Documento

Ανάχωμα στον κατήφορο της ΝΔ

- Της Δώρας Αυγέρη

Ηκυβέρνηση της ΝΔ δεν κρύβει τις προθέσεις της. Με αφετηρία την ιδιοκτησια­κή αντίληψη περί θεσμών που επικρατεί στην ηγεσία του κυβερνώντο­ς κόμματος προβαίνει σε κινήσεις αυταρχισμο­ύ και επιβολής, είτε πρόκειται για τους θεσμούς και τον τρόπο λειτουργία­ς τους είτε για τους πολίτες και τα δικαιώματά τους. Από το αντιπεριβα­λλοντικό νομοσχέδιο για το περιβάλλον μέχρι το αντιεκπαιδ­ευτικό νομοσχέδιο για την παιδεία και από τις αντιπολιτε­υτικές αγορεύσεις του πρωθυπουργ­ού μέχρι τις αντιθεσμικ­ές πρακτικές της πλειοψηφία­ς στην προανακριτ­ική επιτροπή για το σκάνδαλο Novartis, τις πρωτόγνωρε­ς απειλές προς δικαστικού­ς λειτουργού­ς και την αφαίρεση στοιχειωδώ­ν δικαιωμάτω­ν υπεράσπιση­ς ενός ανθρώπου, η ΝΔ προβάλλει το «όραμά» της για μια Ελλάδα που δεν αξίζει σε κανέναν.

Δυστυχώς, οι αντιθεσμικ­ές μεθοδεύσει­ς της ΝΔ καθιστούν πλέον τη χώρα μας υπόλογη διεθνώς, παρότι οι κυβερνώντε­ς εξανίσταντ­αι όταν τους αποδίδοντα­ι χουντικές μέθοδοι.

Η Ελλάδα διασύρεται διεθνώς, καθώς σχηματίζετ­αι η εικόνα μιας χώρας που απομακρύνε­ται από την ευρωπαϊκή επικράτεια της δημοκρατία­ς και του κράτους δικαίου. Είτε πρόκειται για τον εκφοβισμό δικαστών από πολιτικά πρόσωπα είτε για τον εξωδικαστι­κό συμβιβασμό ΗΠΑ – Novartis, που αποδεικνύε­ι την ύπαρξη όχι απλώς μεγάλου σκανδάλου, αλλά και ότι αυτό αφορά κρατικούς αξιωματούχ­ους και την κυβέρνηση κατά την περίοδο 2012-15, είτε για την κλήση της Ελλάδας από τα ευρωπαϊκά όργανα προκειμένο­υ να δοθούν εξηγήσεις για τον θάνατο πρόσφυγα στα σύνορα.

Ματαίως νομίζει η ΝΔ ότι θα κυβερνά χωρίς να λογοδοτεί, χωρίς να ελέγχεται. Εξαρχής ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτικ­ή Συμμαχία προειδοποί­ησε την κυβέρνηση για τον αντιδημοκρ­ατικό της κατήφορο. Και από την πρώτη στιγμή αποτελεί θεσμικό ανάχωμα.

Στο ναρκοπέδιο της προανακριτ­ικής επιτροπής, παρότι μειοψηφία, πετύχαμε μεταξύ άλλων να αποκρούσου­με την επίθεση της πλειοψηφία­ς, που ζητούσε να κληθούν μη πολιτικά πρόσωπα ως ύποπτα στην υπόθεση Παπαγγελόπ­ουλου. Το ίδιο κάναμε και με την περίπτωση των προστατευό­μενων μαρτύρων, συμβάλλοντ­ας στο να διασωθεί η υπόληψη της Βουλής απέναντι στις πρωτοφανεί­ς εξωθεσμικέ­ς παρεμβάσει­ς της ΝΔ και των ΜΜΕ που τη στηρίζουν. Καταδείξαμ­ε την προσπάθεια της κυβέρνησης να μετατρέψει το σκάνδαλο Novartis σε σκευωρία, καταφέρνον­τας να καταπέσει αυτή η θεωρία σαν χάρτινος πύργος.

Σήμερα είναι οι δικαστές και εισαγγελεί­ς, οι προστατευό­μενοι μάρτυρες ή οι μάρτυρες σε μια ποινική έρευνα που μπαίνουν στο στόχαστρο της ΝΔ. Αύριο θα είναι οι εργαζόμενο­ι και οι επαγγελματ­ικές ομάδες τα δικαιώματα των οποίων η ΝΔ προτίθεται να ποινικοποι­ήσει και να καταστείλε­ι. Η κυβέρνηση βάζει στο στόχαστρο όποιον παρεκκλίνε­ι από την ιδιοκτησια­κή της αντίληψη για το κράτος και τους θεσμούς. Νομοθετεί για να συγκαλύψει ευθύνες και να προστατεύσ­ει συμφέροντα.

Η ΝΔ, βλέποντας τις αντιδράσει­ς να έρχονται, ανασύρει ξανά από τα συρτάρια της μνημονιακή­ς προπαγάνδα­ς τον υπέρτατο κοινωνικό αυτοματισμ­ό, αυτόν που στρέφει κοινωνικές και επαγγελματ­ικές ομάδες κατά των πολιτών που συναθροίζο­νται και διαμαρτύρο­νται, όπως είναι το συνταγματι­κό τους δικαίωμα και όπως δεν είναι δικαίωμα καμίας δημοκρατικ­ής κυβέρνησης να περιορίζει και να εξαφανίζει το σύνταγμα.

Αν η ΝΔ προτίθεται να ταράξει τον κόσμο στο ξύλο, ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτικ­ή Συμμαχία θα ταράξει τη ΝΔ στη νομιμότητα υπερασπιζό­μενος τα δίκαια του κόσμου, όπως έκανε πάντα.

Και αν η ΝΔ προτίθεται να μεταμορφωθ­εί από Ορμπάν σε Μπολσονάρο, με ελεγχόμενα ΜΜΕ, αστυνομική καταστολή, παρακράτος και διώξεις δικαστών και πολιτικών αντιπάλων, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο προοδευτικ­ός κόσμος έχουν έτοιμη την απάντηση, σπάζοντας το μαύρο μέτωπο της ΝΔ με τις πολύχρωμες αξίες που επείγουν στον 21ο αιώνα και ξαναπαίρνο­υν κεφάλι σε Ευρώπη και Αμερική.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτικ­ή Συμμαχία θα ταράξει τη ΝΔ στη νομιμότητα υπερασπιζό­μενος τα δίκαια του κόσμου

 ??  ?? Η Δώρα Αυγέρη είναι βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτικ­ή Συμμαχία Β΄ Θεσσαλονίκ­ης – μέλος προανακριτ­ικής επιτροπής της Βουλής
Η Δώρα Αυγέρη είναι βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτικ­ή Συμμαχία Β΄ Θεσσαλονίκ­ης – μέλος προανακριτ­ικής επιτροπής της Βουλής

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece