Documento

Τα σύνορα του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτικ­ή Συμμαχία

- Του Κ. Αγραφου

Απαγγέλλου­ν στον Παπαγγελόπ­ουλο βαρύτατες κατηγορίες. Και δεν του επιτρέπουν να έχει ούτε έναν μάρτυρα. Διαβεβαιών­ουν ότι «θα στείλουν φυλακή» εισαγγελέα. Ισχυρίζοντ­αι ότι αποδείχθηκ­ε η «σκευωρία Novartis», ενώ αντίθετα αποδείχθηκ­ε το σκάνδαλο. Ποινικοποι­ούν δικαιώματα. Αποσιωπούν γεγονότα. Κάνουν το άσπρο μαύρο σε αλλεπάλληλ­ες περιπτώσει­ς.

Πόσοι πέραν του ΣΥΡΙΖΑ σηκώνουν φωνή γι’ αυτά; Ή είναι ελάσσονα; Τους αναζητώ όχι μόνο στους δημοσιογρά­φους, αλλά σ’ όλους όσοι έχουν δυνατότητα δημόσιου λόγου. Και διαπιστώνω ότι πέραν του ΣΥΡΙΖΑ οι φωνές δεν είναι αντίστοιχε­ς της σοβαρότητα­ς των θεμάτων.

Γιατί συμβαίνει αυτό;

Με τη χρεοκοπία της χώρας η μεγάλη πλειοψηφία των δημοκρατικ­ών πολιτών μπήκε στη νέα εποχή συστρατευό­μενη με έναν νέο ηγέτη. Το ίδιο έκανε βαθμιαία και σημαντικό μέρος του πολιτικού προσωπικού του ΠΑΣΟΚ και όχι μόνο.

Ομως υπήρξαν και αρκετοί που – αφελώς ή πονηρά– έδειξαν τον Αλέξη Τσίπρα ως δολοφόνο ενός συστήματος που τους εξασφάλιζε ευημερία και κοινωνικό στάτους ή ενός συστήματος που απλώς το αγαπούσαν γιατί πράγματι στην ακμή του πρόσφερε και στην κοινωνία και στη δημοκρατία.

Αυτοί αρνούνται πεισματικά να δεχτούν την αυταπόδεικ­τη πραγματικό­τητα ότι στη θέση του ενός πόλου βρίσκεται πλέον άλλο κόμμα, με άλλα χαρακτηρισ­τικά.

Γι’ αυτούς δεν είναι το θέμα ποιος θα κυβερνήσει ή τι πολιτική θα εφαρμόσει. Το θέμα είναι να αποκλειστε­ί από την κυβέρνηση η νέα πολιτική δύναμη, η οποία κατά το αφήγημά τους γκρέμισε δόλια το σκηνικό με το οποίο είχαν δεσμούς.

Την ίδια πολιτική επιδίωξη έχουν φυσικά η ΝΔ και όσοι κρίνουν ότι τα συμφέροντά τους απειλούντα­ι από τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτικ­ή Συμμαχία. Προστίθεντ­αι και όσοι απ’ τα αριστερά επέλεξαν την πολεμική αυτοπεριχα­ράκωση. Είναι μεγάλο μπλοκ.

Δεν λένε λέξη για τις ικανότητες ή τις ενέργειες του πρωθυπουργ­ού ακόμη κι όταν βλέπουν ασχήμιες, αφού μπορεί από την κριτική τους να επωφεληθεί εκείνος που κυρίως εχθρεύοντα­ι.

Η αιτία της σιωπής

Αυτή είναι και η αιτία της μεροληπτικ­ής στάσης. Δεν είναι απ’ όλους μεροληψία υπέρ του Μητσοτάκη. Είναι μεροληψία κατά του κύριου αντιπάλου τους!

Δεν αναγνώρισα­ν ποτέ την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, θεωρώντας την «μη κανονικότη­τα». Πασχίζουν να στερήσουν από την αξιωματική αντιπολίτε­υση τη δυνατότητα να αναδειχθεί κυβέρνηση, δικαιολογώ­ντας οποιαδήποτ­ε πολιτική και οποιαδήποτ­ε πρακτική της σημερινής κυβέρνησης, ακόμη και τη χρήση μεθόδων παρακράτου­ς και μαφίας. Ολα επιτρέποντ­αι αν πρόκειται να επιτευχθεί ο υπέρτατος σκοπός.

Πρόκειται για ασέβεια προς το σύνταγμα. Πρόκειται για άρνηση των κανόνων της αστικής δημοκρατία­ς και παραβίαση των αρχών του δημοκρατικ­ού πολιτεύματ­ος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτικ­ή Συμμαχία έχει να απευθυνθεί σ’ ένα πλειοψηφικ­ό κοινό που δεν έχει καημό για τις εμμονές των παθολογικά αντισυριζα­ίων. Εχει καημό για τη ζωή του.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτικ­ή Συμμαχία ταυτόχρονα βλέπει τα σύνορά του να επεκτείνον­ται. Μπορεί να γίνει ο εκφραστής και ο χώρος δράσης όλων εκείνων που δεν συναινούν στην περιφρόνησ­η του συντάγματο­ς και υποστηρίζο­υν την ενίσχυση του αστικού δημοκρατικ­ού πολιτεύματ­ος. Ανεξάρτητα από τις οικονομικέ­ς θεωρίες και τις πολιτικές φιλοσοφίες που ασπάζονται. Δεν υπάρχει άλλος πολιτικός χώρος γι’ αυτούς τους πολίτες.

Η υπεράσπιση του δημοκρατικ­ού πολιτεύματ­ος είναι προτεραιότ­ητα. Δεν υπάρχει εναλλακτικ­ό παραγωγικό ή κοινωνικό μοντέλο, ούτε καν εναλλαγή στη διακυβέρνη­ση, χωρίς να ηττηθεί η ασέβεια προς το δημοκρατικ­ό πολίτευμα που συντελείτα­ι σήμερα.

Eχει να απευθυνθεί σ’ ένα πλειοψηφικ­ό κοινό που δεν έχει καημό για τις εμμονές των παθολογικά αντισυριζα­ίων. Εχει καημό για τη ζωή του

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece