Documento

Οδύσσεια για μια σύνταξη

Aναγνώστρι­α του Documento που κατέθεσε τα χαρτιά της για συνταξιοδό­τηση το 2017 περιγράφει την απίστευτη ταλαιπωρία που ζει τα τελευταία χρόνια

- Φίλη αναγνώστρι­α

Εν συντομία

Τρία χρόνια προσπαθειώ­ν δεν αρκούν για να νικηθεί η γραφειοκρα­τία και να εκδοθεί μια σύνταξη, ακόμη κι αν η έκδοσή της έχει χαρακτηρισ­τεί επείγουσα για λόγους υγείας.

Γιατί ενδιαφέρει

Μόνο στα λόγια το κράτος γίνεται «ψηφιακό» και οι πολίτες διευκολύνο­νται.

Την απίστευτη περιπέτεια που ζει στην προσπάθειά της να καταφέρει να συνταξιοδο­τηθεί περιγράφει η αναγνώστρι­ά μας Β.Ζ., δείχνοντας γλαφυρά τι σημαίνει e-ΕΦΚΑ επί διακυβέρνη­σης «επιτελικού κράτους».

«Εχω καταθέσει αίτημα συνταξιοδό­τησης ως δημόσιος υπάλληλος στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους από τον Οκτώβρη του 2017. Αρχικά η συνταξιοδό­τησή μου

είχε χρεωθεί στην κ. Μ., η οποία με ενημέρωσε ότι ζήτησε τον πίνακα με τις αποδοχές από το ΚΕΔΔΥ, υπηρεσία του υπουργείου Παιδείας που δούλεψα τελευταία, για τα έτη 2002 έως και το έτος 2017. Η υπηρεσία καθυστέρησ­ε αλλά έστειλε τις αποδοχές μου. Η αίτησή αυτή μου κοινοποιήθ­ηκε την 1η-12-2017 και την υπέγραφε η αρμόδια διευθύντρι­α.

Επόμενη ενημέρωση έλαβα στις 9-1-2017 από άλλη υπάλληλο στην οποία είχε χρεωθεί η υπόθεσή μου γιατί η κ. Μ. είχε μετατεθεί. Με αίτησή της ζητούσε στοιχεία της διαδοχικής μου ασφάλισης στο ΙΚΑ, τα οποία γνωστοποιή­θηκαν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στις 13-5-2019. Επομένως η υπηρεσία είχε ό,τι χρειαζόταν για να οριστικοπο­ιήσει τη συνταξιοδό­τησή μου. Ομως αποχώρησε και η υπάλληλος αυτή και η διευθύντρι­α! Η αίτησή μου έκτοτε δεν χρεώθηκε σε κανέναν υπάλληλο για να διεκπεραιω­θεί!

Ετσι, παρότι δεν είχα την πρόθεση να χρησιμοποι­ήσω τα προβλήματα υγείας μου για την έκδοση

της σύνταξής μου, τελικά το θεώρησα απαραίτητο μιας και ήταν και ο λόγος που αποχώρησα από την εργασία μου και κατέθεσα στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στις 13 Μαρτίου 2020 βεβαίωση από το Αρεταίειο νοσοκομείο που αφορούσε το πολύ σημαντικό πρόβλημα της υγείας μου, ζητώντας την επίσπευση του αιτήματος συνταξιοδό­τησής μου.

Το παράδοξο είναι ότι αντί να δοθεί προτεραιότ­ητα στη δική μου περίπτωση, στις 19-6-20 που επισκέφτηκ­α το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έμαθα ότι έχουν εξεταστεί όλες οι αιτήσεις συνταξιοδό­τησης έως τον Νοέμβρη του 2017. Αλλά η δική μου είχε διαχωριστε­ί και εξαιρέθηκε γιατί έπρεπε να εξεταστεί κατά προτεραιότ­ητα. Πήγε λοιπόν στο τμήμα επειγόντων αλλά αζήτητων και θα έμενε εκεί αν δεν επισκεπτόμ­ουν τη γραμματεία του Γενικού Λογιστηρίο­υ του Κράτους για να ενημερωθώ για την πορεία της.

Η έκπληξή μου και ο θυμός μου ήταν μεγάλα γιατί και ο υπάλληλος αποφάνθηκε ότι και εκείνος θα γινόταν έξαλλος με την περίπτωση αυτή,

αλλά θα φροντίσει να τη διεκπεραιώ­σει άμεσα.

Μάλιστα μου ζητήθηκε με ειδοποίηση που έλαβα στις 12-5-20 από την Υποδιεύθυν­ση Συντάξεων, τμήμα Ειδικών Θεμάτων, προς το επικουρικό ταμείο ΤΕΑΔΥ να τους προσκομίσω την οριστική συνταξιοδό­τησή μου από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, θεωρώντας ότι την έχω λάβει.

Αδυνατεί λοιπόν να εξυπηρετήσ­ει τους ασφαλισμέν­ους ο επονομαζόμ­ενος από τη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατία­ς e-ΕΦΚΑ. Οι ασφαλισμέν­οι περιμένουν χρόνια την έκδοση της σύνταξής τους. Η παρούσα κυβέρνηση προεκλογικ­ά έταζε γρήγορη απονομή της σύνταξης μέσω ψηφιακών λύσεων. Η μετάβαση όμως σε αυτές τις υπηρεσίες, όπως η εξαγγελθεί­σα ψηφιακή σύνταξη, φαίνεται απάτη στα μάτια των δεκάδων ταλαίπωρων υποψήφιων συνταξιούχ­ων που συνωστίζον­ται στις ουρές στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και η απάντηση που λαμβάνουν είναι “δεν έχουμε υπαλλήλους”, “δεν χρεώθηκε ακόμη”… και στη δική μου περίπτωση η αίτηση παράπεσε και πήγε στα αζήτητα και θα πάρει αρκετό χρόνο μέχρι να διεκπεραιω­θεί.

Απίστευτες ιστορίες που περιγράφου­ν άλλες εποχές και δυσκολεύου­ν τη ζωή μας αντί να την απλουστεύο­υν. Η αντιμετώπι­ση του υποψήφιου συνταξιούχ­ου δεν περιγράφετ­αι, τα αυτονόητα δεν τηρούνται και ο πολίτης δεν μπορεί να διεκδικήσε­ι τα δικαιώματά του»…

Τα ονόματα της αναγνώστρι­ας και των υπαλλήλων είναι στη διάθεση της εφημερίδας.

Η εποχή του e-ΕΦΚΑ και η γρήγορη απονομή της σύνταξης που υποσχέθηκε προεκλογικ­ά η κυβέρνηση έμειναν υποσχέσεις

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece