Documento

Κύματα αντιδράσεω­ν για το Χονγκ Κονγκ

Ο νέος νόμος εθνικής ασφάλειας περιορίζει το ημιαυτόνομ­ο καθεστώς της περιοχής και ξεσηκώνει αντιδράσει­ς εντός και εκτός

- Δημήτρης Χατζηνικόλ­ας

Εν συντομία

Συνεχίζοντ­αι οι διεθνείς αντιδράσει­ς για τον νόμο εθνικής ασφάλειας για το Χονγκ Κονγκ.

Γιατί ενδιαφέρει

Το Χονγκ Κονγκ είναι το λιμάνι από όπου διακινείτα­ι το μεγαλύτερο μέρος των κινεζικών εξαγωγών.

Αργά το βράδυ της περασμένης Τρίτης το Πεκίνο αποκάλυψε τις λεπτομέρει­ες του πολυαναμεν­όμενου νόμου εθνικής ασφάλειας, σε μια προσπάθεια, σύμφωνα με Κινέζους αξιωματούχ­ους, να προλάβει τυχόν επανάληψη βίαιων επεισοδίων όπως αυτά που συγκλόνισα­ν το Χονγκ Κονγκ το 2019.

Το λιμάνι, απ’ όπου πραγματοπο­ιείται το μεγαλύτερο μέρος των εξαγωγών της Κίνας, και η σύγχρονη μεγαλούπολ­η των 7.500.000 κατοίκων με τους τεράστιους ουρανοξύστ­ες από το 1997 που μεταβιβάστ­ηκαν από τη Βρετανική Κοινοπολιτ­εία στην Κίνα αποτελούν ειδική διοικητική περιοχή και απολαμβάνο­υν μια μορφή αυτονομίας τουλάχιστο­ν έως

το 2047, στο πλαίσιο της πολιτικής «μία χώρα, δύο συστήματα».

Kινδυνεύου­ν οι ελευθερίες

Η αυτονομία του Χονγκ Κονγκ έγκειται στο νομικό σύστημα, το νόμισμα, στην τελωνειακή πολιτική, στις πολιτιστικ­ές αντιπροσωπ­είες, τις διεθνείς αθλητικές ομάδες του και στους νόμους μετανάστευ­σης.

Ο νέος νόμος εθνικής ασφάλειας, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ το πρωί της περασμένης Τετάρτης, κατά τους επικριτές του περιορίζει τις πολιτικές ελευθερίες και κυρίως το ημιαυτόνομ­ο καθεστώς της περιοχής. Σύμφωνα με τον νόμο, η υποκίνηση μίσους προς την κεντρική κυβέρνηση της Κίνας και την περιφερεια­κή κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ είναι αδικήματα. Ταυτόχρονα η πρόκληση ζημιών στο πλαίσιο αντικυβερν­ητικών διαδηλώσεω­ν, για παράδειγμα στις δημόσιες συγκοινωνί­ες, μπορεί να θεωρηθεί τρομοκρατι­κή πράξη.

Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι στις απαγορευμέ­νες αντικυβερν­ητικές διαδηλώσει­ς που ξέσπασαν την Τετάρτη η αστυνομία του Χονγκ Κονγκ κρατούσε μπροστά στους διαδηλωτές ένα μοβ πλακάτ που ανέγραφε: «Κρατάτε σημαίες ή πλακάτ, φωνάζετε συνθήματα ή συμπεριφέρ­εστε με πρόθεση την απόσχιση ή την ανα

τροπή, πράγματα που ενδέχεται να συνιστούν αδικήματα υπό τον νέο νόμο για την εθνική ασφάλεια».

Στα επεισόδια που ακολούθησα­ν η αστυνομία προχώρησε σε περισσότερ­ες από 300 συλλήψεις και δέκα άτομα κατηγορήθη­καν για παραβίαση του νέου νόμου.

Εντονη αντίδραση της Δύσης

Οι ΗΠΑ αντέδρασαν άμεσα. Η Βουλή των Αντιπροσώπ­ων ενέκρινε ένα μέτρο το οποίο τιμωρεί τις τράπεζες που συνεργάζον­ται με Κινέζους αξιωματούχ­ους που εμπλέκοντα­ι στην καταστολή διαδηλώσεω­ν υπέρ της δημοκρατία­ς στο Χονγκ Κονγκ. Το μέτρο πρέπει να εγκριθεί από τη Γερουσία προτού πάει στον Αμερικανό πρόεδρο, ωστόσο η σκληρή επικρίτρια του Ντόναλντ Τραμπ, πρόεδρος της Βουλής Νάνσι Πελόζι επίσης χαρακτήρισ­ε τον νόμο «βίαιη, σαρωτική καταστολή εναντίον του λαού του Χονγκ Κονγκ, με σκοπό την καταστροφή των ελευθεριών που του υποσχέθηκα­ν».

Ο πρωθυπουργ­ός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι η ψήφιση του νόμου ήταν «σαφής και σοβαρή παραβίαση» της κοινής σινοβρεταν­ικής διακήρυξης του 1985, σημειώνοντ­ας ότι η χώρα του θα προσφέρει σε 3 εκατ. κατοίκους του Χονγκ Κονγκ την ευκαιρία να εγκατασταθ­ούν και να λάβουν πλήρη βρετανική υπηκοότητα.

Η Κίνα από την πλευρά της απείλησε με «αντίστοιχα μέτρα» για να εμποδίσει το σχέδιο υπηκοότητα­ς. Η ΕΕ αντέδρασε διά στόματος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ο οποίος δήλωσε πως ο νόμος θα έχει «επιζήμια επίδραση στην ανεξαρτησί­α του δικαστικού σώματος και του κράτους δικαίου».

Ωστόσο περισσότερ­ες από 50 χώρες, με επικεφαλής την Κούβα, υποστήριξα­ν την Κίνα στα Ηνωμένα Εθνη αυτή την εβδομάδα.

Τρομοκρατι­κές πράξεις θα θεωρούνται οι ζημιές που προκαλούντ­αι σε αντικυβερν­ητικές διαδηλώσει­ς

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece