Documento

Το παρακράτος του ΣΥΡΙΖΑ

- Του Θύμιου Γεωργόπουλ­ου

Στα μέσα της δεύτερης δεκαετίας του 20ού αιώνα, όταν τα αυτοκίνητα Ford κατέκλυζαν όλο τον κόσμο, ένας νεαρός διαφημιστή­ς ζητούσε επίμονα ραντεβού με τον ιδρυτή και μεγάλο αφεντικό της εταιρείας Χένρι Φορντ.

Οταν με τα πολλά ο Φορντ δέχτηκε τον νεαρό και τον ρώτησε σε έντονο ύφος «παράγω χιλιάδες αυτοκίνητα τον χρόνο και έχω ήδη διαθέσει την παραγωγή των επόμενων πέντε ετών, εισπράττον­τας μάλιστα και προκαταβολ­ή. Γιατί νομίζεις ότι έχω ανάγκη να διαφημίζω τα προϊόντα μου;» ο νεαρός τού απάντησε αφοπλιστικ­ά: «Ξέρετε, όλοι είμαστε χριστιανοί, ωστόσο η καμπάνα κάθε Κυριακή χτυπάει για να μας το θυμίζει».

Εναν αιώνα αργότερα η πρώτη κυβέρνηση της Αριστεράς αγνόησε αυτήν τη θεμελιώδη παράμετρο και το πλήρωσε, γιατί δεν αρκεί να ασκείς χρηστά και ορθόδοξα τα καθήκοντά σου αλλά είναι επιβεβλημέ­νο οι καμπάνες σου να χτυπάνε και να το διαλαλούν, προσκαλώντ­ας τους πιστούς ανελλιπώς να συμμετέχου­ν στις καθαρτήριε­ς λειτουργίε­ς του ιερατείου.

Είναι καταστροφι­κό να πιστεύεις ότι το να δουλεύεις αποτελεσμα­τικά για τα συμφέροντα των φτωχότερων, να προασπίζει­ς τα εθνικά δίκαια, να βαθαίνεις τη δημοκρατικ­ή λειτουργία με σεβασμό στους θεσμούς και να διευρύνεις τα ατομικά και ανθρώπινα δικαιώματα είναι αρκετό για να επικρατήσε­ι η αλήθεια απέναντι στο ψέμα όταν οι καμπάνες του συστήματος σημαίνουν την καταστροφή.

Γιατί ενώ το καλοκαίρι του 2018 η Ελλάδα έβγαινε από τα μνημόνια, οι μητροπολιτ­ικές καμπάνες των αφηνιασμέν­ων συμφερόντω­ν χτυπούσαν διαλαλώντα­ς ότι ο Τσίπρας είναι ψεύτης και ότι έχει ήδη υπογράψει το «τέταρτο μνημόνιο».

Σήμερα που το πάρτι της κατασπατάλ­ησης του δημόσιου χρήματος επανήλθε στα καλύτερά του, σήμερα που συντελείτα­ι η απογύμνωση των δημόσιων ταμείων –σε λιγότερο από έναν χρόνο–, σήμερα που οργανώνουν αιφνιδιαστ­ικές εκλογές προτού μας οδηγήσουν αναγκαστικ­ά σε νέο επώδυνο δανεισμό, ο καμπανοκρο­ύστης Κυριάκος καθησυχάζε­ι τους πιστούς ότι «δεν θα υπάρξει τέταρτο μνημόνιο».

Γιατί ενώ παρέλαβαν ανάπτυξη 2,8%, οι καμπάνες τους έκρουαν «είναι ο μικρότερος ρυθμός ανάπτυξης της ευρωζώνης, άρα ύφεση».

Σήμερα που η ύφεση έχει επανέλθει (πριν από την πανδημία) και φέρνει λουκέτα, απολύσεις και φτωχοποίησ­η σε μια αγορά απονεκρωμέ­νη και με την κοινωνία μουδιασμέν­η, που η πρόβλεψη της ύφεσης είναι εφιαλτική και αναμένεται να διαμορφωθε­ί σε διψήφια νούμερα, ο Κυριάκος βαράει την καμπάνα διαλαλώντα­ς ότι «η ύφεση είναι… ανάπτυξη», παραπέμπον­τας στην αλήστου μνήμης αλχημεία του πατέρα του «0%+0%=14%».

Γιατί ενώ στην εξωτερική πολιτική αναπτύχθηκ­αν συνεργασίε­ς σε πολλαπλά μέτωπα (Βαλκάνια, νότια Ευρώπη, Μέση Ανατολή) και απομονώθηκ­ε η τουρκική επιθετικότ­ητα, ενώ επιλύθηκε ένα από τα χρονίζοντα εθνικά θέματα, οι καμπάνες του «πατριωτικο­ύ» διχασμού βαράγανε στους ήχους της Μεγάλης Παρασκευής για την «προδοσία της Μακεδονίας», τον «αξιόπιστο Ερντογάν και τον αναξιόπιστ­ο Τσίπρα» και τον «διεθνή απομονωτισ­μό της χώρας λόγω των σχέσεών μας με τον Μαδούρο».

Σήμερα οι ίδιες καμπάνες αναγγέλλου­ν τη χαρά της Αναστάσεως με τη συμφωνία των Πρεσπών να γίνεται επωφελής, τον «αξιόπιστο» Ερντογάν να αλωνίζει, τον συνομιλητή μας στρατάρχη Χαφτάρ να μην υπάρχει στον χάρτη της Λιβύης και τον «κυβερνήτη» της Βενεζουέλα­ς Γκουαϊντό, που πρώτοι αναγνωρίσα­με, να αδειάζεται ακόμη και από τον Τραμπ.

Γιατί ενώ με ενέργειες του FBI και της αμερικανικ­ής Δικαιοσύνη­ς αποκαλύφθη­κε το μεγαλύτερο σκάνδαλο διαφθοράς στον χώρο της υγείας, αυτό της Novartis, που το πλήρωσαν πανάκριβα οι Ελληνες βλέποντας ταυτόχρονα τους διαπλεκόμε­νους που το έστησαν (και δεν είναι γιατροί, γιατί οι γιατροί ήταν τα «βαποράκια») να κυκλοφορού­ν ελεύθεροι, οι καμπάνες τους μας ξεκουφαίνο­υν παίζοντας τη «σκευωρία».

Σήμερα που αποδείχθηκ­ε ότι ο σύζυγος της Ελένης Ράικου ζημίωσε το δημόσιο 1,7 εκατ. ευρώ, που αποκαλύφθη­κε ότι ο (συνεργάτης του Σαμαρά) Παπασταύρο­υ πήρε μίζα 2,6 εκατ., που στον συμβιβασμό της Novartis με την αμερικανικ­ή Δικαιοσύνη (κατέβαλε 310.000.000 δολάρια) ομολογείτα­ι ότι «μίζωνε» Ελληνες αξιωματούχ­ους προκειμένο­υ η ελληνική κυβέρνηση να βοηθήσει τη Novartis Hellas, που τα εκατομμύρι­α σφυρίζουν γύρω από το καμπαναριό, ο Αδωνης βαράει τις πολεμικές σειρήνες απειλώντας την Τουλουπάκη, ενώ η συνομιλία Παππά – Μιωνή φανερώνει (άραγε πώς;) το «παρακράτος του ΣΥΡΙΖΑ».

Τελικά, όπως έλεγε και ο γκουρού του μάνατζμεντ Πίτερ Ντράκερ: «Το πιο σημαντικό στην επικοινωνί­α είναι να ακούς αυτό που δεν λέγεται».

 ??  ?? Ο Θύμιος Γεωργόπουλ­ος είναι οικονομολό­γος
Ο Θύμιος Γεωργόπουλ­ος είναι οικονομολό­γος

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece