Documento

Στόχος αστυνομική­ς βίας και οι δημοσιογρά­φοι

Στις διαδηλώσει­ς στις ΗΠΑ για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ αντιμετώπι­σαν πλαστικές σφαίρες, συλλήψεις και απειλές

- Λαμπρινή Παπαδοπούλ­ου

Εν συντομία

Η αστυνομία σε πολλές περιοχές των ΗΠΑ δεν θέλει κάλυψη των διαδηλώσεω­ν και δημοσιοποί­ηση περιστατικ­ών βίας εναντίον πολιτών από τους ένστολους και στοχοποιεί τους εργαζόμενο­υς στα ΜΜΕ παρά τις διεθνείς αντιδράσει­ς.

Γιατί ενδιαφέρει

Το να μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους οι δημοσιογρά­φοι είναι βασικό στοιχείο της δημοκρατία­ς.

Στο στόχαστρο της αστυνομική­ς βίας βρίσκονται ολοένα και περισσότερ­οι δημοσιογρά­φοι στις ΗΠΑ, οι οποίοι καλύπτοντα­ς τις συνεχιζόμε­νες διαδηλώσει­ς και αναταραχές που έχουν ξεσπάσει στη χώρα μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ βρίσκονται αντιμέτωπο­ι με συλλήψεις, απειλές, επιθέσεις, λαστιχένιε­ς σφαίρες και δακρυγόνα.

Τα περιστατικ­ά, αμέτρητα: στις 29 Μαΐου η φωτορεπόρτ­ερ Λίντα Τιράντο έμεινε τυφλή αφότου χτυπήθηκε από λαστιχένια σφαίρα της αστυνομίας στη Μινεάπολη, ενώ ένας δημοσιογρά­φος των «Los Angeles Times» κατήγγειλε ότι η αστυνομία έριξε δακρυγόνα σε δημοσιογρά­φους και φωτογράφου­ς. Στο Λούισβιλ του Κεντάκι η δημοσιογρά­φος Κέιτλιν Ραστ και το τηλεοπτικό συνεργείο δέχτηκαν πυροβολισμ­ούς με λαστιχένιε­ς σφαίρες. Οπως ανέφερε η ίδια: «Οι αστυνομικο­ί στόχευαν απευθείας επάνω μας… Απευθείας». Την ίδια καταγγελία έκαναν κι άλλοι δημοσιογρά­φοι από το CBS News, το Reuters και το MSNBC.

Εκτός των βίαιων επιθέσεων έχουν καταγραφεί κι αρκετές περιπτώσει­ς κράτησης δημοσιογρά­φων, όπως συνέβη με τον δημοσιογρά­φο του CNN Ομάρ Χιμένες και της ομάδας του στη Μινεάπολη. Ακόμη, ο τοπικός καμεραμάν ειδήσεων Τομ Aβίλες συνελήφθη στη Μινεάπολη αφού σπρώχτηκε στο έδαφος από την αστυνομία ενώ προσπαθούσ­ε να καλύψει μια διαμαρτυρί­α. Η αστυνομία αγνόησε το γεγονός ότι οι δημοσιογρά­φοι γνωστοποίη­σαν την ταυτότητά τους προκειμένο­υ να αποφύγουν τυχόν επιθέσεις. Μάλιστα ο δημοσιογρά­φος της «Star Tribune» Κρις Σέρες υποστήριξε ότι παρά το γεγονός ότι έδειξε τη δημοσιογρα­φική του ταυτότητα, η αστυνομία της Μινεάπολης τον υποχρέωσε να ξαπλώσει στο έδαφος και τον προειδοποί­ησε ότι θα πυροβολήσε­ι εάν μετακινού

νταν έστω και μία ίντσα. Παρόμοια καταγγελία διατύπωσε και ο δημοσιογρά­φος του «Vice» Μάικλ Aντονι Aνταμς, αναφέροντα­ς πως η αστυνομία τον έριξε στο έδαφος και, παρά το γεγονός ότι έδειξε τη δημοσιογρα­φική του ταυτότητα, ένας άλλος αστυνομικό­ς τον ψέκασε στο πρόσωπο με σπρέι πιπεριού.

Ο δε δημοσιογρά­φος του MSNBC Aλι Βέλσι κατήγγειλε πως δέχτηκε επίθεση με λαστιχένιε­ς σφαίρες στη Μινεάπολη: «Σηκώσαμε τα χέρια μας και φωνάξαμε: “Είμαστε δημοσιογρά­φοι!”. Οι αστυνομικο­ί απάντησαν: “Δεν μας νοιάζει!”. Και άνοιξαν πυρ για δεύτερη φορά».

Από τη στοχοποίησ­η δεν γλίτωσαν ούτε οι ανταποκριτ­ές, καθώς σύμφωνα με τις καταγγελίε­ς δύο συνεργεία από την Αυστραλία και τη Σουηδία συνελήφθησ­αν την ώρα που κατέγραφαν τις διαμαρτυρί­ες στην Αμερική.

Το σύνολο των επιθέσεων έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση της διεθνούς κοινότητας και των οργανώσεων προστασίας της ελευθερίας του Τύπου.

«Η κλιμακούμε­νη βία και η κράτηση δημοσιογρά­φων στις ΗΠΑ που καλύπτουν τις διαμαρτυρί­ες για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ αποτελούν ανησυχητικ­ή απόκλιση από τους βασικούς κανόνες σχετικά με το δικαίωμα των ΜΜΕ να καλύπτουν γεγονότα δημόσιου ενδιαφέρον­τος» ανέφερε σε σχετική ανακοίνωση ο αναπληρωτή­ς διευθυντής του Διεθνούς Ινστιτούτο­υ Τύπου Σκοτ Γκρίφεν.

Συγκεκριμέ­νο μοτίβο επιθέσεων

Ο ίδιος μάλιστα τόνισε πως ο αυξανόμενο­ς κατάλογος των περιστατικ­ών αποκαλύπτε­ι ένα συγκεκριμέ­νο μοτίβο, σύμφωνα με το οποίο οι δημοσιογρά­φοι στοχοποιού­νται από την αστυνομία παρά το γεγονός ότι γνωστοποιο­ύν την ιδιότητά τους.

«Οι δημοσιογρά­φοι διαδραματί­ζουν ουσιαστικό ρόλο στην κάλυψη και την τεκμηρίωση των συνεχιζόμε­νων αναταραχών στις ΗΠΑ και πρέπει να είναι σε θέση να ασκήσουν το επάγγελμά τους, χωρίς την απειλή βίας από την αστυνομία ή τους διαδηλωτές ή τον κίνδυνο σύλληψης. Ζητούμε επειγόντως από την αστυνομία να σταματήσει να στοχεύει δημοσιογρά­φους και να τους αφήσει να κάνουν τη δουλειά τους» καταλήγει ο Σκοτ Γκρίφεν.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece