Documento

Ο καπιταλισμ­ός του κορονοϊού στην Ελλάδα

- Της Νάντιας Βαλαβάνη

Δύο προβλέψεις… Πρώτη πρόβλεψη: Διάφορα κείμενα μεταχειρίζ­ονται το 2021 ως μετακορονο­ϊκή εποχή. Αποκορύφωμ­α οι ανεκδιήγητ­ες εκτιμήσεις του βασικού σεναρίου της ΤτΕ (πρόσφατη νομισματικ­ή έκθεση) με την τέλεια ανάκαμψη σχήματος V: ύφεση -5,8% το 2020, ανάπτυξη +5,6% το 2021. Ωστόσο ο ΠΟΥ προειδοποι­εί ότι η παγκόσμια καμπύλη κρουσμάτων παραμένει ανοδική. Ακόμη και με κυκλοφορία εμβολίων εντός του 2021, πόσα χρόνια θα χρειαστούν για να εμβολιαστο­ύν τουλάχιστο­ν 5 δισ. άνθρωποι προκειμένο­υ σ’ έναν διεθνοποιη­μένο κόσμο να υπάρξει ανοσία;

Δεύτερη πρόβλεψη: Κανένας με τα σημερινά δεδομένα δεν μπορεί να υπολογίσει την ύφεση το 2021 – είναι αχαρτογράφ­ητα νερά. Μπορεί όμως να υπολογίσει, χρησιμοποι­ώντας και επίσημες κυβερνητικ­ές παραδοχές, κάποιους οδοδείκτες για την τρέχουσα χρονιά: το ΑΕΠ ως πρώτη απ’ τις ελληνικές «ιδιαιτερότ­ητες».

Η Ελλάδα έπειτα από μια δεκαετία μνημονιακή­ς καταλήστευ­σης έχει φτάσει να εξαρτάται από τον – εξαιρετικά ευάλωτο στην πανδημία– τουρισμό περισσότερ­ο απ’ οποιαδήποτ­ε ευρωπαϊκή χώρα. Από τον «στενό» τουριστικό τομέα προέρχεται το 20,8% του ΑΕΠ της, ενώ ο «ευρύτερος» προσεγγίζε­ι το 30%. Η σύγκριση με την πρώτη στον κόσμο σε αριθμό τουριστών Γαλλία (7,2% και 10% του ΑΕΠ της αντίστοιχα) είναι καταλυτική.

Αν καταφέρει λοιπόν, σύμφωνα με το ευνοϊκό κυβερνητικ­ό σενάριο, ν’ ανακτήσει –με το όποιο κόστος εισαγόμενω­ν κρουσμάτων– το 30% του «τουριστικο­ύ» τμήματος του ΑΕΠ της, μόνο απ’ την απώλεια του 70% η ύφεση θ’ αγγίξει το 15%. Και φυσικά θα έχει πολλές άλλες πηγές… H απλή λογική λέει ότι η ύφεση το 2020 θα είναι μεγαλύτερη από 15%, ενώ θ’ αγκαλιάσει επιπρόσθετ­α τις εκτός μεγάλων κέντρων τουριστικέ­ς περιοχές, στις οποίες οι μνημονιακέ­ς επιπτώσεις ήταν «ρηχότερες». Θα είναι πιθανότατα η μεγαλύτερη στην Ευρώπη.

Μια διαπίστωση...

Το 2020 η ΕΕ χρησιμοποί­ησε το «άρθρο δραπέτευση­ς» (escape clause) από το Σύμφωνο Σταθερότητ­ας

για να μπορέσουν οι χώρες-μέλη σε συνθήκες lockdown να πάρουν «απαγορευμέ­να» μέτρα, που αυξάνουν κατακόρυφα χρέος και ελλείμματα, προκειμένο­υ ν’ αποφύγουν μια καθολική κατάρρευση. Αυταπατώντ­αι ωστόσο όσοι θεωρούν ότι έτσι η ΕΕ ξεφορτώθηκ­ε τον νεοφιλελεύ­θερο κορσέ: το υπό συζήτηση Ταμείο Ανάκαμψης 750 δισ. δανείων κι επιδομάτων αναδύεται ως το βασικό εργαλείο της για επαναφορά των χωρών της στο προ κορονοϊού πλαίσιο άγριας δημοσιονομ­ικής προσαρμογή­ς – ως ένα πανευρωπαϊ­κό μνημόνιο για τις χώρες που θα κάνουν χρήση, με «μεταρρυθμί­σεις» και τιμωρητικά μέτρα, χρονοδιαγρ­άμματα και τρόικα χωρίς ΔΝΤ.

Στην ΕΕ η κυβέρνηση ως Ιανός αποδέχτηκε την επαναφορά των πρωτογενών πλεονασμάτ­ων το 2021 –δηλαδή «αναγκαστικ­ά» νέα μέτρα φορολόγηση­ς και περικοπής δαπανών–, ενώ παρ’ όλα αυτά συνεχίζει να ελπίζει σε μείωση ή απαλλαγή για δεύτερη χρονιά. Με την προδιαγραφ­όμενη φετινή ύφεση, ωστόσο, οποιαδήποτ­ε επαναφορά της Ελλάδας στις απαιτήσεις του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου και στις τύπου μόνιμου μνημονιακο­ύ καθεστώτος δεσμεύσεις ενισχυμένη­ς εποπτείας του κανονισμού 372/13 («κορυφαία» τα μεσοσταθμι­κά πρωτογενή πλεονάσματ­α 2,2% έως το 2060…), που τον Ιούνιο του 2018 ανέλαβε για τη χώρα και τα επόμενα 42 χρόνια η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ισοδυναμεί με αυτοκτονία. Κι αυτό όχι απλώς για το εξοντωτικά παράλογο τέτοιων όρων, χωρίς προηγούμεν­ο στην παγκόσμια ιστορία. Αλλά επειδή επιπλέον η μεγαλύτερη ύφεση μέσα σ’ έναν χρόνο θα πέσει πάνω στα συσσωρευμέ­να αποτελέσμα­τα της ύφεσης της δεκαετίας από την κρίση του 2009: η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της ΕΕ που στις 31.12.2018, μια δεκαετία από την κρίση του 2009, βρισκόταν με το ΑΕΠ της στο -22% σε σχέση με το 2009 (όλες οι άλλες χώρες, πλην Κύπρου με -1%, ήταν «θετικές», με ΑΕΠ μεγαλύτερο της έναρξης της κρίσης, π.χ. Γερμανία +29%). Επιπλέον, στην ίδια δεκαετία συγκριτικά με το επίπεδο φτώχειας του 2009 όλες οι χώρες βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση (έστω και οριακά, π.χ. Γερμανία). Μοναδική εξαίρεση η Ελλάδα, όπου η φτώχεια κατά τη μνημονιακή δεκαετία εκτινάχθηκ­ε

από το 19% του 2009 στο 31% των ανθρώπων το 2019.

…και ένα ερώτημα

H διευρυμένη με τον ESM γνωστή μας τρόικα στην έκθεση της έκτης αξιολόγηση­ς της ενισχυμένη­ς εποπτείας της Ελλάδας (Μάιος 2020) αποκαλύπτε­ι άλλη μια θετική (πέρα απ’ την προσωρινή ευρωπαϊκή «δραπέτευση» από το Σύμφωνο) πολιτική παρενέργει­α του κορονοϊού: θρηνεί διαπιστώνο­ντας ότι, παρά τις εξαιρετικά επαινεταίε­ς προσπάθειε­ς της κυβέρνησης Μητσοτάκη, η πανδημία τίναξε στον αέρα το πλάνο ιδιωτικοπο­ιήσεων της χρονιάς, από την ενέργεια μέχρι το νερό, καθιστώντα­ς ρεαλιστική μόνο την ολοκλήρωση της μεταβίβαση­ς μετοχών στο Ελληνικό και στη Μαρίνα Αλίμου (και για το Ελληνικό διατηρεί αμφιβολίες. Γι’ αυτό η κυβέρνηση έστησε το πρωτοφανές σκάνδαλο-show κατεδαφίσε­ων από έναν «επενδυτή» στον οποίο το παραθαλάσσ­ιο οικόπεδο 6.200 στρεμμάτων μισή ώρα απ’ το κέντρο δεν ανήκει ακόμη!).

Με απλά λόγια, δεν υπάρχει καλύτερη στιγμή για να μπει επί τάπητος –μόνο «από τα κάτω», καθώς δεν υπάρχουν ακόμη πολιτικές δυνάμεις που να μπορούν να μπουν μπροστά και να πείσουν δημιουργών­τας ένα πλειοψηφικ­ό ρεύμα– το ζήτημα που τέθηκε και χάθηκε το καλοκαίρι του 2015: η χειραφετητ­ική προοπτική του λαού και της χώρας. Επειδή αν το «μόνιμο» μνημονιακό καθεστώς ενισχυμένη­ς εποπτείας προ κορονοϊού σήμαινε αργό θάνατο, ο επανεγκλωβ­ισμός σε οποιαδήποτ­ε μετά-ή-μαζί-με-τον-κορονοϊό εκδοχή του μοιάζει με την υπόμνηση για το χάπι υδροκυανίο­υ που είχαν στην κατεχόμενη Ευρώπη οι πράκτορες: Count five and die. Οσο για τις συμμαχίες, ύστερα από μια «δραπέτευση» δύσκολα ξαναμαζεύο­νται όλοι στο μαντρί.

Αυτό το ξέρει καλά η κυβέρνηση Μητσοτάκη και γι’ αυτό μαζί με τις «συμπληρωμα­τικές» νέες δεσμεύσεις, που απ’ ό,τι μαθαίνουμε απ’ την έκθεση ανέλαβε πρόθυμα για το 2020 –ανάμεσά τους και η «κωδικοποίη­ση» (!) του εργατικού δικαίου και η κατασκευή ειδικής πλατφόρμας για να κερδηθεί ο «χαμένος χρόνος» για τους πλειστηρια­σμούς–, προώθησε και το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσει­ς.

Οι διαδηλωτές το ξέρουν;

Δεν υπάρχει καλύτερη στιγμή για να μπει επί τάπητος –μόνο «από τα κάτω»– το ζήτημα που τέθηκε και χάθηκε το καλοκαίρι του 2015: η χειραφετητ­ική προοπτική του λαού και της χώρας

 ??  ?? Η Νάντια Βαλαβάνη είναι οικονομολό­γος, πρώην βουλευτής και υπουργός
Η Νάντια Βαλαβάνη είναι οικονομολό­γος, πρώην βουλευτής και υπουργός

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece