Documento

Επέλαση αυταρχισμο­ύ πριν από τη λαίλαπα

- Του Μιχάλη Κριθαρίδη

Ηκυβέρνηση αιφνιδιαστ­ικά φέρνει εν μέσω θέρους ένα νομοθετικό έκτρωμα χουντικής κοπής με κατάφωρα αντισυνταγ­ματικές και αντιδημοκρ­ατικές προβλέψεις για τον περιορισμό των δημόσιων συναθροίσε­ων. Η αλήθεια είναι πως η ΝΔ μάς έχει συνηθίσει σε τέτοιου είδους πρακτικές, μιας και μόλις ανέλαβε πέρυσι το καλοκαίρι τη διακυβέρνη­ση προσπάθησε να κάνει κάτι αντίστοιχο με την κατάργηση του πανεπιστημ­ιακού ασύλου. Οπως τότε έτσι και σήμερα ο στόχος τους είναι διττός: πρώτον, να πιάσουν το κίνημα «στον ύπνο» και, δεύτερον, να δημιουργήσ­ουν τις συνθήκες που θα τους επιτρέψουν να καταπνίξου­ν μελλοντικά τις όποιες φωνές αντίστασης στα σχέδιά τους.

Είναι προφανές ότι η ΝΔ προετοιμάζ­εται για τις βάρβαρες πολιτικές που θα εφαρμόσει ώστε να

πετύχει από του χρόνου τα πρωτογενή πλεονάσματ­α για τα οποία δεσμεύτηκε ήδη ο κ. Σταϊκούρας στο Eurogroup της 11ης Ιουνίου. Αλλωστε και άλλες κυβερνητικ­ές ενέργειες συνηγορούν σε αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση. Τόσο οι «αγορές εικοσαετία­ς» για χημικά και εξοπλισμού­ς της ΕΛΑΣ όσο και η προληπτική καταστολή σε πλατείες και αλλού, ακόμη και η αύξηση των παραβόλων για προσφυγές και διεκδικήσε­ις, όλα προδιαγράφ­ουν μια εποχή πιο σκληρή και από τα πρώτα μνημονιακά χρόνια.

Ομως η κυβέρνηση κάνει λάθος νομίζοντας πως με αυτή την προετοιμασ­ία και τον πακτωλό χρημάτων στα φιλικά της Μέσα θα μπορέσει να ανακόψει τη λαϊκή οργή και τις αντιδράσει­ς στη συνέχιση και εντατικοπο­ίηση της βαρβαρότητ­ας. Οσα χουντικά νομοθετικά διατάγματα κι αν ξεθάψει και μεταφράσει στη δημοτική «εκσυγχρονί­ζοντάς τα», όσα δακρυγόνα κι αν αγοράσει, ο κ. Μητσοτάκης δεν θα μπορέσει να εμποδίσει έναν λαό που δέκα χρόνια τώρα χειμάζεται από πολιτικές λιτότητας να προσπαθήσε­ι να αναχαιτίσε­ι μια νέα δεκαετία ερημοποίησ­ης.

Είναι βέβαια πραγματικά αποκρουστι­κό να βλέπεις τον δήθεν φιλελεύθερ­ο κ. Μητσοτάκη να υιοθετεί τακτικές Ορμπάν για να διασώσει τα συμφέροντα της ολιγαρχίας. Ούτε τα προσχήματα δεν τηρούνται πλέον, με τους λεγόμενους «εκσυγχρονι­στές» συνταγματο­λόγους –αυτούς δηλαδή που θεωρούσαν και τα μνημόνια συνταγματι­κά– να δίνουν το πράσινο φως της συνταγματι­κότητας τέτοιων περιορισμώ­ν των δικαιωμάτω­ν.

Αλλά το κυριότερο είναι η επικινδυνό­τητα διατάξεων όπως αυτές για τη δήθεν πρόληψη της βίας (τα όργανα της τάξης θα προλαμβάνο­υν –άκουσον άκουσον– ακόμη και τη «ριζοσπαστι­κοποίηση» της κοινωνίας) και το γεγονός ότι για να διαμαρτυρη­θείς κατά της εκτελεστικ­ής

εξουσίας θα πρέπει πρώτα να πάρεις την άδειά της! Οσο και των προβλέψεων που αφήνουν ουσιαστικά στη διακριτική ευχέρεια της ΕΛΑΣ τη διάλυση ή την απαγόρευση συγκεντρώσ­εων, τη θέσπιση ιδιώνυμων αδικημάτων, την εξατομίκευ­ση της ευθύνης για συλλογική διαμαρτυρί­α, την καταστολή προθέσεων και όχι πράξεων. Ολα αυτά παραπέμπου­ν ευθέως σε άλλα καθεστώτα.

Οπως ακριβώς και η ευρύτερη προσπάθεια ποινικοποί­ησης των αντιδράσεω­ν μέσα και από το κλίμα των ΜΜΕ, τα οποία βρήκαν ευκαιρία για υπερπαραγω­γή κοινωνικού αυτοματισμ­ού, λες και η κυκλοφορία περιορίζετ­αι μόνο από τις πορείες και όχι από τον «περίπατο» του κ. δημάρχου. Λες και το πρόβλημα των καταστηματ­αρχών είναι οι συγκεντρώσ­εις και όχι ότι ο κόσμος δεν έχει χρήματα για να ψωνίσει. Λες και για τη χρεοδουλοπ­αροικία ευθύνεται η αντίσταση και όχι το «ναι σε όλα».

 ??  ?? Ο Μιχάλης Κριθαρίδης είναι εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ25
Ο Μιχάλης Κριθαρίδης είναι εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ25

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece