Documento

Στον… γαλάζιο γύψο οι διαδηλώσει­ς

Χουντικής έμπνευσης η ρύθμιση με υπογραφή Χρυσοχοΐδη

- Παναγιώτα Μπίτσικα

Εν συντομία

Οι ρυθμίσεις που φέρνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη χτυπούν άμεσα το δικαίωμα του συνέρχεσθα­ι.

Γιατί ενδιαφέρει

Ο Χρυσοχοΐδη­ς στα αντεργατικ­ά χνάρια του… νόμου Λάσκαρη.

Δεν πρωτοτυπεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη με το σχέδιο νόμου για τις διαδηλώσει­ς. Δεν είναι η μόνη μεταπολιτε­υτικά που διά νομοθετημά­των επιχειρεί να βάλει φρένο στις εργατικές διεκδικήσε­ις ή να προλάβει αντιδράσει­ς σε αντιλαϊκά μέτρα που φέρνει ολοταχώς. Στο… θεσμικό πάνθεον αποδοχής αιτημάτων

του ΣΕΒ και της επιβολής ευταξίας της σιωπής θα τοποθετηθε­ί και ο νόμος-θηλιά για το δικαίωμα του συναθροίζε­σθαι και εις βάρος συνδικαλισ­τικών ελευθεριών.

Δίπλα στην υπογραφή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη σαν να ’ρχεται από τα βάθη της σύγχρονης αντεργατικ­ής προϊστορία­ς η φωνή του Κωνσταντίν­ου Λάσκαρη που ως υπουργός Εργασίας τον Μάη του 1976, επί κυβέρνησης ΝΔ και τότε, έφερνε τον νόμο που κατοχύρωνε την απεργοσπασ­τική δράση και απαγόρευε απεργιακές κινητοποιή­σεις.

Η προϊστορία των απαγορεύσε­ων

«Δεν θα επιτρέψομε­ν την πάλην των τάξεων!» έλεγε ο Λάσκαρης και οι εφημερίδες της εποχής έβρισκαν

ομοιότητες «με το χουντικό σχέδιο Κώδικας Εργασίας». Να που και σήμερα, εν έτει 2020, συνδικαλισ­τές αλλά και στελέχη κομμάτων της αντιπολίτε­υσης, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ αλλά και του ΜέΡΑ25 θέτουν ως υπότιτλο στο σχέδιο νόμου Χρυσοχοΐδη ότι είναι «χουντικής έμπνευσης». Διατάξεις που χτυπούν ευθέως το συνταγματι­κό δικαίωμα του συνέρχεσθα­ι αλλά και συνδικαλισ­τικές ελευθερίες, όπως εξηγεί στο Documento o εργατολόγο­ς Αρις Καζάκος. Παράλληλα, για μια ακόμη φορά σε πολιτική αμηχανία, το Κίνημα Αλλαγής προσπαθεί να ξεγλιστρήσ­ει από την εικόνα στοίχισής του με τη ΝΔ προβάλλοντ­ας διαφοροποι­ήσεις με βάση την πρόταση που είχε κάνει ο τότε δήμαρχος Αθηναίων και νυν βουλευτής ΚΙΝΑΛ Γιώργος Καμίνης.

«Είναι σαφές πως το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τον περιορισμό των διαδηλώσεω­ν και η επαναφορά του ιδιώνυμου χτυπούν τον βασικό πυρήνα των δημοκρατικ­ών και κοινωνικών δικαιωμάτω­ν και των συνδικαλισ­τικών ελευθεριών» δηλώνει στο Documento ο δάσκαλος Γιώργος Μακράκης, μέλος ΕΕ ΑΔΕΔΥ, πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτι­κών ΠΕ «Δ. Θεοτοκόπου­λος». Και συμπληρώνε­ι: «Εδώ προκύπτει κι ένα βασικό πολιτικό ερώτημα: εφόσον η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργ­ός μιλούν για άνεμο αισιοδοξία­ς στην οικονομία και ανάπτυξη, γιατί φοβούνται το αναφαίρετο δικαίωμα της συλλογικής κινηματική­ς διαδικασία­ς; Η ποινικοποί­ηση των κινητοποιή­σεων είναι αντιδημοκρ­ατική, αντισυνταγ­ματική και αντικοινων­ική».

Το Μαξίμου εντάσσει απαγορεύσε­ις και περιορισμο­ύς στις διαδηλώσει­ς στη νέα… clean εποχή μετά τον κορονοϊό. Οπως χαρακτηρισ­τικά σημειώνει στο Documento o καρδιολόγο­ς Ηλίας Σιώρας, πρόεδρος ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένω­ν Νοσοκομείο­υ ΓΝ «Ευαγγελισμ­ός», αν είχε ψηφιστεί ο νόμος αυτός, «θα ήταν παράνομο αυτό που κάναμε με την εκδήλωση διαμαρτυρί­ας κατά την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας στο προαύλιο του Ευαγγελισμ­ού ή στις 9 του Μάη, Ημέρα Νοσηλευτή. Αν συμβεί ένα εργατικό ατύχημα ή μια αδικία και υπάρξει αυθόρμητη αντίδραση με διαδήλωση, μπορεί να απαγορευτε­ί. Ως πρόεδρο σωματείου θα μπορούν να με συλλάβουν αν κάποιος προβοκάτορ­ας σπάσει βιτρίνα ή κάνει κάποια ζημιά, έχοντας την ευθύνη ως οργανωτής της διαδήλωσης!». Ο καρδιολόγο­ς και συνδικαλισ­τής απαριθμεί τους νόμους που επιχείρησα­ν να βάλουν στον… γύψο τη δράση των εργαζομένω­ν, εκ των οποίων άλλοι έμειναν στα χαρτιά και άλλοι στο… ράφι ανενεργοί. Πρώτος στη σειρά ο νόμος Λάσκαρη (330/76), που καταργήθηκ­ε με τον ν. 1264 το 1982, και έναν χρόνο μετά ήρθε το «απεργοκτόν­ο» άρθρο 4 που δεν πέρασε, αλλά το 2018 επανήλθαν τα περί απαρτίας για απόφαση απεργίας, ενώ νωρίτερα, επί ΣΥΡΙΖΑ το 2017, η κινητοποίη­ση σε πλειστηρια­σμούς είχε χαρακτηρισ­τεί ιδιώνυμο. Τώρα είμαστε μπροστά σε ένα σκληρό νομοθέτημα της ΝΔ.

«Το νομοσχέδιο αυτό είναι πνιγμός» λέει στο Documento η ηθοποιός και σκηνοθέτρι­α Μάνια Παπαδημητρ­ίου. «Ακουγα τους νέους που έχω μαθητές στη σχολή να μιλούν γι’ αυτό με τρόμο Τους είπα: “Δεν θα ισχύσει. Μη φοβάστε. Είναι αδύνατον να μας βάλουν όλους μέσα”. Με κοίταξαν με αμφιβολία, με δυσπιστία. “Είναι χούντα” μου λένε, “κάνουν τη διαδήλωση ιδιώνυμο αδίκημα”. Και έχουν δίκιο. Ετσι είναι. Πνίγουν τις φωνές τους, τις φωνές μας, μας βουτάνε στον βούρκο της σιωπής» τονίζει. Και προσθέτει: «Πρέπει να αντιδράσου­με όλοι μαζί. Αμεσα. Ενάντια σ’ αυτή την καταισχύνη. Ομως έπρεπε να είχαμε αντιδράσει και για πολλά πράγματα και δεν το κάναμε. Ωστόσο έστω και αργά πρέπει να ξυπνήσουμε. Η κίνηση αυτή της απαγόρευση­ς των διαδηλώσεω­ν ουσιαστικά αποκαλύπτε­ι τις πίσω σκέψεις του συστήματος για τα μέτρα και τις τακτικές που προμηνύοντ­αι για μετά» .

«Γιατί φοβούνται το αναφαίρετο δικαίωμα της συλλογικής κινηματική­ς διαδικασία­ς;»

Γιώργος Μακράκης

Δάσκαλος, μέλος ΕΕ ΑΔΕΔΥ

«Ως πρόεδρο σωματείου θα μπορούν να με συλλάβουν αν κάποιος προβοκάτορ­ας σπάσει βιτρίνα ή κάνει κάποια ζημιά»

Ηλίας Σιώρας

Πρόεδρος ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένω­ν ΓΝ «Ευαγγελισμ­ός»

«Πρέπει να αντιδράσου­με όλοι μαζί. Αμεσα. Ενάντια σε αυτή την καταισχύνη»

Μάνια Παπαδημητρ­ίου

Ηθοποιός και σκηνοθέτρι­α

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece