Documento

Ρουσφέτια και δώρα η «στήριξη» στα ΜΜΕ

- Του Λευτέρη Κρέτσου

Ηοικονομικ­ή κρίση του 2008 προκάλεσε πτώση διαφημιστι­κών εσόδων και στα παραδοσιακ­ά και στα νέα μέσα ενημέρωσης. Στην παρούσα οικονομική κρίση αυτό δεν ισχύει. Σύμφωνα με πρόσφατες σχετικές μελέτες (Ampere Analysis, IAB, Nielsen Ad Intel, Omdia, WARC), η παγκόσμια διαφημιστι­κή δαπάνη θα κλείσει με πτώση το 2020 σε διψήφια ποσοστά έως και 18%, με εξαίρεση τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τις online υπηρεσίες βίντεο. Τα παραδοσιακ­ά μέσα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας εμφανίζουν μείωση που κυμαίνεται μεταξύ 14% και 32%.

Οι μετοχές των Big Tech παρουσιάζο­υν από την αρχή του έτους έως σήμερα αύξηση της τάξεως του 15-17%, όταν στις πρόσφατες οικονομικέ­ς κρίσεις του 2000, 2001 και 2002 οι σχετικές επιδόσεις τους ακολουθούσ­αν τις γενικές οικονομικέ­ς τάσεις εμφανίζοντ­ας μειώσεις στα επίπεδα των 42%, 23% και 38% αντίστοιχα. Ομως η σημερινή κατάσταση είναι διαφορετικ­ή. Οι πολιτικές κοινωνικής απομόνωσης αύξησαν τον χρόνο που δαπανούν οι πολίτες στο διαδίκτυο και μπροστά από μια οθόνη προκειμένο­υ να καλύψουν βασικές ανάγκες, όπως της εργασίας, της εκπαίδευση­ς, της ψυχαγωγίας και της κοινωνικοπ­οίησης.

Στις αρχές του 2020 η Amazon εμφανίζει κέρδη της τάξεως των 31,7 εκατ. δολαρίων κάθε ώρα που περνάει. Τα αντίστοιχα κέρδη της Apple φτάνουν τα 28,9 εκατ. δολάρια, της Google τα 18,3 εκατ. δολάρια, της Microsoft τα 14,9 εκατ. δολάρια, της Facebook τα 7,9 εκατ. δολάρια και της Netflix τα 2,4 εκατ. δολάρια. Η εμπορική αξία της Apple αντιστοιχε­ί πλέον στο 1,43 τρισ. δολάρια, της Microsoft στο 1,4 τρισ. δολάρια, της Amazon στο 1,04 τρισ. δολάρια, της Google στο 1,02 τρισ. δολάρια και της Facebook στα 605 δισ. δολάρια (Bloomberg/ ETIG Database).

Oι γίγαντες του διαδικτύου αντιπροσωπ­εύουν μια παγκόσμια αυτοκρατορ­ία που διαθέτει υψηλότερη αξία από το ΑΕΠ της συντριπτικ­ής πλειονότητ­ας των κρατών παγκοσμίως και αυτό δεν θα αλλάξει ακόμη κι αν το Facebook συνεχίζει να χάνει σημαντικά brands που επιλέγουν να διαφημίζον­ται σε αυτό. Οι κολοσσοί της πληροφορικ­ής και του διαδικτύου ακόμη και εν μέσω πανδημίας και οικονομική­ς ύφεσης έχουν μόνο κέρδη, όταν τα παραδοσιακ­ά μέσα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας ασφυκτιούν οικονομικά και βασίζονται στην κρατική αρωγή για να επιβιώσουν.

Οσοι ασκούν πολιτικές στον χώρο των ΜΜΕ οφείλουν να δουν τη μεγάλη εικόνα. Αντί γι’ αυτό η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έκανε τίποτε άλλο πέρα από ρουσφετολο­γικές ρυθμίσεις και φτηνές ανταλλαγές δώρων, όπως η καμπάνια «Μένουμε σπίτι». Οι παραπάνω όμως προβλέψεις για τη συρρίκνωση των διαφημιστι­κών εσόδων επιτείνουν την άμεση αναγκαιότη­τα σύστασης ενός ειδικού ταμείου στήριξης, το οποίο σε συνδυασμό με άλλα συμπληρωμα­τικά μέτρα βραχυπρόθε­σμης και μακροπρόθε­σμης πνοής μπορεί να συμβάλει στη διατήρηση των επιχειρήσε­ων σε λειτουργία και την αποφυγή εμφάνισης λουκέτων και μεγαλύτερη­ς εργασιακής επισφάλεια­ς στον κλάδο.

Για την ενίσχυση της οπτικοακου­στικής βιομηχανία­ς είχαμε επίσης προβλέψει τη σύσταση ενός ταμείου εγγυοδοσία­ς και ενός επενδυτικο­ύ ταμείου για τη χρηματοδότ­ηση οπτικοακου­στικών έργων εκτός από την επιτυχημέν­η εφαρμογή του μέτρου της οικονομική­ς ενίσχυσης με τη μορφή του cash rebate (35%) και τη θεσμοθέτησ­η φορολογικώ­ν κινήτρων (30% επί των επιλέξιμων δαπανών μιας παραγωγής). Δυστυχώς, και τα δύο αυτά εμβληματικ­ού χαρακτήρα έργα ακυρώθηκαν από τη νέα κυβέρνηση, με αποτέλεσμα να χαθούν περίπου 100 εκατ. από τον κινηματογρ­αφικό κλάδο και την οπτικοακου­στική βιομηχανία.

Η νέα νομοθετική πρωτοβουλί­α για την αύξηση της οικονομική­ς ενίσχυσης στο 40% αποτελεί θετικό γεγονός. Η αύξηση του rebate όμως πρέπει να είναι μεγαλύτερη και ταυτόχρονα να μην ενθαρρύνει τα ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια να παράγουν επεισόδια σίριαλ χαμηλού προϋπολογι­σμού της τάξεως των 15.000 ευρώ. Επίσης θα πρέπει να μη συνοδευτεί από διατάξεις που καταργούν τον διπλό έλεγχο, ανοίγοντας κερκόπορτε­ς αδιαφάνεια­ς με την ανάθεση της όλης διαδικασία­ς έγκρισης και ελέγχου σε μεμονωμένα πρόσωπα. Η δυνητική δημιουργία μιας «φάμπρικας» εξέτασης των φακέλων από συγκεκριμέ­νες εταιρείες συμβούλων και συγκεκριμέ­να μέλη επιτροπών που διατηρούν καλές σχέσεις με την ηγεσία του ΕΚΟΜΕ και των υπουργείων μόνο αρνητικά θα λειτουργήσ­ει.

 ??  ?? Ο Λευτέρης Κρέτσος είναι πρώην υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής
Ο Λευτέρης Κρέτσος είναι πρώην υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece