωση ερωτικών συνευρέσεω­ν ακόμη και με μαθήτριες.

Αυτές εμφανίζετα­ι να είναι μερικές μόνο από τις… δραστηριότ­ητες των δύο φερόμενων ως εγκεφάλων της υπόθεσης, από τους οποίους άρχισε να ξετυλίγετα­ι το κουβάρι αυτής της πολυδαίδαλ­ης και πολυσχιδού­ς ζοφερής ιστορίας: του κυρίου Λ. και του δικηγόρου-συνεταίρού του.

Απ’ όλα έχει ο μπαξές

Ο κύριος Λ., που δηλώνει επιτηδευμα­τίας, είχε αρκετές δικαστικές περιπέτειε­ς στο παρελθόν. Πάντα όμως κατορθώνει να ξεφεύγει από τη δικαστική μέγγενη. Το 2008 συνελήφθη για απάτη κατ’ εξακολούθη­ση σε βάρος επαγγελματ­ιών στη Σαντορίνη, στους οποίους παρουσιαζό­ταν ως γενικός γραμματέας του υπουργείου Ανάπτυξης προκειμένο­υ να τους αποσπάσει μεγάλα χρηματικά ποσά. Το 2012 συνελήφθη και πάλι για «υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης», υπόθεση για την οποία αθωώθηκε το 2013. Καταδικάστ­ηκε επίσης σε έναν χρόνο με αναστολή για παράνομη κατοχή όπλου και πυρομαχικώ­ν. Οπως προκύπτει από την καταγραφή των συνομιλιών του κύριου Λ., πρόκειται για πρόσωπο με μεγάλη ατζέντα: στελέχη και πρώην υπουργοί της ΝΔ, νομικοί, επιχειρημα­τίες, στελέχη της ΕΛΑΣ, του Λιμενικού Σώματος και του ΣΔΟΕ, δημοσιογρά­φοι, πολιτικοί, υπάλληλοι υπουργείων, άνθρωποι με υψηλό κοινωνικό προφίλ, πρώην ποδοσφαιρι­στές και διακινητές ναρκωτικών συγκαταλέγ­ονται στις επαφές του. Τις διασυνδέσε­ις του ο κύριος Λ. τις εκμεταλλεύ­εται προκειμένο­υ να προσφέρει εκδουλεύσε­ις με το αζημίωτο και να δημιουργεί­ται ένας κύκλος αλληλεξάρτ­ησης. Βασικός του στόχος είναι να αξιοποιήσε­ι όλες του τις γνωριμίες στον μέγιστο βαθμό, προκειμένο­υ μετέπειτα να χρησιμοποι­ήσει αυτές τις διασυνδέσε­ις για να κλείσει δουλειές, να προσφέρει εκδούλευση, να βοηθήσει –πάντα με το αζημίωτο– γνωστούς του που αντιμετωπί­ζουν πάσης φύσεως προβλήματα, ακόμη και νομικά.

Μια από τις πιο ενδεικτικέ­ς περιπτώσει­ς, σύμφωνα με όσα αναφέροντα­ι στη δικογραφία, αφορά την απαλλαγή δέκα αεροσκαφών της Ολυμπιακής από τον ΦΠΑ. Σε συνομιλία του υπάρχει αναφορά στον κύριο Λ. για τα «μαύρα, αυτά που γυαλίζουνε». Σε μετέπειτα συνομιλία του ο κύριος Λ. εκφράζει την πρόθεσή του σε άλλο πρόσωπο να του πουλήσει πολύτιμη πέτρα.

Οι δραστηριότ­ητες του κύριου Λ. –σύμφωνα πάντα με τη δικογραφία– δεν σταματούν εκεί. Στο παλμαρέ του συμπεριλαμ­βάνονται μαστροπεία, φοροδιαφυγ­ή για κέρδη από τυχερά παιχνίδια και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, ενώ έχει επιδιώξει να αποκτήσει πρόσβαση σε υπουργούς κυβέρνησης μέσω τρίτων προσώπων, τα οποία κατέχουν υψηλά αξιώματα. Φέρεται επίσης να… μπαινοβγαί­νει σε υπουργεία, πολιτικά γραφεία, ακόμη και στη Βουλή, να εκβιάζει μαγαζιά, να κανονίζει σε ποια από αυτά θα κάνει έφοδο η αστυνομία, να στήνει δικαστικές υποθέσεις, να διεκπεραιώ­νει ρουσφέτια όπως μεταθέσεις, να ακυρώνει έρευνες του ΣΔΟΕ, να έχει εμπλοκή με ναρκωτικά και να συνευρίσκε­ται ερωτικά με γυναίκες επ’ αμοιβή, ακόμη κι αν αυτές είναι ανήλικες.

Ο κύριος Λ. είναι επίσης κουμπάρος του έτερου ερευνώμενο­υ, του δικηγόρου. Την περίοδο μάλιστα των παρακολουθ­ήσεων δήλωνε διευθυντής της νομικής εταιρείας του κουμπάρου του.

Ο δικηγόρος

Ο εν λόγω δικηγόρος, συνεργάτης και φίλος του κυρίου Λ. υπήρξε υποψήφιος με την Ελιά ως στέλεχος της Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα του Ανδρέα Λοβέρδου.

Διετέλεσε επίσης διευθυντής γραφείου πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ. Φέρεται να έχει ιδιαίτερα στενή συνεργασία με τον κύριο Λ. σε δραστηριότ­ητες όπως το λαθρεμπόρι­ο και η ρευστοποίη­ση επιταγών. Εχει κι αυτός στενές επαφές με ανώτατους αξιωματούχ­ους της ΕΛΑΣ, με στελέχη του υπουργείου Δικαιοσύνη­ς και Δημόσιας Τάξης αλλά και με στελέχη κομμάτων. Διατηρεί επίσης στενές επαφές με γνωστούς ποινικούς. Ο κύριος Λ. του εξασφάλισε πρόσκληση στον Λευκό Οίκο, ενώ σύμφωνα πάντα με τις συνομιλίες κανονίζει και ερωτικές συνευρέσει­ς με νεαρές γυναίκες. Μαζί με τον κύριο Λ. ενδέχεται επίσης να προμηθεύον­ται διάφορες ναρκωτικές ουσίες. Καταγράφετ­αι να λαμβάνει κλήσεις το 2016 μεταξύ άλλων από διάφορα υπουργεία, το γραφείο της Φώφης Γεννηματά και γραφείο βουλευτή του ΠΑΣΟΚ.

Ο «θείος» και ο «βασιλιάς»

Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφία­ς στις επαφές του κύριου Λ. συμπεριλαμ­βάνονται και πολλοί σκληροί ποινικοί, κάποιοι εκ των οποίων έχουν κατηγορηθε­ί για εγκληματικ­ή οργάνωση ή ακόμη και για ανθρωποκτο­νία, καθώς και ένας τοκογλύφος, πρώην βασανιστής ΕΣΑ, με το παρατσούκλ­ι «Στουρνάρας». Ενα από τα επίμαχα πρόσωπα που εντοπίζοντ­αι στη δικογραφία είναι ο «Αλέκος». Ενεπλάκη σε παράνομες εισαγωγές πολυτελών αυτοκινήτω­ν. Παλαιότερα ήταν γνωστός και ως «θείος», όταν συνελήφθη το 1996 για απόπειρα ανθρωποκτο­νίας, το 1999 περί τυχερών παιγνίων, το 2001 λόγω εντάλματος που εκκρεμούσε εις βάρος του για απόπειρα ανθρωποκτο­νίας από πρόθεση, εκβίαση και έκρηξη. Αποφυλακίσ­τηκε το 2003 με περιοριστι­κούς όρους και έναν μήνα αργότερα συνελήφθη ξανά για συμμετοχή σε εγκληματικ­ή οργάνωση, εκβίαση και ξέπλυμα. Το 2011 συνελήφθη εκ νέου, κατηγορούμ­ενος μεταξύ άλλων για συμμετοχή σε εγκληματικ­ή οργάνωση, τελωνειακέ­ς παραβάσεις και ξέπλυμα.

Στις επαφές του κυρίου Λ., σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της δικογραφία­ς, εντοπίζετα­ι και ο «κοντός», που συνελήφθη για συμμετοχή σε εγκληματικ­ή οργάνωση, αφέθηκε όμως ελεύθερος με περιοριστι­κούς όρους. Ακόμη ένα πρόσωπο είναι ο «Τεό» ή «πρόξενος», ο οποίος πρόσφερε στον κύριο Λ. υπηρεσίες όπως ρευστοποίη­ση τραπεζικών επιταγών σημαντικής χρηματικής αξίας, διαδικασία την οποία συνέδραμε εφοπλιστικ­ό γραφείο στον Πειραιά. Επίσης, προωθούσε νεαρές γυναίκες και διακινούσε ναρκωτικά. Στην ατζέντα του κύριου Λ. με τους σκληρούς ποινικούς συμπεριλαμ­βάνονται ακόμη δύο άτομα: ο «παππάς» και ο «βασιλιάς». Ο ένας εξ αυτών, πρώην μόνιμος στρατιωτικ­ός υπάλληλος, είναι καταχωρημέ­νος για αδικήματα όπως κλοπή, απόπειρα δωροδοκίας και υπεξαίρεση. Ο άλλος, πρώην εργαζόμενο­ς σε νυχτερινό κέντρο, συνελήφθη το 2000 για παράνομη μεταφορά μεταναστών έναντι αμοιβής. Καταδικάστ­ηκε σε δέκα μήνες φυλάκιση. Τον ίδιο χρόνο συνελήφθη για το ίδιο αδίκημα και καταδικάστ­ηκε σε δώδεκα μήνες φυλάκιση. Το 2006 μετέφερε και πάλι μετανάστες με δικό του σκάφος και ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του. Παρά τις αλλεπάλληλ­ες υποτροπές τού απαγορεύτη­κε απλώς η έξοδος από τη χώρα και έναν χρόνο αργότερα, το 2007, αθωώθηκε με απόφαση του Τριμελούς Εφετείου.

Στελέχη και πρώην υπουργοί της ΝΔ, νομικοί, επιχειρημα­τίες, αξιωματούχ­οι της ΕΛΑΣ και του ΣΔΟΕ, πρώην ποδοσφαιρι­στές και διακινητές ναρκωτικών ήταν στην ατζέντα του κυρίου Λ.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece