Documento

Clopy paste και όποιος αντέξει

- Της Χρύσας Κακατσάκη

Ο «ι μεγάλοι κλέβουν, ενώ οι μέτριοι μιμούνται». Τη φράση του Ιγκόρ Στραβίνσκι είχε υιοθετήσει εμπράκτως ο Μάνος Χατζιδάκις, ο οποίος είχε παραδεχτεί δημοσίως τις επιρροές του και τα δάνεια από άλλους μουσικοσυν­θέτες. Κάτι ανάλογο ισχυριζότα­ν και ο Σενέκας: «Ολα όσα έχουν ειπωθεί από κάποιον μου ανήκουν», συνοψίζοντ­ας πολύ πρώιμα τη σύγχρονη θεωρία της διακειμενι­κότητας.

Το θέμα λοιπόν της κλοπής σε όλους τους τομείς της τέχνης είναι παλιό, αφού κανείς δεν δημιουργεί σε συνθήκες big bang. Συμβαίνει πολύ περισσότερ­ο σήμερα λόγω της διευρυμένη­ς γλωσσομάθε­ιας και του διαδικτύου. Στο πρόσφατο παρελθόν είχαν εντοπιστεί και στην Ελλάδα διάφοροι λογοκλόποι: πανεπιστημ­ιακοί καθηγητές με δημόσιο λόγο, δημοσιογρά­φοι που περιστασια­κά ασχολήθηκα­ν

με τη συγγραφή και φυσικά λογοτέχνες. Επικρατούσ­ε ωστόσο μια ιδιότυπη ομερτά και το πράγμα έμενε σε επίπεδο κουτσομπολ­ιού, εκτός από το περιοδικό «Νέο Πλανόδιον» που είχε κάνει σχετικό αφιέρωμα (τεύχος 1, 2013-14). Το ζήτημα επανήλθε στην επικαιρότη­τα με αφορμή το κείμενο του Αλέξη Σταμάτη που έπεσε στις πανελλαδικ­ές εξετάσεις. Οπως αποκάλυψε ο Νίκος Σαραντάκος, ήταν κλεμμένο αυτολεξεί από άρθρο στα αγγλικά και μάλιστα σε κακή μετάφραση. Τα σκάγια πήραν και τον Χάρη Βλαβιανό που έναν μήνα πριν κέρδισε το κρατικό βραβείο ποίησης. Οι τεκμηριωμέ­νες αιτιάσεις εναντίον του αυτήν τη φορά δεν περιορίστη­καν στα λογοτεχνικ­ά πηγαδάκια. Μετά την ανοιχτή επιστολή που συνυπογράφ­ουν 30 περιοδικά, ιδρύματα και σωματεία από τον χώρο των γραμμάτων, τρεις βουλευτίνε­ς του ΜέΡΑ 25 κατέθεσαν επερωτήσει­ς απευθυνόμε­νες στην κ. Mενδώνη, την κ. Κεραμέως και στον κ. Τσιάρα αντίστοιχα,

αφού τα υπουργεία τους εμπλέκοντα­ι θεσμικά ή νομικά με το θέμα.

Ωστόσο εκτός από τα στοχοποιημ­ένα πρόσωπα προκύπτει ζήτημα τόσο για την επιτροπή του ΥΠΑΙΘ που είναι υπεύθυνη για τα θέματα των πανελλαδικ­ών όσο και για εκείνη για τα κρατικά βραβεία. Μπορεί η ιδιότητα του ντετέκτιβ να μη θεωρείται απαραίτητη προϋπόθεση, ένα τσεκάρισμα όμως όφειλαν να το κάνουν ώστε να μη διακινδυνε­ύσουν την αξιοπιστία τους.

Για να είμαστε δίκαιοι, ειδικά για τη λογοτεχνία το νομικό πλαίσιο είναι ασαφές και η κλοπή πνευματική­ς ιδιοκτησία­ς δύσκολα αποδεικνύε­ται δικαστικά. Σκοντάφτει σε θεωρίες (όπως π.χ. του μεταμοντερ­νισμού), στους κοινούς λογοτεχνικ­ούς τόπους που τροφοδοτού­ν την έμπνευση (όπως τα αισθηματικ­ά και τα ιστορικά μυθιστορήμ­ατα), στην έννοια της πρωτοτυπία­ς και στο ταλέντο του καθενός συγγραφέα να χειριστεί και να μεταγράψει μια προγενέστε­ρη και αλλότρια ιδέα. Οπως προαναφέρα­με, ήδη από τον 19ο αιώνα είχε συνταχθεί ένας κατάλογος λογοκλόπων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάν­ονταν ο Πασκάλ, ο Βολταίρος, ο Σταντάλ, ο Μπαλζάκ, ο Πόε, ο Ντίκενς κ.λπ.

Εκεί όμως που τα πράγματα αγριεύουν και η αντιγραφή γίνεται μαζικό άθλημα είναι οι μεταπτυχια­κές εργασίες και οι διδακτορικ­ές διατριβές. Πιο κραυγαλέα περίπτωση, ο βαρόνος Kαρλ-Tέοντορ τσου Γκούτενμπε­ργκ, υπουργός Αμυνας της Γερμανίας και θεωρούμενο­ς διάδοχος της Μέρκελ, ο οποίος αναγκάστηκ­ε να παραιτηθεί όταν αποκαλύφθη­κε ότι το διδακτορικ­ό του ήταν copy paste από κείμενα άλλων. Το να σφετερίζεσ­αι τον ιδρώτα και τα ξενύχτια κάποιου άλλου δεν είναι μόνο παράνομο αλλά και ηθικά απαράδεκτο. Το διαδίκτυο ωστόσο παραμένει ευλογία για τους καταφερτζή­δες που κάνουν καριέρα με ξένους κόπους και κατάρα γι’ αυτούς που συλλαμβάνο­νται κλέπτοντες οπώρας.

 ??  ?? H Χρύσα Κακατσάκη είναι φιλόλογος ιστορικός Τέχνης
H Χρύσα Κακατσάκη είναι φιλόλογος ιστορικός Τέχνης

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece