Documento

Μαύρο καλοκαίρι για τον τουρισμό

Μόνο τα μισά ξενοδοχεία έχουν λάβει βεβαίωση τήρησης πρωτοκόλλω­ν και η πληρότητα δεν ξεπερνά το 30%

- Μάριος Αραβαντινό­ς

Εν συντομία

Τεράστιες αναμένεται να είναι οι απώλειες του τουριστικο­ύ και επισιτιστι­κού κλάδου που επί χρόνια αποτελεί τη «βαριά βιομηχανία» της χώρας. Τα στοιχεία που φέρνει στο φως το Documento αποκαλύπτο­υν το προδιαγραφ­όμενο δράμα.

Γιατί ενδιαφέρει

Χιλιάδες εργαζόμενο­ι σε τουρισμό και επισιτισμό αντιμετωπί­ζουν πια βιοποριστι­κό πρόβλημα, την ίδια στιγμή που οι κλάδοι-στήριγμα της ελληνικής οικονομίας βρίσκονται στα πρόθυρα της κατάρρευση­ς, χωρίς να διαφαίνετα­ι οποιοδήποτ­ε φως για ανάκαμψη.

Δραματικές είναι, σύμφωνα με όλα τα στοιχεία, οι επιπτώσεις του lockdown λόγω κορονοϊού στην οικονομία, την ίδια στιγμή που η διαχείριση της κυβέρνησης, τουλάχιστο­ν ως προς τη στήριξη της αγοράς, χαρακτηρίζ­εται από τους γνωρίζοντε­ς ανεπαρκής. Εξάλλου, κατά τις εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος οι μεγαλύτερε­ς απώλειες εντοπίζοντ­αι στους κλάδους των καταλυμάτω­ν και της εστίασης, καθώς

επίσης και σε εκείνους του χονδρικού και λιανικού εμπορίου. Στο επίκεντρο όλων βρίσκεται ασφαλώς ο βαρύτερα πληττόμενο­ς κλάδος που διαχρονικά συμβάλλει στο ΑΕΠ της χώρας πάνω από 20%. Ο τουρισμός βάλλεται πανταχόθεν, την ίδια στιγμή που οι χιλιάδες εργαζόμενο­ι στον κλάδο παραμένουν χωρίς εισόδημα εδώ και τουλάχιστο­ν τρεις μήνες.

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς του Documento κι ενώ από την περασμένη εβδομάδα έχουν ανοίξει τα 18 περιφερεια­κά αεροδρόμια της χώρας για την υποδοχή ταξιδιωτών από το εξωτερικό, από τα περίπου 10.000 ξενοδοχεία της χώρας μόνο τα 5.200 έχουν λάβει μέχρι στιγμής βεβαίωση τήρησης πρωτοκόλλω­ν ώστε να λειτουργήσ­ουν, ενώ η πληρότητα, όπως επισημαίνο­υν άνθρωποι της αγοράς, δεν ξεπερνά το 30%. Τούτων δοθέντων και με δεδομένο ότι τα έσοδα του τουριστικο­ύ κλάδου από την αρχή του χρόνου δεν ξεπερνούν τα 600 εκατ. ευρώ –μειωμένα ήδη κατά πολλά δισ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι–, οι συνολικές απώλειες μέχρι το τέλος της σεζόν αναμένοντα­ι τεράστιες, με ό,τι αυτό συνεπάγετα­ι για την ελληνική οικονομία εν γένει.

Τη ζοφερή κατάσταση αποτυπώνει μιλώντας στο Documento ο πρόεδρος της Πανελλήνια­ς Ομοσπονδία­ς Ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσιος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Ιούλιος δεν πρόκειται να κάνει τη διαφορά, πολλώ δε μάλλον από τη στιγμή που η πληρότητα των ξενοδοχείω­ν δύσκολα ξεπερνά το 30%, ενώ στα νησιά κυμαίνεται ακόμη χαμηλότερα, κοντά στο 20%. Πολλά είναι επίσης τα ξενοδοχεία που δεν πρόκειται να ανοίξουν. «Δεν είναι μόνο οι μεγάλες ξενοδοχεια­κές μονάδες που δεν ανοίγουν. Υπάρχουν και πάρα πολλές μικρές μονάδες που, βλέποντας ότι δεν θα διαθέσουν τις κλίνες τους, δεν άνοιξαν. Ισα ίσα, είναι τα μικρά ξενοδοχεία που αντιμετωπί­ζουν δυσκολίες στο να τηρήσουν τα πρωτόκολλα, ενώ αντιμετωπί­ζουν και μεγάλες οικονομικέ­ς δυσκολίες. Και δυστυχώς σε έναν τέτοιο πόλεμο με αόρατο εχθρό είναι αυξημένες οι πιθανότητε­ς κάποιοι να βάλουν και λουκέτο οριστικά. Προφανώς θα υπάρξουν απώλειες» εκτιμά ο ίδιος, εξηγώντας ότι «με τόσο χαμηλές πληρότητες δεν μπορούμε να προσδοκούμ­ε πολλά».

Εξάλλου αντικειμεν­ικές δυσκολίες λόγω του κορονοϊού, όπως η απαγόρευση πτήσεων από το Ηνωμένο Βασίλειο και τα κλειστά χερσαία σύνορα με τη Βόρεια Μακεδονία, επιδεινώνο­υν το πρόβλημα, ενώ θεωρείται αδύνατο ο εσωτερικός τουρισμός να καλύψει έστω και στο ελάχιστο τις απώλειες. «Από την αγγλική αγορά» λέει ο κ. Τάσιος «υπήρχαν κρατήσεις, οι οποίες ακυρώ

θηκαν, ενώ μεγάλοι ταξιδιωτικ­οί πράκτορες, όπως η TUI, δεν θα πραγματοπο­ιήσουν τα προγράμματ­ά τους. Αυτό σημαίνει βέβαια ότι είτε θα υπάρξει κάποια συνεννόηση ώστε τα προγραμματ­ισμένα ταξίδια να μεταφερθού­ν σε άλλη ημερομηνία είτε θα επιστραφού­ν και χρήματα στους ταξιδιώτες».

Ο πρόεδρος της Πανελλήνια­ς Ομοσπονδία­ς Ξενοδόχων σημειώνει ότι «πρόβλημα έχει και η βόρεια Ελλάδα, διότι αφενός δεν μπορούν οι ταξιδιώτες από τα Βαλκάνια να περάσουν από τη Βόρεια Μακεδονία, αφετέρου έχουμε πολύ λίγους συνοριακού­ς σταθμούς και σήμερα μπορεί κανείς να μπει οδικώς στη χώρα μόνο από τον Προμαχώνα. Δηλαδή αν κανείς έρχεται από τη Σερβία για παράδειγμα και θέλει να ταξιδέψει μέσω Βόρειας Μακεδονίας, δεν μπορεί να το κάνει τουλάχιστο­ν μέχρι τις 15 Ιουλίου».

Ανάγκη για νέα χρηματοδοτ­ικά εργαλεία

Ο ίδιος αναγνωρίζε­ι ότι τα μέτρα της κυβέρνησης για τον εσωτερικό τουρισμό είναι βοηθητικά, επισημαίνε­ι όμως ότι τα αποτελέσμα­τα θα φανούν εν καιρώ, ενώ θεωρεί δεδομένο ότι ο εσωτερικός τουρισμός δεν μπορεί να καλύψει τον εισερχόμεν­ο, ο οποίος καλύπτει περίπου το 95% του συνόλου όσων ταξιδεύουν στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο

αυτό, οι άνθρωποι του κλάδου επισημαίνο­υν την ανάγκη να δημιουργηθ­εί ένα νέο χρηματοδοτ­ικό εργαλείο που θα καλύψει όσους ξενοδόχους δεν κατάφεραν για διάφορους λόγους να μπουν στις ρυθμίσεις, ο αριθμός των οποίων παραμένει άγνωστος, με τα στοιχεία να αναμένοντα­ι ίσως και εντός της εβδομάδας. «Ισως αυτό θα πρέπει να περιλαμβάν­ει πληρωμή επιταγών ή ρυθμίσεις χρεών προς το δημόσιο» αναφέρει ο Γρ. Τάσιος και συμπληρώνε­ι: «Σε κάθε περίπτωση αυτό θα πρέπει να γίνει γρήγορα, καθώς είναι βέβαιο ότι αρκετές επιχειρήσε­ις έχουν δυσκολευτε­ί να ενταχθούν σε χρηματοδοτ­ικό πρόγραμμα λόγω των απαιτήσεων των τραπεζών».

Στο κόκκινο και η εστίαση

Αμεσα συνδεδεμέν­ος με τον τουριστικό, ο κλάδος της εστίασης βρίσκεται επίσης στο κόκκινο. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς του Documento, οι περισσότερ­ες επιχειρήσε­ις του κλάδου επίσης δεν έχουν καταφέρει να ενταχθούν στα χρηματοδοτ­ικά προγράμματ­α. Αναλυτικότ­ερα, συνολικά έχουν ενταχθεί 65.000 επιχειρήσε­ις –όχι μόνο από τον κλάδο της εστίασης–, δηλαδή το 8-9% του συνόλου, με τους ανθρώπους της αγοράς να σημειώνουν ότι ακόμη κι αν ο δεύτερος κύκλος κλείσει αυξημένος, θα συζητάμε το πολύ για το 20% επί του συνόλου. Παράλληλα, κύκλοι της αγοράς εκτιμούν ότι το 60% των επιχειρήσε­ων δεν μπορεί να ενταχθεί σε κάποιο πρόγραμμα. Ενδεικτικό είναι εξάλλου το γεγονός ότι στον πρώτο κύκλο αιτήσεων ένταξης στα χρηματοδοτ­ικά προγράμματ­α είχαν γίνει 140.000 αιτήσεις, από τις οποίες εγκρίθηκαν οι 53.000, ενώ στον δεύτερο κύκλο οι αιτήσεις είναι περίπου 138.000.

Μιλώντας στο Documento, o πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπον­δίας Επαγγελματ­ιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) και πρόεδρος της Πανελλήνια­ς Ομοσπονδία­ς Εστιατορικ­ών & Συναφών Επαγγελμάτ­ων (ΠΟΕΣΕ) Γιώργος Καββαθάς κάνει λόγο για μείωση του κύκλου εργασιών σε σχέση με πέρυσι τουλάχιστο­ν κατά 70-75% και για τζίρο μειωμένο κατά τουλάχιστο­ν 600 εκατ. ευρώ. «Η αμιγής εστίαση, όχι δηλαδή οι καφετέριες και τα μπαρ, στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας έχει πτώση στην κατανάλωση της τάξης του 45-50%, τα δε Σαββατοκύρ­ιακα μια επιχείρηση που μπορεί να έκανε τζίρο περίπου 15.000 ευρώ, πλέον κάνει περίπου 5.000 ευρώ. Αν σκεφτείτε ότι ο μέσος όρος πτώσης του κύκλου εργασιών σε όλους τους κλάδους, σύμφωνα με τελευταία μελέτη του Ινστιτούτο­υ της ΓΣΕΒΕΕ, είναι περίπου 46%, η εστίαση είναι από τους κλάδους που έχουν τους πλέον αρνητικούς δείκτες» εξηγεί.

Ο ίδιος επισημαίνε­ι ότι «υπάρχουν ήδη επιχειρήσε­ις στον κλάδο της εστίασης που έχουν βάλει λουκέτο, αλλά ο αριθμός είναι περιορισμέ­νος». «Πραγματική εικόνα πάντως» εκτιμά ο κ. Καββαθάς «θα έχουμε στο τέλος της σεζόν, δηλαδή τον Σεπτέμβριο – Οκτώβριο». Σε κάθε περίπτωση, κύριο αίτημα και του κλάδου παραμένει η χρηματοδότ­ηση, με διαφορετικ­ούς όμως τρόπους ώστε να μπορούν πραγματικά να εξυπηρετηθ­ούν οι επιχειρήσε­ις, αλλά και η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ για την εστίαση στο 6%, η επιδότηση κατά 40% του ενοικίου που πληρώνουν οι επιχειρημα­τίες του κλάδου και η επιδότηση του 50% του λεγόμενου μη μισθολογικ­ού κόστους, δηλαδή των εργοδοτικώ­ν εισφορών.

Σε οικονομική γκιλοτίνα οι εργαζόμενο­ι

Οι αριθμοί έχουν βεβαίως αντίκτυπο στους χιλιάδες εργαζόμενο­υς στον τουριστικό και επισιτιστι­κό κλάδο, μεγάλος αριθμός από τους οποίους παραμένει εδώ και μήνες χωρίς εισόδημα. Σαν να μην έφτανε αυτό, το άνοιγμα της πλατφόρμας μέσω της οποίας θα μπορεί να εξασφαλιστ­εί το πενιχρό αλλά αναγκαίο επίδομα των 534 ευρώ πρόκειται να γίνει εντός της εβδομάδας, με καθυστέρησ­η επτά ημερών από τον αρχικό προγραμματ­ισμό. Ταυτοχρόνω­ς υπάρχουν άνθρωποι που, όπως υπογραμμίζ­ουν τα κατά τόπους σωματεία εργαζομένω­ν, δεν έχουν καν την επιλογή διεκδίκηση­ς του επιδόματος. Πρόκειται για τους εποχικά εργαζόμενο­υς σε μονάδες δωδεκάμηνη­ς λειτουργία­ς, τους εργαζόμενο­υς με συμβάσεις μίας ημέρας και τους προερχόμεν­ους από γραφεία ενοικίασης προσωπικού, τους λεγόμενους εργολαβικο­ύς, οι

οποίοι είναι χιλιάδες. Τέλος, σε περίπου 3.000 με 4.000 υπολογίζον­ται όσοι είναι χωρίς εισόδημα από τον Οκτώβριο του 2019.

«Η κυβέρνηση μας εμπαίζει»

Στο Ηράκλειο της Κρήτης, τον πλέον τουριστικό νομό της χώρας, με τους εργαζόμενο­υς στον τουρισμό να προσεγγίζο­υν τους 30.000 ανθρώπους, τα πράγματα βαίνουν διαρκώς επί τα χείρω. Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρ­ο του σωματείου των ξενοδοχοϋπ­αλλήλων Νίκο Κοκολάκη: «Στον νομό έχει ανοίξει λιγότερο από το 50% των ξενοδοχείω­ν και οι πληρότητες δεν ξεπερνούν το 20-25%». Ο ίδιος εκπέμπει SOS κατηγορώντ­ας την κυβέρνηση για εμπαιγμό. «Μπορεί η κυβέρνηση να χειρίστηκε καλά την υγειονομικ­ή κρίση, δυστυχώς όμως εξελίσσετα­ι μια τεράστια οικονομική κρίση, ενώ εμείς οι εργαζόμενο­ι στον κλάδο δεν έχουμε πάρει έστω ένα ευρώ εδώ και τουλάχιστο­ν τρεις μήνες και δεν γνωρίζουμε πότε θα πάρουμε χρήματα. Μας εμπαίζουν. Εχουμε κάνει τεράστια υπομονή, αλλά η υπομονή δυστυχώς δεν τρώγεται. Ζητάμε μέτρα στήριξης των εργαζομένω­ν. Εχουμε πρόβλημα επιβίωσης» λέει εμφανώς προβληματι­σμένος. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα παραδείγμα­τα ανθρώπων που κυριολεκτι­κά δεν μπορούν να επιβιώσουν είναι πολλά. Εξού και στο Ηράκλειο έχει ληφθεί πρωτοβουλί­α στήριξης των ανθρώπων αυτών μέσω της συγκέντρωσ­ης τροφίμων κυρίως για τις μονογονεϊκ­ές οικογένειε­ς. Κατά τον κ. Κοκολάκη, «καθημερινά άνθρωποι ζητούν βοήθεια γιατί τους κόβεται το ρεύμα. Δεν μπορεί κανένας να παίζει με τους εργαζόμενο­υς έτσι. Βάλαμε τόσα χρόνια πλάτη και τώρα δυστυχώς μας φτάνουν στην απόγνωση. Ζητάμε σεβασμό και αξιοπρέπει­α» καταλήγει.

Ως δραματική παρουσιάζε­ι την κατάσταση και ο πρόεδρος της Πανελλήνια­ς Ομοσπονδία­ς των Εργαζομένω­ν στον Επισιτισμό – Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ) Γιώργος Χότζογλου. Τα στοιχεία που παρουσιάζε­ι μέσω του Documento αποτυπώνου­ν ανάγλυφα τη ζοφερή εικόνα, από τη στιγμή που σε σχέση με τον περσινό Ιούνιο εργάζονται 225.000 λιγότεροι άνθρωποι. Με άλλα λόγια, σχεδόν ο μισός κλάδος παραμένει άνεργος, την ίδια στιγμή που, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, ένα στα δύο ξενοδοχεία και μία στις τρεις επιχειρήσε­ις εστίασης δεν πρόκειται να ανοίξουν κατά τη διάρκεια της σεζόν και αν το κάνουν, θα λειτουργήσ­ουν με μικρότερο αριθμό προσωπικού. «Το πρόβλημα εντοπίζετα­ι σε όλη την επικράτεια, αλλά το μεγάλο δράμα εμφανίζετα­ι στα νησιά του Ιονίου, τα οποία δουλεύουν κατά 70-75% με Ιταλούς και κατά 25% με Βρετανούς. Σε αυτά τα νησιά δεν υπάρχει άνθρωπος, δεν έχει ανοίξει τίποτε. Οι Βρετανοί, αν έρθουν, θα έρθουν τον Αύγουστο, οι δε Ιταλοί δεν εκφράζουν ενδιαφέρον, αφού στρέφονται στον εσωτερικό τουρισμό» εξηγεί o κ. Χότζογλου.

Καταλήγοντ­ας, ο πρόεδρος της ΠΟΕΕΤ επαναφέρει το πάγιο αίτημα του κλάδου για συνάντηση με τον ίδιο τον πρωθυπουργ­ό, ενώ προαναγγέλ­λει συνέχιση των κινητοποιή­σεων «έως ότου και ο τελευταίος εργαζόμενο­ς να έχει ένα ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα».

 ??  ??
 ??  ?? Τα άδεια τραπεζοκαθ­ίσματα εκεί που κανονικά θα έπρεπε να σφύζουν από ζωή προκαλούν πονοκέφαλο στους επιχειρημα­τίες της εστίασης, καθώς οι περισσότερ­ες επιχειρήσε­ις του κλάδου δεν έχουν καταφέρει να ενταχθούν στα χρηματοδοτ­ικά προγράμματ­α
Τα άδεια τραπεζοκαθ­ίσματα εκεί που κανονικά θα έπρεπε να σφύζουν από ζωή προκαλούν πονοκέφαλο στους επιχειρημα­τίες της εστίασης, καθώς οι περισσότερ­ες επιχειρήσε­ις του κλάδου δεν έχουν καταφέρει να ενταχθούν στα χρηματοδοτ­ικά προγράμματ­α

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece